
Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?
Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.
Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?
Niet burgers maar banken profiteren van de renteverhoging van de ECB
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
De ontrafeling van ons geldstelsel
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
Wordt digitaal contant geld programmeerbaar, en gekoppeld aan je identiteit?
De strijd om het digitale geld is losgebarsten
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Poster van Jacob Litt voor het toneelstuk ‘The War of Wealth' van Charles Turner Dazey (1895)
Dit is een bankrun, maar niemand die het ziet
Er is een bankrun gaande, maar niet op de gewone banken. Rijen voor de pinautomaat zijn er dus niet. Terwijl onze aandacht bij het coronavirus ligt, trekt de financiële sector ongelimiteerd het publieke geld uit de digitale kas van onze centrale banken.
De coronapandemie heeft aandelenbeurzen in een duizelingwekkende spiraal naar beneden gestort. Zelfs de prijs van veilige havens als staatsobligaties en goud tuimelde omlaag. Het is uitverkoop op de financiële markten: beleggers, hedge funds en nationale investeringsfondsen doen massaal hun bezittingen van de hand.
Aan elke transactie zitten twee kanten. Investeerders verkopen waardepapieren in ruil voor iets anders: cash. Je kunt dus even goed zeggen: de vraag naar cash is ongekend hoog, zelfs zo hoog dat je van ‘hamsteren’ mag spreken. ‘Cash is het wc-papier van de financiële markten,’ twitterde monetair econoom Lex Hoogduin op 18 maart.
En als iedereen tegelijk naar cash grijpt, dan is daar maar één woord voor: een bankrun.
De angst voor een bankrun als excuus voor de status quo
Toch zie je geen burgers voor de bank wachten met hun pinpas in de aanslag, zoals in het vorige decennium nog in Griekenland en Cyprus gebeurde. De eurocrisis maakte de Grieken en Cyprioten duidelijk dat hun spaartegoed bij de bank niet zo zeker is als het papieren geld in hun portemonnee.
Wanneer iedereen tegelijk zijn banktegoed opneemt, vallen banken om. Dat kunnen we ons als samenleving niet permitteren, omdat we voor ons digitale geld- en betaalsysteem volledig afhankelijk zijn van private banken. Die publieke afhankelijkheid geeft banken macht over overheden. Het is volstrekt normaal geworden om banken te steunen met publiek geld omwille van de financiële stabiliteit, zeker in crisistijd. Denk daarbij aan overheidsgaranties, schuldpapieren overnemen, en permanente toegang bieden tot noodkrediet van de centrale bank.
Zo wordt het betalingsverkeer nog afhankelijker van de commerciële banken, de enige plek waar gewone burgers digitale tegoeden kunnen aanhouden
Voorstellen om de publieke en private belangen in de bancaire sector van elkaar te scheiden, zoals de oprichting van een veilige publieke bank of het ontwikkelen van digitaal centralebankgeld, worden al jarenlang gedwarsboomd, zelfs wanneer ze de unanieme steun van de Tweede Kamer genieten. Onder het mom van witwasbestrijding – en nu ook om verspreiding van het coronavirus te voorkomen – ontmoedigen banken en regering ondertussen het gebruik van contant geld. Daardoor wordt het betalingsverkeer nog afhankelijker van de commerciële banken, de enige plek waar gewone burgers digitale tegoeden kunnen aanhouden.
Het argument dat steevast wordt aangevoerd om innovatie tegen te houden, luidt: ‘een digitale variant van contant geld zou een bankrun kunnen vergemakkelijken.’ Gerenommeerde partijen, waaronder de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), halen die argumentatie onderuit. De WRR schreef in haar onderzoeksrapport Geld en schuld (2019): ‘Dat het financieel systeem instabiel kan worden door het creëren van een veilige haven zegt meer over het huidige systeem dan over het alternatief als zodanig. Het is eerder een indicatie van de weeffouten in het huidige systeem.’
Cash is king
De coronacrisis legt die weeffouten pijnlijk bloot. De vervlochtenheid van financiële markten – zowel nationaal als over landsgrenzen heen – en de manier waarop schuldpapier als onderpand fungeert, springen in het oog. De lening van bedrijf A uit de Verenigde Staten wordt gebruikt als onderpand voor de financiering van bedrijf B in China. Die lening kan weer als onderpand dienen voor het krediet van bedrijf C. In economische voorspoed – als de koersen stijgen – is die dubbelrol van schulden ogenschijnlijk geen probleem. Maar nu al dat onderpand in waarde daalt, blijkt die structuur problematisch: die zet marktpartijen massaal aan om (digitale) cash te gaan hamsteren.
Dat hamsteren begint bij hedge funds: beleggers die met veel schuld zijn gefinancierd om met grote hefbomen op koerswinsten te speculeren. Nu het onderpand voor hun financiering in waarde daalt, moeten ze hun schuldeisers meer zekerheden bieden. Dat betekent in de praktijk verplicht cash bijstorten. Om aan deze zogeheten margin calls te voldoen, verkopen ze massaal hun andere bezittingen, waardoor de koers van aandelen en obligaties nog verder daalt.
De klap is het grootst voor economieën in ontwikkeling
Net als het coronavirus overstijgt deze run op cash de landsgrenzen. Developing and emerging economies (DEC’s), opkomende economieën, ondervinden daarvan grote schade. In crisistijd worden niet alle valuta even veilig geacht. Iedereen wil het liefst dollartegoeden op zijn bankrekening hebben, de wereldreservemunt waarop het monetaire systeem leunt. Die enorme vraag naar dollars verslechtert de wisselkoers van andere nationale munten, waardoor de dollarschulden van DEC’s onbetaalbaar worden.
Opnieuw legt corona een systeemfout bloot die zich al tal van keren heeft geopenbaard maar nooit is opgelost; denk aan de Aziatische financiële crisis van eind jaren ’90 of de Griekse schuldencrisis van tien jaar geleden. Het patroon is telkens hetzelfde. Dankzij het ruime monetaire beleid van de Fed en de ECB hadden Amerikaanse en Europese investeerders toegang tot goedkoop dollar- en eurokrediet. Dat geld leenden ze voor een hoger rendement uit aan publieke instanties en private bedrijven in opkomende economieën.
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend. De uitwerking ervan op de wereldeconomie is, net als het virus zelf, nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen.
Die zal overal pijn opleveren, en de maatregelen die we nu nemen zullen bepalen hoe de economie van de toekomst eruit zal zien. Hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind? Welke oplossing dient welke belangen? Die vragen staan de komende weken centraal op Follow the Money.
