
© Flickr / Generation Grundeinkommen
Basisinkomen, wat is dat eigenlijk? En wat kost het?
Het lijkt een prachtig en simpel idee: iedere burger een inkomen op minimumniveau geven om een basale bestaanszekerheid te garanderen. In de praktijk blijken er aan dit basisinkomen echter vele verschillende invullingen te worden gegeven. En het kostenplaatje valt ook al niet rond te krijgen.
Het ‘basisinkomen’ zingt op dit moment rond in allerlei maatschappelijke en politieke debatten. Op zichzelf is dat opmerkelijk, want de Vereniging Basisinkomen is al meer dan dertig jaar actief. Ze lijkt nu pas de wind in de zeilen te krijgen. En ooit, in de jaren ’70 van de vorige eeuw, werd het idee omarmd door de PPR, een van de voorlopers van GroenLinks.
De hernieuwde aandacht voor het basisinkomen heeft alles te maken met de transitie waarin het arbeidsbestel zich bevindt: ‘de robots komen eraan’. Niemand heeft op dit moment nog zicht op de maatschappelijke consequenties van de technologische doorbraken die ons ongetwijfeld de komende één of twee decennia te wachten staan, maar daarom is de onzekerheid des te groter. En waar we nu al de gevolgen van technologische ontwikkeling zien — bij de banken met name — is dat voldoende om menigeen de angst aan de jagen voor een aanhoudende hoge techno-werkloosheid. Niet voor niets strijden de voorstanders van het basisinkomen in essentie voor het definitief doorsnijden van het verband tussen werk en arbeid.
Een tweede drijfveer wordt gevormd door de drang en dwang die voor uitkeringsgerechtigden in de WW en bijstand vaak een naargeestig klimaat hebben geschapen. Dit is het gevolg van een beleid dat is ingezet onder het kabinet Rutte I, waarbij elke foutje of zelfs maar administratieve onregelmatigheid werd opgevat als een (beboetbare) fraude. Het UWV, de uitvoeringsinstantie van de Werkloosheidswet, mocht toen zelfs extra personeel aantrekken, te financieren uit de naar verwachting rijkelijk vloeiende boetegelden.
Maatschappelijke ruimte
De voorstanders zelf zien — afgezien van de financierbaarheid, waarover straks meer — alleen maar zonnige perspectieven in een ‘ontspannen samenleving’. De armoedeval voor uitkeringsgerechtigden verdwijnt bijvoorbeeld. Nu wordt elke euro aan extra inkomsten meteen weer gekort op de uitkering, zodat ‘werken niet loont’. Onder het regime van het basisinkomen wordt de inkomens- en vermogenstoets opgeheven. Het sociale stelsel kan sterk worden vereenvoudigd en, als het basisinkomen uiteindelijk hoog genoeg is, worden afgeschaft. Er ontstaat maatschappelijke ruimte: ‘Kunstenaars wijden zich aan de kunst. Studenten aan hun studie, in plaats van aan talloze bijbaantjes. Niet alleen academici, maar iedereen zal een sabbatical year kunnen nemen,’ aldus een recent pleidooi. Ook bestaat er een breed gedeelde overtuiging dat de door het basisinkomen vrijgestelden zich massaal belangeloos zullen inzetten voor de samenleving. Het vrijwilligerswerk bloeit in deze visie als nooit tevoren.
De voorstanders zelf zien alleen maar zonnige perspectieven in een ‘ontspannen samenleving’
Aan de negatieve kant wijzen de voorstanders van het ‘basisinkomen’ op de groei van een omvangrijk ‘precariaat,’ een Frans neologisme voor een loonafhankelijk salariat werkend onder conditions precaires. De theorie wijst op een centrale tendens, als gevolg van de toenemende globalisering: arbeid is een waar geworden die is onderworpen aan vraag en aanbod op mondiale schaal, die de prijs (het loon) zal doen dalen en collectieve actie uitsluit. Trouwens, de ondernemingen waarin de arbeid plaatsvindt, zijn zelf een waar geworden, te kopen of te verkopen, waardoor zij hun rol als verantwoordelijk werkgever steeds minder kunnen waarmaken. Zo zou een Verelendung dreigen voor grote groepen.
Het wenkend vergezicht van een ‘ontspannen samenleving,’ samen met de roep om bestaanszekerheid voor het precariaat, vormen de pijlers onder het pleidooi voor het ‘basisinkomen’. Er resten nog wel een paar kleine probleempjes. Zoals de begripsverwarring: waar hebben we het over als het gaat over het ‘basisinkomen?’ En, o ja, de financierbaarheid.
Begripsverwarring
De Vereniging Basisinkomen strijdt voor het onvoorwaardelijk basisinkomen (OBI), te onderscheiden van het voorwaardelijke basisinkomen dat we kennen als de bijstand. Het OBI houdt concreet in: een inkomen ter hoogte van de bijstandsnorm voor alleenstaanden (€ 973/maand) voor iedere inwoner van Nederland van 18 jaar en ouder, zonder inkomens- en vermogenstoets of sollicitatieplicht. Er zijn overigens berekeningen, ook van de Vereniging Basisinkomen, die uitgaan van een lager bedrag. Maar dat is slechts window dressing om de kosten van invoering te verhullen die, zoals we zullen zien, draconisch zijn. Maar wie het idee van het onvoorwaardelijk basisinkomen serieus neemt, gaat uit van een bedrag waarvan mensen ook kunnen leven.
Er resten nog wel een paar kleine probleempjes, zoals de begripsverwarring en, o ja, de financierbaarheid
In berichten over experimenten met het ‘basisinkomen’ die een aantal gemeenten zouden ondernemen gaat het echter om iets heel anders, namelijk het vinden van een alternatief voor de naargeestige drang en dwang bij de verstrekking van het voorwaardelijke basisinkomen (VBI), oftewel de bijstand. Daarbij gaat het meestal om het toestaan van bijverdiensten in een klein baantje zonder dat die meteen worden gekort op de bijstandsuitkering, of om ontheffing van de sollicitatieplicht voor kansloze groepen. Deze regelingen kennen verschillende benamingen, zoals ‘regelluwe bijstand,’ en kunnen worden samengevat onder de noemer verlicht voorwaardelijk basisinkomen (VVBI).
Onlangs kopte Trouw: ‘Basisloon, het Finse vangnet’. Het artikel betrof echter niet een basisloon, maar een zeer beperkt experiment met een onvoorwaardelijk basisinkomen voor 2000 werkloze Finnen. De term basisloon hoort bij een door sommigen bepleite basisbaan voor mensen met geringe kansen op de arbeidsmarkt. Er blijkt dus nogal wat begripsverwarring te heersen rond het basisinkomen.
Verschillende visies
Dit is meer dan een spel met woorden. Het gaat om heel verschillende vormen van beleid, met drastisch verschillende maatschappelijke uitkomsten. En er gaan verschillende politiek-filosofische en ethische visies achter schuil ten aanzien van de verhouding tussen mens en werk.
In een verzorgingsstaat heeft iedereen in beginsel zelf de verantwoordelijkheid voor zijn levensonderhoud
Het verzorgingsstaatmodel houdt in dat iedereen in beginsel zelf de verantwoordelijkheid heeft om in zijn levensonderhoud te voorzien. Indien dat niet lukt, door persoonlijke beperkingen of door omstandigheden, biedt de gemeenschap de helpende hand. Die gemeenschap mag daar in redelijkheid wat voor terugvragen (bijvoorbeeld de sollicitatieplicht). Volgens het libertair-anarchistische model is ieder individu volledig voor zichzelf verantwoordelijk. Als dat niet lukt, heeft dat individu pech. De voorstanders van het OBI-model stellen dat de gemeenschap er verantwoordelijk voor is dat iedereen (zonder tegenprestatie) een minimum krijgt voor zijn basisbehoeften, onafhankelijk van persoonlijke omstandigheden, inkomen of vermogen. Inkomen wordt, met andere woorden, opgevat als een mensenrecht.
Landelijk of helemaal niet
Voor het verlicht voorwaardelijk basisinkomen, dat blijft binnen het model van de verzorgingsstaat, lijkt ruime steun te bestaan. Een aantal gemeenten — Utrecht, Groningen, Tilburg en Wageningen — wil ermee experimenteren. Maar zo’n lokaal experiment loopt direct tegen een levensgroot probleem op. Stel dat de gemeente Groningen een of andere vorm van gegarandeerd basisinkomen invoert, dan kan de Groningse zzp’er zijn tarief halveren en daarmee zijn collega uit Leeuwarden wegconcurreren. Dat leidt al direct tot een belangrijke conclusie: met een basisinkomen valt nauwelijks te experimenteren. Je voert het landelijk in, of helemaal niet.
