Verdwenen Banksy-muur duikt op bij veilinghuis

2 Connecties

Relaties

Kunst Banksy
0 Bijdragen

Vorige week verdween in Londen opeens een complete muur met een kunstwerk van graffiti-artist Banksy. De muur duikt nu op bij een veilinghuis in Miami. Verwachte verkoopprijs: een half miljoen euro.

Graffitikunstenaar Banksy is wereldberoemd vanwege zijn film Exit Through the Gift Shop en zijn maatschappijkritische stencil-art op muren. Hij is een icoon geworden voor veel jonge jongens die vandaag de dag nog met spuitbussen aan het taggen zijn op treinen, transformatorhuisjes en in fietstunnels. Deze kunstenaar, wiens identiteit al decennialang een raadsel is, maakte onder andere een piece of art op een muurtje van een Poundland-winkel in Londen. Het werk toont een jongetje, die op een naaimachine de vlag van het Verenigd Koninkrijk aan het vervaardigen is. Het is een openbare aanklacht tegen kinderarbeid.

 

Volledige muur verdwenen
Vorige week echter, was deze bespoten muur opeens verdwenen tijdens de renovatie van de Poundland shop, een winkel waar alles maximaal 1 pond sterling kost. De winkel ontkent enige betrokkenheid bij de verdwijning. 

Maar vandaag werd bekendgemaakt dat de complete muur op 23 februari als hamerstuk verschijnt bij het veilinghuis Fine Art Auctions in Miami. Wie erachter zit blijft speculeren: de eigenaar van Poundland die wakker werd en een berg ponden zag liggen of Banksy zelf die zijn kunstwerk in veiligheid wilde brengen en zichzelf een dotatie wilde doen voor zijn oudedagsvoorziening?
      
Eenmaal, andermaal: 500 duizend euro
De muurschildering is getiteld "Slave Labor (Bunting Boy)" en zal naar verwachting verkocht worden voor ongeveer een half miljoen euro.
Het veilinghuis vertelde aan BBC News dat de schildering is ingebracht door een ‘bekende verzamelaar’ en dat ‘alles legitiem’ is verlopen. De naam van de verkopende partij werd niet verteld. De aangekondigde veiling heeft inmiddels geleid tot protesten. ‘Inwoners hebben geschokt gereageerd en zijn heel verbaasd. Banksy heeft het kunstwerk gedoneerd aan onze community, mensen uit heel Londen kwamen hier naar toe om het te zien,” aldus gemeenteraadslid Alan Strickland tegen BBC.
 

Foto: De bewuste muurschildering bij de Poundland-winkel