
Het is de ‘Week van het basisinkomen’. Daarom presenteert econoom Hein Vrolijk vandaag een plan dat hij een beter alternatief acht dan het onvoorwaardelijk basisinkomen. De ‘rechtse’ econoom Milton Friedman inspireerde hem tot dat ‘linkse’ idee.
De aanhangers van het onvoorwaardelijk basisinkomen hebben het afgelopen jaar twee tegenslagen moeten verwerken. In april besloot de Finse overheid een eind te maken aan een experiment waarin tweeduizend werklozen maandelijks een basisinkomen van 560 euro krijgen. Een voortijdig einde, want het experiment – dat wereldwijd veel aandacht kreeg – was op 1 januari 2017 gestart voor een periode van twee jaar. (Een nog veel groter experiment in de Canadese deelstaat Ontario werd eind juli eveneens stopgezet, maar dat was het gevolg van een regeringswisseling.)
De andere tegenslag gold voornamelijk voor de Nederlandse aanhangers van het basisinkomen. Rutger Bregman, hier de meest bekende pleitbezorger van het onvoorwaardelijk basisinkomen, zette eind vorig jaar een andere koers in: ‘We schuiven het idee van een universeel basisinkomen op de lange baan.’
Bregman vindt dat basisinkomen nog steeds de beste optie, met als belangrijkste reden ‘dat er geen stigma meer zou zijn op het ontvangen van deze “uitkering” (iedereen krijgt haar immers).’ Iets dat ik overigens een bijzonder slecht argument vind: de wereld zit vol met stigma’s en het ontvangen van een basisinkomen lijkt mij daarvan het minst problematisch.
Om twee redenen pleit Bregman voorlopig voor een negatieve inkomstenbelasting, door hem aangeduid als basiszekerheid. Het scoort beter qua betaalbaarheid want je hebt dan geen rondpompmachine nodig, zo heeft hij van economieprofessor Bas Jacobs geleerd – alsof hij dat zélf niet had kunnen bedenken. Bovendien ondervangt dit alternatief een moreel probleem: ‘Waarom zouden de miljonairs uit de Quote 500 ook een basisinkomen moeten krijgen?’
Wat hij niet vermeldt, en wat je eigenlijk nergens tegenkomt, is het probleem dat het universele basisinkomen de inkomensverschillen in eerste instantie juist groter maakt. Want iedereen krijgt een extra bedrag bovenop wat hij of zij al verdient, behalve – vreemd genoeg – diegenen voor wie dat basisinkomen eigenlijk is bedoeld: de mensen met een uitkering. Zij mogen hun uitkering – met allerlei bureaucratische rompslomp – immers inruilen voor een basisinkomen waar niet allerlei voorwaarden gelden. Op deze manier krijgen zij ‘evenveel wijn in nieuwe zakken’, terwijl de midden- en hogere inkomens van een extra fles wijn kunnen genieten. Niet bepaald een links voorstel.
Niet links en toch populair bij links
Dat roept de vraag op waarom het onvoorwaardelijk basisinkomen eigenlijk zo populair is geworden, en het alternatief van de negatieve inkomstenbelasting tot voor kort helemaal niet aan bod kwam. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat enkele banale emoties hier de doorslag hebben gegeven.
Het basisinkomen doet denken aan onvoorwaardelijke liefde
Zo heeft ongetwijfeld een rol gespeeld dat het concept van de negatieve inkomstenbelasting is geïntroduceerd door de Chicago-econoom Milton Friedman. Dat Friedman in linkse kringen niet goed bekend staat, is een understatement: hij wordt gezien als het boegbeeld van het neoliberalisme. En hij was zo fout om in de jaren ‘70 de Chileense dictator Augusto Pinochet advies te geven over het te volgen economisch beleid. Zeker in Nederland is links dan snel geneigd om zijn geschriften en ideeën volledig in de ban te doen.
Dat emoties een (te) belangrijke rol spelen, heeft ook te maken met de benaming. Het basisinkomen doet denken aan onvoorwaardelijke liefde, een behoefte die wij zo goed kennen uit onze kindertijd (en daarna voortdurend blijven zoeken). De term ‘negatieve inkomstenbelasting’ daarentegen klinkt ingewikkeld en doet pijn in het brein. Inkomstenbelasting is iets wat je moet betalen en heeft daarmee een negatieve connotatie. Min maal min is plus dus positief, maar dan moet je wel even teruggrijpen op een elementair beginsel uit de wiskunde.
Laat ik het maar garantie-inkomen noemen, want dat is essentie van deze variant. Wat er ook gebeurt, je hebt de garantie dat jouw inkomen altijd wordt aangevuld (door de belastingdienst) tot een bepaald maatschappelijk minimum – daarbóven heb je in principe geen rechten op extra toeslagen en moet je juist inkomstenbelasting betalen. Je zou het ook een maatschappelijk bodeminkomen kunnen noemen. Of basiszekerheid, zoals Bregman voorstelt.
De illusie van progressieve belastingen
Het standaard antwoord van de voorstanders van het basisinkomen: dat strijken we wel weer glad door de inkomstenbelasting nog progressiever te maken, of door winstgevende bedrijven meer belasting te laten betalen.
Zeker op korte termijn is dit laatste een grote illusie: als het om belastingen gaat blijkt de huidige vorm van globalisering juist een race to the bottom. Om werkgelegenheid en belastinginkomsten overeind te houden, probeert elk land ondernemers en beleggers te paaien met een aantrekkelijk fiscaal klimaat en andere cadeautjes — zoals een dividendbelasting van nul procent. En aangezien alle landen hetzelfde (moeten) doen, trekken de grote internationale ondernemers en beleggers aan het langste eind.
Ook het huidige systeem van inkomstenbelasting maakt de inkomensverschillen niet veel kleiner, zoals de volgende tabel laat zien. Daarin wordt voor zeven inkomensklassen het gemiddelde belastingtarief berekend, los van huur- en zorgtoeslag en allerlei inkomensafhankelijke kortingen. Te beginnen met het inkomen voor mensen met een bijstandsuitkering, die voor 2018 bijna duizend euro per maand bedraagt. Ook zij moeten inkomstenbelasting (IB) betalen en zitten dan in de 1e schijf, met een belastingtarief van 37 procent. Helemaal rechts in de tabel is te lezen wat iemand aan belasting moet betalen die bruto negen keer zoveel verdient, dus 108 duizend euro (drie keer modaal). Deze persoon betaalt over de eerste 20.142 euro 37 procent, daarna 41 procent (tot bijna 69.000 euro) en 52 procent over de laatste 39.493 euro. Haar gemiddelde belastingquote is 44,3 procent: slechts 7,3 procent meer dan iemand met een bijstandsinkomen.

Afgaande op het marginale tarief lijkt ons belastingsysteem behoorlijk progressief, maar uiteindelijk telt het gemiddelde belastingtarief. Dit heeft weliswaar een progressieve werking (dat wil zeggen, het maakt de inkomensverschillen kleiner), maar veel minder dan het marginale belastingtarief suggereert.
Het hoge marginale tarief stimuleert de neiging tot belastingontwijking. Belastingbetalers proberen zoveel mogelijk aftrekposten te vinden – of zelfs te verzinnen – zodat ze niet in een hoger tarief terecht komen. Deze nationale sport is populairder naarmate mensen meer verdienen: iemand met een modaal inkomen van 24.000 euro bruto wint 41 procent van iedere euro die als belastingaftrek geboekt kan worden, terwijl een veelverdiener met 84 duizend euro maar liefst 52 procent voordeel heeft. Vandaar dat op feestjes van veelverdieners sterke verhalen over fiscale constructies zo vaak de ronde doen – wat die feestjes niet bepaald leuker maakt.
Het verschil tussen bruto en netto
Op feestjes van mensen die in de bijstand zitten hoor je eveneens veel verhalen over het verschil tussen bruto en netto. Ook bij uitkeringsgerechtigden is het marginale tarief immers vrij hoog. Niet vanwege het officiële belastingtarief (slechts 37 procent, zoals de tabel laat zien) maar omdat je wordt ‘gestraft’ met een lagere huur- en zorgtoeslag wanneer je de bijstand verruilt voor een baan met een iets hoger inkomen.
