
© Leon de Korte voor Follow the Money
Kwart BBB-Statenleden is boer, van wie ruim de helft vlakbij natuurgebieden
Van de 137 Statenleden van de BoerBurgerBeweging hebben er 53 zelf een boerderij, of hun directe familie heeft er een. Van hun 61 boerderijen liggen er 34 op minder dan 5 kilometer van een stikstofgevoelig natuurgebied. Belangenverstrengeling ligt op de loer, waarschuwen experts – zeker nu de provincies stikstofplannen moeten uitwerken. Mogelijk moeten Statenleden hun zetel opgeven als zij worden uitgekocht.
- De BoerBurgerBeweging boekte bij de Provinciale Verkiezingen van 15 maart een monsterzege. De partij werd in alle provincies de grootste; vrijwel nergens kan een provinciebestuur worden gevormd zonder de partij van Caroline van der Plas.
- In totaal zijn er 570 Statenleden, waarvan nu 137 namens de BBB. Follow the Money bekeek de LinkedIn- en Facebookprofielen van deze BBB’ers, zocht hen op in krantenarchieven en doorzocht de Kamer van Koophandel op bedrijven van deze Statenleden.
- Meer dan de helft van hen (79) blijkt verbonden te zijn met de agrarische sector: 34 zijn zelf boer, 19 hebben directe familieleden met een boerderij. Samen hebben ze 61 boerenbedrijven. Ruim 10 procent van alle Statenleden is boer of heeft familie met een boerderij.
- Deze boerenbedrijven zijn vrij intensief. 22 van deze 61 bedrijven zijn melkveehouderijen en hebben gemiddeld tweeënhalf keer meer koeien dan de doorsnee-melkveehouderij.
- 33 van de 6 boerenbedrijven liggen op minder dan vijf kilometer van een beschermd Natura 2000-gebied.
- De Statenleden zullen meebeslissen over het provinciale stikstofbeleid, ook over de vraag of er boeren (gedwongen) worden uitgekocht. Voor hen persoonlijk staat er nogal wat op het spel. Belangenverstrengeling ligt op de loer.
Waarom keek Follow the Money in dit onderzoek alleen naar BBB-Statenleden?
- Allereerst is BBB een nieuwe partij, met veelal onbekende gezichten. Het verleden laat zien dat nieuwe partijen vaak moeite hebben met grote groei.
- Daarnaast zijn er wel meer Statenleden met nevenfuncties, maar die van deze BBB-boeren zijn extra interessant. Stikstof en veeteelt behoren in de Provinciale Staten tot de grote politieke thema’s van de komende jaren.
Langs een oprijlaantje in het noordoostelijke puntje van Overijssel staat aan de ene kant een rij bomen en aan de andere een 40 meter lange lage schuur. Aan het eind van het pad staat een bord met een kip en een haan, en daaronder de naam van het pluimveebedrijf. De eigenaar: Carla Evers, de Overijsselse lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging. Op het erf staan nog twee grote schuren met kippen. In totaal heeft ze er 13 à 15 duizend.
Evers runt het bedrijf samen met haar man en zei in een recent interview met vakblad Boerderij dat ze nooit de ambitie had om de politiek in te gaan. Wel was ze jarenlang bestuurder bij de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), maar daar stapte ze in 2021 uit onvrede op.
Ze meldde zich aan bij de BBB en werd lijsttrekker. Tegen Boerderij zei Evers als Statenlid voor het eerst echt invloed uit te kunnen oefenen en te kunnen opkomen voor het boerenbelang.
Haar bedrijf ligt naast Springendal en Dal van de Mosbeek, een Natura 2000-gebied, dat direct naast haar stal begint. Dat gebied heeft flink te lijden van een overmaat aan stikstof, waar Evers’ pluimveehouderij medeverantwoordelijk voor is. In gesprekken met de overheid over de toekomst van haar bedrijf en dat van boeren in de omgeving, had ze niet het gevoel dat de stem van de boer werd gehoord. ‘Nou, dan is de volgende stap de politiek,’ zegt ze tegen Follow the Money. ‘Sinds de BBB er is, heb ik het idee: nu kunnen we het verschil maken.’
