'Barclays-ceo spil in Libor-renteschandaal'

3 Connecties

Relaties

Rente Libor

Organisaties

Barclays
1 Bijdrage

Het Libor-fraudeschandaal lijkt bij de Britse bank Barclays vanaf de top te zijn aangestuurd. Bob Diamond, ex-topman van Barclays, zou zelf opdracht hebben gegeven om te sjoemelen met de rentetarieven.

Bob Diamond, de onlangs opgestapte ceo van de Britse grootbank Barclays gaf zelf opdracht om te knoeien met de Libor en Euribor-rentetarieven. Dat heeft Jerry del Missier., de eveneens vertrokken chief operational officer (coo) van Barclays, gistermiddag verklaard tijdens een hoorzitting van het Britse parlement, dat onderzoek doet naar het renteschandaal.

Del Missier pakte bij Barclays een dag later dan Diamond zijn biezen nadat bekend werd dat hij banktraders opdracht had gegeven met de rentetarieven te sjoemelen. Op de vraag van Britse parlementariërs of zijn vroegere Barclays-baas Diamond hem zelf opdracht had gegeven om fraude met de tarieven te plegen, antwoordde de Canadese topbankier bevestigend.

 

Ex-Barclays-coo Jerry del Messier tijdens zijn verhoor door Britse parlementariërs

 

Diamond blijft op zijn beurt volhouden dat Del Missier de plank misslaat na het meeluisteren van een telefoongesprek tussen Diamond en een topmanager van de Britse centrale bank.


Telefoongesprek


Daaarmee doelt Diamond op een telefoongesprek tussen hem en de tweede man bij de Britse centrale bank, Bob Tucker, in 2008. Tucker zou tegen Diamond hebben gezegd dat de de Barclays doorgegeven Libor-tarieven deden vermoeden dat de bank het moeilijk had en dat deze tarieven 'niet zo hoog zouden hoeven zijn'.

 

Vervolgens zou Del Messier van Diamond de indruk hebben gekregen dat de Britse Centrale Bank druk zou hebben uitgeoefend om de tarieven lager in te schalen dan dat ze dat in werkelijkheid waren.

 

Eerder verklaarde Diamond tegenover de parlementscommissie dat het telefoongesprek tussen hem en Tucker absoluut niet als politieke druk mag worden geïnterpreteerd.

 

'Totale boetes 18 miljard euro'

Eind vorige maand werd bekend dat toezichthouders aan Barclays een boete van 290 miljoen pond ofwel 360 miljoen euro hebben uitgedeeld vanwege manipulatie van de rentetarieven tussen 2005 en 2009.

 

Volgens ramingen van The Financial Times kunnen de totale boetes voor Barclays en andere banken wegens betrokkenheid bij het Libor-fraudeschandaal al gauw oplopen tot 18 miljard euro. Ook de Rabobank kan in principe als lid van het LIbor-panel een boete oplopen.