Daarom is de experimenteervrijheid door staatssecretaris Klijnsma eind vorig jaar sterk beperkt. Experimenten mogen alleen worden gericht op de vraag: wat werkt in de praktijk het beste om te bevorderen dat mensen via werk weer onafhankelijk worden van de bijstand? Daartoe mogen, onder wetenschappelijke begeleiding, varianten worden uitgeprobeerd als intensievere begeleiding en beperking van de verplichtingen. Voor de experimenten is een periode van drie jaar uitgetrokken. Goed beschouwd heeft dit nauwelijks iets te maken met het basisinkomen, en het is ook een forse beperking op de oorspronkelijke plannen van de gemeente Tilburg. Die gingen namelijk uit van een vrijstelling van sollicitatie- en re-integratieplicht, van tegenprestatie en van korting op extra inkomsten voor een beperkte steekproef van uitkeringsgerechtigden — een ‘vertrouwensexperiment’ waar Klijnsma een streep door heeft gehaald.
Basisbaan
Een alternatief voor het basisinkomen dat nog slechts in een beperkte kring van experts wordt besproken is de basisbaan. Dit is een voorstel om langdurig werklozen en uitkeringsgerechtigden recht te geven op een baan (bij de gemeente) tegen het wettelijk minimumloon. Het minimumloon is een norm waarvan een politieke meerderheid vindt dat men er sober maar waardig van kan leven. Het voordeel voor betrokkenen is dat zij van de complexe regelgeving rond de bijstand zijn verlost, en dat ze gewone werknemers zijn met alle rechten en plichten die daarbij horen.
Wie durft, sinds het woord ‘woekerpolis’ zijn intrede in onze taal heeft gedaan, zijn inkomenszekerheid nog toe te vertrouwen aan een verzekeraar?
De ervaring leert dat de kans op succesvol solliciteren aanzienlijk groter is vanuit een baan dan vanuit een uitkering. Een deel van de ‘basisbaners’ zal dus doorstromen naar regulier werk in de marktsector. Maar dat hoeft niet de beleidsdoelstelling te zijn, zoals bij de voormalige Melkert-banen het geval was — een doelstelling die overigens niet is gehaald.
Het is de vraag of het zo erg zou zijn als een deel blijvend in een basisbaan zou ‘blijven hangen’. Er heeft in de afgelopen decennia een kaalslag in de publieke sector plaatsgevonden, waardoor een situatie van ‘collectieve armoede te midden van private welvaart’ dreigt te ontstaan. Door de inrichting van nieuwe taken en de inzet van meer personeel bij bestaande kan de kwaliteit van de dienstverlening toenemen zoals die ervaren wordt door patiënten, leerlingen, reizigers en anderen. Gezien de activiteiten die in de basisbanen worden opgepakt, gaat het om economische groei in een arbeidsintensieve en grondstoffen-extensieve richting. En tot slot: met dit instrument geeft de overheid invulling aan haar grondwettelijke plicht te zorgen voor voldoende werkgelegenheid.
De kosten van de landelijke invoering van de basisbaan zijn te ramen op circa 3,5 miljard euro per jaar. Een bedrag om in gedachten te houden als we straks zullen zien wat het onvoorwaardelijke basisinkomen kost.
Ongelijke monniken, gelijke kappen
De basisbaan is voorlopig nog pure theorie. Zij is nog nergens onderdeel van politiek debat en zou overigens een grondige herwaardering vergen van de rol van de overheid in de nationale economie. En voor je het weet staat de Brusselse drie-procentsnorm ter discussie. Dus terug naar het onvoorwaardelijke basisinkomen. Welke effecten kunnen daarvan worden verwacht?
Allereerst schept het OBI gelijke kappen voor ongelijke monniken. Rijk en arm, gezond of chronisch ziek, met of zonder partner — iedereen krijgt hetzelfde bedrag. De vraag is of dat wenselijk is. Sommige voorstanders stellen dat het hele sociale zekerheidsstelsel kan worden opgedoekt zodra het OBI er is, maar de meesten schrikken daar toch voor terug.
Voor je het weet staat de Brusselse drie-procentsnorm ter discussie
Stel je voor: je hebt een inkomen van twee maal modaal en bijbehorend een huis en hypotheek. Je wordt op je vijftigste ernstig ziek en valt direct terug op de basis van € 973 per maand. Je huis moet dan onder je ziekbed vandaan verkocht worden. Volgens de libertair-anarchistische leer moet je je daar dan maar particulier voor verzekeren. Maar wie durft, sinds het woord ‘woekerpolis’ zijn intrede in onze taal heeft gedaan, zijn inkomenszekerheid nog toe te vertrouwen aan een verzekeraar? Dus houden voorstellen meestal de bovenminimale uitkeringen — WW, WIA — in stand. Maar dat betekent weer dat ook een deel van het controleapparaat in stand moeten worden gehouden — of, anders gezegd, dat de besparing als gevolg van het basisinkomen geringer zal zijn.
Grotere loonongelijkheid
Vriend en vijand zijn het er over eens dat het OBI een forse neerwaartse druk op het loonpeil teweeg zal brengen. Het bestaansminimum is immers al gedekt. In zoverre kan het OBI worden gezien als een subsidie aan de werkgevers. Groepen met een sterke positie op de arbeidsmarkt (ceo’s, advocaten, accountants) zullen veelal wel in staat zijn hun inkomenspositie te verdedigen. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt kan het basisinkomen de positie van de werknemer ten opzichte van de werkgever misschien wat versterken, vooral als het om onaantrekkelijk werk gaat. Maar per saldo is een grotere ongelijkheid van de looninkomens te verwachten.
Nu kunnen lagere loonkosten leiden tot meer werkgelegenheid. Het is echter zeer de vraag of de Nederlandse economie het moet hebben van concurrentie op lage lonen. Ons hoge exportoverschot spreekt dat tegen. En uiteraard zal de invoering van het OBI leiden tot afname van het arbeidsaanbod. Zo voorziet de Vereniging Basisinkomen dat de toeslag voor de kinderopvang kan vervallen, aangezien ouders de tijd hebben om zelf op hun kind te passen. In zoverre kan het OBI ook fungeren als een ‘aanrechtsubsidie’.
Rekensom
Minder werk betekent verlies aan belastinginkomsten. Het Centraal Planbureau heeft enkele jaren geleden dit effect berekend, uitgaande van een OBI op de helft van het bijstandsniveau. De uitkomst was 5 procent afname van arbeid, overeenkomend met 7 miljard euro per jaar aan verlies van belastingen. Het effect op basis van het volledige bijstandsniveau kan conservatief geraamd worden op € 12 miljard. Dit alles leidt tot de volgende rekensom:

Dit betekent dus dat bovenop de rijksinkomsten (250 miljard euro) 43 procent aan financieringsruimte moet worden gevonden voor extra sociale uitgaven — hetzij door bezuinigingen, hetzij door hogere belastinginkomsten. Er zijn tijden geweest dat het land op zijn kop stond vanwege 6 miljard (2,4 procent) aan lastenverzwaringen en ombuigingen.
Helaas, gratis geld bestaat niet
Dit zien de voorstanders van het OBI natuurlijk ook wel in. Vandaar dat volgens hen een totale stelselwijziging van de belastingheffing noodzakelijk zal zijn. Vaak gaat de gedachte in de volgende richting. Het OBI is, zoals we hebben gezien, een ‘subsidie aan de werkgever’. Dat voordeel is te berekenen op circa 82 miljard euro per jaar. Dit bedrag zou aan de werkgevers in rekening gebracht kunnen worden in de vorm van een nieuwe belasting; de Heffing op de Onttrokken Waarde — ‘onttrokken’ aan moeder Aarde. Het gaat dus om heffingen op grondstoffen, CO2-uitstoot en alles wat het milieu en klimaat aantast. Nu zijn milieubelastingen dringend noodzakelijk als doel op zichzelf. Maar, zoals Tinbergen ons al leerde, een beleidsinstrument kan nooit twee doelen gelijk dienen. Neem de tabaksaccijns. Deze heeft tot doel ongewenst gedrag (roken) te belemmeren, maar als de Nederlandse bevolking inderdaad per 1 januari met roken zou stoppen, zou er op het ministerie van Financiën toch enige paniek uitbreken.
Zo ook hier. Naarmate de milieudoelstellingen worden gerealiseerd, valt de dekking weg. Daarbij komt dat de Belastingdienst geen enkele ervaring heeft met een zo omvangrijke nieuwe belasting, laat staan dat de opbrengst precies te calculeren valt op het veronderstelde werkgeversvoordeel. En zelfs dan klopt de rekensom nog niet: bij 107-82 resteert een financieringstekort van 25 miljard euro.
De bijbel van de voorstanders van het OBI is Gratis geld voor iedereen (Rutger Bregman, uitgave: de Correspondent, 2014). Maar helaas, gratis geld bestaat niet. Geld is een claim op de waardecreatie in de samenleving die ontstaat door menselijke arbeid. Het idee van inkomen als mensenrecht houdt in ‘dat iedereen het recht moet hebben om bij Albert Heijn boodschappen te doen,’ zoals een voorstander het in een debat verwoordde. Ja, maar dan zal toch iemand bij Albert Heijn de schappen moeten vullen.
