Bankrun Griekenland

2 Connecties

Onderwerpen

Griekenland Bankrun

Het zinkende schip Griekenland wordt aan alle kanten verlaten. De ECB trekt zich terug en particulieren trekken de laatste euro’s uit de muur.

Is er nog iets positiefs over Griekenland te melden vandaag? Das Handelsblatt pleit weliswaar voor vergaande hulpplannen, maar veel partijen zijn desondanks hun exit-strategie aan het uitvoeren. Het FD meldt vandaag op basis van anonieme bronnen in Brussel dat de Europese Centrale Bank de financiële steun aan Griekse banken drastisch aan het beperken is. Prioriteit: de schade voor andere eurolanden beperken zodra Griekenland uit de euro stapt en het bankwezen instort. Het FD berekende dat Nederland in dat scenario 21 miljard euro verliest.


Griekse particulieren pinnen
De Griekse miljonairs hebben de afgelopen maanden hun tegoeden bij Griekse banken naar veiliger oorden weggesluisd, maar nu blijken ook de kleine particulieren de laatste euro’s van hun rekening te trekken. Alleen gister werd er al voor 700 miljoen euro opgenomen. Sinds 6 mei zou er volgens bronnen van The Financial Times al 5 miljard euro uitgestroomd zijn. Een behoorlijke versnelling, aangezien volgens de Wall Street Journal begin dit jaar dezelfde bedragen nog in een termijn van 30 dagen (januari 2012) weggesluisd werden. En zodra er massale paniek uitbreekt zal dat exponentieel toenemen, de verkiezingsdatum van 17 juni is dan nog wel heel ver weg.

Nederlandse pensioenfondsen merken ook de crisis in Griekenland. PDN, het pensioenfonds van DSM, publiceerde vandaag haar jaarverslag. Het fonds zag het afgelopen jaar haar belang in Grieks staatspapier teruglopen van 77 miljoen euro naar 32 miljoen door verliezen van respectievelijk 35,3 procent en 52,2 procent op hoogrentende en inflatie-gerelateerde obligaties. Mede daardoor verloor het fonds 3,6% op zijn nieuwe rendementsportefeuille, die 43,9% omvat van het totale pensioenvermogen van 5,2 miljard.
 


Bron: FD en Jaarverslag PDN
 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 698 leden