Met glans gewonnen
Bij de Statenverkiezingen van 15 maart won de BoerBurgerBeweging met glans: de BBB werd in alle provincies de grootste, dus ook in Overijssel. Vrijwel nergens kan een provinciebestuur worden gevormd zonder de partij van Caroline van der Plas.
In totaal zijn er 570 Statenleden, verdeeld over twaalf provincies. In de vorige zittingsperiode waren minstens achttien Statenleden direct uit de agrarische sector afkomstig, zo bleek vorig jaar zomer uit onderzoek van NRC. Nu zijn er alleen al namens de BBB 79 mensen verkozen die met de agrarische sector verbonden zijn. 34 van hen zijn zelf boer, 19 hebben directe familieleden met een boerderij. Samen hebben ze 61 boerenbedrijven. In de andere fracties zitten nog eens 11 boeren, zo meldde vakblad Agrio onlangs.
Hier ligt de boerderij van Carla Evers, de BBB-lijsttrekker in Overijssel.
Met haar man houdt ze zo’n 13 duizend broedkippen. De eieren gaan naar pluimveehouderijen waar vleeskuikens worden gefokt.
Van alle boerderijen van verkozen BBB-Statenleden staat haar bedrijf het dichtst bij een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied. De stalmuur staat aan de grens van het gebied Springendal en Dal van de Mosbeek.
Dat natuurgebied strekt zich in alle richtingen rondom de boerderij uit.
En er zijn veel meer stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Nederland.
De boerenbedrijven van verkozen BBB’ers zijn verspreid over heel Nederland, vaak dichtbij zo’n natuurgebied.
De bedrijven in het zwart liggen op minder dan 5 kilometer van zo’n stikstofgevoelig gebied.
21 boerenbedrijven zijn zelfs binnen drie kilometer van zo’n gebied gevestigd.
Die 61 boerenbedrijven van BBB’ers zijn relatief groot. Van 27 van de 61 bedrijven konden we de natuurvergunning achterhalen. Op vrijwel elk van deze 27 bedrijven worden meer dieren gehouden dan op het gemiddelde bedrijf.
Bij 22 van de 27 bedrijven gaat het om een melkveehouderij. De gemiddelde Nederlandse melkveehouder heeft 113 koeien, maar deze 22 bedrijven hebben – op twee na – elk een vergunning voor veel meer: gemiddeld liefst 276. Een BBB-Statenlid uit Friesland mag zelfs 801 koeien houden. Ook het ene varkensbedrijf waarvan FTM de natuurvergunning kon vinden, is fors: daar mogen ruim 10.000 varkens plus ruim 3000 kalkoenen worden gehouden. De gemiddelde varkenshouderij heeft 4700 varkens.
Overigens ligt het aantal daadwerkelijk gehouden dieren soms lager dan het aantal vergunde dieren. Zo heeft Carla Evers een vergunning voor 20 duizend dieren, maar houdt ze er in de praktijk maximaal 15.700. ‘Dat is de helft van het gemiddelde bedrijf,’ zegt ze.
Evers is dus een vreemde eend in de bijt, met haar relatief lage aantal dieren. ‘Daarnaast verbouwen we tarwe, doen we aan landschapsbeheer en verhuren we een recreatiewoning,’ zegt ze. ‘Maar dat pluimvee hebben we nodig om een boterham te verdienen. Wij geven echt het goede voorbeeld.’
Wel krijgt Evers meer subsidie dan de meeste pluimveehouderijen, naar eigen zeggen omdat zij een relatief grote akkerbouwtak heeft. Uit een overzicht dat Follow the Money van Europese landbouwsubsidies maakte, blijkt dat BBB-Statenleden relatief veel subsidie kregen, wat erop wijst dat hun bedrijf groot is. Van 52 bedrijven konden wij de subsidiedata vinden. Daarvan kregen 38 meer subsidie dan gemiddeld (zie het kader ‘Methodologie’ onderaan dit artikel).