Een econoom zou zeggen dat mensen rationeel handelen door in de bijstand te blijven. De taal van gewone mensen is een stuk duidelijker: je bent een dief van je eigen portemonnee als je de bijstand verruilt voor een iets beter betaalde baan, want netto ga je er eerder op achteruit. Het gevolg is dat sommige mensen levenslang in de bijstand blijven – de beruchte armoedeval – en deze ‘rationele keuze’ vaak doorgeven aan hun kinderen. Zodat bepaalde groepen structureel buiten de arbeidsmarkt blijven en werkgevers gedwongen worden hun vacatures op te vullen met mensen die nog geen ‘last’ hebben van de armoedeval, zoals schoolverlaters, buitenlandse arbeidskrachten en andere starters op de arbeidsmarkt.
Wouter Keller laat zien dat de armoedeval inmiddels al voor de helft van alle huishoudens geldt. In zijn artikel, dat in 2017 op FTM.nl een groot aantal (349) reacties opriep, stelt hij voor alle bestaande regelingen (zoals bijstand, huurtoeslag, zorgtoeslag, sollicitatieplicht en inkomensafhankelijke heffingskortingen) te vervangen door een basisinkomen en een vlaktaks.
Waarom kijkt Keller niet naar zijn leeftijdsgenoten?
In zijn berekeningen gaat Keller uit van een basisinkomen van 700 euro per maand, dat ‘komt ongeveer overeen met het Nibud-budget voor een student, na correctie voor collegegeld, studieboeken, vervoer, uitgaan en mobiele telefoon.’ Veel FTM-lezers reageerden hier kritisch op. En terecht, want die 700 euro is misschien genoeg in de studententijd, mede dankzij huurtoeslag en financiële ondersteuning van ouders, maar in latere levensfasen zeker niet. Als je studeert heb je bijvoorbeeld geen auto nodig, maar als je werkt en kinderen hebt meestal wel. Waarom kijkt Keller niet naar zijn leeftijdsgenoten (en dus naar zichzelf)? Die krijgen als alleenstaande een AOW-uitkering – een basisinkomen voor ouderen – van netto ruim duizend euro.
Hoewel ik zijn artikel zeer waardeer, heb ik nog een ander probleem. Net als alle voor- en tegenstanders van het basisinkomen – noem mij uitzonderingen! – gooit Keller met allerlei bedragen en berekeningen om de lezer te overtuigen. Bij dit soort bewijsvoering denk ik altijd: ‘Het Zal Wel’ (HZW). Want ik kan niet natrekken in hoeverre die bedragen kloppen, of juist correctie behoeven vanwege allerlei indirecte effecten.
Om deze twee manco’s van Keller te ondervangen, maak ik hieronder een iets andere rekensom. Net als hij hanteer ik een vlaktaks van 50 procent: hoeveel je ook verdient, je extra inkomen gaat altijd voor de helft naar de belastingen. Het eerste verschil is dat ik uitga van een basisinkomen van 1000 euro netto. Dit basisinkomen vergelijk ik met hetzelfde bedrag in de vorm van negatieve inkomstenbelasting. Deze vergelijking is zodanig opgezet dat iedereen mijn redenering kan volgen en mijn berekeningen kan controleren; het HZW-gehalte is dus 0 procent.
Wie is beter af: Bea of Gea?
Om de twee varianten zo goed mogelijk te vergelijken, ga ik uit van twee vrouwen, Bea en Gea, die in vrijwel alle opzichten gelijk zijn (zodat we straks ook vrijwel dezelfde uitkomsten zien). Beiden krijgen een uitkering van duizend euro per maand netto als zij hun studie hebben afgerond en nog geen werk kunnen vinden (periode 1). Na enige tijd hebben zij een baan gevonden met een bruto-inkomen van duizend euro per maand (periode 2). Beiden maken voortdurend promotie, zodat hun maandelijkse bruto-inkomen uiteindelijk stijgt naar 4000 euro (periode 5, de laatste jaren van hun werkzame leven). Voor beiden is het marginale belastingtarief 50 procent en netto verdienen ze evenveel, opklimmend van duizend naar 3000 euro per maand.
Het enige verschil: Bea woont in een land of regio waar het onvoorwaardelijk basisinkomen is ingevoerd, terwijl het land van Gea heeft gekozen voor een garantie-inkomen, oftewel een negatieve inkomstenbelasting. Het onvoorwaardelijke basisinkomen houdt in dat Bea in iedere periode een toeslag krijgt van duizend euro netto per maand. Wat zij moet betalen aan inkomstenbelasting (IB), is simpel te berekenen: de helft van het bruto-inkomen, opklimmend van nul in periode 1 naar 2000 euro per maand in periode 5.
Bea krijgt weliswaar veel geld aan basisinkomen, maar zij moet per saldo evenveel aan inkomstenbelasting betalen
Gea daarentegen krijgt alleen in periode 1 het volle bedrag van duizend euro netto per maand. In de volgende periode wordt dit bedrag gehalveerd, vanwege de vlaktaks van 50 procent. Tel je deze 500 euro op bij het maandloon van haar eerste baan, dan is haar netto-inkomen 1500 euro. In periode 3, als zij tweeduizend euro bruto verdient, krijgt Gea helemaal geen garantie-inkomen maar hoeft zij ook geen inkomstenbelasting te betalen (daarom spreken economen over het break-even inkomen). Pas in periode 4 gaat zij 500 euro belasting betalen (50 procent van de duizend euro die zij meer verdient dan het break-even inkomen van 2 duizend). In periode 5 is de inkomstenbelasting voor Gea duizend euro, en resteert een netto-inkomen van 3 duizend euro.
Rondpompen
In de volgende tabel is het bovenstaande samengevat. De onderste rij laat zien dat beiden gemiddeld hetzelfde bedrag betalen aan als ontvangen van de overheid (in de vorm van basis- resp. garantie-inkomen). Wat rekenkundig natuurlijk alleen klopt wanneer alle perioden even lang zijn en allerlei toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag, komen te vervallen.

Bij Bea is dit saldobedrag 5000, bij Gea slechts 1500 euro gemiddeld per maand. Dat houdt in dat in het land van Bea heel veel belastinggeld moet worden rondgepompt, met alle bureaucratie en belastingontwijking die daarmee gepaard gaan. Bea krijgt gedurende haar leven immers weliswaar veel geld aan basisinkomen, maar zij moet per saldo evenveel aan inkomstenbelasting betalen. In de eerste perioden betaalt zij minder dan zij ontvangt; in de latere fasen van haar leven is het omgekeerd.
Zelfs bij een vlaktaks van 50 procent betaalt niemand graag belasting, vooral als het om grote bedragen gaan (zoals in periode 5). En mensen zijn selectief van memorie: als ze later klagen over veel belasting betalen, vergeten ze gemakshalve dat zij in voorgaande jaren juist hebben geprofiteerd van de Belastingdienst. Dergelijke problemen spelen een stuk minder bij het garantie-inkomen. Over haar hele levenscyclus bekeken krijgt Gea veel minder geld van de Belastingdienst, maar zij hoeft in totaal ook minder te betalen.
Minder inkomensongelijkheid
Minder rondpompen is niet het enige voordeel van het garantie-inkomen. Deze variant scoort ook beter bij het verkleinen van de inkomensverschillen, zoals de volgende tabel laat zien. Bij de eerste maatstaf wordt de IB uitgedrukt in een percentage van het bruto-inkomen, dus zonder het netto basis- of garantie-inkomen. Bij Bea is is dit percentage 50 procent in iedere periode, en gemiddeld over haar hele werklevenscyclus. Gea betaalt in totaal een stuk minder (15 procent) en in periode 5 een veel hoger percentage dan in de voorgaande perioden toen zij minder verdiende.
De combinatie van garantie-inkomen en vlaktaks levert een Prettige Paradox op: een vlaktaks oogt niet progressief, maar in combinatie met een negatieve inkomstenbelasting betalen de rijken een veel hoger percentage dan de armeren. Precies het omgekeerde van het huidige belastingregiem dus: dat oogt progressief door het sterk stijgende marginale tarief, maar gemiddeld valt het nogal tegen. En dan heb ik het niet eens over de aftrekposten (zoals hypotheekrente) die – vanwege het hogere marginale tarief – voor hogere inkomens lucratiever zijn dan voor de minderverdieners.
