Bankiers in spe krijgen les in ethiek

2 Connecties

Relaties

Bankiers

Werkvelden

Onderwijs
6 Bijdragen

Universiteiten proberen aspirant-bankiers goed gedrag aan te leren door middel van discussie in de collegezaal en les in ethiek.

Riante bonussen, buitensporig risicogedrag, misleidende informatie, woekerproducten, rentemanipulatie en handelen met voorkennis. Het bankiersvak heeft in de afgelopen vijf jaar een genadeloze reputatieschade opgelopen door een alsmaar groter wordend repertoire aan schandalen. Financiële studies in Nederland passen zich hierop aan en leggen de focus weer op de maatschappelijke taak van de bankier.

Product van de verandering
Begin vorig jaar werd in Nederland Boudewijn de Bruin tot de allereerste hoogleraar financiële ethiek benoemd. Hij noemt zichzelf ‘het product van de verandering’ en geeft op de Rijksuniversiteit Groningen les in hoe bankiers met morele kwesties om moeten gaan. "Het gros van de bankiers zijn aardige mensen. Er zijn altijd heiligen en schurken maar dat is een minderheid die je niet kunt veranderen. Waar we ons op moeten richten is die overige 95%", aldus De Bruin.

De Bruin pleit er voor dat toekomstige financials ethiek geïntegreerd krijgen bij elk vak in plaats van dat het er maar een beetje los bij hangt. "We maken een behoorlijke slag maar elke docent zou eigenlijk ethiek moeten bespreken. Als er les wordt gegeven over future-contracten moet het ook meteen over voedselspeculatie gaan. Daar zijn we nog ver van verwijderd. Nu komt op universiteiten de ethicus te veel van buitenaf praten over wat goed of wat juist is", legt De Bruin uit. "Ik zie wel dat dit soort discussies in de collegezaal steeds vaker worden gevoerd."

Bankier 2.0
Naast de recente leerstoel van Boudewijn de Bruin in Groningen, bestaat er sinds 2008 ook een opleidingsinstituut voor financiële, Engelstalige masters in Amsterdam: de Duisenberg School of Finance (DSF). Deze bankiersschool opende haar deuren precies op de dag dat Lehman Brothers omviel. Toevallige symboliek want de Amsterdamse businessschool is in het leven geroepen om de bankier 2.0 op te leiden. Eentje die geen rommelhypotheken verkoopt. Verplichte vakken op de financiële school zijn onder andere Behavorial Finance, Ethics in Finance en Finance and Sustainability.

Maar ook al langer bestaande academische studies, zoals op de Universiteit van Tilburg, probeert men de bankier in spé een andere cultuur aan te leren. Harald Benink, hoogleraar Banking and Finance op de Universiteit van Tilburg, legt uit: "De maatschappelijke taak van de bankier sinds de jaren 90 is afgebroken toen er veel deregulering plaatsvond en een andere beloningsstructuur kwam. Hier discussiëren we over in de collegezaal."

Volgens Benink is de financiële sector uit zijn voegen geraakt. "De bonussen werden te riant, de buffers werden te gering en er werden te hoge risico’s genomen." Volgens de hoogleraar Banking and Finance verandert de cultuur het efficiëntst als er ook concrete maatregelen worden getroffen. "De kapitaalbuffers moeten omhoog zodat de rendabiliteit en dus ook de bonussen lager worden. Als er minder geld te verdienen valt, trek je vanzelf een ander soort bankiers aan."