Barclays beboet voor manipulatie

2 Connecties

Relaties

Fraude Libor
0 Bijdragen

De Britse bank Barclays schikt over aanklacht rentemanipulatie voor 450 miljoen dollar. Het begin van het volgende internationale drama rond banken.

De Britse bank Barclays krijgt drie boetes van de Amerikaanse justitie, de Commodities and Futures Trading Commission (CFTC) en de Britse Financial Services Authority van respectievelijk $200, $160 en £59,5 miljoen. Handelaren bij Barclays zouden samen hebben gespannen met werknemers binnen Barclays en andere banken om de internationale referentierentes LIBOR en Euribor te manipuleren. 
 
LIBOR en EURIBOR worden bij duizenden leningen en swaps gebruikt als referentiepunt voor de rente. Hierbij is de formule om LIBOR plus een bepaalde renteopslag te rekenen. LIBOR en Euribor worden vastgesteld op basis van een enquête onder een groep van grote banken. In de enquête wordt gevraagd voor welke rente deze banken van andere banken kunnen lenen. 
 
Volgens de CTFC vroegen handelaren aan mensen binnen Barclays om lagere of hogere rentes te rapporteren om zo hun eigen derivatenposities te begunstigen. De manipulatie die tegenpartijen ernstig benadeelde begon in 2005 en ging actief door tot de herfst van 2007 om pas in 2009 geheel te eindigen. Door deze manipulatie van de rente werden tegenpartijen ernstig benadeeld. 
 
"Golden letters"
E-mails vrijgegeven door de CTFC laten zien hoe gebruikelijk en wijdverbreid de manipulatie was geworden. In één van de vrijgegeven e-mails laat een Barclays werknemer die verantwoordelijk is voor het invullen van de enquête weten dat hij pas in de middag aanwezig is. ‘Noonish? Whos going to put my low fixings in? hehehe,” vraagt een handelaar zich af. Hij krijgt spoedig antwoord: ‘[X or Y] will be here if you have any requests for the fixings.”
 
In een nogal komische dialoog geven de Barclays werknemers er blijk van dat ze dondersgoed weten illegaal bezig te zijn. “When I retire and write a book about this business your name will be written in golden letters,” schrijft een Barclays handelaar dankbaar aan zijn college. Waarop de collega droogjes antwoordt: “I would prefer this [to] not be in any book.
 

Het verhaal lijkt echter niet op te houden bij Barclays alleen. Toezichthouders in vier landen -- de VS, Canada, Japan en het Verenigd Koninkrijk – doen nog onderzoek. In een aantal civiele rechtszaken in de VS over LIBOR zijn een hele reeks aan grote banken als verdedigende partij genoemd. Bank of America, Deutsche Bank, Citigroup, JP Morgan, Bank of Tokyo-Mitsubishi en onze eigen Rabobank.