126 Bijdragen
Berend Pijlman 13
170 moet 107 zijn.
Verder complimenten voor dit artikel. Heel helder uiteengezet. Dit draagt tenminste echt iets bij aan de discussie over het basisinkomen. Dit in tegenstelling van het artikel van S. De Beter over de vlaktaks van afgelopen vrijdag.
Jean Wanningen 6
Berend PijlmanDiny Pubben 9
Jean WanningenDiny Pubben 9
Jean WanningenWaar is de EU(ro) tiranniek, zie de grote N.Taleb (goed twitter-gebruik) lijn. Prachtig boek 'Antifragiel' om cadeau te geven aan de nieuwe leden.
In de zorg horen dossiers niet op het bureau van een gemeente ambtenaar terecht te komen, de burger kan zich daar niet verweren, nog erger is als een hele dossiers zomaar uit het systeem verdwijnen. Ook ervaren. Woede.
Mijn Digitale Overheid is meer dan tiranniek en levensgevaarlijk.
'Systeemwoede' op de politieke agenda, kan dat nog voor de verkiezingen?
Ben Ligteringen
Berend PijlmanBen Ligteringen
MaartenH 10
Als je uitgaat van een basisinkomen, dat min of meer Bijstand en AOW vervangt, dan levert dat geld op in plaats van geld te kosten. Ga maar na: je kunt basisinkomen zien als een belastingverlichting, die tot gevolg heeft dat de uitvoeringskosten van de sociale zekerheid sterk, of zelfs tot nul gereduceerd worden. Helaas moet die belastingverlichting wel weer 'terugverdiend' worden, maar dus niet het hele bedrag vanwege de bespaarde uitvoeringskosten.Voorwaarde is dan wel, dat er voor het overige niet teveel verandert. Dat mensen die nu een goede baan hebben niet opeens besluiten om achterover te gaan leunen. Maar voor de meesten zal een inkomen op uitkeringsniveau ondenkbaar zijn, dus zo'n vaart zal dat niet lopen. Bovendien hebben we nog steeds een leger werkelozen, die dankzij basisinkomen wel weer de arbeidsmarkt op gaan.
In ieder geval mag basisinkomen nooit een vetpot zijn en dat risico zit wel in het idee dat ieder individu van 18 jaar en ouder de huidige individuele bijstandsnorm krijgt. Stel je maar een gezin voor met twee ouders en twee 18+ kinderen. Die zouden dan netto een kleine €4000 te besteden hebben. Een voor de hand liggende oplossing hiervoor is dat je basisinkomen splitst in een persoonsdeel en een woondeel dat gekoppeld is aan een woning, niet aan een persoon. Dan wordt dat woondeel uitgekeerd aan de hoofdbewoner en de gezinsinkomsten bestaan uit 1 woondeel, plus een persoonsdeel voor ieder.
(vervolgd ...)
Berend Pijlman 13
MaartenHDit zit al in het rekenvoorbeeld. Ook uitvoeringsbesparingen al meegenomen.
MaartenH 10
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
MaartenHMaartenH 10
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
MaartenHDie 158 miljard zijn kosten om het basisinkomen te betalen. Die 107 miljard zijn de kosten om het basisinkomen te betalen plus misgelopen inkomsten voor de staat minus de uitgespaarde kosten (netto kosten).
Waar in de tabel "bijstand" staat had beter "basisinkomen" kunnen staan om verwarring te voorkomen.
MaartenH 10
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
MaartenHMakkelijker kan ik het echt niet maken.
MaartenH 10
Berend PijlmanJij zegt: "Makkelijker kan ik het echt niet maken", daarmee kennelijk implicerend dat ik een beetje dom ben. Ik zeg, zet je hoofd nou eens echt open en ga nadenken.
Berend Pijlman 13
MaartenHOf die extra uitgaven aan het basisinkomen moet van andere bronnen komen zoals de grondstoffenheffing of belasting op kapitaal. Een echte liberaal is overigens voorstander voor belasting op kapitaal want geld moet rollen en daarmee bijdragen aan de reële economie (en niet de financiële economie).
Je stelt zelf dat in de rekensom een ongelooflijke logische denkfout zit. Met dat soort uitlatingen ga ik er van uit dat je tegen een stootje kunt.
MaartenH 10
Berend PijlmanDie 107 is super makkelijk terug te vinden, namelijk bij de mensen die het net gekregen hebben en het niet nodig hebben, het grootste deel. En daar schiet je heel veel mee op. Wat je doet is, dat je zegt iedereen krijgt €1000/maand korting op de inkomstenbelasting. Als je minder dan €1000 te betalen hebt, krijg je geld overgemaakt van de belastingdienst. Het enige wat je vervolgens hoeft te doen is belastingschijven of vlaktaks of hoe je het ook maar wilt doen, zó inrichten dat de net verleende korting voor een kleiner (lage inkomens) of groter deel (hogere inkomens) teniet wordt gedaan. Daarmee heb je een systeem ingericht dat voor iedereen hetzelfde is, rijk of arm en net als nu bepaalt alleen de hoogte van je inkomen wat je aan belasting betaalt. Er is geen armoede val, want je betaalt pas belasting boven die €1000. Als je het goed inricht hoeft ook niemand duurder uit te zijn ten opzichte van de huidige situatie en dat komt door de miljarden wisselgeld die je bespaart op de uitvoeringskosten van het huidige dure en moeizame systeem.
Berend Pijlman 13
MaartenHWat gebeurt er als je inkomen even hoog is als het basisinkomen?
Wat gebeurt er als je inkomen 500 is?
Hoe duur is het huidige systeem? Dat is namelijk het bedrag dat de armoedeval moet tegengaan + de kosten vanwege veel meer mensen die in aanmerking komen voor een basisinkomen vanwege wegvallende voorwaarden.
MaartenH 10
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
MaartenHMijn vraag is hoeveel geld kan er bespaard worden? Dat is namelijk de ruimte om de bijstand te veranderen in een basisinkomen. In ieder geval als niemand duurder uit mag zijn.
Als men wel duurder uit mag zijn dan is het logisch om als eerst te kijken naar alle belastingkortingen en heffingen waarvan in ieder geval de HRA en huurtoeslag kunnen verdwijnen.
MaartenH 10
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
MaartenHMaartenH 10
Berend PijlmanMaar jij zegt nu dat het verschil, de besparing, bepaalt hoeveel geld er beschikbaar is voor basisinkomen en dat klopt niet. Je moet het plaatje blijven zien en je niet verliezen in de getalletjes. Het enige wat het het verschil, de besparing, betekent is dat het uitgevoerd kan worden op een manier, waarop iedereen er op vooruit kán gaan, lagere inkomens misschien iets meer dan hogere. Er is geen overdracht van hoge naar lage inkomens voor nódig. Tenzij je het basisinkomen overmatig luxe inricht. Dat is laatste is waarschijnlijk sowieso een slecht plan, omdat dan de gevolgen voor het arbeidsaanbod misschien wel aanzienlijk worden. De gevolgen voor het arbeidsaanbod vormen de grootste onzekere factor bij het basisinkomen. Enkele onderzoekjes wijzen uit dat het wel meevalt en misschien juist positief is, maar we weten het pas als we het doen. Het lijkt mij waarschijnlijk dat bij een sober basisinkomen er voldoende arbeidsaanbod zal zijn. De strijd tussen links en rechts zal dus met basisinkomen rustig doorgaan, want werkgevers willen een zo hoog mogelijk arbeidsaanbod met neerwaartse druk op salarissen. Werknemers en zelfstandigen aan de andere kant willen een goed basisinkomen en een arbeidsmarkt waarin voldoende vraag is naar mensen.
Berend Pijlman 13
MaartenHBron Wikipedia.
Dus als het basisinkomen bekostigd moet worden met de besparing op de uitvoeringskosten dan zijn de huidige uitvoeringskosten heel belangrijk. In de tabel in het artikel staat dat het om 600 mln gaat. Jij komt niet met andere cijfers dus ga ik daar maar van uit. Met die 600 mln moet je in ieder geval 600.000 werklozen ondersteunen en waarschijnlijk nog veel meer omdat er ook studenten worden meegenomen en mensen die niet solliciteren o.i.d. Dat is dus per persoon maximaal €1000 meer dan ze nu krijgen per jaar. Dat is €83 per maand.
Zie daar maar eens een goede verdeling mee te maken zodat huidige bijstandstrekkers er niet op achteruit gaan en alle werkenden er niet op achteruit gaan.
MaartenH 10
Berend PijlmanMaartenH 10
Berend PijlmanOf iets geld oplevert, of juist geld kost en dan met name gezien vanuit de bv Nederland, is nogal een verschil.