Overijssel schrijft in zijn eigen stikstofplan dat er ‘zonder “stoppers” geen ruimte is voor “blijvers”’
De Statenleden zullen de komende vier jaar het landelijke stikstofbeleid van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) moeten uitvoeren. Het kabinet heeft voor dat beleid 24,3 miljard euro vrijgemaakt. De provincies mogen zelf bepalen waaraan ze dat uitgeven – innovatie, uitkoop van boeren of andere maatregelen – zolang de landelijke stikstofdoelen maar worden gehaald. Van der Wal heeft de provincies geïnstrueerd om de boeren bij die plannen te betrekken.
In november schreef de provincie Overijssel in een brief aan minister Van der Wal dat ‘de inzet van dwingende instrumenten onvermijdelijk’ is. Eerder kocht Overijssel zes boeren uit die vrijwillig wilden stoppen. In januari publiceerde Overijssel als eerste (en voorlopig enige) provincie een eigen stikstofplan. Het schrijft daarin dat ‘zonder “stoppers” er geen ruimte is voor “blijvers”’.
Uitkoop is dus nadrukkelijk een optie, al is de politieke realiteit met de verkiezingswinst van de BBB inmiddels flink veranderd. Die partij is immers mordicus tegen gedwongen uitkoop, evenals het CDA.
In de knel met integriteit
Nu zijn dus niet stikstofminister Van der Wal, maar de provincies aan zet. Al die Statenleden met boerenbedrijven of directe familie met een boerderij – ruim 10 procent van alle Statenleden – zullen meebeslissen over het provinciale stikstofbeleid, en dus ook over de vraag of er boeren (gedwongen) worden uitgekocht. Voor hen persoonlijk staat er nogal wat op het spel.
Het Statenlidmaatschap is een deeltijdfunctie en de meeste mensen vervullen die naast hun ‘normale’ werk. Dat heeft voordelen: zo staan ze in contact met de samenleving. Maar de keerzijde is dat ze hun persoonlijke belangen naar het Provinciehuis meenemen. Belangenverstrengeling ligt dan op de loer.
In de Provinciewet staat dat Statenleden zich moeten onthouden van beraadslagingen en stemmingen als het gaat om ‘een aangelegenheid die hen rechtstreeks of middellijk persoonlijk aangaat,’ zegt Geerten Boogaard, hoogleraar decentrale overheden aan de Universiteit Leiden. ‘“Middellijk” betekent hier “indirect” en gaat dus ook over de directe familie.’
Statenleden met een boerderij mogen gewoon meedoen met debatten en stemmingen over het algemene stikstofbeleid van de provincie. Bijvoorbeeld over de vraag of de provincie tot gedwongen uitkoop moet overgaan. ‘Ook als dat indirect gevolgen voor hun eigen bedrijf heeft,’ zegt Boogaard.
Hij geeft een voorbeeld: ‘Alle politici betalen belastingen. Maar ze mogen natuurlijk gewoon meestemmen over belastingverhoging of -verlaging. Zolang het maar om een indirect persoonlijk belang gaat.’
Het wordt al lastiger wanneer Statenleden zouden debatteren, stemmen of moties en amendementen indienen over deelgebieden waarin hun boerderij staat. In het stikstofplan van Overijssel wordt de provincie in zes stukjes geknipt. De provincie zal in ‘deelgebiedsprocessen op het niveau van boer en buurt maatwerk leveren voor individuele bedrijven’.
De BBB laat weten dat zij Statenleden heeft opgeroepen ‘integer’ met dit soort kwesties om te gaan
Het is zodoende van belang waaruit de rol van de Statenleden in die ‘deelgebiedsprocessen’ precies bestaat, zegt Boogaard. ‘Kunnen zij de waardebepaling van hun boerenbedrijf beïnvloeden? In dat geval lijkt het mij goed als een Statenlid zich onthoudt van stemming.’ De verantwoordelijkheid om belangenverstrengeling te voorkomen ligt in principe bij Statenleden zelf.
