
Tienduizenden ondernemers zijn ondergebracht bij de gevreesde afdeling Bijzonder Beheer, de ziekenboeg van de bank waar slechts een enkeling weer levend uitkomt. Ondernemers worden geconfronteerd met stijgende rentelasten, extra aflossingen en accountantskosten. Resultaat: de ondernemer wordt niet beter, maar juist steeds zieker. De bank toont in deze situatie vaak weinig begrip voor de individuele ondernemer, de relatie met de bank is verziekt. Banken zijn de groeiende stapel probleemdossiers in sommige gevallen liever kwijt dan rijk, ook al leidt dat tot faillissement van de ondernemer en afboekingen bij de bank. Een nieuw bankschandaal lijkt geboren. Toezichthouder AFM onderzocht de praktijken van Bijzonder Beheer en ook de Tweede Kamer buigt zich over de kwestie.
Zo omzeilden Van Lanschot en de Rabobank hun zorgplicht
Van Lanschot Bankiers voelt nog steeds het vuur van de financiële crisis
Oprichters failliete start-up eisen miljoenen van Triodos Bank
Wil Rabobank iets té graag van haar slechte hypotheken af?
De Verleiders worden ‘serieus’ genomen
Achter ING Vesting Finance zit een Quote 500-incassobureau
De treurige werkelijkheid achter Rabo's feelgood-film over Bijzonder Beheer
Praktijkvoorbeelden leren Bijzonder Beheer hoe het niet moet
Familie Ter Haar schoot zichzelf in voet met faillissement Oad
Rechter: Rabobank mag krediet niet per direct opzeggen
Bankiers van Bijzonder Beheer: 'ze bedoelen het goed'
De afdelingen bijzonder beheer van banken blijven in toenemende mate de aandacht vragen van vele ondernemers, pers, politiek en toezicht. Columnist Frank Wijn denkt dat het een goed idee is als de bankiers hun wolfse mentaliteit wijzigen.
Herken je als bankier een bodemloze put, dan moet je afscheid nemenInhoudelijk? Helemaal mee eens. Herken je als bankier een bodemloze put, dan moet je afscheid nemen. Is een onderneming met de juiste maatregelen te redden, komt de bank niets tekort en kan er weer werkgelegenheid gewaarborgd worden, dan moet een bank gezamenlijk optrekken met de ondernemers.
Halfgoden
De discussie binnen MKB en politiek gaat niet slechts over de vraag of de inhoudelijk aanpak juist is, maar richt zich vooral op de wijze waarop BB-medewerkers met regelmaat hun klanten(!) bejegenen. Bruut en boud, ook 2 B’s. Dus niet alleen het ‘wat’, maar vooral ook het ‘hoe’ staat ter discussie. Voorbeelden te over waar sommige halfgoden ‘dat varkentje wel even gaan wassen’.- De ‘afgekeurde motoragent’ met uitspraken als ‘dan had meneertje ook maar niet zo’n dure auto moeten rijden’. Alsof dat ook maar iets te maken heeft met het faillissement van een van de grote, trouwe klanten, waardoor de liquiditeitsproblemen ontstonden?!
- ‘Als je deze voorwaarden nú niet tekent, laat ik jouw rekening bevriezen, ga ik een week op vakantie, kun je geen varkensvoer meer betalen en dan zullen we over een week eens kijken hoe ze erbij liggen’. Steek die maar in je zak, NVB!
- Of wat dacht je van deze: ‘Als je nu niet aan onze zekerhedenconstructie meewerkt, praat je volgende week niet meer met mij, maar met 3 van onze advocaten’.
- Bankbestuurders en –directies enige tijd mee laten werken als mysteryguest/stagiaire op de BB-werkvloer.
- Een paar weken meelopen als (externe) adviseur van de BB-klanten van zijn eigen bank.
- Trek 2 weken door het land en bezoek 3 BB-klanten per dag.
8 Bijdragen
Michiel
Dennis
Oplossing: Wetgeving -> Als naar bijzonder beheer, dan LAGERE rente en kosten (want het bedrijf heeft het al moeilijk). Kijken of de banken dan nog zo happig zijn om bedrijven klakkeloos door te schuiven naar BB.
360 degrees
Frank Wijn
360 degreesEn iedereen wordt ook geacht de wet van buiten te kennen.
Het gaat niet alleen om wat BB doet of mag doen, maar de manier waarop!
bos
wim1
Frank Wijn
wim1Maar de manier waarop....... is zeer regelmatig erg discutabel.
Cristos
Maar als de bank met enige miljoenen in een groot bedrijf zit, in diezelfde branche en er jaarlijks rode cijfers worden geschreven, wordt de stekker niet getrokken. Hoe onpartijdig is een bank?.
Er is maar één reden banken willen van kleine klanten af en worden door deze afdelingen met al hun bemoeienissen de afgrond ingeduwd. Intussen wordt er aan deze ondernemers nog eens goed verdiend door onterechte kostenverhogingen. Om even op de opmerking van Bos terug te komen ten aanzien van de melaatse, deze werden ook wel "verdoemden" genoemd en samen gepropt op afgelegen eilanden. Bij aankomst op een dergelijk eiland gingen ze door een poort, die ook wel de poort van hel werd genoemd, want je keerde nooit meer terug en genezing was uitgesloten.
Menig ondernemer kan zich in dit land ook een "verdoemde" noemen nadat hij bij zijn bank de poort van de afdeling BB heeft gepasseerd want als je bent verbannen naar dit eiland binnen de bank, is er geen weg terug, naar financiële genezing om maar in melaatse termen te spreken.
Het is crimineel en leidt tot slavernij en de politiek kijkt toe.
Zoals Dennis aangeeft is wetgeving dringend nodig om deze bevolkingsgroep in bescherming te nemen tegen deze criminelen want wie heeft deze crisis eigenlijk veroorzaakt!.