Ik ben geen geweldige econoom of zo, maar volgens mij valt basisinkomen onder het kopje inkomens overdracht en valt dat voor de overheid nooit onder 'kosten'.
Berend Pijlman 13
MaartenHEen zorgverzekeraar heeft dus ook geen inkomsten en uitgaven? Namelijk een zorgkostenoverdracht.
MaartenH 10
Berend PijlmanMatthijs 11
MaartenHMaartenH 10
MatthijsEn wat eigenlijk belangrijker is, kun jij m'n redenatie volgen en in hoeverre ben je het ermee eens?
Matthijs 11
MaartenHOver je vraag: volgens mij ben ik het wel met je eens. Een basisinkomen is niet meer dan een andere manier van herverdeling. Dat doen we nu ook al. Met bijstand, uitkeringen, toeslagen, subsidies, etc. Als je een basisinkomen systeem inricht waarbij je ongeveer dezelfde herverdeling hebt als nu (of iets progressiever) terwijl je niet meer de enorme bureaucratische rondslomp nodig hebt van het huidige systeem, dan kost het niks maar levert het veel op.
MaartenH 10
Het tweede punt is de in het verhaal genoemde situatie bij werkeloosheid. Er moet een overbrugging zijn vergelijkbaar met de huidige WW. Dat zou heel eenvoudig kunnen door iedereen een percentage van het inkomen, vergelijkbaar met WW premie, te laten sparen op een geblokkeerde rekening. Dat geld kan dan vrijkomen als aanvulling bij inkomensdaling tot maximaal het oude inkomen, of een percentage daarvan. Maar ieder bepaalt voor zich in hoeverre hij daar gebruik van maakt. De enige controle zit op de inkomenshoogte.
Het laatste punt is, dat er een basisvoorziening nodig is voor arbeidsongeschiktheid, zodat een arbeidsongeschikte bijvoorbeeld gegarandeerd op minimuminkomensniveau zit.
Anton Van de Haar 8
Wat dat betreft ligt het idee van een negatieve inkomstenbelasting van Friedman voor de minst verdienenden meer voor de hand, omdat dit alleen terecht komt bij de mensen die niet of nauwelijks een inkomen hebben, en daarom al wat minder onbetaalbaar is.
Misschien eerst maar eens beginnen met de herinvoering van een studentenbeurs voor HBO- en universitaire studenten? Dat is goed beschouwd een basisinkomen, voor een groep die zich tenminste bereid heeft getoond om in de eigen ontwikkeling te investeren.
piterkamp 4
Geen idee waar het over gaat.
Of zou bedoeld zijn het buitenproportioneel hoge aantal werklozen, veroorzaakt door de euro, en Brussel ?
De energie transitie gaat er komen, Shell ziet daar nu brood in, Sharon Dijksma maakte ons net weer wereldverbeteraar, gidsland.
Maar de transitie naar basisinkomen lijkt toch nog wat problematisch, niemand kan daar geld mee verdienen.
Ik zette al eerder uiteen dat ik niet zie hoe werkenden ooit bewust nietsdoen gaan betalen.
Voor die werkenden een niet te pruimen idee, dus.
Berend Pijlman 13
piterkampDat verhaal is puur voor de Bühne. In hun jaarcijfers verandert er helemaal niets in het percentage dat zij in duurzame energie investeren. https://decorrespondent.nl/6082/de-pr-praatjes-van-shell-zijn-een-stuk-groener-dan-de-investeringen/58658268658-1df6ec39
Lilian
piterkampIk heb me weleens afgevraagd of een mens geboren wordt om te werken tot die sterft. Of is er ook nog een leven na het werk en vragen we ons af hoe dat leven er dan uit zou moeten zien? Iemand die alleen werken als doel heeft gehad in z'n leven, valt in een enorm gat na pensionering of uitval door ziekte. Ons bestaansrecht hangt niet af van het werk wat we doen.
Lilian
Een partij die het basisinkomen (al of niet in treden of met bepaalde voorwaarden) voorstelt, bezondigt zich aan een dubbele agenda. Het principe van het onvoorwaardelijke basisinkomen (OBI) is leefbaarheid en (mentale) gezondheid creëren voor iedereen en de regel- en handhavingsdruk op de uitvoerende overheidsorganen te verlichten, zoniet te verwijderen.
Het OBI is een modewoord geworden wat ieder op een eigen wijze uitlegt. Nee, gratis geld bestaat niet omdat geld een doel is geworden inplaats van het (ruil)middel wat het van oorsprong diende te zijn.
Het klopt dat er steeds meer arbeidsplaatsen wegvallen nu de automatisering en robotisering voortschrijdt. Dit is een gegeven wat aantoont dat fysieke arbeid niet langer nodig is. De 'arbeiders' die daardoor qua toereikend inkomen buiten de boot vallen, zijn in de meeste gevallen de laaggeschoolden en mensen met een arbeidsbeperking.
Wat ik zie, is dat het concept arbeid-inkomen-levensonderhoud op diverse punten mank is gaan lopen. Inkomensongelijkheid is de uitkomst. Hoezo zou mijn 40 uur arbeid meer of minder waard zijn dan de 40 uur van een ander? Als we uitgaan van talenten die ieder in zich heeft, zou ieder zijn/haar bijdrage kunnen leveren aan een gezonde samenleving op basis van waar hij/zij zich graag mee bezig houdt.
Daar ligt volgens mij de kern van het probleem bij de voorwaardelijkheid van een basisinkomen. Als mensen verplicht worden arbeid te leveren in ruil voor een inkomen, wordt het ontwikkelen van specifieke talenten belemmerd. Je kunt dan weliswaar geen zorgen meer hebben over de betaalbaarheid van je vaste lasten, maar jezelf ontplooien in iets waar je hart naar uit gaat valt volledig stil omdat je bezig gehouden wordt in ruil voor dat inkomen. Dit is precies hetzelfde probleem bij mensen die wèl een baan hebbe
Roland Horvath 7
Een OBI van 1.500 euro per maand voor 18+ en 200 voor 18- is mogelijk, betaald door een deel van de Sociale Zekerheid SZ en ten 2e: Wie 1.500 per maand verdient, betaalt zijn OBI zelf. Voor zo iemand is een OBI een garantie dat hij iedere maand 1.500 euro ontvangt. Zonder voorwaarden, of hij werkt of niet. Mogelijk, betaalbaar. De SZ blijft gedeeltelijk bestaan. Het OBI verdeelt 40% van het BBP. Prijzen en lonen blijven dezelfde. Een OBI is niets meer dan een andere verdeling van een deel van het huidige inkomen, het komt niet bovenop het huidige inkomen.
Met een OBI blijven mensen evengoed werken zoals uit tests blijkt en hun mobiliteit op de arbeidsmarkt is groter: Ze durven iets aan, ze hebben de zekerheid van een leefbaar inkomen.
Berend Pijlman 13
Roland HorvathRoland Horvath 7
Berend PijlmanNogmaals, een OBI bovenop het bestaande inkomen is onmogelijk, onbetaalbaar en ook niet gewenst. Inderdaad, u heeft gelijk O Pen, in het geschetste OBI moeten de bijdragen aan de financiering door werkenden opgeschoven worden naar hogere inkomens. En bovendien moeten vooral de bedrijfslasten zoals lonen en sociale lasten verhoogd worden. Belastingen moeten in 1e instantie bedrijfslasten zijn. Onbetaalbaar en concurrentievermogen zijn daarbij geen argumenten. Uiteraard is hier ook een rol weggelegd voor de EU. En het is niet de bedoeling dat de economie alleen voor de aandeelhouders werkt, hoewel de elite dat zou willen. Ze creëren nog liever voor de 3e maal een wereldoorlog dan een leefbaar OBI toe te laten.
Het geschetste OBI heeft de garantie in zich dat iedereen iedere maand 1.500 euro krijgt, hoe dan ook, en meer heeft dat OBI niet te bieden.
Lilian
Er valt veel te zeggen over de oorzaken waarom mensen 'gevangen' zitten in een beroep die niet bij hen past. Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor het talent en de interesse van een persoon bij een beroepskeuze. De oudere generatie kent dat niet. Veelal zijn die een vak ingerold waar ze van huis uit in gestuurd zijn, afhankelijk van de waarde die de ouders hechtten aan bepaalde beroepen.
Waar het geld vandaan moeten komen om een OBI te kunnen financieren, zit alleen al in het schrappen van de controlerende overheidsorganen. Hoeveel zou het opheffen van uitkeringsinstanties opleveren? Al die arbeidsplaatsen zouden vervallen en ja, die mensen zouden zonder werk thuis komen te zitten.
Het bedenken en handhaven van wetten en regels waar mensen aan moeten voldoen, of het beboeten van al diegenen die 'foutjes' maken in de wirwar van regeltjes, zou wegvallen. Winst.