Wil je niets missen? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
Maar nu de coronacrisis aanzwelt, trekken investeerders plots hun euro’s en dollars terug. Een aantal wetenschappers, waaronder econoom Daniela Gabor en historicus Adam Tooze, spraken op 24 maart in de Financial Times hun bezorgdheid uit: ‘Nieuwe financiële instrumenten en instituties hebben met de globale handel in waardepapieren van DEC’s een illusie van liquiditeit gecreëerd. [..] Nu investeerders vluchten voor risico’s, staan wisselkoersen onder druk. Dit dwingt deze landen tot ingrijpende macro-economische aanpassingen, precies op het moment dat alles aangewend zou moeten worden om de coronacrisis te lijf te gaan.’
Beleggers verschaften liquiditeit aan ontwikkelingslanden zolang ze er zelf beter van werden. Nu eisen ze in ongekend tempo hun geld terug
Buitenlandse investeerders verschaften liquiditeit aan landen als Indonesië en Turkije door dollars uit te lenen – zolang ze er zelf beter van werden. Nu eisen ze in ongekend tempo hun geld terug, juist op het moment dat deze landen het hard nodig hebben om de coronabestrijding te financieren en hun economie overeind te houden. De bankrun beperkt zich dus niet tot het thuisland van de beleggers, maar ontwricht ook de financiering van economieën in ontwikkeling.
De bankrun op de ECB en de Fed
De wereldwijde vraag naar euro’s en dollars is bij beleggers, hedge funds en investeringsfondsen nu zo groot – en de bereidheid om ze uit te lenen zo klein – dat alleen het aanzwengelen van de spreekwoordelijke geldpers ervoor kan zorgen dat het wereldwijde geldstelsel niet vastloopt.
De Fed, de enige centrale bank die nieuwe dollars kan scheppen, heeft in reactie op de coronacrisis zijn swap lines met andere centrale bankenuitgebreid naar landen als Brazilië, Mexico, Australië en Zuid-Korea. Swap lines garanderen andere landen toegang tot dollarfinanciering; met hun nationale munt als onderpand lenen ze dollars bij de Fed.
Dat is nodig om de financiële markten niet nog verder te ontregelen, maar in feite vult de Fed zo de buitenlandse pinautomaten met nieuwe dollars. Gewone burgers hebben er geen toegang toe, maar de beleggers die zich nu massaal terugtrekken nemen onbeperkt op. De opkomende economieën blijven vervolgens zitten met hoge dollarschulden bij de Fed.
De ECB en de Fed faciliteren de bankrun van beleggers, die het geld vervolgens op hun bankrekening parkeren, terwijl de publieke geldpers overuren draait
De ECB neemt ondertussen haar eigen maatregelen om de euro-liquiditeit op peil te houden. Ze verlaagde de rente op de onbeperkte noodkredieten voor banken naar -0,75 procent en lanceerde het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) van 750 miljard euro. De ECB creëert nieuwe digitale euro’s (voor een bedrag gelijk aan de economie van Nederland) om obligaties op te kopen. De ECB is dus niet meer alleen ‘lender’, maar ook ‘buyer’ en ‘market maker of last resort’. Ze houdt toezicht op diezelfde banken die ze van noodkrediet voorziet en waarvan ze als marktpartij de waardepapieren overneemt, in ruil voor het nieuw gecreëerde ‘coronageld’.
De plek waar de nieuwe euro’s en dollars als eerste terechtkomen – op de bankrekening van beleggers – maakt het noodgeld uiterst ondoeltreffend om de economie te stimuleren. De ECB en de Fed faciliteren in feite de bankrun van beleggers, hedge funds en investeringsfondsen, die het geld vervolgens op hun bankrekening parkeren. De reële economie profiteert nauwelijks, terwijl de publieke geldpers overuren draait.
De roep om monetaire vernieuwing
Dat moet anders, en dat kan ook, zeggen tal van economen, historici en juristen. De terminologie verschilt maar hun boodschap is in grote lijnen dezelfde: creëer geld dat in de samenleving terecht komt, en niet geld dat in de financiële sector blijft hangen. Tegenover dat nieuwe geld moet niet nog meer schuld komen staan. Alleen dan kun je de economie stimuleren zonder de schuldenlast van landen, bedrijven en huishoudens te verhogen.
In de VS wordt serieus nagedacht over dit helikoptergeld en de bancaire infrastructuur die daarvoor nodig is
Zelfs conservatieve economen als Lex Hoogduin pleiten nu voor (tijdelijke) opschorting van de Europese begrotingsregels en opheffing van het verbod op monetaire financiering van overheden. Hoogduin ziet dit als de enige manier om de coronacrisis het hoofd te bieden: ‘Het fijne is: dit wc-papier kan zo nodig onbeperkt worden verstrekt.’
Wie vervolgens dat nieuwe geld mag uitgeven, is de volgende beleidskeuze. Je kunt de overheid collectief laten investeren of alle burgers een bedrag overmaken dat ze zelf mogen uitgeven. In de VS wordt serieus nagedacht over dit zogenoemde helikoptergeld en de bancaire infrastructuur die daarvoor nodig is: een digitale bankrekening voor burgers – dus niet meer alleen voor banken – bij de centrale bank.
The Wall Street Journal schreef: ‘Deze digitale dollarrekeningen kunnen worden gebruikt om betalingen aan huishoudens in nood te versnellen. Momenteel ontbeert de Amerikaanse overheid een infrastructuur om zulk geld snel te verspreiden, en gezien de aard van de crisis is tempo essentieel.’ In Nederland kampen we met hetzelfde probleem. Het voorstel van Kamerlid Mahir Alkaya (SP) om burgers van een digitale betaalrekening bij een publieke bank te voorzien, is nog altijd niet besproken in de Tweede Kamer.
‘Het risico van een bankrun is te groot’ of ‘de regels staan het niet toe’ zijn in deze crisissituatie geen acceptabel excuus meer om zaken bij het oude te laten. Zeker nu de grootste bankrun aller tijden – die op onze centrale banken – binnen de huidige regelgeving op klaarlichte dag mag plaatsvinden, zonder dat er een haan naar kraait. Ondertussen is de gezondheid van de commerciële banken, vooral in Italië, nog altijd broos. Dat de bankrun straks ook op straat begint, is niet uit te sluiten. Hervormingsvoorstellen die tot voor kort politiek onhaalbaar waren, zijn de enige uitweg uit deze crisis.