Het kan geen kwaad om een tweede maatstaf te nemen, als een soort double check. Berekenen we de belastingdruk over het bruto-inkomen plus het basis- of garantie-inkomen, dan zien we ongeveer dezelfde verschillen tussen de twee varianten. Gea betaalt procentueel veel minder belasting dan Bea, zodat belastingontwijking minder aantrekkelijk is. Bovendien zijn in het land van Gea de inkomensverschillen kleiner dan in het land van Bea het geval is.

Basiszekerheid
Hiermee kom ik op een derde probleem dat in Nederland hoognodig moet worden aangepakt. Volgens een EU-enquête in 2015 zei 25 procent van de Nederlandse ondervraagden niet uit te sluiten dat zij hun baan binnen een half jaar zouden verliezen. Daarmee komt ons land, na Spanje, op de tweede plaats! Voor vermogende mensen en hun kinderen is dit allemaal niet zo’n groot probleem. Hun vermogen is immers een financieel appeltje voor de dorst, en stelt hen bovendien in staat extra geld te lenen als dat nodig is (of fiscaal aantrekkelijk). De rest van Nederland kent deze luxe niet en heeft dus dringend behoefte aan financiële en juridische zekerheden.
Ik denk niet dat de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) een goede oplossing is om deze problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Volgens een enquête denkt slechts 22 procent van de Nederlanders geeft aan dat deze wet goed uitpakt voor flexwerkers, terwijl de wetgeving juist bedoeld is om hun positie te versterken. Minder dan een kwart vindt de wet transparant en duidelijk.
De volgende CBS-figuur laat zien dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt een lange-termijn trend is, en sinds de invoering van de WWZ in 2015 geenszins is afgenomen. Om tijdelijke werknemers en zzp-ers de benodigde zekerheden te geven moeten we dus eerder denken aan een garantie-inkomen dan aan allerlei ingewikkelde, dure en ineffectieve wet- en regelgeving.
Zeker voor de lagere inkomens is het garantie-inkomen een betere oplossing, zoals ik hier uitvoeriger laat zien. Want je krijgt dan altijd een bepaald maandbedrag, wat er ook gebeurt. In financieel opzicht heb je dan veel minder problemen met tijdelijke banen. Misschien ontdekken ook de hypotheekbanken de voordelen van het garantie-inkomen: naast het huis als onderpand, kunnen ze er zeker van zijn dat de klant altijd rente en aflossingen kan betalen, al is de mate waarin natuurlijk afhankelijk van de hoogte van enerzijds het garantie-inkomen en anderzijds de hypotheeklening.
Loonkosten en opleidingsproblemen
Hebben werknemers behoefte aan voldoende zekerheden om te investeren in huis en gezin, werkgevers klagen over te hoge loonkosten. De meeste werkgevers gunnen hun personeel een goede boterham; zij hebben vooral problemen met het verschil tussen bruto (wat zij moeten betalen) en netto (wat de werknemers uiteindelijk overhouden). Ook dit verschil is het gevolg van het Rondpompcircus dat al veel lang door Nederland trekt. Willen we daar vanaf, dan hebben we meer aan een garantie-inkomen dan aan het onvoorwaardelijk basisinkomen, die dit circus juist groter maakt.
Werknemers en werkgevers hebben ook nog een gezamenlijk probleem: de geringe mogelijkheden voor her- en bijscholing. Hogeropgeleiden hebben daar niet zoveel last van, ze krijgen meestal voldoende mogelijkheden om allerhande cursussen te volgen. Dit probleem beperkt zich hoofdzakelijk tot de lageropgeleiden en de werknemers in tijdelijke dienst, twee categorieën die elkaar grotendeels overlappen, zo blijkt uit een CPB-Achtergrondrapport: ‘Van de laagopgeleiden werkt 31,4 procent op een flexibel contract, terwijl dat voor hoogopgeleiden maar de helft is, 14,7 procent” (p.20). En bovendien hebben ze dan veel minder kans op een vast contract: “Hoogopgeleiden hebben 22 procent kans één jaar later een vast contract te hebben, laagopgeleiden 14 procent. De kans één jaar later geen werk te hebben is 11 procent voor hoogopgeleiden en 19 procent voor laagopgeleiden’ (p.6). Veel laagopgeleiden hebben dus als enige zekerheid dat ze tot hun AOW in onzekerheid verkeren.
De eindconclusie lijkt mij zonneklaar: het garantie-inkomen is in allerlei opzichten superieur aan het basisinkomen
Mijn oplossing voor dit probleem: geef lageropgeleiden een onderwijsvoucher in combinatie met een garantie-inkomen, zoals ik hier verder uitwerk. De onderwijsvoucher , eveneens een bedenksel van Friedman, stelt hen in staat om onderwijs te volgen wanneer zij daar behoefte aan hebben en in een vorm die bij hen past (vergelijkbaar met het principe van de PGB). Het garantie-inkomen geeft hen de financiële vrijheid om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van deze onderwijsvouchers.
Op alle fronten beter
De eindconclusie lijkt mij zonneklaar. Het garantie-inkomen, dus de negatieve inkomstenbelasting, is in allerlei opzichten superieur aan het basisinkomen. Wat betreft het onvoorwaardelijke karakter, zijn ze geheel aan elkaar gelijk, met één uitzondering: het garantie-inkomen krijg je alleen als je inkomen onder een bepaald sociaal minimum zakt. Ander voordeel: dit alternatief maakt het noodzakelijk om eindelijk korte metten te maken met ons huidige belastinglabyrint, met zijn bonte verzameling drempels, heffingen, toeslagen en uitzonderingen. De combinatie van vlaktaks en garantie-inkomen blijkt bovendien tot minder inkomensongelijkheid te leiden, beter dan het huidige quasi-progressieve belastingtarief.
Rutger Bregman en andere aanhangers van het onvoorwaardelijke basisinkomen pretenderen dat hun voorstel een gratis oplossing is voor allerhande maatschappelijke problemen – waarmee het op een echte religie lijkt. We moeten juist de omgekeerde weg bewandelen: inventariseren welke maatschappelijke problemen hoognodig aangepakt moeten worden. Om vervolgens te onderzoeken welke van de twee alternatieven dan het beste scoort. Naast de toenemende inkomens- en vermogensongelijkheid is een schrijnend probleem dat veel jonge mensen geen huis kunnen kopen of een gezin durven te stichten, omdat ze over te weinig financiele of juridische basiszekerheden beschikken. En hebben vooral laagopgeleiden onvoldoende gelegenheid om voor een nieuwe beroep te leren als hun oude overbodig wordt.
Om al dit soort problemen serieus aan te pakken – zonder de bruto-loonkosten te verhogen – heb je een vorm van garantie-inkomen nodig. Het onvoorwaardelijk basisinkomen is een duur, omslachtig en onrechtvaardig alternatief.
Heeft mijn voorstel dan helemaal geen nadelen of complicaties? Nee, zo simpel is het niet. Talloze ambtenaren, managers, consultants en (fiscale) adviseurs zullen overbodig worden als we allerlei fiscale lapmiddelen opdoeken, en de negatieve inkomstenbelasting plus vlaktaks invoeren. Ook sluit ik niet uit dat veel mensen met een bullshitjob het garantie-inkomen benutten om ontslag te nemen en van hun hobby werk te maken – en niet het omgekeerde, zoals momenteel noodgedwongen vaak het geval is. Dat zorgt voor minder welvaart, doch alleen als je het BNP als maatstaf neemt. De donuteconomie zal er juist van floreren.
Invoering van het garantie-inkomen vereist verder dat we nadenken over rechtvaardige en effectieve keuzes. Heeft een student evenveel garantie-inkomen nodig als zijn werkende leeftijdsgenoot, bijvoorbeeld. Of: hebben jongeren evenveel nodig als veertigers met kinderen? Dat zal nog niet meevallen, om politici over praktische principes te laten praten.
193 Bijdragen
Peter Urbanus 5
Maar er zijn veel kleine baantjes waar je nu niet van rond komt. Denk aan productiewerk op nulurenbasis (heb ik ervaring mee), schoonmaakwerk op vakantieparken. Daar kom je met minimumloon en vaak zonder reiskostenvergoeding niet van rond. Maar de werkgever heeft meestal geen volledige baan voor je, al zou hij willen. Een basisinkomen zou daar wel een oplossing bij kunnen zijn.
Vorig jaar was er een bijeenkomst van de vakbond rond het basisinkomen. Op de vraag waar dan allerhande basisproducten voortaan vandaan moeten komen, als wij niet meer hoeven werken, luidde het antwoord: dat komt toch allemaal al uit China. Ok, dus om ons een basisinkomen te laten genieten mogen mensen in andere landen worden uitgebuit? Kromme redenering, als je het mij vraagt.