Voor Het Springendal, naast het bedrijf van Carla Evers, liep sinds 2013 een vergelijkbaar proces. ‘Ik heb iedereen aan mijn keukentafel gehad: ambtenaren, ecologen, rentmeesters en taxateurs,’ zegt Evers. ‘En ik ben naar tig inloopavonden van de gemeente en de provincie geweest. Na acht jaar heb ik in 2021 een overeenkomst gesloten met de provincie om grond te vernatten en negen hectare landbouwgrond te veranderen in natuur. De provincie betaalt het verschil in grondprijs. Nu dat achter de rug is, is er minder kans op belangenverstrengeling en voel ik mij vrij om de politiek in te gaan.’
Bij andere Statenleden moeten die gebiedsprocessen nog beginnen. Mogelijk onderhandelen ze ’s ochtends met de gedeputeerde (de provinciebestuurder) over hun eigen boerderij en stemmen ze ’s middags in de Provinciale Staten over het uitkopen van boeren in hun deelgebied.
Dat zou problematisch zijn, zegt Michiel de Vries, hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. ‘Als een Statenlid meebeslist over het aanwijzen van bufferzones rondom een natuurgebied waar dat Statenlid zelf boer is, zou hij of zij wat mij betreft echt een te groot direct en persoonlijk belang hebben.’
Henk Vermeer, mede-oprichter en campagneleider van de BBB, laat weten dat de partij Statenleden heeft opgeroepen ‘integer’ met dit soort kwesties om te gaan. ‘Zodra het gaat om een deelgebied waarbij het Statenlid een persoonlijk belang heeft of een individueel bedrijf waarmee een Statenlid een directe familieband heeft, zal hij of zij zich dus moeten onthouden van zowel besprekingen als stemmingen,’ zegt hij. ‘Dat geldt niet alleen voor stikstof maar voor elk onderwerp, waaronder bijvoorbeeld bouw, energie, luchtvaart, infrastructuur, recreatie en media.’
Dat BBB’ers met boerenbedrijven (in de familie) intensiever zijn dan het gemiddelde bedrijf, vindt hij niet gek. ‘Zij kunnen een parttime functie in de Provinciale Staten beter opvangen dan boeren met een kleiner bedrijf.’
In de Provinciewet staat dat Statenleden onroerend goed niet onderhands aan de provincie mogen verkopen. Dat is een van de zogeheten “verboden handelingen”, zegt hoogleraar Boogaard. ‘Daar valt de uitkoop van een boerenbedrijf niet onder, zeker niet als het alleen om stikstofrechten gaat. Maar het is duidelijk dat het niet de bedoeling is om als Statenlid zaken te doen met je eigen provincie.’ Want een Statenlid kan over inside knowledge beschikken, wat de verhoudingen onzuiver maakt.
Desondanks denkt Boogaard dat het zo’n vaart niet zal lopen. ‘Als uitkoop onder de verboden handelingen valt, betekent dat niet dat een boer uitkoop kan voorkomen. Hij kan hoogstens aangeven dat uitkoop accepteren hem zijn Statenzetel kost. Dan kan de minister van Binnenlandse Zaken ook nog een uitzondering maken voor zo’n verboden handeling, wat zij in zo’n geval wel zal doen. En bij gedwongen uitkoop is er al helemaal geen sprake van een verboden handeling, al zal een Statenlid zich wel moeten onthouden als hij over zijn eigen bedrijf moet stemmen.’
Fundamenteel stemrecht
De Gelderse BBB-lijsttrekker Rik Loeters – geen boer – zei kort na de verkiezingen tegen EenVandaag terughoudend te zullen zijn als hij over de boerderij van een buur of kennis zou moeten stemmen. Hij zou dat eerst voorleggen aan de commissaris van de koning, die verantwoordelijk is voor het handhaven van integriteit.
