
Roundup in de schappen © Mike Blake / Reuters
Bayer schikt Roundup-claims voor circa 10 miljard
Bayer heeft in de Verenigde Staten een miljardenschikking getroffen met kankerpatiënten die het chemiebedrijf hebben aangeklaagd. Het Duitse bedrijf betaalt tussen de 9,1 en 9,8 miljard euro om zo’n 95 duizend claims af te wikkelen en mogelijk toekomstige gevallen op te lossen. De patiënten stellen ziek te zijn geworden door de onkruidverdelger Roundup. Bayer benadrukt in een persbericht dat de schikking ‘geen erkenning van aansprakelijkheid of wangedrag’ is.
Volgens The New York Times krijgen gedupeerden (of hun nabestaanden), afhankelijk van hoe overtuigend hun zaak is, tussen de 5 duizend en 250 duizend dollar uitgekeerd. Voor meer dan 30 duizend claims is geen akkoord bereikt. Volgens Bayer gaat het om zaken waarbij de advocaten ‘weinig tot geen medische informatie’ van hun cliënten hebben kunnen overleggen, of zaken van kleinere kantoren.
Met de megadeal hoopt Bayer de slepende juridische kwestie, waar hun reputatie zwaar onder lijdt, achter zich te kunnen laten. Roundup is in meer dan 120 landen toegestaan, en wordt ook in de Nederlandse landbouw gebruikt om onkruid te bestrijden. Amerikaanse rechtbanken oordeelden eerder dat Roundup-maker Monsanto, dat in 2018 door Bayer werd overgenomen, weet had van het risico op kanker, maar naliet om gebruikers daarvoor te waarschuwen.
De Wall Street Journal noemde de overname van Monsanto voor 56 miljard euro ‘een van de slechtste deals’ uit de recente geschiedenis, vanwege de duizenden lopende claims. Op 10 augustus 2018, twee maanden nadat de fusie rond was, stelde een Californische rechtbank de tuinman Dewayne Johnson in het gelijk: zijn terminale lymfklierkanker zou zijn veroorzaakt doordat hij veelvuldig met het onkruidgif werkte. In twee zaken die volgden kwamen jury’s tot hetzelfde oordeel. Bayer kreeg in totaal bijna 2,4 miljard dollar aan schadevergoedingen en boetes opgelegd. Dat bedrag werd later door diverse rechters verlaagd, al hielden de uitspraken stand.
Bayer zei in februari liquiditeitsproblemen te hebben, en vanwege de Roundup-zaken mogelijk tegen ‘ongunstige voorwaarden’ te moeten lenen
Het aandeel Bayer zakte sinds de overname meer dan 40 procent in waarde, al is de koers weer iets hersteld nadat de onderhandelingen over een schikking in april 2019 van start gingen. Bayer kondigde in februari aan liquiditeitsproblemen te hebben, en vanwege de Roundup-zaken mogelijk tegen ‘ongunstige voorwaarden’ geld te moeten lenen.
‘Oorlog tegen de wetenschap’
Naast financiële problemen voor de firma uit Leverkusen, leidden de letselschadezaken tot een unieke blik achter de schermen van biotech-gigant Monsanto. Duizenden e-mails en andere vertrouwelijke documenten werden door de rechtbank in Californië openbaar gemaakt. De Franse krant Le Monde vatte de inhoud van deze ‘Monsanto Papers’ samen als ‘de oorlog van een pesticide-gigant tegen de wetenschap’. Monsanto had, zo bleek, al in 1999 aanwijzingen dat Roundup het dna van cellen kan beschadigen. Het bedrijf ontkende publiekelijk het bestaan van zulk bewijs, en bracht wetenschappers in diskrediet die deze of vergelijkbare claims maakten. Monsanto financierde tevens studies om de herbicide vrij te pleiten. Hieraan schreef het bedrijf soms in het geheim mee als ‘ghostwriter’.
De rechtszaken volgden nadat het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de WHO in 2015 oordeelde dat glyfosaat – het hoofdingrediënt van Roundup – ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is voor mensen. Roundup werd in de Verenigde Staten doelwit van goed georganiseerde letselschadekantoren. Volgens de Wall Street Journal spendeerden zij alleen al tussen januari en september 2019 meer dan 77 miljoen dollar aan tv-spotjes waarin patiënten werd opgeroepen zich te melden om een rechtszaak aan te spannen.
Of Roundup daadwerkelijk kankerverwekkend is, is nog steeds onderwerp van wetenschappelijk debat. Toezichthouders die verantwoordelijk zijn voor de markttoelating van pesticiden, waaronder de European Food Safety Authority (EFSA), vinden het bewijs daarvoor niet overtuigend. Belangrijk verschil met de WHO is, zo werd ook tijdens de rechtszaken duidelijk, dat deze toezichthouders sterk leunden op de dierproef-analyses van de chemische industrie zelf. De WHO maakte in 2015 een eigen statistische analyse van de data, en vond ‘voldoende bewijs’ voor een verband met kanker bij proefdieren.
Bij mensen zou bij intensief gebruik de kans op lymfklierkanker met 41 procent toenemen, zo concludeert een recente meta-analyse van bevolkingsonderzoeken. Twee eerdere meta-analyses, waarvan er een werd betaald door Monsanto zelf, vonden eveneens een verhoogd risico op lymfklierkanker bij intensief glyfosaat-gebruik.
Bayer wijst naar individuele studies – waaronder de Agricultural Health Study, uitgevoerd onder Amerikaanse boeren – dat geen duidelijk verband met kanker vond. De jury’s kregen echter e-mails onder ogen waarin een leidinggevend toxicoloog van Monsanto deze studie al bij aanvang als ‘onbetrouwbaar’ wegzet, en die zelfs karakteriseert als ‘junk science’. Bij publicatie van de studie in 2017, toen duidelijk werd dat de resultaten ontlastend bewijs opleverde, noemde Monsanto het onderzoek tegenover persbureau Reuters plotseling de ‘gouden standaard’ en ‘definitief’ bewijs dat de onkruidverdelger veilig is.
Toegang geweigerd
In januari 2018 startte het Europees Parlement een eigen onderzoek naar de Monsanto Papers. In de interne e-mails stelden medewerkers van Monsanto de ‘ghostwriter’ te zijn van studies die in het Europese toelatingsdossier van glyfosaat zitten. Monsanto werd gevraagd om in Brussel tekst en uitleg te geven, maar bestuurders van het Amerikaanse bedrijf lieten verstek gaan. De voorzitters van de politieke fracties in het Europees Parlement besloten daarop dat lobbyisten van Monsanto geen toegang meer kregen tot het parlementsgebouw – een niet eerder vertoonde stap in Brussel.
Vanaf 2021 moeten alle toxicologische onderzoeken die de agrochemische industrie aanlevert voor EU-markttoelating openbaar worden gemaakt
De PEST-commissie, die het parlementaire onderzoek uitvoerde, concludeerde na maandenlang onderzoek dat de markttoelating van pesticiden in de EU op de schop moet. Onder meer het feit dat chemiebedrijven als Monsanto hun studies geheim kunnen houden en die alleen hoeven te delen met toezichthouders als EFSA, is veel europarlementariërs een doorn in het oog.
De Europese richtlijn werd in juli 2019 aangepast: vanaf 2021 moeten alle toxicologische onderzoeken die de agrochemische industrie aanlevert voor markttoelating in de EU openbaar worden gemaakt. Ook komt er een register waarin de fabrikanten deze laboratoriumstudies bij de start ervan moeten aanmelden, zodat die niet meer ‘van de radar’ kunnen verdwijnen. Monsanto, zo laten de Amerikaanse rechtbankstukken zien, hield sommige rapporten onder de pet, waaronder ook een verslag van een huidstudie met glyfosaat die was uitgevoerd door het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO. FTM publiceerde daarover in februari 2019.
Geen verbod
De schikking in de VS omvat geen verbod op Roundup. De Duitse krant Handelsblatt meldde in januari dat een verbod voor particulier gebruik wel zou zijn besproken. Als onderdeel van de schikking komt er een wetenschappelijk panel (‘Class Science Panel’) dat definitief moet vaststellen of Roundup lymfklierkanker kan veroorzaken, en zo ja, bij welke blootstelling het middel gevaarlijk is.
Roundup genereert miljarden euro omzet, mede door de koppelverkoop met ‘Roundup Ready’-zaden. Deze gentech-zaden voor onder meer de soja- en katoenteelt werden in de jaren ’90 door Monsanto ontwikkeld, en zijn resistent tegen het landbouwgif; zo wordt onkruid gedood maar blijft het gewas intact. Sinds de introductie van deze gentech-gewassen, die met name in Amerika en Azië worden geteeld, vervijftienvoudigde (!) het wereldwijde glyfosaat-gebruik. Inmiddels gebruiken boeren elk jaar circa 825 miljoen kilo van het gif. De rechtszaken hebben geen effect gehad op de verkoop van Roundup, zo liet Bayer-ceo Werner Baumann zijn aandeelhouders onlangs weten.
19 Bijdragen
G.J. Stevens 2
Was er niet geschikt dan was de uitkomst van de rechtszaak veelbetekenend geweest voor zowel de slachtoffers als Bayer en had er wellicht een wereldwijd verbod op Roundup kunnen komen.
Laten we vooral ook even niet vergeten dat de reputatie van Bayer, wanneer het op behoud van mensenlevens aankomt, op z'n zachts gezegd twijfelachtig is. Het bedrijf ontwikkelde ook het uit de Eerste Wereldoorlog zo beruchte mosterdgas, de verslavende drug heroïne en maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van het conglomeraat IG Farben, dat 80 duizend dwangarbeiders in dienst had en Zyklon B produceerde, dat de nazi's op grote schaal gebruikte om Joden en politieke tegenstanders uit de weg te ruimen.
Vincent Harmsen 1
G.J. StevensAnton Weenink 2
Vincent HarmsenNiek Jansen 9
G.J. StevensWikipedia geeft een uitvoerig verhaal over de verwoestingen die dit verdelgingsmiddel veroorzaakt heeft voor mens, plant en dier.
Beide ondernemiingen waren ook de producenten van het vreselijke napalm:
https://www.greelane.com/nl/geesteswetenschappen/geschiedenis--cultuur/napalm-and-agent-orange-in-vietnam-war-195797/
Overigens is de schikking voor slachtoffers van het gebruik van Roundup ook een blamage voor onze EU waakhond voor voedselveiligheid EFSA (European Food Safety Authority), die groen licht gaf voor gebruik van de kankerverwekkende onkruidverdelger voor nog een periode van 5 jaar.
Renée Zondervan 3
Niek JansenNiek Jansen 9
Renée ZondervanRenée Zondervan 3
Niek JansenGerrit Zeilemaker 6
Renée ZondervanRenée Zondervan 3
Niek Jansen 9
Renée Zondervanhttps://corporateeurope.org/en/search/node?keys=Efsa
En ook veel artikelen over de lobby in de EU en nu geactualiseerd met de Corona lobbywatch:
https://corporateeurope.org/en/2020/05/corona-lobby-watch
Tevens geeft CEO een alarmerend inzicht hoe veel advocatenkantoren actief zijn met de voorbereiding van grote schadeclaims aan nationale overheden middels de ISDS geschillencie’s vanwege de schade die multinationals zouden hebben opgelopen door de Corona maatregelen. Over het CETA vrijhandelsverdrag met Canada, met eveneens een dergelijke boven de nationale wetgeving bestaand parallel rechtssysteem zoals ISDS oftewel ICS ( International Court System) is, moet nog binnenkort in de Eerste Kamer gestemd worden.
De situatie gaat zich dus voordoen dat wij belastingbetalers in de EU voor multinationals tweemaal moeten dokken, nl. eerst via de steun maatregelen van onze nationale overheid en ten tweede ter compensatie van opgelopen winstverlies van die ondernemingen door maatregelen tegen Corona.
Bedrijven zouden van steun uitgesloten moeten worden die aanspraak willen maken op compensatie van winstverlies middels de ISDS arbitragecie.
Wellicht kan FTM een handje helpen bij een antwoord op de vraag welke bedrijven dat zijn?!
https://corporateeurope.org/en/2020/05/cashing-pandemic-how-lawyers-are-preparing-sue-states-over-covid-19-response-measures
De slotaanbeveling is dan ook om komaf te maken met verdragen met dat parallelle rechtssysteem tbv investeringsbescherming, maar Sigrid Kaag zal dat wel weten te verhinderen met ‘haar’ CETA- verdrag.
Renée Zondervan 3
Niek JansenRenée Zondervan 3
Renée Zondervan 3
Zo zien we wéér dat Europese 'waakhonden' ook Hun huiswerk niet altijd (Willen) doen, laat staan dat een Carola Schouten ook maar iets verder kijkt, dan haar neus lang is, en ook net weer voor 5 jaar verlenging van bv Glyfosaat (Hoezo NonHodge/80.000 VS boeren-zaak?!) afgeeft.
Maar ik leg dit stuk, juist dezer spannender 'Corona-wet' dagen, nu heel graag naast de onderzoeken naar de Lobby-industrie van zowel Bayer(Monsanto)/ Syngenta als ook van Big Pharma!
Helicopter view...
Als je dan 'Follow the Money' gaat en kijkt naar wie mega investeerders zijn....Tja, Dan kom je toch echt steeds bij dezelfde figuren uit en laten dat nou óók dezelfde zijn, die de mainstream media in handen hebben...Google, YouTube, Twitter,...div. kranten.