Joost Versteegh 4
Peter UrbanusIn bovenstaand artikel kan je lezen dat "de armoedeval inmiddels al voor de helft van alle huishoudens geldt". Gaan werken levert voor deze mensen nauwelijks financieel voordeel op. Toch hebben vrijwel al deze huishoudens een of meer kostwinners. Als werken bij een basisinkomen uitzicht geeft op meer besteedbaar inkomen zal het bijna niet bestaande probleem van werkschuwe bankzitters nog meer in de marge verdwijnen.
Peter Urbanus 5
Joost VersteeghMarc2406 3
Joost VersteeghCo Pater 7
Peter UrbanusWillem_ftm
hein vrolijk 6
Willem_ftmMartien van Dongen 4
Daniel Lagewaard 4
En trouwens, als bekend is dat iedereen 500 euro per maand gratis geld krijgt, wat gaat er dan gebeuren met bijvoorbeeld de huurprijzen? Dan gaat dat ingecalculeerd worden door alle mensen/bedrijven die elke maand geld van je krijgen. De huisbaas bijvoorbeeld...
Peter Urbanus 5
Daniel LagewaardCo Pater 7
Daniel LagewaardHet basis inkomen is slechts een idee die voorkomt uit de constatering dat onze samenleving niet rechtvaardig functioneert en bovendien in verval is. die constatering is leidend in de motivatie om zaken rechtvaardiger te maken.
Ook de constatering van Hein dat het basisinkomen onrechtvaardig is is daarmee misleidend. Want er is geen bewijs dat het het leven nog onrechtvaardiger maakt.
En die huurprijzen dat is een zeer goed punt. wie profiteert er van huurtoeslag de huurder of de private huisbaas , die zijn huurprijs hierop kan aanpassen. Weet er alles van, omdat mijn dochter schandalig is behandeld door een corrupte huisbaas.
Daniel Lagewaard 4
Co PaterMaar ik wil wel even ingaan op het gratis geld. Als we 'gratis geld' etymologisch en/of term inhoudelijk gaan beoordelen, zal ik er ongetwijfeld naast zitten, maar in de volksmond is het volgens mij een vrij gangbare zegswijze om aan te geven dat je iets krijgt zonder dat daar iets tegenover staat. Dat vind ik dus niet misleidend.
Co Pater 7
Daniel LagewaardStel dat een persoon iets krijgt zonder dat hij daar iets voor hoeft te doen. en stel dat de samenleving ( het geheel ) daar nu juist beter van gaat functioneren. bijvoeging: het is algemeen bekend dat te grote ongelijkheid slecht is voor de economie, en dus ook slecht is voor de samenleving. Als je dit gegeven doordenkt en het persoonlijke perspectief wegdenkt dan staat er wel degelijk iets tegenover.
Dus concluderend: als Piet iets gratis krijgt wil dat nog niet zeggen , dat het geen positief effect heeft voor Jan, Truus en Gerard ( de samenleving ). Je kunt het dus nooit alleen maar persoonlijk bekijken. Dat Piet er iets tegenover moet stellen is begrijpelijk denken maar tegelijkertijd narrow thinking.
Hetzelfde denken kun je loslaten op bijvoorbeel belasting betalen. Waarom moet ik belasting betalen ( voor werkelozen , bijstandsmoeders, etc. ) ?. Nou, wat dacht je van een samenleving die enigszins redelijk functioneert !! , los van de rechtvaardigheids-vraagstelling.
Dat er dus iets tegenover moet staan, is logisch, maar dat moeten we dus wel breder durven zien.
Daniel Lagewaard 4
Co PaterDat is een van de problemen ook bij scheef huren. Op moment A voldoe je aan de voorwaarden van een sociale huurwoning, teken je een contract en heb je een lage huur. Daarna wordt je nooit meer getoetst. En er zijn best veel mensen die scheef huren omdat er geen mogelijkheden zijn, maar reken maar dat er een groot deel ook gewoon wel blij is met en lage huur.
Jan Smid 8
Daniel LagewaardIk heb er geen bezwaar tegen als ik wat meer moet betalen aan de corporatie. Maar bedenk wel dat de bezopen woningmarkt wel een probleem vormt voor mensen wier toekomst niet zeker is en niet terug kunnen keren naar een sociale woning als ze niet meer aan de bak komen. Logisch dat mensen dan blijven zitten.
Daniel Lagewaard 4
Jan SmidJan Smid 8
Daniel LagewaardPeter Urbanus 5
Jan SmidIk heb goedkoop gewoond in een tijd dat het beter ging. Zou wel gek zijn om dan te verhuizen, want uit ervaring wist ik dat het ook veel minder kon. De crisis betekende meer dan een halvering van mijn inkomen.
Jan Smid 8
Peter Urbanus[Verwijderd]
Daniel LagewaardDaniel Lagewaard 4
[Verwijderd]R. Eman 8
[Verwijderd]Hendrik Faber 4
R. EmanBijstandsuitkering kan je vanaf je 18de jaar aanvragen en is even hoog als je 21 jaar bent. Een vergelijkbaar systeem zou kunnen gelden voor de basiszekerheidwet.
R. Eman 8
Hendrik FaberHendrik Faber 4
R. EmanHet grote voordeel van dit systeem is dat het basiszekerheid geeft, maar niet universeel is. Het is dus geen recht op 1000 euro per maand.
Het is geen raar uitgangspunt dat je jongeren verplicht financieel zelfstandig te worden. Door te werken of door een opleiding te volgen. Ik blijf er bij dat een vergelijkbare constructie prima kan gelden voor basiszekerheid.
R. Eman 8
Hendrik FaberMijn reactie was er niet op gericht om hier een waardeoordeel over te geven, maar aan te geven dat met de introductie van een basisinkomen of garantie inkomen er een groep mensen wel geld gaat krijgen die het nu niet krijgt. Persoonlijk ben ik zeker een voorstander van een basis of garantie inkomen. Echter zie ik dat de huidige tendens volledig tegengesteld hieraan is en daarom nog een lange weg zal zijn om die ommezwaai te kunnen gaan maken.
squarejaw 5
Daniel LagewaardDaniel Lagewaard 4
squarejawCo Pater 7
En het is bijzonder verheugend te constateren dat rechtse economen ( Friendman ) toch in staat zijn links te denken, dat geeft hoop voor een rechtvaardige en sociale toekomst.
R. Eman 8
Co PaterRechtse economen (en andere neoliberalen) zijn zich zeer bewust van het gevaar van oproer onder de bevolking. Beter is het om het volk een luchtbandje te geven waardoor ze net in staat zijn de lippen boven water te houden dan ze dat luchtbandje te onthouden en het volk zelf de overlevingsboei te laten zoeken. Niets 'links' aan, doch louter eigenbelang.
hein vrolijk 6
R. EmanR. Eman 8
hein vrolijkhein vrolijk 6
Co PaterCo Pater 7
hein vrolijkVandaar mijn suggestie dat het woord universeel in de titel had moeten staan.
Simon le Bon 3
Co PaterDaardoor is het des te belangrijker dat de titel de essentie van het verhaal (uit)draagt.
Iets in de trant van: "Basis- vs Garantie-inkomen" zou bij mij beter beklijven.
Wel een goed artikel, en het grootste voordeel van een garantie-inkomen is dat we niet meer de bullshitjobs/raamambtenaren/etc bekostigen. Ook een flinke uitkleding/ombuiging van het controleapparaat op de toeslagen (die uiteindelijk ook afgeschaft moeten worden).
Er zullen ook andere consequenties zijn, bijvoorbeeld het auteursrecht. Want waarom zou bijvoorbeeld een schrijver tot na zijn dood nog betaald moeten worden voor een eenmalig geleverde prestatie als hij en zijn nazaten een garantie-inkomen hebben?
Er zal ook allerlei andere wetgeving op de schop moeten, zoals het erfrecht, en belastingvormen/-aftrek.
Co Pater 7
Simon le Bonafgelopen zondag in tegenlicht: Rutger Bregman . Hij zag in dat het stom geweest was om als titel : gratis geld op zijn boek te vermelden. Want dat druist in tegen heel veel veronderstellingen en overtuigingen die luiden: gratis ? je moet toch werken voor je geld !
