God verhoede een bankrun in Oekraïne

3 Connecties

Onderwerpen

Oekraïne Kiev

Werkvelden

Economie

Vorige week was columnist Kilian Wawoe zelf nog in Kiev om de centrale bank van Oekraïne te adviseren. Het ergste dat het land nu nog kan gebeuren is een bankrun [UPDATE] De eerste rijen voor de pinautomaten zijn een feit.

In mijn loopbaan heb ik slechts één bankier ontmoet die zelf ooit een fysieke bankrun heeft meegemaakt. Toen deze voormalige collega in Zuid-Amerika werkte, werd er geregeld gestaakt. De stakers richtten barricades op waardoor geen enkel bedrijf, dus ook de banken niet, bevoorraad kon worden. Toen de banken op een gegeven moment geen geld meer hadden, ontstond er paniek onder de bevolking. Mijn collega huurde politiemensen in die met doorgeladen geweren de menigte op een afstand probeerden te houden. Er werd gebonkt op de ramen: de mensen wilden hun geld hebben. Nu. Een bloedvergieten leek onvermijdelijk. Toen kreeg iemand een lumineus idee. Omdat de stakers ambulances wél door lieten gaan, werd er een ambulance geregeld die een half miljoen euro bij de centrale bank moest halen. De truc lukte en zo beschikte zijn bank als enige over geld. Die collega zei me ooit: ‘Een bankrun is het ergste wat je als bankier kan overkomen. Geld dat klanten bij je achterlaten, leen je aan een ander uit. Als om wat voor reden dan ook te veel mensen hun geld opeisen, gaat de bank ten onder.’

Ondergang Fortis

In 2008 heb ik zelf van dichtbij een virtuele bankrun meegemaakt. Klanten vertrouwden Fortis niet meer en haalden via internet hun geld weg. Hierdoor ging het vertrouwen omlaag en daalde de aandelenkoers. Gevolg: nóg meer mensen haalden hun geld weg. In korte tijd ging Fortis ten onder. Aan de ondergang van menig bank ging een bankrun vooraf: Fortis, DSB, SNS, etc. Het krachtenveld is steeds hetzelfde: een onverwachte gebeurtenis, weinig vertrouwen van het publiek, nieuws of zelfs maar het gerucht dat er iets mis is leidt tot nog minder vertrouwen, eventueel gevolgd door een verder dalende aandelenkoers, nog meer geld weg etc. Een bank is gebaseerd op vertrouwen en als dat vertrouwen er niet is, is het snel afgelopen.

Totale ineenstorting bankwezen

Goed beschouwd is er op dit moment in de Oekraïne een vruchtbare bodem voor een bankcrisis die wordt ingeluid door een bankrun. Vorige week was ik bij de centrale bank van Oekraïne om te spreken over het thema aansturing, beloning en risico. Een ding werd me tijdens mijn bezoek duidelijk: het scenario van mijn oud-collega in Zuid-Amerika is niet waarschijnlijk: de centrale bank van Oekraïne heeft zeer beperkte reserves. Daar waar de Nederlandse belastingbetaler met miljarden moest en kón bijspringen, is dat geld er in Oekraïne simpelweg niet. We worden overspoeld met vreselijke foto’s van dodelijk slachtoffers van het geweld in Kiev. Het is te hopen dat er niet ook nog foto’s opduiken van een lange rij mensen voor een pinautomaat. Als dat gebeurt, kan dat het begin zijn van een totale ineenstorting van het Oekraïense bankwezen. Over de gevolgen daarvan heb ik eerder op Follow the Money geschreven.  

[UPDATE]

 

Pinnen in de Oekraïne Deze foto stuurde Kilian Wawoe vrijdagavond op. Zijn angstbeeld wordt bewaarheid.

Hieronder een filmpje dat vrijdag op Youtube werd geplaatst.