Ik ben het eens met de stelling dat een OBI alleen zin heeft als het landelijk ingevoerd wordt. Hoe dat binnen EU-verband of de internationale handelsmarkt op een gezonde manier zou kunnen, is nog de vraag.
Feit voor mij is, dat een OBI een perfect transitiemiddel is om de kapitalistische structuren te hervormen, zonder dat de burger daar de dupe van wordt. Mensen zien met lede ogen aan hoe hun zuurverdiende geld in verliesgevende beleggingen, corruptie en verkwanseling van belastinggeld in rook op gaat.
Verandering komt niet door meer van het zelfde, maar door het roer echt om te gooien. Ik ben benieuwd wie die handschoen op durft te pakken.
Ben Ligteringen
LilianDat staat in mijn rekensom: € 0,6 miljard op brutokosten OBI € 170 miljard per jaar
Ben Ligteringen
Jip 2
Roland Horvath 7
Jip 2Jip 2
Roland HorvathMarla Singer 7
Jip 2De mogelijkheid van zelfvoorziening volledig opgeven voor een financieel experiment en daarmee een volgende bouwsteen voor een totalitaire staat plaatsen.
Ben Ligteringen
Jip 2hein vrolijk 6
Ik beperk mij hier tot 1 kanttekening en 1 vraag.
U beweert dat lokale experimenten met het basisinkomen niet mogelijk of wenselijk zijn. Een experiment in Groningen – dat u als voorbeeld gebruikt – zal ertoe leiden dat Groningse ZZP-ers hun Friese concurrenten gaan aftroeven met een lager tarief, wat je als een vorm van concurrentievervalsing kunt beschouwen. Is dit probleem niet op te lossen door het experiment alleen open te stellen voor ZZP-ers of werklozen die hun extra inkomen uitsluitend in Groningen e.o. verwerven? Als Groningen - of een andere experimenteerstad - haar politieke en financiele nek uitsteekt, dan heeft zij en haar inwoners toch ook de meeste rechten op de voordelen daarvan, in de vorm van goedkopere dienstverlening?
De vraag: uit welke CPB-publicatie komt de rekensom?
MaartenH 10
hein vrolijkHet lijkt mij dus dat Ben Ligteringen gewoon gelijk heeft met zijn kritiek op lokale experimenten, hoe sympathiek die ook mogen zijn.
De enige manier om basisinkomen in te voeren is zeggen: dit is gewoon een goed plan en we gaan het gewoon doen, net zoals ooit met de bijstand en de AOW is gedaan. Het verschil is dat ze toen wat doortastender waren vlak na de oorlog en nu is het wikken en wegen en angst om de status quo te doorbreken. Ik heb het niet nagezocht, maar ik gok dat bij het invoeren van de bijstand ook de nodige mensen hel en verdoemenis hebben geroepen, of gewoon 'veeel te duur'.
Ben Ligteringen
hein vrolijkBen Ligteringen
hein vrolijkAlfred Kleinknecht c.s. Een onvoorwaardelijk basisinkomen of een basisbaan? Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken, 2016 (4), 360-375
W. Van Den Broeck 5
Lilian
Een passage:
"Het gaat echter over meer dan de inkomens van ouderen. Over de hele linie, van jongeren tot ouderen staan de inkomens onder druk. Dat dit zo is en de gevolgen hiervan, wordt door de 150 Tweede Kamerleden die ons nu vertegenwoordigen onvoldoende of niet onderkend. Men blijft hangen in het oude paradigma van ‘werken voor je brood’. "
Mark Haanen 2
Henk Bakker 6
Berend Pijlman 13
Henk BakkerMatthijs 11
Wel een kanttekening: in de voorbeeldberekening ontbreken bij de 'inverdieneffecten' de belangrijkste andere posten die je weg zou kunnen strepen: huursubsidie, zorgtoeslag, kinderbijslag, schoolgeld, etc. Geld dat mensen nu krijgen omdat ze in de bijstand zitten maar die (ook) weg kunnen als iedereen een OBI krijgt.
En over die terugval bij werkloosheid: nu al is een derde van de bevolking niet meer in vast dienstverband en heeft al geen WW recht. Dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Dat systeem moet dus sowieso op de schop (ofwel geheel privatiseren ofwel geheel collectief maar dan los van vast werkverband).
Berend Pijlman 13
MatthijsMarla Singer 7
Annemiek van Moorst 11
'Maar één ding is cruciaal: we moeten onderscheid maken tussen de netto en bruto kosten van het basisinkomen. Als de overheid - laten we zeggen - 10 miljoen mensen 10.000 euro per jaar geeft, dan zijn de bruto kosten natuurlijk astronomisch. Om precies te zijn: 100 miljard euro. Maar bedenk: veel mensen zullen een basisinkomen krijgen én evenveel aan belasting betalen om het te financieren. Het nettoeffect voor hen is dan nul. Hun koopkracht zal niet stijgen en ook niet dalen.
Als we willen weten wat het basisinkomen echt kost moeten we dus naar de nettokosten kijken. De vraag is dan: wie zal er aan het einde van de streep op vooruitgaan en wie erop achteruit? Hoeveel herverdeling zal er plaatsvinden?'
Zie https://decorrespondent.nl/10065/basisinkomen-de-utopie-van-gratis-geld-in-13-vragen-en-antwoorden/27731339625-53b38d74 onder Punt 9
R. Eman 8
Annemiek van Moorstjeroen 7 1
piterkamp 4
1 waarvoor dient nu dat basisinkomen, welk probleem lost het op ?
2 als degenen die het niet nodig hebben het moeten teruggeven, wat is dan het verschil nog met de huidige bijstand ?
3 is niet het enige verschil van straks met nu dat je straks niet meer hoeft aan te tonen dat je bijstand nodig hebt ?
Annemiek van Moorst 11
piterkamppiterkamp 4
Annemiek van Moorstline 5
Annemiek van MoorstKom je niet verder dan de correspondent? Je heb er nog al wat mee.Voor jouw niet eigen uitleg en idee. Suc6 met jouw verder oude bestaande fake uitleg van de kranten.
Vriendelijke groet line
MaartenH 10
piterkampHet lost verschillende problemen op:
a het maakt controle op uitkeringstrekkers overbodig.
b het dicht de kloof tussen uitkeringstrekkers en de arbeidsmarkt. De uitkering verbiedt je, of maakt het heel moeilijk om inkomen naast je uitkering te hebben, je komt er in de praktijk alleen uit door het vinden van een volledige baan, waarbij je het risico loopt in sommige gevallen, dat je er qua inkomen nauwelijks op vooruit of zelfs achteruit gaat. Bij basisinkomen is elk inkomen dat je erbij verdient voor jezelf, afgezien van belasting natuurlijk.
2 Het verschil zit hem in het systeem. Iedereen krijgt basisinkomen, het teveel wordt teruggehaald via de belasting, gewoon als je meer inkomen hebt (basis + eigen inkomsten), betaal je meer belasting, zodanig dat bij hogere inkomens het effect neutraal is. Er komt geen individuele controle aan te pas, anders dan de controle die de belastingdienst nu ook al doet op de juistheid van je aangifte.
3 Dat is op zich al een heel groot verschil, maar zoals je bij 1 en 2 kunt zien is er veel meer, en het is een veel goedkoper systeem (zie mijn overige commentaar).
Anton Van de Haar 8
Het basisinkomen heeft naar mijn idee twee kolossale nadelen:
- het is simpelweg onbetaalbaar;
- het schiet zijn doel voorbij, want ook mensen die het echt niet nodig hebben krijgen het.
NB. Wat het tweede nadeel betreft: de experimenten die veelvuldig worden aangehaald waren goed beschouwd geen basisinkomen, want ze kwamen alleen ten goede aan mensen zonder inkomen, of met een laag inkomen.
Deze twee nadelen kunnen in belangrijke mate worden weggenomen met een “Friedman inkomen” (zoals door S. den Beter beschreven in zijn FTM-artikel van 3 februari).
Het “Friedman-inkomen” werkt heel simpel: de belastingdienst begint bij de berekening van de inkomstenbelasting die je moet betalen niet te tellen op nul, maar bijvoorbeeld op -12000 euro. Als je dat combineert met een vlaktax van 50% (even voor het gemak, omdat dit makkelijk rekent en overigens niet eens zoveel afwijkt van ons huidige schijvensysteem), dan betaal je over de eerste 24.000 euro van je zelf verdiende belastbare inkomen nog geen belasting, maar lever je een deel van dat “Friedman-inkomen”weer in.