Nu noemt hij het een dividend uitkering, een mensenrecht. En een groot goed, juist vanwege de toename van allerlei bullshit jobs ( David Graeber ).
Pieter Jongejan 7
Co Pater 7
Pieter JongejanEen universeel basisinkomen moeten we denk ik niet nastreven, daarin ga ik mee met Bregman en Vrolijk. Maar laten we in godsnaam die fossiele illusies eens overstijgen.
Pieter Jongejan 7
Co PaterHogere belastingen op consumptie leidt tot een hogere inflatie en daarmee tot een nog lagere reële rente. Kapitaal wordt hierdoor goedkoper ten opzichte van arbeid en dus zullen de reële lonen, sociale voorzieningen en reële pensioenen omlaag moeten, want de spoeling wordt dan dunner. Daar komt nog een ongeremde bevolkingsgroei door immigratie bij in het dichtst bevolkte land van Europa. Als er gekozen moet worden tussen fossiel en zelfmoord kies ik voor fossiel.
Het verhogen van de importbelasting door Trump heeft eenzelfde inflatie verhogend effect en leidt dus eveneens tot een nog grotere inkomens- en vermogensongelijkheid. Bij een hogere inflatie en een nominale rente van 0% zal de reële rente nog verder dalen. De ontwikkelaars van robotica (in Delft?) zullen hier blij mee zijn, maar wat betekent dit voor de overheidsinkomsten? Sinds wanneer betalen robots inkomstenbelasting? Waar moet het geld voor het basisinkomen vandaan komen als zowel de dividendbelasting als de vennootschapsbelasting naar nul gaan?
Mijn suggestie zou zijn om hogere importbelasting te heffen op het milieuonvriendelijke Amerikaanse schaliegas. Dit is het wel doordachte antwoord van de Chinezen. Bij Amerikaanse lakeien zoals Rutte en Koenders hoef je hier niet mee aan te komen.
Co Pater 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Co PaterMijn vraag was daarom wie gaan dat basisinkomen betalen? De werkenden, de gepensioneerden, de eigenaren van de robots of de Europese landen met een omslagstelsel zoals Frankrijk? Of juist landen met een kapitaaldekkingsstelsel zoals Nederland? Gebruik je verstand.
Co Pater 7
Pieter Jongejanje geeft allerlei suggesties van wat er fout gaat zoals : een structurele werkeloosheid omdat kapitaal te goedkoop is in verhouding tot arbeid .
volgens mij gaat een verandering daarin niet zorgen voor volledige werkgelegenheid. De reden daarvoor is dat er in een kapitalistisch systeem altijd werkelozen zullen zijn, om de doodsimpele reden dat het kapitalisme zonder werkelozen niet kan functioneren, en omdat volledige werkgelegenheid de winsten ondermijnt van de kapitalisten. En waar ondernemingen nu juist zo op geilen is : winst maken.
dit is waarom ik stelde dat volledige werkgelegenheid een illusie is, en waarom we naar een ander economisch systeem toe moeten. Het is een kwestie van je verstand gebruiken, meer niet.
Co Pater 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Co PaterDe groei van de schulden als percentage van het BBP begon in de jaren zeventig na het introduceren van fiatgeld. Sindsdien zijn de schulden als percentage van het BBP steeds hoger opgelopen. eerst bij particulieren en daarna bij bedrijven en overheid.
Om die steeds hogere schulden betaalbaar te houden hebben centrale banken vanaf 2000 de rente steeds verder verlaagd Hierdoor wordt het prijsmechanisme ontregeld. Het gevog is dat kapitaal te goedkoop wordt waardoor de robotica te goedkoop worden en er onvoldoende arbeidsplaatsen beschikbaar komen.
Speculeren wordt bij een rente van 0% zeer aantrekkelijk. Speculeren levert weinig arbeidsplaatsen op.
Afgelopen week was er op tv weer een geschiedenisman die kwam beweren dat een basisinkomen de oplossing is voor alle kwalen. Mooi niet dus.. Het basisloon moet immers opgebracht worden door steeds minder werkenden. Bedenk ook dat we te maken hebben met een sterke vergrijzing. In vrijwel alle eurolanden zal die vergrijzing ook opgebracht moeten worden door steeds minder werkenden. Alleen Nederland heeft een omvangrijk kapitaaldekkingsstelsel voor de pensioenen.
Nederland moet zo snel mogelijk uit de euro anders raken we onze spaarcenten kwijt aan een Europees basisinkomen.
Co Pater 7
Pieter Jongejanwillen mensen gokken, prima maar voor eigen risico.
Ik zie nog een sterk : je moet werken voor je geld argumentatie, en we moeten juist kijken naar werk verdelen en schuldvrij geld. Basisinkomen is geen oplossing voor alle kwalen, Bregman beweert dat ook niet, in tegenlicht. Het zou wel een stap in de goede richting kunnen zijn.
Wat mij betreft is de eerste stap echter een beter geldsysteem, zoals door stichting ons geld voorgesteld.
Pieter Jongejan 7
Co PaterDe bevolkingsexplosie in Afrika gaat in de komende 75 jaar voor een alsmaar toenemende migratiedruk in Europa leiden. Het idee dat je dit met een Marrakech-verdrag of met condomes zou kunnen sturen hoor je alleen van Nederlandse politici, die werken voor de corrupte financiële sector.
Waar wonen meer mensen in Australié, Madagascar of Marokko? En waar is de bevolkingsgroei het hoogst?
Wat betekent meer immigratie naar Europa voor de hoogte van de reéle lonen? Omhoog of omlaag? Ironisch dat Bolkenstein voor de belangen van de Nederlandse werkende bevolking moet opkomen. Dit zegt toch iets over het intellectuele niveau danwel corruptieniveau van onze Tweede Kamerleden en de rest. Duitsland is voor Marrakech omdat Duitsland met een krimpende bevolking kampt en de Duitse autoindustrie geen hogere lonen wil/kan betalen..
Wat betekenen Marrakech, toenemende vergrijzing en de groei van de speculatieve financiéle sector voor de winstvoet en daarmee de investeringen in de rest van de economie? Meer tarra betekent toch minder netto? De invoering van een Europees basisloon leidt tot nog meer tarra en dus tot een nog grotere daling van de arbeidsinkomensquote. En dus ook tot een nog grotere inkomens- en vermogensongelijkheid.
Maar je hebt gelijk dat we moeten beginnen met het invoeren van een ander geldstelsel. Helaaas ontbreekt de moed om uit de euro te stappen.
Jan Smid 8
Pieter JongejanLudovica Van Oirschot 15
Pieter JongejanMaar welke linkse partijen zijn dan voor een basisinkomen?
Pieter Jongejan 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Pieter JongejanMaartenH 10
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
MaartenHZie hier een overzicht: https://basisinkomen.net/obi/politieke-partijen-met-basisinkomen-het-programma/
Ik weet niet waarom dit gerucht (nepnieuws) keer op keer verspreid wordt.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
MaartenHMaartenH 10
Ludovica Van OirschotSituatie A is bekend, de huidige bijstand. En alle nadelen zijn ook bekend. Uitvoeringskosten, inkomensval, bureaucratie/controle/willekeur door uitvoerende instantie, stigma met bijbehorende psycholgische problemen, .
Over situatie B worden veel rare dingen gezegd.
- het is duur, want je moet iedereen 1000 euro betalen. Onzin, die 1000 euro wordt weer teruggehaald bij de mensen die het niet nodig hebben. Het is om te beginnen budgetneutraal.
- het is ingewikkeld. Onzin, het is een simpele belastingberekening - onder 1000 (negatieve inkomstenbelasting) erbij boven een vergelijkbaar bedrag er af, als er een 'boven' is.
- het is onrechtvaardig want mensen die het niet nodig hebben krijgen geld erbij. Onzin, zie vorige twee punten
- de belasting gaat gigantisch omhoog. Onzin, alleen als je vergeet dat je de negatieve belasting ook mee moet rekenen.
