Bankiers verdienen steeds minder

  Investment bankers zijn nog steeds de salariskampioenen maar voor de eerste keer in een generatie wordt het gat met andere beroepen kleiner.

  De gemiddelde Westerse investment banker verdiende in 2006 nog 9,5 keer meer als het gemiddelde in de private sector, terwijl dat het afgelopen jaar 5,8 maal zoveel was. Dat blijkt uit onderzoek van PwC in opdracht van de Financial Times. Volgens salarisexperts is deze correctie nog maar het begin.

  ‘Bank pay has fallen further and faster than many people think, and 2012 has seen a material reallocation of returns from employees to shareholders’, zegt Tom Gosling, een partner bij de remuneratie-afdeling van PWC.

  De gemiddelde winst van de investment banks steeg in 2012 met 28 procent maar de beloning daalde met 6 procent. Daarmee lijkt de salariscorrectie structureel te zijn. ‘There have always been wild swings, but what is different now is that pay has changed structurally’, merkt Mark Quinn, een salarisexpert bij Mercer, op.

  Er zit overigens wel een verschil in het tempo van Europa en het tempo van de Verenigde Staten. In Europa daalt de remuneratie van de investment bankers harder dan aan de andere kant van de oceaan. Dat heeft te maken met meer regelgeving en minder hoge omzetten in de bancaire sector van Europa.

  Begin deze maand besloot de Europese Unie dat bankiers vanaf volgend jaar geen bonus mogen verdienen die hoger is dan hun jaarsalaris. In uitzonderlijke gevallen mag de bonus tweemaal het jaarsalaris bedragen, maar alleen als de aandeelhouders instemmen.

  Over het voorstel is twee jaar jaar onderhandeld, nadat duidelijk is geworden dat bonussen tot het nemen van excessieve risico's kunnen leiden, waar de belastingbetaler uiteindelijk voor opdraait. Als het aan de EU ligt, wordt de bonuslimiet ook nog op fondsmanagers toegepast.

  Lees ook:
  Dik verlies maar wel bonus voor Lloyds-CEO
  Zonder bonus een betere bank
  Deutsche bank legt bonussen aan banden
  'Topman Rabo verdient twee miljoen te veel'

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 241 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren