Bankiers zijn niet de enigen die bonussen binnentikken

2 Connecties

Onderwerpen

Bonus

Organisaties

ASML

Bestuurders in de niet-financiële sector snellen hun bancaire collegae voorbij. Dit jaar verdienden bestuurders 43,8 miljoen met het verzilveren van opties en aandelen.

Topbestuurders profiteren in 2012 flink van opties en prestatieaandelen. Eric Meurice, topman van ASML, komt als winnaar uit de bus en verdient dit jaar bijna 10 miljoen door zijn aandelenposities te verzilveren. Daarbovenop komt nog zijn reguliere inkomen van naar schatting 1,5 miljoen euro. De Volkskrant deed onderzoek naar de aandelentransacties van alle bestuurders van Nederlandse bedrijven. Gemiddeld gingen de topbestuurders er allemaal op vooruit en verdienden ze gezamenlijk 43,8 miljoen aan extra inkomen. 

 
Het extra inkomen van Meurice is opmerkelijk, omdat ASML onlangs tweeduizend werknemers verzocht minder te gaan werken. ASML laat in een reactie weten dat bestuurders al enkele jaren geen opties meer ontvangen en bovendien eerdere opties niet binnen vijf jaar mogen verzilveren zodat ze zich meer op de lange termijn richten. Maar over dit alles hoeft Meurice zich geen zorgen meer te maken. Niet alleen ontvangt hij over 2012 een jaarinkomen van ongeveer 11,3 miljoen euro, hij kan zich bovendien meten met recordhouders Jan Bennink (76 miljoen euro als CEO van Numico) en Rijkman Groenink (29 miljoen euro als CEO van ABN/AMRO). 
 
Kredietcrisis of niet, opties en aandelenpakketten blijken nog steeds zeer rendabele inkomstenbronnen te zijn voor topbestuurders. Waar de bonussen van Nederlandse bankiers in 2012 lager uitvielen en sinds de crisis in een slecht daglicht zijn komen te staan, zijn de verdiensten van topbestuurders in de niet-financiële sector juist toegenomen. Opvallend, want beloningssystemen op basis van aandelenposities kunnen ook in deze sector risicovol gedrag stimuleren. 
 
Wanneer bestuurders zich gaan richten op de aandelenkoers kan dit leiden tot beslissingen die nadelig uitpakken op de lange termijn. In plaats van te investeren in productieve capaciteit kopen Nederlandse ondernemingen bijvoorbeeld vaker hun eigen aandelen terug dan buitenlandse concurrenten. De gevolgen op de lange termijn worden niet evenredig gevoeld door de bestuurders, die wel de vruchten plukken van de korte termijneffecten op de aandelenprijs. Daarnaast is de aandelenkoers niet per definitie een goede weerspiegeling van bedrijfsprestaties. Een matige prestatie ten opzichte van de concurrentie leidt alsnog tot beloning van de bestuurder door de absolute prijsstijging van het aandeel.