(zie vervolg)
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotTot zover de meer principiële dingen. Daarnaast krijg je te maken met de uitwerking. Díe bepaalt of het een links of rechts karakter krijgt en of het een eerlijk geheel wordt. Een voorbeeld daarvan is of je het puur op individuele basis doet, of niet. Stel, een huishouding bestaat uit 4 volwassenen en ze krijgen dus 4000 per maand, dan ontstaat een situatie die niemand rechtvaardig of juist vindt. Een mogelijkheid is om het basisinkomen te splitsen in een huishouding deel, dat gekoppeld is aan het adres en een persoonlijk deel. Stel dat je dat op 500 per deel vaststelt, dan krijgt bovenstaand voorbeeld 1x 500 voor het adres/huishouding en 4x 500 voor de personen. Dat lijkt er al een stuk meer op. En zo zijn er nog een aantal uitwerkingszaken. Verder zul je moeten kiezen tussen een vrij hoog basisinkomen (links) met het risico dat het arbeidsaanbod daardoor (te) laag wordt en een vrij laag basisinkomen (rechts) waarbij mensen die niet bijverdienen erg krap komen te zitten. Maar ook daar kun je weer dingen verzinnen om de scherpe kanten er van af te halen.
Wat je trouwens kunt doen ter introductie is beginnen met een laag basisinkomen met handhaving van de bijstand (die navenant verlaagd wordt) en dat stapsgewijs verhogen tot je het niveau bereikt waarbij de bijstand ophoudt te bestaan.
Pieter Jongejan 7
Ludovica Van OirschotRecent op 15 september 2018 is er in Amsterdam een Donut D-Day gehouden met in de hoofdrol Kate Raworth. Donut D-Day is het inspiratie-event over milieu, monetaire hervorming en basisinkomen.
Het zal je verbazen, maar aan mijn water voel ik dat hier iets niet klopt. De koppeling lijkt teveel op die van Dijkstal van de VVD mbt het afschaffen van de dividendbelasting, de vennootschapsbelasting en de verlaging van de inkomstenbelasting. Hier probeert een partij (maar welke?) via koppelverkoop ons iets door de keel te duwen. Wat hebben milieu, monetaire hervorming en basisinkomen met elkaar te maken, behalve dat er meer geld in omloop moet worden gebracht om de schuldeneconomie draaiende te houden? Mij zou het niet verbazen als Goldman Sachs achter deze koppeling blijkt te zitten.
MaartenH 10
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
MaartenHLudovica Van Oirschot 15
Pieter JongejanWat volgens mij aan de hand is, is dat onder rechtse regeringen de regels rondom bijstand en toeslagen steeds verscherpt zijn, en bijstand en minimumloon qua koopkracht verlaagd zijn.
Links pleit voor het tegendeel: minder regels voor de basisvoorzieningen en hoger minimumloon.
Sommigen vertalen dat in steun voor een basisinkomen, bij gebrek aan beter.
Jammer dat een serieuze site als FTM dit overneemt.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotZie ook https://www.youtube.com/watch?v=zO-ZSqyZRz4
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHJe kunt proberen de discussie te verleggen maar daar ga ik niet in mee.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotBasisinkomen is een prima instrument om de bijstand te vervangen.
Er zijn trouwens overeenkomsten en verschillen. Overeenkomst is dat als je het te ruim opzet, dat ten koste gaat van de prikkel om te werken, iets dat ongewenst is. Belangrijk verschil is dat bijstand een soort gevangenis is, moeilijk uit te komen en verplichtingen, terwijl basisinkomen open is en 'empowerend' werkt om een ouderwets woord te gebruiken.
Als je logisch nadenkt, en basisinkomen goed inricht (dat is wel een voorwaarde) is het veel goedkoper dan de huidige bijstanduitkeringsmachine, en heeft het grote voordelen voor de economie.
Maar dan moet je wel een heldere discussie voeren en niet zo'n beroerd verhaal als hierboven met een titel die nergens op slaat.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHMisschien is de titel door iemand anders erbij bedacht, dat zou ook nog kunnen.
Ik denk dat we beter kunnen pleiten voor een hoger minimumloon, werk voor iedereen en wat minder regels voor de bijstand voor hen die echt zelf de kost niet kunnen verdienen. Ook het idee dat hier geopperd wordt (garantie-inkomen) is naar mijn idee beter dan een basisinkomen.
Berend Pijlman 13
Ludovica Van OirschotArtikel waarom een discussie tussen basisinkomen en baangarantie niet gevoerd zou moeten worden. Ze kunnen complementair uitgevoerd worden en tevens zijn beide, mits goed doordacht, beter dan wat we hebben.
Ludovica Van Oirschot 15
Berend PijlmanDe economie steunt op de collectieve kennis en ervaring van de mensheid. Deze factor wordt in het huidige systeem wel gebruikt maar niet beloond. Mijn idee is om dat wel te gaan doen, en dan deze heffing te gebruiken om iedereen vanaf de geboorte (inclusief kinderen dus) een basisdividenduitkering te geven.
Het grote verschil met het basisinkomen is dat dit niet betaald wordt uit algemene middelen via belasting, maar heel specifiek uit de inzet van kennis en ervaring in de productie.
Dit voorstel wordt urgenter als de productie in de toekomst steeds kapitaalintensiever wordt, en arbeid veel minder nodig is.
Wat mij betreft kán de overheid een centrale rol spelen bij heffen en uitbetalen, en bij het vaststellen van de hoogte van het dividend, maar dat hoeft niet. Het kan ook een aparte organisatie zijn.
De bijstand kan gewoon blijven bestaan. Alleen wordt bij de berekening wel rekening gehouden met het feit dat de gezinsleden al een inkomen hebben.
Simon le Bon 3
Ludovica Van OirschotDegenen die nu niet zelf de kost kunnen verdienen, zullen dat makkelijker kunnen.
Een groot voordeel van het garantie-inkomen (en het afschaffen van alle toeslagen) is dat de armoedeval verdwijnt.
Ik ken een gezin dat inmiddels maar dan vijfentwintig jaar van een uitkering leeft, en die hebben het beter dan menig werkende. Zodra één van hen gaan werken, gaan zij in inkomen achteruit.
Dat is het gevolg van al die toeslagen.
Baangarantie is in mijn ogen onzinnig; er is een gelimiteerde hoeveelheid nuttig werk en een baangarantie creëert vooral bullshitjobs.
Het is nmm ook achterhaald dat je persé moet werken om nuttig in de maatschappij te zijn. Wat heb je aan mensen die met tegenzin naar het werk gaan?
Pieter Jongejan 7
Ludovica Van OirschotBeter is niet om de (reële) rente steeds verder te verlagen zoals Piketty en vrij veel mensen op FTM durven te beweren (zonder empirisch bewijs), maar om de (reële) rente te verhogen (sinds 1982 gaat een trendmatige daling van de economische groei per hoofd gepaard met een trendmatige daling van de reële rente).
De inkomensverdeling en de vermogensverdeling wordt inderdaad steeds schever (dit is geen nepnieuws), maar de bewering dat een lagere reële rente tot een hogere reële inkomensgroei leidt is dat wel.
Wat veel FTM lezers niet willen inzien is dat juist door die lagere economische groei per hoofd de inkomens- en vermogensongelijkheid trendmatig toeneemt. De rijken gebruiken hun macht om de armen te laten inleveren. (oa door te pleiten voor minder rondpompen van geld en de opbrengsten te gebruiken voor belastingverlaging)
Voor niet-economen en zelfs voor de meeste economen is het heel moeilijk om het ragfijne spel van de investment bankers te doorzien.
Blijf kritisch op rechts en links en vraag (zoals je terecht doet) om empirisch bewijs. Niet alleen aan mij, maar ook aan Piketty en anderen.
Wat mij dan opvalt is dat er recent artikelen verschijnen, waarin statistieken als volstrekt onbetrouwbaarworden afgedaan. Dit lijkt mij zwaar overdreven en een nieuwe manier om onder empirische bewijsvoering uit te komen.
Ludovica Van Oirschot 15
Pieter JongejanDat klinkt misschien arrogant, maar het is mijn oprechte gedachte.
Of de rente verhogen of verlagen een beter idee is, kan ik niet beoordelen. Ik geef liever toe dat ik iets niet weet dan dat ik enthousiast achter iets aanloop wat leuk klinkt.
Berend Pijlman 13
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Berend PijlmanGevoelige verhalen met aansprekende foto's of video's lijken vandaag door de toegenomen marketing steeds belangrijker te worden. Vroeger (voor de tweede wereldoorlog) stonden er in proefschriften geen foto's, want dat leidde (zei men) alleen maar af.
Een goede foto kan echter heel verhelderend werken. Maar vandaag is de balans naar de andere kant doorgeslagen lijkt mij.
Wim Verver 5
Pieter Jongejan"Wat er ook gebeurt, je hebt de garantie dat jouw inkomen altijd wordt aangevuld (door de belastingdienst) tot een bepaald maatschappelijk minimum"
Dit systeem werkt al in Engeland. Daarom willen alle migranten daarheen. Ze kunnen altijd werk vinden voor een prijs wat de werkgever er voor over heeft. De overheid daar vult het aan tot het wettelijk minimum. Reden voor de Brexit.
Pieter Jongejan 7
Wim VerverDe voordelen van een negatieve inkomstenbelasting hangen uiteraard ook af van het al dan niet toestaan van aftrekposten. Hoe meer aftrekposten hoe minder efficiënt en hoe minder aantrekkelijk een systeem van negatieve inkomstenbelasting wordt.
Ook zal het van de lokale cultuur afhangen of de (eventuele) efficiencyvoordelen van een negatieve inkomstenbelasting gebruikt gaan worden voor het verlagen van de BTW dan wel voor het afschaffen van de dividendbelasting en de vennootschapsbelasting.
Ludovica Van Oirschot 15
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Ludovica Van OirschotHet huidige systeem (met vele instanties, waar je subsidie of hulp kunt aanvragen) is waarschijnlijk rechtvaardiger (je moet bij iedere instantie aantonen dat je er recht op hebt), maar brengt ook hogere uitvoeringskosten met zich mee. In de praktijk blijkt dat tal van mensen (vaak buitenlanders) de vele specifieke regelingen niet kennen en er tenonrechte geen gebruik van maken (stond recent in de krant en is ook mijn ervaring). Of m.a.w. het is niet zeker dat het huidige systeem wel rechtvaardiger is, terwijl het wel hogere uitvoeringskosten met zich meebrengt. Moeilijke keuze, omdat je niet weet wat de politieke machthebbers met het bespaarde geld gaan doen.
Wim Verver 5
Pieter JongejanDe voordelen komen uit de afwezigheid van het geld rondpomp systeem wat nu onderhand problematisch aan het worden is. Voor mij is het een recht toe recht aan werkwijze. Heden mochten we kennisnemen dat onze sociale voorzieningen door Polen worden misbruikt als dank voor bewezen EU diensten. De overtollige ambtenaren vrijkomend met de negatieve inkomstenbelasting, waarbij ongetwijfeld genoeg bekwame lieden zitten, die een onmisbaar controle systeem kunnen ontwikkelen wat broodnodig is, ter voorkoming van onterecht betalen van negatieve belasting.
[Verwijderd]
Overigens mis ik in dit stuk hoe dat dan gaat met kinderen, krijgen die ook een garantieinkomen ?
Will 14 2
Co Pater 7
Will 14Will 14 2
Co PaterCo Pater 7
Will 14graag de onderbouwing voor het feit dat het dom is !!!
Will 14 2
Co PaterHet spijt me dat ik u beledigd heb, maar er lijkt me weinig anders mogelijk als conclusie dan te zeggen dat een basisinkomen alleen maar nadelige gevolgen zal hebben (en het dus dom is om het in te voeren) en een garantie-inkomen alleen maar positieve gevolgen zal hebben, met name voor de meest kwetsbare groepen dan.
Ik denk daarom dat het basisinkomen wordt gepromoot door groepen in de samenleving die sociale bescherming willen afbouwen. Ik vind dat dom, omdat kwetsbare mensen het nu al niet of nauwelijks redden en, naast het onmenselijke aspect daarvan, ik geen zin heb om criminaliteit en armoede nog te zien stijgen. Ik stel me daarom vaak de vraag waarom mensen die een comfortabel leven leiden zich zouden willen storten in een maatschappij die minder veilig en minder cohesief is, alleen maar omdat ze de belasting te hoog vinden. Alsof een basisinkomen dat ook aan goedverdienende mensen wordt gegeven, niet waanzinnig veel meer kost dan het enkel aan de armsten te geven. Dat is toch dom?
Een garantie-inkomen kost daartegenover een schijntje.
Co Pater 7
Will 141: ik voelde me niet beledigd.
2: vraag: is het basisinkomen dom als iets op zichzelf of dom vanwege allerlei factoren die al bestaan.
3: als het antwoord de tweede is, dan lijkt me de conclusie dat een garantie inkomen juist beter is , vanwege de al bestaande realiteit ?
Ludovica Van Oirschot 15
Will 14Ludovica Van Oirschot 15
Will 14Simon le Bon 3
Will 14Nadeel is bij een garantie-inkomen er meer administratie nodig zal zijn dan bij basisinkomen. Vooral bij de fiscus en laat die laatste nu net een slechte combinatie vormen met ICT.
Belasting moet flink versimpeld worden, één inkomstenbelastingtarief, invoering van co2-tax en binnen 15 jaar afschaffing van de HRA.
Ludovica Van Oirschot 15
Co PaterCo Pater 7
Ludovica Van OirschotDus ik denk dat niet, maar regeerde slechts op anderen. Elk idee is een sprong in het diepe ( al wat nieuw is is oningevulde toekomst ). Het idee zelf doet publieke discussie ontstaan, en dat is het voornaamste. Er is wel behoefte aan verandering wat mij betreft.
Ik zou dus liever zeggen: het basisinkomen is een sociaal idee, althans zo kijk ik er naar.
Ludovica Van Oirschot 15
Co PaterOverigens vind ik zelf een basisinkomen ook niet echt sociaal. En volgens mij komt het ook niet specifiek uit de linkse hoek. Maar dat is weer wat anders.
Co Pater 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Co PaterIn onze samenleving -die gebaseerd is op beeldvorming, gulzigheid en competitie- is "sociaal" maar in beperkte mate mogelijk.
Een basisinkomen (binnen de huidige samenleving) is niet sociaal omdat het niet op sociale waarden gebaseerd is. Het is meer het financieel afkopen van mensen die verder aan de kant worden gezet.
Mijn zorg is dat de beter verdienende helft er uit hebzucht niet voor wil betalen en daarom over ieder stuivertje brult dat aan profiteurs wordt betaald (want die zullen er ook te vinden zijn). Het uiteindelijke bedrag zal dan zo laag zijn dat je er niet van kunt leven. Dan moeten er weer allerlei toeslagen komen voor mensen die echt niet kunnen werken. En dan zijn we dus niks opgeschoten.
Ik denk dat we beter kunnen pleiten voor een hoger minimumloon, werk voor iedereen en wat minder regels voor de bijstand voor hen die echt zelf de kost niet kunnen verdienen. Dat vind ik binnen de huidige context veel socialer. Ook het idee dat hier geopperd wordt (garantie-inkomen) is naar mijn idee socialer dan een basisinkomen.
Co Pater 7
Ludovica Van OirschotJe argumenten zijn duidelijk en daarin ga ik mee. Als sociaal het uitgangspunt is dan moeten we het aan de bron aanpakken. Basisinkomen is niet nodig als we het zodanig veranderen dat het wel sociaal is.
werk voor iedereen is een lastige, want dat vergt volgens mij nogal een compleet andere invulling dan nu. En ook de vraag van welk werk is zinvol en welk werk is dat niet.
Ludovica Van Oirschot 15
Co PaterHet is een beetje zoals de discussie over geluk. Deskundigen proberen definities te vinden voor geluk, die dan niet helemaal kloppen en dus gewijzigd moeten worden. Etcetera. De conclusie is dan dat geluk niet te definiëren valt. Tja. Je kunt mensen gewoon vragen: bent u gelukkig. Mensen weten dat zelf echt wel, ook zonder definitie.
Op dezelfde manier kun je mensen vragen: is uw werk zinvol?Ik zie niet dat iemand dat beter kan beoordelen dan degene die het werk doet.
Als er voldoende échte vrijheid is zal het niet-zinvolle werk vanzelf verdwijnen. Simpelweg omdat dan niemand het wil doen.
Co Pater 7
Ludovica Van OirschotOver geluk hoef je geen publieke discussie te voeren, over economie wel en wel vanwege de reden dat we ( in theorie ) een democratie zijn. Dit betekend dus dat ik het recht heb om anderen mee te delen ( met anderen het gesprek , de dialoog aanga ) dat ik bepaalde zaken niet normaal vindt. De reden waarom ik dat belangrijk vindt is omdat ik weet dat slechte kanten aan het leven niet vanzelf verdwijnen, ze zijn trouwens ook niet vanzelf ontstaan.