Zo blij dat FTM bestaat, die ook die geldstromen Kan volgen.
Heel graag namelijk nu ook eens de échte! geldstromen eens inzichtelijk maken Naar! en Van! de WHO en idem mbt RIVM...(VAC2VAC, Polio -BMGF, Swineflu vaccin hoax debacle, griepinjectie rechtszaak 2011 etc etc)
En leg daar dan óók maar gelijk eens de links met de (gekochte) journalisten erachter.
Onderzoeksjournalisten, ook bij FTM, zijn toch van een ander caliber, wil ik heel graag zelf ook zó opgeleid, blijven geloven...
Renée Zondervan 3
Monsanto heeft voor schikking gekozen, toen ze in de opmaat hier naar toe waren en wisten dat ze zouden gaan verliezen... Het gaat er bij mij écht compleet niet in, dat Carola Schouten niks wist van al deze kwesties, die ook al jaren in Europa spelen!
Waarom worden hier geen kamervragen over gesteld?
Nederland met zijn landbouw...dit gaat ook de gezondheidszorg heel wat geld kosten...en Bayer (Monsanto) moet nu al geld lenen...dus die gaat dat óók niet bekostigen...
Vincent Harmsen 1
Renée Zondervanhttps://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2020Z02990&did=2020D19690
De positie van Schouten is dat zij vertrouwt op de wetenschappelijke beoordeling zoals uitgevoerd door de toezichthouders zoals EFSA. Het zou ook grote gevolgen hebben als Nederland daar als enige land in Europa van af zou wijken. Over de manier waarop de beoordeling van EFSA tot stand kwam schreef ik eerder dit artikel:
https://www.ftm.nl/artikelen/monsanto-bayer-glyfosaat-toezichthouders?share=hfr3%2FqJr46N49KU2wO9OrobANcnwXcuhHzoH4q33FH7lUblyYB5AAm2RqqnD
Groet!
Vincent
Annemiek van Moorst 11
Wat vind jij Vincent?
Vincent Harmsen 1
Annemiek van MoorstDe waarde van een mensenleven is sowieso, dat zal je met me eens zijn, niet in geld uit te drukken. Wat voor sanctie bij schuld gepast is weet ik niet. Waar ik mij in mijn werk met name op gefocust heb is de manier waarop de toezichthoudende instanties glyfosaat hebben beoordeeld. Daar is een duidelijke invloed van de fabrikant zichtbaar. Uitgangspunt moet zijn dat onze overheid op basis van onafhankelijk onderzoek de volksgezondheid beschermt. Als dat niet gebeurt, dan ligt daar een probleem. De rechtszaken hebben blootgelegd dat de invloed van een bedrijf als Monsanto groot is als het gaat om het wetenschappelijk onderzoek, en ook dat het bedrijf een flinke vinger in de pap heeft bij de beoordeling van glyfosaat door toezichthoudende instanties . De Roundup-zaken leggen daarmee iets systematisch bloot, wat raakt aan het hele systeem dat mens en milieu moet beschermen. Inmiddels zijn daar dus op EU-niveau stappen gezet om de wetgeving aan te scherpen, om zo de beoordeling onafhankelijker te maken en belangenverstrengeling tegen te gaan.
Als mensen ziek worden en een bedrijf dan aanklagen, wat in de VS makkelijker kan dan in Europa, dan is dat een falen van het systeem dat burgers moet beschermen tegen schadelijke stoffen.
Dank voor je reactie &groet,
Vincent
Annemiek van Moorst 11
Vincent HarmsenMarc Fahrner 7
En wat gebeurt er na afwikkeling van alle claims? Een plas, een glas en verder met dezelfde lobby, ghost-writers en campagnes om de wetenschap (die niet door hen gefinancierd wordt), in diskrediet te brengen als voorheen? Op naar de oude beurskoersen en dividend voor hen die het niet uitmaakt waardoor hun vermogen gemaakt wordt?
Of zou er ergens, zelfs in de hoofden van de egocentrische bedrijfstop en snelle investeerders, een schakelaartje te vinden zijn naar de stand: "Misschien moet ik het allemaal eens breder bekijken. Kijken naar de boeren en landarbeiders die mijn rotzooi uit moeten strooien of sproeien. Om te kunnen voldoen aan de vraag van de supermarkten en megalomane voedselproducenten die allemaal tegen een schijtprijs op de eerste rang willen zitten. Omdat ook zij alleen de aandeelhouder dienen. Misschien moet ik eens echt oprecht naar de generaties na mij kijken en me afvragen of dit een toekomst is die ik wil? En waarom? Alleen maar om hier en nu door te kunnen consumeren?"