Bankiers Lloyds moeten deel bonus terugbetalen

Tien bankiers van de Britse bank Lloyds moeten een deel van hun bonus over het jaar 2010 terugbetalen.?

In totaal moeten topmannen in ieder geval 2 miljoen dollar terugstorten. Ze worden mede verantwoordelijk gehouden voor een groot verlies dat de bank naar verwachting deze week zal presenteren.?

Het is voor het eerst dat bankiers op grote schaal eerder geïnde bonussen moeten terugbetalen. Deze zogenoemde claw-back constructies zijn ingesteld na de kredietcrisis. ?

Forse afschrijvingen op premiebetalingen?
Lloyds heeft vorig jaar 3,2 miljard dollar afgeschreven in verband met een lang slepende kwestie over onterecht verkochte verzekeringen aan miljoenen klanten. Deze hebben jarenlang premies betaald voor feitelijk nutteloze betalingsbescherming.?

De nieuwe ceo van Lloyds, Antonio Horta-Osorio, staakte vorig jaar de juridische procedures en ging als eerste in de sector over tot het afschrijven van de verwachte schade. Daarop volgden ook andere banken. In totaal hebben banken 6 miljard afgeschreven.

Voormalig ceo Eric Daniels moet naar verwachting 40% tot 50% van zijn bonus van £1,45 mln over 2010 terugbetalen. Dat was destijds tweederde van de maximale bonus die hij kon krijgen. Naast Daniels moeten ook cfo Tim Tookey en hoofd commercieel bankieren Truett Tate geld terugbetalen. Zij staan beide op het punt om de bank te verlaten.??

Druk op RBS
De stap van Lloyds verhoogt de druk op RBS om iets vergelijkbaars te doen. RBS was na Lloyds de grootste zondaar bij het verkopen van dit soort verzekeringen. Net als Lloyds is RBS voor een belangrijk deel in handen van de overheid en net als Lloyds presenteert het deze week naar verwachting zeer teleurstellende cijfers.