Ludovica Van Oirschot 15
Co PaterSimon le Bon 3
Ludovica Van OirschotHet legt daardoor ook meer macht in de handen van de werknemer ipv de werkgever, waardoor de laatste flexibeler zal moeten zijn. Weg met die wirwar van regels en uitkeringen. Nulurencontracten kunnen dan wél goed werken.
Een ieder kan dan voor zichzelf bepalen of ze bijvoorbeeld 3 dagen voor een bedrijf werken en 1 dag iemand anders helpen, zich met de buurt bemoeien, etc. etc. Of bijvoorbeeld 2 dagen bij het ene bedrijf, 2 dagen bij het andere, 1 dagje les geeft.
Maar het garantie-inkomensysteem dient zo simpel mogelijk te zijn en alle toeslagen moeten worden afgeschaft.
Het toeslagensysteem is alleen maar inefficiënt rondpompen van geld, en aangezien het bijna niet mogelijk is rond te komen van een minimumloon zonder toeslagen, zal het garantie-inkomen sowieso hoger moeten zijn dan het huidige minimumloon.
squarejaw 5
Annemiek van Moorst 11
squarejawsquarejaw 5
Annemiek van MoorstCo Pater 7
squarejawElke Reis begint met de eerste stap.
squarejaw 5
Co PaterCo Pater 7
squarejawWe ontberen een goede overheid. Te lang houd een blind geloof ons gevangen in een absurde realiteit. wakker worden en de overheid eisen die we verdienen, en nodig hebben als sociale mensen.
Ferry de Boer 7
squarejawHet is bizar om te zien hoeveel pleisters de overheid plakt om gevolgen van eigen beleid te corrigeren. De enige manier is volgens mij van de grond af aan opnieuw te beginnen. Maja, iets met visie..
squarejaw 5
Ferry de BoerFerry de Boer 7
squarejawHet pensioenbeleid is er wat mij betreft ook een in dat rijtje. Waarom wordt je veelal verplicht om geld over te maken aan een pensioenfonds terwijl je iedere maand praktisch niet zoveel aan rente aan een bank mag betalen. En vervolgens lapt de overheid dat ook nog eens met de HRA. Dus het enige dat je als burger aan het doen bent is die financiële sector van extra werk voorzien. Soort van sociale werkplaats financiering voor pencilpushers.
Wim Verver 5
squarejawWim Verver 5
squarejawJan Smid 8
Houden bijstandsgerechtigden dan zoveel over dat ze feestjes geven of heeft u het over mensen die onterecht in de bijstand zitten?
Er is ander fenomeen wat niet genoemd wordt: hard, fysiek en geestelijk zwaar werk met gevaar voor eigen leven moet beloond worden maar dat gebeurt niet.
k vraag mij of in de totaaltellingen in de grafiek Bea basis en Gea basis geen telfouten zitten.
Daarnaast nog een vraag: hoe wordt de inhouding van de eigen bijdrage van de pensioenpremie verwerkt als je uitgaat van een garantie-inkomen? Want loon voor de loonheffing word toegepast. Als de werkgever een werkgever met een inkomen ver onder modaal in dienst heeft, de werknemer al 60 is of ouder., en besluit om met medeweten van de werknemer de bijdrage aan het pensioenfonds in zijn geheel als eigen bijdrage boekt en bruto inhoudt op het loon, krijgt de werknemer toch het garantieloon, is de werkgever goedkoop uit en loont het om werknemers boven de 60 aan te trekken.
Maar ook het garantie-inkomen zorgt er niet voor dat mensen met een laag inkomen niet in de problemen komen als de toeslagen verdwijnen. Want toeslagen HRA worden gewoon gebruikt om de prijzen te verhogen. Worden dan de huur verlaagt als de toeslagen verdwijnen?
hein vrolijk 6
Jan SmidJan Smid 8
hein vrolijkBij Bea IB kom ik uit op een taal van 6, niet 5 en dat geldt ook voor netto want het is 11 en niet 10
Bij Gea is het netto 11 en niet 10
hein vrolijk 6
Jan SmidToch heeft u ook goed gerekend. Hoe dat kan? De tabel die op FTM staat is niet gelijk aan de tabel die ik bij FTM heb ingeleverd!
De fout zit 'm in periode 2 en periode 4..
In periode 2 moet Bea 0,5 duizend betalen (50% van duizend bruto).
In periode 4 moet Bea 1,5 duizend betalen (50% van drie duizend bruto).
Wat betreft Gea, zij krijgt in periode 2 0,5 duizend (50% van duizend bruto)., en moet in periode 4 0,5 duizend betalen in periode 4
De netto-bedragen worden dan natuurlijk ook anders, als u de formules in de onderste rij gebruikt.
Ik ben u erkentelijk dat u de tabel heeft nagerekend.
Hendrik Faber 4
Jan SmidHet voordeel wat ik juist zie in dit systeem is dat het zekerheid geeft, eenvoudiger is en tot allerlei positieve neveneffecten kan leiden.
Wil je alleen armoede bestrijden dan kun je beter de bijstandsvoet en belastingvrije voet vergroten (tot 20.000 euro).
Bart Klein Ikink 6
Michel Fleur 6
En laten we ook dat hele links-rechts verhaal alsjeblieft een keer varen. Laten we gewoon problemen voor de bevolking oplossen. En dan komen we tot de conclusie dat de huidige politiek, links én rechts, dat verzaakt.
Jan Smid 8
Michel Fleur[Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd]Als je inkomsten uit vermogen gaat belasten volgens het systeem wat Vrolijk bedenkt denk ik dat veel mensen daartegen gaan protesteren
[Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd]Sinds wanneer staat een plein of een park vol met demonstranten.
Michel Fleur 6
Jan SmidHet rendement op vermogen is gewoon inkomen, hoewel het vaststellen van dat rendement lastig is.
Het erven van vermogen is ook inkomen. Enerzijds is af te vragen of dat inkomen verdiend is als je toevallig de juiste mensen kent of familie hebt maar er zelf niks voor gedaan hebt (geen gelijke kansen in de samenleving). Anderzijds: moet de overheid zich bemoeien met giften? Dit zijn lastige ethische kwesties waar het huidige niveau van het maatschappelijke debat niet toereikend voor is, waar men niet verder komt dan termen als "sterftaks".
En belasting op het HEBBEN van vermogen, dus buiten het rendement? Dat is een lastige! Hier zou gerust wat onderzoek naar gedaan kunnen worden (heb ik niet gedaan!) Je zou BIJVOORBEELD kunnen zeggen dat het AANWENDEN van eigen vermogen inkomen is: het moment dat je het omzet in geld om iets anders mee te kopen of ruilt voor ander vermogen (soort BTW op dat andere vermogen). En er zou een incentive moeten zijn om vermogen ook aan te wenden, iets wat dan met bijvoorbeeld een huis waar je woont weer moeilijk is). Enzovoorts! Interessant!
Ludovica Van Oirschot 15
Michel FleurPersoonlijk vind ik het volkomen normaal dat een erfenis of schenking belast wordt. Het zou gewoon als inkomen moeten tellen, want dat is het ook. Het is zelfs heel erg gemakkelijk verdiend inkomen, vergelen met inkomen uit arbeid of zelfs vergeleken met inkomen uit vermogen.
De argumentatie dat er al belasting over betaald is raakt kant nog wal. Als ik van mijn netto-salaris een brood koop, moet de bakker toch weer belasting betalen - terwijl ik dat toch al gedaan had. Het is gebruikelijk dat elke keer dat geld in andere handen komt, er belasting geheven wordt. Waarom zou een erfenis daarop een uitzondering moeten zijn? Ik heb daar nog nooit een echt inhoudelijk argument voor gehoord.
Michel Fleur 6
Ludovica Van OirschotIk ben het er ook mee eens dat een erfenis of schenking belast moet worden, minimaal als inkomen. Ik ga ook mee in het "gemakkelijk verdiend", aangezien het ongelijkheid (in kansen) bevordert. Ik kan me echter ook voorstellen dat mensen vinden dat ze het recht hebben om iemand iets te geven. Moeilijk.
Dat argument over reeds betaalde belasting is inderdaad onzin, maar hardnekkig. Mij zal je het niet zien gebruiken en ik heb er niet altijd zin in om er tegenin te gaan.
Will 14