496 Bijdragen
Ernst Blok 1
Henk Zoer 7
Ernst BlokEn nog steeds hebben wij geen veilige haven voor ons geld, zoals voorgesteld door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Onze regering onder leiding van Rutte blokkert dit stelselmatig.
Eveline Bernard 6
Henk ZoerMartijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenCo Pater 7
Henk ZoerJe kunt het ook nog zo formuleren: Commerciele Banken maken geld uit leningen die ze verstrekken.
En daarom is al het geld schuldgeld geworden. Voor 97%. Ze rechtvaardigen deze ( commerciele ) praktijk door het verdoezelen van het onderscheid dat bestaat tussen geldschepping en geld uitlenen.
zie ook:
https://www.ftm.nl/artikelen/coronavirus-helikoptergeld?share=5%2FXU0x9C3tj0TFtJByTVLK%2BEHyjmQ12Sn7tveyChiGUF3uNrIkDwe89phxmx#bijdrage117463
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenHet grote probleem is de verklutsing van geldcreatie met kredietverlening. Daar loopt het fout. Als banken geld uitlenen wat ze eerst bij spaarders ophalen dan was het een andere zaak. Dan deugt het verhaal van die 'spread' ook. Maar dat is dus niet het geval.
Daarom pleit ik voor geldschepping door het collectief waarbij banken 'makelaar op de geldmarkt' worden en zelf verantwoordelijk zijn voor hun businessmodel. Oftewel: ze moeten failliet kunnen gaan. Tevens is daarvoor nodig dat wij een veilige rekening moeten krijgen: een rekening níet bij een commerciële bank waar wij ons geld veilig kunnen stallen zonder dat het risico loopt. Op dit moment hebben wij die mogelijkheid niet. Ook moet het Deposito Garantie Stelsel afgebouwd worden (tegelijk met het oprichten van die veilige rekening, gefaseerd over een periode van zeg 10 jaar). Ook kan de bankenunie dan verdwijnen. Dit levert een stabielere economie op die niet gedomineerd wordt door massahysterie op de financiële markten.
Banken lopen geen risico op het uitlenen van geld. Althans de drie grootbanken niet. Als alles goed gaat, dan zijn de winsten voor de banken. Nemen ze teveel risico en gaat het fout, dan worden ze gered door de belastingbetaler. Welk risico lopen banken dan? Ja, het risico dat er een keer een jaar geen bonus wordt uitgekeerd. Maar het jaar daarop compenseren ze dat wel weer. Zie de crisis van 2008.
Martijn, ik heb me er beter in verdiept dan jij. Ik gun banken hun winst, maar het is van de zotte dat de spaarder dat (verplicht) faciliteert maar niet meedeelt in de winst. Integendeel, de risico's liggen volledig bij de spaarder in de rol van belastingbetaler.
Paul
Henk ZoerMartijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenGeld krijgt dan automatisch een relatie met de hoeveelheid 'waarde' in de samenleving. Stel wij vinden het met zijn allen belangrijk om 3000 IC-bedden in NL te hebben. We hebben er nu 1500. Van de zorgpremie worden er 1500 bij gekocht. Van de zorgpremie kan dan niet meer alles betaald worden wat er voorheen van betaald werd. Om dezelfde hoeveelheid medicijnen te kunnen kopen, zullen de prijzen moeten dalen. Dat is het signaal om extra geld te maken zodat de prijzen weer kunnen stijgen naar het oude niveau. De geldhoeveelheid is nu gegroeid met een bedrag ter waarde van die 1500 IC-bedden. Inflatie is nul dus het brood kost nog steeds 2 euro.
Stel de overheid heeft teveel geld gemaakt. Bijvoorbeeld een hoeveelheid geld die meer is dan de eerder genoemde 1500 extra bedden. Er is dan meer geld in omloop dan de hoeveelheid 'waarde'. Met tot gevolg dat de prijzen stijgen. De overheid kan dan een hoeveelheid geld die binnenkomt via de belastingen vernietigen waardoor de geldhoeveelheid daalt. Als de geldhoeveelheid daalt zullen de prijzen weer gaan zakken. Waardoor de inflatie weer op nul komt.
Stel de samenleving verliest een bepaalde hoeveelheid 'waarde'. Bijvoorbeeld door een krimp van de bevolking. Dan is de geldhoeveelheid weer te groot en moet er geld 'wegbelast' worden waardoor de geldhoeveelheid krimpt en de inflatie op nul blijft. Het brood kost nog steeds twee euro.
Reactie gaat hieronder verder.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenDe overheid kan dit nieuwe geld ook beschikbaar stellen als subsidie voor het kopen van zonnepanelen. Dat geld komt dan via de eerder genoemde ambtenaar of via mij als burger, bij de zonnepanelenfabrikant terecht zodat de werknemers van de zonnepanelenfabrikant brood kunnen kopen.
De overheid kan dit geld ook besteden aan allemaal grote auto's voor de ministers. Maar dan kunnen ze een herverkiezing wel op hun borst schrijven. De democratie bepaald zo waar het nieuwe geld terecht komt. Zonnepaneelfabrikanten of grote-auto-bouwers.
De overheid bepaalt dus waar nieuw geld terechtkomt. De overheid stort het op de rekening van de ambtenaar of op de rekening van de burger die subsidie voor zonnepanelen heeft gevraagd. Of op de rekening van de grote-auto-bouwer voor de auto's van de ministers. De overheid heeft de macht over het geld en zolang die overheid niet een slechte dictator is maar een goede democratie heeft de democratie op die manier inspraak op besteding van nieuw geld. Middels referenda kun je daar nog een directere vorm van democratie aan koppelen. Het Zwitsers model spreekt mij persoonlijk daarvoor erg aan.
Kijk naar de volgende presentatie van Klaas van Egmond:
https://www.youtube.com/watch?v=V-gQVfk8Ong
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenKredietverlening moet vooral bij banken blijven. Zij hebben (of zouden moeten hebben) de expertise aan wie ze kredieten kunnen verlenen. Kredietverlening wordt dan een puur zakelijke transactie die niets meer met geldschepping te maken heeft. De beide partners spreken een prijs af voor die transactie, de rente. De rente heeft dan niets meer te maken met geldschepping of stimulering van de economie. De economie redt zich wel met de geldhoeveelheid die een afspiegeling is van de waarde van de samenleving en de democratie bepaalt welke waardes dat zijn. Een lening om een bedrijf te beginnen kan nog steeds, maar de risico's van die transactie liggen alleen bij de twee partners, de bank en de leningnemer. Overheden gaan niet meer garant staan voor banken en het Deposito Garantie Stelsel kan afgebouwd worden. Voorwaarde is nog wel dat er een alternatief voor de commerciële bankrekening komt, de bewaarinstelling van Alkaya.
Banken moeten voor het verstrekken van kredieten wel eerst geld aantrekken van spaarders of investeerders. Die spaarders en investeerders doen dat dan natuurlijk alleen als ze er ook beter van worden, ze vragen rente en die rente moet hoger zijn dan 0% anders doen ze het niet. Een gevolg van dit 'full reserve banking' zal zijn dat de rente gaat stijgen naar normale niveau's. Spaarders en investeerders moeten zich er wel van bewust zijn dat ze hun geld kunnen kwijtraken, net als bij aandelen. Dit zal ertoe leiden dat banken stabieler moeten gaan opereren anders krijgen ze geen investeerders.
......
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenEen centraal geleide economie? Nee. Animal Farm? Nee. Probeer de presentatie van Klaas van Egmond te begrijpen en lees de stukken op onsgeld.nu
Maar ik vrees dat jij liever je pensioen ziet verdampen, de belastingdruk ziet toenemen omdat je niet van plan bent je serieus in de materie te verdiepen, of wel?
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den Enden'Als je de overheid laat beslissen waar geld aan wordt uitgegeven en dit onbeperkt voorhanden is...'
Wat schrijf je hier voor onzin. Ten eerste, de overheid beslist nu ook waar geld aan besteed wordt (belastinggeld) dus daar verandert niet veel aan. Ten tweede, waar zeg ik dat geld onbeperkt voorhanden is? Geldschepping mag alleen als er te weinig geld is en daardoor deflatie zou ontstaan. Er is dus niet onbeperkt geld voorhanden. En als er inflatie is, mag er geen nieuw geld bij of moet er zelfs geld weggehaald worden uit de samenleving zodat er wat deflatie optreedt en de prijzen weer op hetzelfde niveau komen. De regering heeft daar niets over te zeggen, dat doet de vierde macht naast de regering (vergelijk het met de rechterlijke macht). Het hele doel van geldschepping is om de inflatie juist op nul te houden. Waar haal jij dan die hyperinflatie vandaan? En communisme? Door juist monetair beleid te voeren op basis van een inflatie van nul voorkom je inflatie of deflatie en blijven de pensioenen waardevast. Je hoeft dan ook niet te indexeren.
Zullen we de discussie hier wel netjes houden? Ik geef steeds duidelijk aan wat de bedoeling is. Jij komt met volledig verkeerde conclusies over hyperinflatie en communisme. Waarom doe je dat? Ga je mij straks betichten van populisme en complotdenkerij? Zodat je geen inhoudelijke discussie meer hoeft te voeren? Heb je persoonlijk belang bij de huidige manier van geldschepping? Als je reageert doe het inhoudelijk dan correct en laat die loze, volledig onjuiste beweringen achterwege.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenDe rente is dan niet meer een monetair instrument zoals nu. Dat werkte toch al niet. De rente is dan slechts een afspraak tussen twee marktpartijen waar niemand anders zich mee bemoeit.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMijn inschatting is dat een lening zo’n 4 à 5 procent zou moeten kosten, afhankelijk van het risico.
Als banken zelf hun risico’s dragen dan zullen ze geen hoge risico’s nemen. Dit zal een dempende werking op de rente hebben. Geen uitschieters naar boven maar ook geen heel lage rente.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHeb je ook een idee hoeveel % van al het geld dat in omloop is gebracht door de vierde macht beschikbaar zal zijn om te kunnen lenen?
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenHoeveel er onderling geleend wordt regelt de samenleving vanzelf. Als jij werkt en daar geld voor gekregen hebt kan je beslissen een deel van dat geld voor later te bewaren. Je kunt een deel van dat geld beschikbaar stellen om uit te lenen, mits je daar natuurlijk een vergoeding voor krijgt. De lener gebruikt dan geld waarvoor al waarde is gecreëerd, je hebt er immers al voor gewerkt. Als mensen teveel uitlenen, hebben ze het niet om bestedingen te doen. Tussen sparen en uitlenen zal een evenwicht ontstaan.
Tevens kun je maatregelen nemen om speculeren met (geleend) geld tegen te gaan om de financiële sector weer dienstbaar aan de samenleving te laten zijn ipv dienstbaar aan zichzelf ten koste van de samenleving.
Co Pater 7
Henk ZoerBedenk ook dat in het huidige systeem schulden moeten blijven bestaan en dat betekend niet zo veel meer dan dat de schulden uiteindelijk doorgeschoven worden van de aanvankelijke schuldenaren ( ondernemers, rijke investeerders, etc. ) naar de lager betaalde werknemers.
Het huidige geld uit schuld systeem is een doorschuifsysteem van rijk naar arm en houd dit ook in stand.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk Zoer- Risico op hyperinflatie. De huidige 3 machten zijn al onvoldoende gescheiden en ook niet in balans. De wetgevende en uitvoerende macht lopen in Nederland in elkaar over. De regering voert uit maar maakt ook nieuwe wetten. De rechterlijke macht heeft in Nederland en andere Europese landen de laatste jaren onevenredig veel macht opgeëist door op de stoel van politiek te zitten. Het oprichten van een vierde macht zal dus ook tot allerlei problemen leiden in de maatschappij. En het risico bestaat dat deze macht teveel vervlecht raakt met de regering. Ik denk dus dat het risico op hyperinflatie en een ineenstorting van de economie in een land reëel is.
- Geld is een ruilmiddel. Op het moment dat de overheid geld uit kan delen zonder dat iemand een dienst verleend heeft is er geen sprake meer van een ruil van diensten en goederen tussen partijen. Geld zou een "recht" op arbeid of goederen in moeten houden. Als de overheid zomaar geld kan creëren is geld eigenlijk geen ruilmiddel meer. Je kunt beargumenteren dat dit geen probleem is omdat men als volk gezamenlijk "eigenaar" is van de overheid. Dit vormt echter een probleem voor landen met een open economie. Stel voor dat Nederland de Gulden nog heeft. De overheid van Nederland kan nu Guldens creëren als de vierde macht akkoord is. Op het moment dat je de Guldens om zou willen wisselen voor Engelse Ponden kun je met dit geld dingen kopen in een ander land, waar geld nog wel een ruilmiddel is. Dit is onethisch en zal leiden tot internationale economische problemen.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerEr zijn betere alternatieven. Het is bijvoorbeeld veel eenvoudiger om verscherpt toezicht in te stellen op banken. Dit is ook gedaan na de bankencrisis. Hierdoor is de kans op een crisis een stuk lager en houdt de overheid vinger aan de pols. Daarnaast zouden de eigenaren van de banken hebben moeten betalen voor de crisis: de aandeelhouders en obligatiehouders. Je kunt eenvoudigere manieren bedenken om dit te bewerkstellingen in de toekomst. Je kunt bijvoorbeeld de obligatiehouders laten mee betalen voor de redding. En alle toekomstige dividenduitkeringen zouden naar de staat moeten gaan tot de “schuld” is ingelost. Je kunt van alles bedenken zonder het hele monetair systeem te wijzigen.
Dan kom ik op het systeem zelf. De vierde macht creëert geld voor de overheid. Het parlement bepaalt waar het geld aan wordt uitgegeven. Er zijn “bewaarbanken” en “commerciële banken”. Op de bewaarbank zet je gewoon je geld en dit geld blijft staan en wordt niet uitgeleend. De balans bestaat dus uit centrale bank reserves aan de debetkant en consumentendeposito’s aan de creditkant van de balans. Er komen commerciële banken waar je kunt sparen en lenen. De bank verdient geld aan de spread. Links op de balans staan leningen en rechts de deposito’s en bankrekeningen. Beide soorten banken zouden het betaalverkeer kunnen verzorgen in ruil voor een vergoeding.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerUiteindelijk zal door de interest in de economie de geldhoeveelheid ook substantieel toe moeten nemen, zodat al de interest voldaan kunnen worden door alle mensen met leningen. Er dient dus ook sprake te zijn van economische groei en je krijgt dus ook inflatie.
Het is kortom een interessant idee van Klaas van Egmond maar praktisch heeft het misschien nog wel meer nadelen dan voordelen. En Klaas staat weinig open voor kritiek want hij beantwoordde geen enkele vraag na zijn presentatie. We kunnen dus niet vragen wat hij ervan vindt.
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenEn waarom deze manier van geldschepping in een internationale wereld niet zou kunnen is mij niet duidelijk. Op dit moment wordt er toch ook verschillend geld geschapen? Het ene land heeft een hogere staatsschuld dan het andere. Dat verstoort het systeem nog erger.
Dan je verhaal over rente. Daaruit blijkt ook weer je ongelooflijke onkunde je uit het geld=schuld-denken te ontworstelen. Ook de rente is bestaand geld wat alleen maar van de ene bezitter naar de ander schuift. Daar hoeft een economie niet voor te groeien.
En als je de geldhoeveelheid managed op een inflatie van nul levert hyperinflatie op? Briljante conclusie.
Het enige wasr ik het wel mee eens ben is dat de politiek zich democratischer moet opstellen en zich niet door het grootkapitaal moet laten leiden.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk ZoerAls je jouw 1.000 geen geld meer noemt dan heb je inderdaad gelijk. Maar dan is de definitie van geld anders. Dan moeten alle centrale bank reserves (geld dus) precies gelijk zijn aan aan alle deposito's. Dan noem je de reserve geld en niet het deposito. Dat is nu niet het geval. Op het moment dat de vierde macht het geld creëert zal ze ook een deposito moeten creëren. En dat laatste was de geldscheppende rol die banken hadden.
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenAls bank A geld uitleent aan een restaurant, waarbij er rente betaald moet worden door het restaurant, dan is dat nog steeds bestaand geld en geen schuldgeld. Hoe moeilijk kan het zijn.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenIn plaats van een schuld is geld dan een vertegenwoordiger van waarde. En die vertegenwoordiger van waarde veranderd niet als ik het overdraag aan een commerciële bank. Die vertegenwoordiger van waarde verandert ook niet als die commerciële bank het overdraagt aan een restaurant. Waarom zou geld veranderen als het in bezit van een commerciële bank komt?
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenIk heb geen flauw benul waaruit jij concludeert dat, wanneer je geld ergens anders parkeert, het opeens geen geld meer is. Doe je gedachtespelletjes eens met een briefje van 50 euro. Dat geef je aan de bank. Wie heeft het dan? De bank, jij niet meer. De bank geeft het aan de interieurwinkel. Wie heeft het dan? De interieurwinkel, niet de bank, niet jij. Nergens in dit proces is geld geschapen, veranderd of verdwenen. Dat briefje van 50 hoef ik niet anders te noemen. Ik zie niet waarom dat met digitaal geld anders zou moeten.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerVierde macht creëert geld en boekt het over op rekening van ambtenaar Jan. Jan zet het op commerciële bank A. Bedrag bedraagt €1.000.
Bank A leent dit geld aan Piet. Piet koopt een tafel van Kees. Hij boekt €1.000 over naar de bankrekening van Kees bij bank B.
Heeft Jan €1.000 geld? Ja of nee?
Heeft Piet €1.000 geld? Ja of nee?
Aub gewoon antwoord. Ja of nee.
Co Pater 7
Martijn van den EndenDit is de juiste definitie van Geld :
Geld is het abstracte systeem van kredietrekeningen en vereffeingen van een gemeenschap of land, dat door valuta wordt vertegenwoordigd.
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenWaarom zou je een centrale bank nodig hebben?
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk Zoer- Hoe kan de vierde macht ervoor zorgen dat de inflatie precies 0 blijft? Welke instrumenten heeft ze hiervoor? Is het niet lastig om dit te coördineren?
- Stel dat het slecht gaat met de economie en heel veel mensen hun geld opeisen bij de commerciële banken en het naar de veilige bank willen brengen. Ze willen dus hun ingelegde geld terug. Er is maar een beperkte hoeveelheid geld in omloop. Hoe ga je hiermee om?
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenAntwoord op de eerste vraag. Ambtenaren zullen ook moeten eten. Die zullen dus geld wat ze verdienen ook gaan uitgeven. Als een ambtenaar brood koopt, of een auto, zal die wel eerst gemaakt moeten worden. Als ambtenaren besluiten dat ze het niet nodig vinden om een Apple Watch te kopen omdat ze die te duur vinden, dan kopen ze die niet en zal Apple minder Watches hoeven maken. Blijkbaar is er dan niet zo'n grote behoefte aan Watches. De bakker zal met het verdiende geld misschien ook wel een auto willen kopen maar geen Watch. Dan stroomt er geld naar de auto-industrie maar minder naar Apple. In plaats van een economie op basis van aanbod (wat nu grotendeels het geval is) krijg je een economie op basis van vraag. En inderdaad zullen bepaalde bedrijven daar onder lijden, maar is dat vreemd? Blijkbaar maken ze dan producten die niet echt nodig zijn. Nou, dan hoeven we daar ook geen geld aan te besteden. Er gaat genoeg geld naar de reële economie door de vraag vanuit de samenleving. En als er geen vraag is naar een product dan heeft de samenleving dat product niet nodig en is het onzinnig dat product te maken. Oppotten van geld (sparen heet dat en dat doen de meesten al) is ook een belangrijke functie van geld. Of hoef je later geen inkomen als je niet meer in staat bent te werken?
Antwoord op de laatste vraag. Door van een schuldgedreven economie naar een waarde-economie te gaan waarbij er op basis van vraag economie bedreven wordt ipv op aanbod zal de economie een stuk stabieler blijken. Iedereen koopt toch wel brood en auto's. Het is juist het instabiele huidige systeem wat risico's heeft, dat zie je wel weer met de huidige financiële Corona-crisis.
To be continued
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk ZoerIn jouw wereld zouden deze problemen niet bestaan?
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerAnder punt. Hoe kan de 4e macht de geldhoeveelheid verlagen? Verhogen snap ik, maar hoe verlaag je het?
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenDe geldhoeveelheid kun je verlagen door bijvoorbeeld geïnde belastingen niet uit te geven maar te vernietigen. Maar daar hoef je je niet zo druk over te maken, de hoeveelheid geld in de samenleving zal hoofdzakelijk moeten groeien door het creëren van waarde (bijvoorbeeld duurdere medische apparatuur, meer ziekenhuizen, meer onderwijzers of grotere auto's). Dit groeien hoeft niet noodzakelerwijs door meer productie en meer consumptie.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenIn die zin verandert er niet zoveel. Alleen is de basis geldhoeveelheid niet belast met rente en hoeven we niet eeuwigdurend meer schulden te maken en welvaart in te leveren.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenHenk Zoer 7
Martijn van den EndenIn het nieuwe systeem zit een belangrijke motivatie voor banken om niet overmatige winsten na te streven middels hoge risico's. Als banken uitlenen aan bedrijven die producten maken waar nog geen vraag naar is dan is het risico te hoog en moeten ze het niet doen. Alleen door het nemen van te grote risico's krijg je dat er onstabiliteit ontstaat. Die onstabiliteit kan er toe leiden dat mensen hun geld (althans het vrij opvraagbare) bij commerciële banken weghalen. Banken pretenderen dat ze kennis van de markt hebben. Nou, laten ze dat dan ook gebruiken.
Daarnaast is de relatie met banken een andere dan nu. Als ik een bepaald bedrag aan een bank overmaak, zit daar een contract aan vast waarin staat hoe lang ik het afsta, wanneer het weer opeisbaar wordt, hoeveel rente ik krijg. Banken zullen verschillende producten gaan aanbieden. Een rekening met direct opeisbaar geld met lage rente, een rekening waar het geld kort vast staat met iets hogere rente en rekeningen waar het geld langer vaststaat met nog hogere rente. Door minder geld vanuit die vrij opneembare rekeningen uit te lenen en meer vanuit die langlopende rekeningen kunnen bank-runs voorkomen worden. Denk even terug aan 2015 in Griekenland. Dáár ontstond een bank-run vanwege het onstabiele huidige systeem. De banken deden de pinautomaten uit en mensen konden niet meer bij hun geld. Het is juist het huidige systeem wat onstabiliteit oplevert, niet het door mij beschrevene.
De economie dient de samenleving, het is niet de bedoeling dat de samenleving alleen maar leeft om de economie te dienen.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenDe 4e macht regelt direct de geldhoeveelheid in de reële sector. Dat zal gelijk invloed hebben op de inflatie en inflatie laat zich op die manier dus gemakkelijker regelen.
Vergelijk het met een auto. Als je harder wilt gaan, moet je meer benzine naar de motor sturen. Als je de snelheid probeert te regelen door alleen de hoeveelheid brandstof in de tank te vergroten, gebeurt er niets. Iemand zal op het gaspedaal moeten drukken om die benzine bij de motor te krijgen. Doet die iemand dat niet, zal de auto niet harder gaan hoeveel brandstof je ook in je tank hebt. Regel je de snelheid direct via het gaspedaal, dan krijg je direct een reactie van de auto als je het gaspedaal intrapt
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den Enden'This morning the Bank of England announced it would directly fund government spending during the Covid-19 crisis. [1] This is a huge breakthrough for Positive Money and very welcome news for everyone during the current crisis.
By allowing the Treasury to spend without increasing public debt, the Bank of England has ensured the government will not struggle to fund its spending on coronavirus and simultaneously undermined any arguments for coronavirus austerity before they've even taken hold! For years politicians used high levels of public debt as an excuse to justify brutal spending cuts. Now that excuse is well and truly shattered.'
Het kan dus wel en zal uiteindelijk ook hier gaan gebeuren, ondanks de tegenwerking vanuit de bancaire sector.
De conclusie die jij hier poneert ontbeert elk argument, de voorbeelden die je noemde ondersteunen je stelling niet. Dan zul je toch met meer inhoud moeten komen.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerQE is erg slecht voor banken, maar dit doorzie je niet omdat je niet weet hoe het systeem in elkaar zit. QE is een drama voor banken, want ze moeten strafrente betalen.
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenFijne avond nog.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerNogmaals hetzelfde voorbeeld. Economie bevat 100.000 aan geld gecreëerd door vierde macht.
Vierde macht creëert geld en boekt het over op rekening van ambtenaar Jan. Jan zet het op commerciële bank A. Bedrag bedraagt €1.000.
Bank A leent dit geld aan Piet. Piet koopt een tafel van Kees. Hij boekt €1.000 over naar de bankrekening van Kees bij bank B.
Heeft Jan €1.000 geld? Ja of nee?
Heeft Piet €1.000 geld? Ja of nee?
Aub gewoon antwoord. Ja of nee.
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenIk stel voor dat jij je even bank noemt en bij mij langs komt. Ik geef mijn auto aan jou en jij geeft die auto aan mijn zoon. Opeens zijn er twee auto's zeg je. Die tweede auto geef je weer aan mij. Zoon blij, ik blij. Doen we hetzelfde kunstje nog een keer voor die andere zoon van me. En voor mijn vrouw. Door het schuiven met het eigendom van de auto zijn er opeens drie auto's bij. Briljant.
Nou, voorruit dan. Antwoorden op je laatste twee vragen.
Heeft Jan €1000 geld? Nee, want hij heeft dat afgegeven aan de bank A. Jan is het dus kwijt.
Heeft Piet €1000 geld? Nee, want Piet heeft dat geld gebruikt om een tafel van Kees te kopen. Piet heeft die 1000 euro dus niet meer.
Ik zal gelijk even de andere vragen erbij beantwoorden.
Heeft bank A die 1000 euro? Nee, want die bank heeft het aan Piet uitgeleend. Bank A heeft het dus niet meer.
Heeft Kees die 1000 euro? Nee, want die 1000 euro heeft Kees bij bank B staan. Kees kan die 1000 euro krijgen op het moment dat hij die 1000 euro van zijn rekening bij bank B haalt en op zijn bewaarrekening zet.
Heeft bank B die 1000 euro? Ja, hier zijn ze.
Zoals je ziet is er door de vierde macht 1000 euro gemaakt en die 1000 euro bestaat nog steeds en de banken A en B hebben geen geld erbij geschapen.
Overigens, als jij denkt dat het geld wat je bij jouw bank hebt staan van jou is? Nee, helaas, het is juridisch eigendom van de bank.
Co Pater 7
Martijn van den EndenPiet Heeft een lening afgesloten van € 1.000,-- en dat geld uitgegeven. dus piet heeft geen € 1.000,--
Die € 1.000,-- van Piet zit nu bij Kees.
Piet heeft per saldo een schuld vanwege het lenen.
Martijn van den Enden 7
Co PaterCo Pater 7
Martijn van den EndenKees heeft de € 1.000,-- nu niet. idem dito
Dus jouw vraag gaat over hebben ( over het in bezit hebben ) en dan heeft zowel Jan als Kees niet het geld, want dat staat op Bank A & B
En Piet heeft uiteraard nog steeds € 1.000,-- schuld bij A vanwege zijn lening
Martijn van den Enden 7
Co PaterCo Pater 7
Martijn van den EndenBank A leent dit geld aan Piet. Piet koopt een tafel van Kees. Hij boekt €1.000 over naar de bankrekening van Kees bij bank B.
Heeft Jan €1.000 geld? Ja of nee?
Heeft Piet €1.000 geld? Ja of nee?"
Nee, dit klopt voor geen meter.
de 4de macht heeft schuldvrij geld geschapen en dit is beland bij ambtenaar Jan. Jan zet het op de commerciele bank A. Commerciele bank A leent dit geld van Jan uit aan Piet. ( er wordt dus bestaand geld uitgeleend. Het geld dat geschapen was door de 4de macht ) .
Piet koop iets van Kees en maakt het geld over naar Bank B, waar kees een rekening heeft.
Er is geen nieuw geld geschapen, want het geld wat uitgeleend is was bestaand. Echter als Jan nu naar de bank ( A ) gaat voor cash, dan is Bank A in gebreke want zijn saldo is 0,0.
Bank A kan dus failliet gaan.
Martijn van den Enden 7
Co PaterCo Pater 7
Martijn van den EndenMaar alleen in dit simpele geval.
Martijn van den Enden 7
Co PaterCo Pater 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Co PaterCo Pater 7
Martijn van den EndenHet feit dat ik op Faillissement wijs, deed ik om te illustreren dat je met een onzinnig voorbeeld komt. Bank A accepteert het geld van Ambtenaar Jan, op welke voorwaarden ? Het is immers een commerciele bank. zet Jan het geld voor x aantal jaren vast voor x% rente ? of staat het enkel op een betaalrekening ( rekening courant )
Wat wil je bewijzen met dit onzinnige verhaal ?
Martijn van den Enden 7
Co PaterJan zet het op een spaarrekening bij bank A en krijgt daar 1% rente. Dat kon in het systeem van Klaas van Egmond. Hoe komt het geld dat Piet geleend heeft van bank A (van Jan dus) bij Kees zonder dat de geldhoeveelheid toeneemt?
Co Pater 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Co PaterMartijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenAls de vraag uitvalt zullen veel mensen werkeloos worden. Dat vind je wel normaal? En dat die mensen dan niet bij hun geld mogen komen om te overleven om de banken te sparen? Die mensen hebben toch gewerkt voor hun geld? Een bankrun kan een bank voorkomen door solider te zijn. Voldoende buffers.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenBovendien, wat gebeurt er als niemand meer iets besteed in een crisis? Dan dalen de prijzen en mag er geld bijgemaakt worden wat direct in de reële economie besteed mag worden. Hoe mooi is dat? En wat doen wij? We laten de overheid de staatsschuld groter worden om salarissen door te kunnen betalen. Daar staan hogere belastingen tegenover als we weer uit de crisis zijn. We laten de centrale bank 750 miljard aan QE-geld maken t.b.v. de banken die de ontstane leencapaciteit tegen een hoge rente en een afsluitprovisie van 3,9% in de markt zetten... Bovendien hoeven banken niet meer de afgesproken 'reserves' aan te houden. Dat is in tijden van crisis natuurlijk hoogst risicovol. Maar ja, de banken worden toch wel gered. Desnoods met belastinggeld. Op deze manier wordt de corona-crisis door de financiële sector misbruikt.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerAls banken gered worden word jij ook gered. Jouw geld bestaat nog. Daarnaast wordt heel veel geld door pensioenfondsen belegd in banken. Dat geld ben je dan ook kwijt.
Dan word je gekort op je pensioen.
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenHet redden van banken is al in 2008 gebeurd en zal binnenkort weer moeten. Niet door de corona-crisis maar omdat banken labiel zijn en aan de beademing moeten.
Op het moment dat banken om kunnen vallen, zullen pensioenfondsen goed kijken waar ze hun geld in investeren: slechte banken met hoog rendement en een groot risico het geld kwijt te raken of in goede banken die beheerst met geld omgaan voor een iets lager rendement.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenBen jij deze Martijn van den Enden?
'Martijn heeft ook ruime ervaring in het bedrijfsleven, bij diverse Nederlandse multinationals. Daar is hij verantwoordelijk geweest voor de wereldwijde tax & treasury activiteiten. Naast brede ervaring in de algemene belastingpraktijk heeft hij ervaring in het begeleiden en uitvoeren van specifieke projecten, zoals de implementatie van een Tax Control Framework, een Transfer Pricing systeem en grensoverschrijdende cash pools.'
Als dat zo is dan word mij wel e.e.a. duidelijk...
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk ZoerIk heb geleerd om zelf na te denken en kritisch te zijn. Het huidige monetair systeem werkt niet goed. Maar jouw systeem werkt ook niet goed. Denk na over een systeem dat wel werkt en blijf niet in het model van Klaas hangen. Dat is maar een voorzet.
Co Pater 7
Martijn van den EndenConclusie : Elk bedacht systeem zal altijd afwijken van de praktijk. Maar dat is op zich geen probleem, want mensen zullen toch altijd nadenken over het bestaande, en verbeteringen aandragen.
Zelf nadenken en kritisch zijn betekend niets anders dan je verdiepen in hetgeen er al is en wat er voor alternatieven zijn. Dat doet Henk ten zeerste. De doelstellingen van het systeem van Klaas van egmond en ook ons geld is om de inflatie op nul te houden. Er wordt dus zeker niet gezegd we verwijderen de inflatie. Jij als kritisch denker zou dat toch ook zelf kunnen bedenken.
Het probleem met veel economen, deskundigen en ook gewone mensen is dat ze geld helemaal niet begrepen hebben. Ook overheerst ideologie de consensus over wat geld dan wel zou zijn ( geld is schuld , wat simpelweg onjuist is ). Het zijn gevestigde belangen die dit roepen, terwijl als ze kritisch zouden na denken ze al heel gauw tot inzicht zullen moeten komen dat de werkelijkheid toch echt anders is.
Zaken die niet kloppen in het hier en nu, kan en moet je zelfs aan de kaak stellen, zeker als het je werk is als econoom of milleukundige, en dat is wat Klaas voortreffelijk doet. Hij ontwerpt ook geen nieuw model. Hij stelt aanpassingen voor die het leven veel beter zullen maken. Maar daar zit niet iedereen op te wachten vanwege belangen. Ook dat is praktijk.
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenJe zegt dat ‘mijn’ systeem niet goed werkt, net zomin als het huidige. Waarom niet? Als jij geleerd hebt na te denken dan kun je best wel redenen verzinnen. Tot nu toe heb je er nog niet goed genoeg over nagedacht, blijkt uit je reacties.
Dan nog het volgende. Het is niet ‘mijn’ systeem wat ik beschrijf. Er is een grote groep heel slimme mensen hier mee bezig. Stichting Ons Geld, positivemoney.org, SFL en nig meer. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft hier een rapport over geschreven en geoordeeld dat het huidige systeem onstabiel is en het voorgestelde systeem van geldschepping een stuk stabieler lijkt. Wie ben ik of jij om dat te betwisten?
Het regelen van inflatie via een indirecte manier (rente) met tussenkomst van private partijen (banken) die andere prioriteiten hebben dan inflatie namelijk winst maken, ja, daarvan begrijp ik dat dat niet werkt. Temeer daar de gehele geldhoeveelheid belast is met rente en gelijk groot is als de schuldenberg. De schuldenberg moet groeien en daarom alleen al moet de rente dalen , anders zijn we gelijk failliet met z’n allen. Rente kan ook daarom niet gebruikt worden om inflatie te regelen.
Een manier die heel direct de inflatie regelt middels de geldhoeveelheid in de reele economie zie ik veel meer kans van succes hebben dan de indirecte, met neveneffecten verweven, huidige manier.
Het is de angst voor veranderingen en het lobbywerk van banken wat het tegenhoudt. Maar uiteindelijk zullen we om moeten.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenMartijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenKan je het niet met argumenten winnen, dan begin je zo?
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerAls je een schuldenvrije samenleving wil moet jij je geld niet op een bankrekening zetten maar cash aanhouden of je koopt er goud van. Dan draag je je sterntje bij. Een betere wereld begint bij jezelf.
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenIk heb het ook niet over een schuldenvrije samenleving gehad. Werkelijk, je moet eens leren lezen. Ik heb het gehad over schuldvrij geld, niet over een schuldenvrije samenleving. Wat ik zeg is dat geld gemaakt moet worden door het collectief, de vierde macht. Dat geld moet dan zonder rentelast aan de samenleving beschikbaar gesteld worden. Maar de mensen en bedrijven in die samenleving kunnen nog steeds wel lenen tegen rente. Daar komen namelijk banken voor om de hoek kijken.
Martijn van den Enden 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Martijn van den EndenSchuldvrij geld is geld wat niet is ontstaan uit een lening. Een lening afsluiten kan dan nog steeds, maar dan op basis van bestaand geld. Als jij geleend geld schuldgeld wilt noemen dan ga je je gang maar. Ik noem het geleend geld. Dat past beter in het verhaal dat bij het aangaan van een lening geen geld wordt gecreëerd. Nieuw geld is in het huidige systeem automatisch schuldgeld wat ontstaat als iemand een lening aangaat. Wanneer een vierde macht geld maakt is het geen schuldgeld. Daar gaat het om.
Martijn van den Enden 7
Henk Zoerhttps://economie.rabobank.com/publicaties/2013/december/bruikbaarheid-van-het-chicago-plan/
Henk Zoer 7
Martijn van den EndenIk heb het niet over het Chicago plan. In het Chicago plan scheppen centrale banken geld en stellen dat ter beschikking aan banken zodat die het kunnen uitlenen. Dan is de geldhoeveelheid in de samenleving nog steeds gebaseerd op kredietverlening. Het enige verschil met nu is dat banken dan 100% van het uitgeleende geld gedekt moet zijn met (uit het niets) gecreëerd centrale bank geld. Je hebt dan nog niet veel gewonnen. Wij hebben immers als collectief niets te zeggen over centrale banken... Het enige wat je doet is de kredietverlening en daarmee geldschepping dempen in de hoop dat het zaakje stabieler is. Maar uiteindelijk zal ook dat systeem naar lage rentes gaan en te hoge schuldenbergen waar je niet meer uitkomt.
Ik heb een stukje van Boonstra’s artikel gelezen maar ik ben gestopt. Het zit vol onwaarheden zoals een paar Nobelprijs-winnaars al hebben aangetoond. Van de banken-economen is Boonstra hét symbool van manipulatie om banken maar de macht over de geldschepping te laten houden.
Ik snap het heel goed, als er één van ons tweeën het niet snapt ben jij het. Het voorbeeld wat jij gaf dat banken in ‘mijn’ systeem nog steeds geld scheppen heb ik duidelijk weerlegt. Maar dat snap jij dus niet.
Ik raad je aan de volgende presentatie eens te bekijken.
https://www.youtube.com/watch?v=CMVkZyxcTEY
Vanaf zo’n 13 minuten wordt uitgelegd dat banken de reserves aanpassen aan de hoeveelheid uitstaande leningen en niet andersom zoals Boonstra