Dat levert het volgende plaatje op (evt. te handhaven aftrekposten buiten beschouwing latend):
- bij een belastbaar inkomen van 0 ontvang je van de belastingdienst een Friedman-inkomen van 12.000 euro per jaar, dat je in zijn geheel als besteedbaar inkomen mag houden (-100% belasting);
- bij een belastbaar inkomen van 12.000 euro lever je van dat Friedman-inkomen de helft weer in en houd je alles bij elkaar dus 12.000 + 12.000 – 6.000 = 18.000 euro besteedbaar inkomen over (-50% belasting);
- bij een belastbaar inkomen van 24.000 euro lever je dat hele Friedman-inkomen weer in en houd je alles bij elkaar dus 24.000 + 12.000 – 12.000 = 24.000 euro besteedbaar inkomen over (0% belasting);
... vervolg hierna
MaartenH 10
Anton Van de HaarAls in deze definitie basisinkomen wordt gezien als we betalen iedereen €12000 en we zien wel waar we dat vandaan halen, dan is dat een onzinnige definitie, waarbij je vanzelfsprekend met een gat in de begroting blijft zitten. Maar dat is zo onzinnig, dat het wat mij betreft überhaupt geen optie is. Natúúrlijk hoort bij basisinkomen ook een dekking en ik krijg de indruk dat hier basisinkomen mét dekking opeens Friedman of Garantie inkomen wordt genoemd. Ik hoor trouwens graag hoe het wél zit, als ik het niet goed begrepen heb :)
Waar het om gaat en zoals ik elders op deze pagina al uitgebreid omschreven heb, is dat die dekking makkelijk te vinden is en dat we er zelfs met z'n allen op vooruit kunnen gaan, vanwege de besparing op de uitvoeringskosten van het huidige dure en moeizame systeem.
Ben Ligteringen
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
Ben Ligteringenhttps://www.ftm.nl/artikelen/basisinkomen-wat-is-dat-eigenlijk-en-wat-kost-het?share=1#reactie25417
Anton Van de Haar 8
- bij een belastbaar inkomen van 36.000 euro lever je dat hele Friedman-inkomen weer in en betaal je over het meerdere boven 24.000 euro van je belastbare inkomen 50%, en houd je alles bij elkaar dus 36.000 + 12.000 – 12.000 – 6000 = 30.000 euro besteedbaar inkomen over (17% belasting);
- bij een belastbaar inkomen van 48.000 euro lever je dat hele Friedman-inkomen weer in en betaal je over het meerdere boven 24.000 euro 50% en houd je alles bij elkaar dus 48.000 + 12.000 – 12.000 – 12.000 = 36.000 euro besteedbaar inkomen over (25% belasting);
- etc, etc.
Op basis van wel heel erg kort door de bocht rekenwerk is dit in de orde van de helft goedkoper dan een basisinkomen, dus nog steeds erg duur, maar al iets realistischer dan een basisinkomen, zeker omdat de besparingen in principe gelijk blijven aan die bij een basisinkomen.
Dus waarom wordt hier niet meer aandacht aan gegeven?
bps 12
Anton Van de HaarHet grote voordeel van een Friedman garantie-inkomen bij een vlaktax is de vloeiende IB curve die op elk moment en bij elk inkomensniveau uitnodigt en stimuleert om meer/beter te verdienen.
Het huidige getrapte schijven systeem vormt een belemmering en rem bij elke trede.
https://www.ftm.nl/artikelen/hoe-neoliberaal-milton-friedman-de-fans-van-het-basisinkomen-links-inhaalt
Een ander, systemisch nadeel van een basisinkomen is, vind ikzelf, het 'gratis-geld' karakter dat de volgorde in de economische kringloop prestatie(productie)→geld→consumptie→prestatie→ etc. omkeert in geld→productie→consumptie→geld→ etc.
Dat heeft hetzelfde nadelige effect als de funeste geld/schuldcreatie voor consumptief krediet; pas op nieuw kredietgeldcreatie volgt nieuwe extra productie, dat inzakt met het inzakken van nieuwe kredietgeldverlening met werkeloosheid door krimp, ontslagen en faillissementen als gevolg.
Dat was een sterk effect van en na de kredietcrisis in 2008.
Omdat een basisinkomen in principe onverdienstelijk verworven geld is dat dan bij uitgave een verhoogde productie- en derdenprestatie tot gevolg heeft en er niet aan vooraf gaat.
De normale en evenwichtige volgorde is: eerst presteren, dan geld ontvangen en dan pas consumeren, prestatie(productie)→geld→consumptie. P→M→C→P→ etc. Niet andersom.
De omgekeerde volgorde, M→P→C→M→P→ etc., kan weer een onevenwichtige divergentie veroorzaken tussen P en C met krimp, ontslagen en faillissementen als gevolg, vergelijkbaar met het wegvallen van de creatie van nieuw kredietgeld door banken na 2008, wanneer basisinkomen onbetaalbaar wordt en minderen moet indien de productiviteit van werkenden te laag wordt en te zwaar belast moet worden om basisinkomen te betalen.
Voor de omgekeerde volgorde zie ook: https://www.ftm.nl/artikelen/de-wereld-op-zijn-kop
Arjan 7
Anton Van de HaarMaar daarmee is voor mij het garantie-inkomen nog niet beter dan het huidig stelsel, ondanks de gekke regelingen waarbij je erop achteruit kan gaan als je werkt.
bps 12
ArjanArjan 7
bpsbps 12
ArjanAls garantie-inkomen voordeliger is, dan komt dat er wel eens.
MaartenH 10
Arjanpiterkamp 4
MaartenHKan ik volgen, met de kanttekening dat degenen die betalen voor bijstand, dat nu precies wel willen, naar mijn mening.
MaartenH 10
piterkampArjan 7
MaartenHMaartenH 10
ArjanArjan 7
MaartenHMaartenH 10
ArjanArjan 7
MaartenHMaartenH 10
ArjanArjan 7
MaartenHPieter Jongejan 7
MaartenH 10
Pieter JongejanDe vergelijking met het voormalige Oostblok lijkt mij totaal niet van toepassing.
De groei van de arbeidsproductiviteit lijkt mij vooral vraagafhankelijk. En de vraag lijkt mij ook, wil je doorgaan met die groei, als steeds meer mensen steeds minder te doen hebben?
Pieter Jongejan 7
MaartenHMet je stelling dat het basisinkomen de marktwerking volledig in stand laat of zelfs zou bevorderen ben ik het oneens. Marktwerking veronderstelt immers wederkerigheid en dat is nu juist wat er ontbreekt. Als iedereen een beroep mag kiezen, waar hij of zij het meeste plezier aan beleeft (bijvoorbeeld kunstgeschiedenis) dan ontstaat er een tekort aan ingenieurs, natuurkundigen, leraren, agenten, schoonmakers, stratenmakers etc. Stratenmakers moeten dan om het basisinkomen betaalbaar te houden tot hun 70ste doorwerken. Het gevolg is dat er helemaal geen stratenmakers meer te vinden zijn. Kortom we hebben een prijsmechanisme om deze ongewenste gevolgen te corrigeren. het gevolg is hogere lonen voor de schaarsere beroepen én dus een lager (wat koopkracht betreft) basisinkomen.
Maar ik ben wel met je eens dat de noodzaak van het behalen van arbeidsproductiviteitsstijgingen afneemt bij hoge werkloosheid. Om iedereen aan het werk te krijgen zal arbeid goedkoper en kapitaal duurder moeten worden. Het basisinkomen zal dus betaald moeten worden door kapitaal te belasten. Maar hoe wou je dat doen als China en de USA niet willen meewerken? Ga je dan als Nederland om het basisinkomen te redden de grenzen dichtgooien? Dan krimpt de wereldhandel en heb je de jaren dertig terug.
MaartenH 10
Pieter JongejanOm het anders te zeggen, als 100% marktwerking o% sociale zekerheid is, dus een schaal van stinkend rijk tot creperen als je geen inkomen heb, dan kies ik voor - zeg eens wat - 80% marktwerking en een schaal van (heel) goed verdienen tot een gegarandeerd bestaansminimum. Dat laatste hebben we in het huidige systeem ook, maar met een extra set regels qua sociale zekerheid en arbeidsrecht, die de zaak behoorlijk verstoren en waar we met basisinkomen voor een belangrijk deel vanaf kunnen.
Pieter Jongejan 7
MaartenHMaartenH 10
Pieter JongejanVolgens mij kunnen we nu ook al voorkomen dat mensen uit het buitenland hier hun hand komen ophouden in de bijstand, dus waarom zou dat bij basisinkomen anders zijn?
Wat je er nu allemaal bijhaalt is zeker serieuze problematiek en gaat heel wat verder dan alleen basisinkomen. Hoe manage je regionale verschillen en mobiliteit die daar het gevolg van zijn? Hoe kun je regionale verschillen in welvaart en aantrekkingskracht enigszins wegwerken? Is vrij verkeer van personen en goederen inderdaad een goed idee in een wereld met zoveel verschillen? En zijn we in de EU inderdaad niet te hard gegaan met alles maar open zetten. Ik vind het ideaal van vrij verkeer erg mooi, maar de praktijk kent wel nadelen.
bps 12
Pieter JongejanJa? Moet Europa dat? Of Nederland?, of ander Europees land?
Ik vind dat wel zo’n misverstand, overdreven en bangmakerij …
De interne markt is wel zo belangrijk en kan men in de circulatie in meedoen en van profiteren. Export is eenrichtingverkeer zonder circulatie.
(prijs)concurrentie met externe economieën van buitenlanden als China en USA betreft normaal alleen de overschotten van een landelijk economisch systeem, c.q. continentaal economisch systeem, en betreft dan ook nog slechts de gelijke en gelijkwaardige producten.
Om die concurrentie te mijden volgt innovatie, differentiatie, diversificatie en specialisatie in de lokale en interne markten, dat er zonder die concurrentie minder was geweest. Concurrentie loopt vrijwel altijd een stap achter en doet vaak aan stuivertje wisselen met de koploper of marktleider.
Dat doen hardlopende volhardende concurrenten. ‘Discurrenten’ doen andere dingen en nemen een andere weg dan de race naar de bodem.
In 2016 nam Brussel protectionistische maatregelen met importheffingen tot wel 40% tegen de import van goedkope, Chinese staatsgesubsidieerde zonnepanelen. Want dat zou de opkomende zonnepanelenindustrie in Duitsland en Denemarken de das om doen.
Stom!
Als China zonnepanelen wil weggeven van minstens zo goede kwaliteit en levensduur, moet Europa juist ‘dank-je-wel’ zeggen. De Europese consument heeft daar veel groter economisch voordeel van dan het nadeel van een tijdelijk stagnerende, lokale interne zonnepanelenindustrie in Duitsland en Denemarken,
en de subsidiepot van China op zonnepanelenexport raakt vanzelf een keer leeg en uitgeput.
Ondertussen had Europa goedkope zonnepanelen gehad, mits tenminste dezelfde kwaliteit, echter waren de Chinese nog beter en lichter ook, en had het de ‘discurrentie’ met China kunnen voeden.
Pieter Jongejan 7
bpsOlivier Markestein
Hoe vertaalt dit zich naar nagenoeg 100% geautomatiseerde bedrijfstakken waar zoveel mogelijk werknemers vervangen zijn door computers en de verdiensten voornamelijk naar de aandeelhouders gaan?
Oftewel waardecreatie zonder (veel) menselijke arbeid is dan toch prima mogelijk?
Anton Van de Haar 8
Bij een identiek systeem van belastingschijven leveren een BI en een NIB exact hetzelfde plaatje op van totaal ontvangen bruto inkomen (zelf verdiend inkomen + BI of NIB) versus totaal betaalde belasting bij verschillende inkomensniveaus.
Het door mij (en S den Beter) geschetste verschil ontstaat niet doordat de BI of NIB verschillend zijn, maar door het verschil in systeem van belastingschijven dat is gebruikt bij de vergelijking tussen de BI en de NIB.
Excuses dat ik jullie (en mezelf) op het verkeerde been heb gezet!
MaartenH 10
Anton Van de Haarhttps://www.ftm.nl/artikelen/basisinkomen-wat-is-dat-eigenlijk-en-wat-kost-het?share=1#reactie25393
bps 12
Anton Van de HaarDaarnaast zijn er wel veel maatschappelijke verschillen en effectverschillen.
Anton Van de Haar 8
bpsHet verschil tussen een BI en een NIB is feitelijk semantisch, een woordenspel.
Stel, persoon A ontvangt van de overheid een BI van 12.000 euro en verdient daarnaast 48.000 euro bruto bij een vlaktaks van 50%. Persoon A betaalt dan 24.000 euro belasting (50% van 48.000 euro) en houdt dus 12.000 + 48.000 – 24.000 = 36.000 euro netto over.
Stel, persoon B verdient eveneens 48.000 euro bruto bij een vlaktaks van 50%, maar nu is er geen IB, maar hanteert de belastingdienst hanteert een NIB van 12.000 euro. Persoon B betaalt dan 24.000 euro belasting (50% van 48.000 euro) maar krijgt van de belastingdienst tevens 12.000 euro in de vorm van een NIB. Hij houdt dus 48.000 – 24.000 + 12.000 = 36.000 euro over.
Persoon A en B ontvangen netto dus precies evenveel, beide krijgen ze een cadeautje van de overheid van 12.000 euro. Het verschil is dat het BI direct wordt uitgekeerd, terwijl de NIB wordt verrekend via de inkomstenbelasting.
In II en III tabel 2 van S. de Beter is dat ook het geval, de waarden voor N zijn immers identiek. Dat de waarden voor IB verschillen komt omdat het IB niet via de belasting verrekend wordt en de NIB wel.
bps 12
Anton Van de HaarMaar bij NIB wordt het gemiddeld eerst verdiend. Dat is gezond. Bij BI niet.
Bij NIB is het in de goede volgorde, overeenkomstig de volgorde in de Wet van Say: P→M→C→P→etc.
Say is een wet die altijd opgaat; je kunt niet eerst iets opmaken voor dat het er is.
Reagan en Thatcher draaiden de volgorde van Say ook om: M→P→C→M→etc. en noemden dat gezond. Hun aanbodeconomie werd aangedreven door de geldkraan.
De gevolgen t/m de kredietcrisis zijn bekend: ontwrichting van P:M:C.
Maar ja, politici ...; ze spelen alleen met woorden en met geld. Meer hebben ze niet in huis.
Draghi speelt bijv. met 'prijsstabiliteit', Dijsselbloem bijv. met 'template' en Rutte is ook al zo'n semantische draaikont tussen burger en EU.
hein vrolijk 6
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
hein vrolijkOok bij dat argument van extra rondpompen van geld zet ik vraagtekens, omdat ik me voorstel dat de belastingdienst in beide gevallen (BI en NIB) de uitvoerder zal gaan worden.
De belastingdienst zal dan in het eerste geval het BI in mindering brengen op de te betalen belasting, en in het tweede geval de NIB. En indien de BI of NIB groter is dan de te betalen belasting, zal de belastingdienst het resterende deel uitbetalen.
Matthijs 11
hein vrolijkVerder maken de tabellen duidelijk dat het netto effect dus hetzelfde is bij beide regelingen. Bij Basisinkomen krijgen mensen standaard die 1000 maar betalen ze dat direct weer terug als ze genoeg verdienen. Bij Garantieinkomen krijgen alleen de minst verdienende groepen dat extraatje in de vorm van negatieve inkomstenbelasting.
Maakt dus netto verder niet uit. Al kan ik me wel voorstellen dat er een belangrijk verschil is als mensen eerst maandelijks een Basisinkomen krijgen en dat aan het eind vh jaar in één keer terug moeten betalen via een hoge belastingaanslag over het hele jaar. Dat voelt natuurlijk vervelend of kan mensen in de problemen brengen als ze dat geld al uitgegeven hebben.
Als het netto effect hetzelfde is (qua inkomen voor mensen en qua belastinginkomsten voor de overheid), dan is het Garantieinkomen wel eleganter dan het Basisinkomen.
Arjan 7
MatthijsIn reactie op artikel S. de Beter heb ik hem in dat geval uitgelegd dat dit sympathiek klinkt, maar het wel de vraag is wie dat betaalt.
Stel je hebt bijstandsinkomen 1000 euro, je verdient 300 euro. Je wordt gekort, dus werken stimuleert niet.
Houd je ter vervanging bijstandsinkomen op 1000 euro, en degene die werkt mag die 300 euro houden, dan gaat zijn totale inkomen naar 1300 euro. Maar in de huidige situatie waar sprake is van korting betekent dat de overheid ook meer uitgaven heeft (garantie-inkomen is 300 euro hoger dan bijstand waar gekort wordt). Dat moet dus worden betaald door andere belastingbetalers.
Wanneer je echter geen extra overheidsuitgaven wil, zou je het garantie-inkomen ook op 700 euro kunnen vaststellen waarbij de verdiende 300 euro zorgt voor totaal inkomen van 1000 euro. Werken wordt zo gestimuleerd, en de overheid heeft geen extra uitgaven. Maar in dat geval zijn diegenen die niet in staat zijn om die 300 euro te verdienen de dupe, want zij gaan er 300 euro op achteruit vergeleken met het huidige bijstandsinkomen.
Het garantie-inkomen kan wel slechts zijn voor wie het nodig hebben, maar dat hoeft niet in gelijke mate te zijn. Als je geen extra overheidsuitgaven wil dan gaan mensen die niet kunnen werken er wel degelijk op achteruit. Voor hun voldoet het huidige bijstandsinkomen beter aan de voorwaarde dat het slechts is voor diegenen die het nodig hebben. Wil je dat het garantie-inkomen niet lager is dan het huidige bijstandsinkomen dan moet je dus extra belastingen elders heffen.
Werken kan misschien wel lonen, maar het hoeft niet voor iedereen meer te lonen.
