Barclays-top over de knie

1 Connectie

Relaties

Bonussen
1 Bijdrage

Woede over de beloning van Barclays' topman Bob Diamond leidt tot publieke boetedoening raad van commissarissen. De aandeelhouders pikken de £17,7 miljoen salaris niet.

Banken en bonussen – het blijft een giftige combinatie. Het lijkt wel of in the City elke beloning van een bankier tot controverse of een schandaal leidt. Zelfs bij Barclays, een van de weinige banken die de kredietcrisis redelijk doorstond. Staatssteun was in tegenstelling tot rivaal RBS niet nodig. 

 
Maar dat betekent niet dat je als raad van commissarissen alles kunt maken. Het ziet er naar uit dat de aandeelhouders van Barclays tegen het beloningspakket van ceo Bob Diamond zullen stemmen. Dat is met £17,7 miljoen zelfs voor City-begrippen aan de, ahum, royale kant. Toch is het tot nu toe zeer ongebruikelijk dat aandeelhouders achteraf tegen het remuneratievoorstel van hun commissarissen stemmen.
 
Het bedrag van Diamond's beloning is niet alleen hoog, maar bevat ook ingrediënten die beleggers als een graat in de keel zijn blijven steken. Zo betalen de aandeelhouders de belastingrekening (ruim vijf miljoen pond) van de heer Diamond toen hij eind vorig jaar van New York naar Londen verhuisde. 
 
Maar het is vooral de combinatie van een exorbitante salariëring en de matige resultaten van de bank die tot woede van beleggers hebben geleid. Begrijpelijk: Barclays heeft over het afgelopen jaar drie keer zoveel geld aan bonussen uitbetaald dan aan dividend aan zijn eigen aandeelhouders. 
 
Het wordt een pijnlijke AVA voor de top van Barclays. Voorzitter van de raad van commissarissen, chairman Marcus Agius, heeft de aandeelhouders vooraf al om vergiffenis gevraagd en zijn execuses aangeboden.