Matthijs 11
ArjanMaar in elk geval lost een GI het probleem van de huidige bijstand situatie op: werken heeft nu geen zin want je gaat er toch niet op vooruit. Als een GI mensen stimuleert om meer te werken is dat uiteindelijk mogelijk beter voor iedereen. Mensen werken in elk geval en verliezen hun skills niet (wat wel gebeurt als mensen expres langdurig in de bijstand blijven). Mensen die doorgroeien gaan steeds meer belasting betalen. Etc.
Maar dit is ook een politieke kwestie en hoe je mensbeeld in het algemeen is. Geloof je dat de meeste mensen lui zijn en (zoals nu) met harde maatregelen achter de vodden gezeten moeten worden om te solliciteren, direct gekort moeten worden op bijstand bij iedere bijverdienste, bij iedere fout geschreven komma op een formulier beboet moeten worden etc. Of denk je dat de meeste mensen in een GI situatie juist meer hun best gaan doen, meer willen gaan werken en dat maar een klein deel misbruik zal maken van de situatie.
Arjan 7
MatthijsMaar mijn punt is niet of het wel of niet een probleem is (denken we toch anders over in relatie tot politieke haalbaarheid), maar de stelling van S. de Beter dat een garantie-inkomen er slechts is voor diegenen die het echt nodig hebben. Maar het systeem zelf levert geen voordelen op tav de huidige situatie. Het hangt af van de invulling en je kan met garantie-inkomen slechter af zijn.
"Maar in elk geval lost een GI het probleem van de huidige bijstand situatie op: werken heeft nu geen zin want je gaat er toch niet op vooruit. Als een GI mensen stimuleert om meer te werken is dat uiteindelijk mogelijk beter voor iedereen. Mensen werken in elk geval en verliezen hun skills niet (wat wel gebeurt als mensen expres langdurig in de bijstand blijven). Mensen die doorgroeien gaan steeds meer belasting betalen. Etc."
Zijn die terugverdieneffecten wetenschappelijk onderzocht? Dat hoeft niet per definitie.
Matthijs 11
ArjanHet grote voordeel is dat de hele burocratie en controleapparaat rond de huidige bijstand en uitkeringen weg kan. Belastingaangifte moet iedereen toch al doen en de belastingdienst controleert toch eea al, dus alles via die weg regelen is veel efficienter.
Wat ook weg kan is het dwingen van hoger opgeleide mensen om in plantsoenendienst te schoffelen (als "wederdienst" voor de uitkering), plus de draconische boetes die mensen krijgen als ze een formuliertje verkeert invullen. Etc.
Arjan 7
MatthijsDe voordelen van het afschaffen van het controle apparaat deel ik niet. Het is niet slechts een kostenplaatje maar ook voortvloeisel van hoe democratie werkt (onderhandelen waarbij uitkomsten leiden tot maatregelen die flexibele en gerichte sturing nodig hebben, en die mogelijkheid haal je weg wat nimmer wordt geaccepteerd)
En wat betreft de effecten op arbeidsparticipatie is het niet onaardig om dit stuk van o.a. Alfred Kleinknecht te lezen.
https://www.tijdschriftvoorarbeidsvraagstukken.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/TA-32-4-5/Een-onvoorwaardelijk-basisinkomen-of-een-basisbaan
line 5
jp rebel 2
Het idee is simpel. Wie zonder werk zit, heeft geen recht meer op een uitkering, maar op een door de overheid aangeboden baan die het collectief belang dient. Te denken valt aan schoonmaken, graffiti verwijderen, administratief werk, militaire dienst of zorg voor ouderen. Deze baan voer je 3 dagen per week uit tegen 100% van het minimumloon. De rest van de tijd mag je besteden aan omscholen of solliciteren. Bijverdienen naast je basisbaan mag ook, zonder dat dit ingehouden wordt op het loon. Van een armoedeval zal dus geen sprake zijn, wat terugkeer naar reguliere arbeid stimuleert. Ook vermogenstoetsen zullen overbodig zijn. Wie werkloos raakt, hoeft dus niet meer zijn huis op te eten.
Niet alleen de bijstand kan afgeschaft worden, de WW kan ook weg. De WW is een betuttelende sigaar uit eigen doos. Je werkgever betaalt maandelijks een forse premie en in geval van werkloosheid krijg je uit de grote pot een (vaak korte) uitkering. Het idiote hieraan is natuurlijk dat je mensen net zo goed zelf kunt laten sparen voor het geval ze in inkomen achteruit gaan. Daarmee respecteer je de intelligentie van de werkende burger een stuk meer en bespaar je miljarden aan uitvoeringskosten van het UWV. Bovendien zal een inkomensterugval tot 0 niet meer bestaan in het systeem met de basisbaan, wat de noodzaak tot sparen verzacht.
Er zijn nog meer argumenten, die staan hier:
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/05/meteen_invoeren_dit.html
line 5
jp rebelLodewijk 6
Dus AOW is voor de een (stratenmaker bv) met 60 al stoppen en de ander, die zich nog goed voelt, kan langer doorwerken, als die wil. Alleen de pensioen-leeftijd moet dan wel even worden herzien, als je pensioen hebt opgebouwd.
MaartenH 10
Lodewijkhttps://www.ftm.nl/artikelen/basisinkomen-wat-is-dat-eigenlijk-en-wat-kost-het?share=1#reactie25274 gaf ik al aan dat je mensen kunt laten sparen op een geblokkeerde rekening voor een overbrugging bij werkeloosheid. Hetzelfde mechanisme kun je gebruiken voor mensen die eerder met pensioen willen.
piterkamp 4
MaartenHMaartenH 10
piterkampHet idee is natuurlijk niet dat 'je er niet meer bij kunt', maar dat je er alleen bij kunt onder bepaalde voorwaarden.
Lodewijk 6
Ook wordt de discussie vertroebeld, door: hra, subsidies, daklozen, concurreren met China en de USA, rechtvaardigheidsbeginselen, arbeidsproductiviteit en wat al dies meer zij, erbij te betrekken. Dat moet je beschouwen als randvoorwaarden, die je later bekijkt.
Primair moeten wij ons beperken tot: hoe richten we het in, hoe voeren we het uit, hoe financieren we het. Voor het kostenplaatje kan je terecht bij het CPB, die dat in een vloek en een zucht kunnen uitrekenen. Eventueel zou FTM een verzoek daar kunnen doen. Dan voorkom je ook discussies, of je het volgens de methodiek van Jantje, Pietje of Klaasje moet doen, want die maken die berekeningen allemaal vanuit hun eigen optiek.
Daarnaast kan je melden, welke instituten kunnen worden geruimd, maar dat komt eigenlijk al bij de financiering te pas.
Als ik deze thread zo doorlees, zie ik een kakofonie van meningen, waar bijna geen draad van te knopen is. Houdt het zuiver en 'to the point'.
MaartenH 10
LodewijkAanzuigende werking lijkt mij ook een probleem, maar onze bijstand zou ook al een sterke aanzuigende werking moeten hebben. Voorwaarde voor bijstand is 'rechtmatig verblijf' en elke EU onderdaan komt daar automatisch voor in aanmerking. Nederlands paspoort als criterium lijkt me iets te simpel, ik ken genoeg mensen met een buitenlands paspoort die al (tientallen) jaren inwoner zijn en volledig meedraaien in de Nederlandse maatschappij (met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd). Misschien moet je die verblijfsvergunning weer voor iedereen instellen, dus ook EU burgers en basisinkomen afhankelijk maken van de duur dat je een verblijfsvergunning hebt.
Je vermaning over de discussie, "kakofonie van meningen, waar bijna geen draad van te knopen is. Houdt het zuiver en 'to the point'", lijkt mij een beetje zinloos. :)
Discussies op een forum als het deze zijn sowieso moeilijk bestuurbaar en ik denk dat je juist heel blij mag zijn met de kwaliteit ervan
hein vrolijk 6
MaartenHDit is utopisch denken, dat uiteindelijk averechts werkt. Alleen in een droomwereld waarin iedereen braaf zijn belastingen betaalt, is de aanduiding "eenvoudig en effectief" van toepassing. Zie verder http://eco-simpel.nl/2017/02/09/verschil-basis-en-garantie-inkomen-revisited/
MaartenH 10
hein vrolijkHet is wel degelijk eenvoudig, want je maakt gebruik van het bestaande, ondanks terechte kritiek toch goed werkende en effectieve belastingsysteem, zonder je in moeilijke bochten te hoeven wringen. Er zijn alleen rekentechnische, niet ingewikkelde aanpassingen nodig.
piterkamp 4
hein vrolijkDat beide niet doen is eenvoudiger en effectiever.
MaartenH 10
piterkampDoor basisinkomen aan iedereen te verstrekken, maar vervolgens het selectief, op basis van inkomen weer terug te halen bereik je precies dat doel. Je kan dingen ook anders noemen, Garantie inkomen, waarbij je zegt dat alleen mensen met onvoldoende inkomen aangevuld worden, maar als je naar de uitwerking daarvan kijkt, komt het op hetzelfde neer.