Follow the Money benaderde alle commissarissen van de koning. Hoe gaan zij hiermee om?
John Berends, commissaris van de koning in Gelderland, laat weten dat ‘persoonlijk belang strikt geïnterpreteerd moet worden,’ maar dat Statenleden zich – op eigen initiatief – moeten onthouden van stemming en debat wanneer er sprake is van belangenverstrengeling. De provincie ziet verder ‘geen aanleiding’ om de werkzaamheden van familieleden van Statenleden te inventariseren. Jette Klijnsma, commissaris in Drenthe, laat weten dat integriteit ‘nadrukkelijk’ aan bod komt in gesprekken met de nieuwe Statenleden – ‘waaronder het door u genoemde aandachtspunt’.
Wanneer iets ‘persoonlijk belang’ is, moet ‘strikt’ worden geïnterpreteerd, schreef de minister van Binnenlandse Zaken
De provincies verwijzen naar een recente wetswijziging die minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) recent doorvoerde. Wanneer iets ‘persoonlijk belang’ is, moet ‘strikt’ worden geïnterpreteerd, schreef ze, ‘vanwege de inperking van het fundamentele recht van het raadslid [of Statenlid, red.] om te beraadslagen en te stemmen.’
Ook de rechter is terughoudend om te handhaven op mogelijke belangenverstrengeling bij raads- en Statenleden, zegt hoogleraar Boogaard. Zo oordeelde de Raad van State in 2015 dat een raadslid zich niet van stemming hoefde te onthouden toen het ging over een bestemmingsplan van de woonwijk waarin dat raadslid woonde. En toen een Terschellings raadslid een bestemmingsplan wilde laten aanpassen om daar een manege te kunnen bouwen, mocht hij gewoon meedoen aan het debat en de stemming.
Wat als deze BBB-boeren gedeputeerde worden?
De BBB komt in bijna alle provincies in het provinciebestuur en zal dan gedeputeerden leveren. In Zeeland worden dat er waarschijnlijk twee. Als de BBB gaat meeregeren en bestuurders levert, komen de zaken weer anders te liggen.
Stel dat een van de 54 BBB’ers met persoonlijke agrarische belangen gedeputeerde wordt, dan zou de integriteitslat hoger komen te liggen, zegt hoogleraar Boogaard. ‘Dan zit zo iemand echt met twee petten op aan tafel. Wat mij betreft zou die zich dan echt niet mogen bemoeien met zijn of haar eigen gebied.’
Volgens de BBB dienen gedeputeerden ‘zich te onthouden van zowel besprekingen als stemmingen’ wanneer zij een zakelijk belang hebben
Arthur van Dijk, commissaris van de koning in Noord-Holland zegt dat gedeputeerden hun zakelijk belang ‘als dat nodig is’ kunnen overdragen of kunnen stoppen met hun nevenfunctie – hun ‘gewone’ werk. Ook kan een gedeputeerde (een deel) van zijn of haar portefeuille overdragen aan een collega-gedeputeerde. Daarnaast dienen gedeputeerden met een direct zakelijk belang bij een onderwerp zich te onthouden van besluitvorming. Leen Verbeek, commissaris van de koning in Flevoland zegt dat alle kandidaat-gedeputeerden aan een integriteitsonderzoek zullen worden onderworpen en dat hen mogelijk wordt gevraagd hun bedrijf op afstand te zetten.
BBB-campagneleider Henk Vermeer sluit niet uit dat BBB-boeren gedeputeerde worden. Maar in het geval van ‘eventuele persoonlijke belangen, belangen van directe familiebanden of een relatie met nevenactiviteiten, dient de desbetreffende gedeputeerde zich te onthouden van zowel besprekingen als stemmingen’.
Ook Carla Evers is ervan overtuigd dat het goed komt. ‘We weten dat de BBB heel goed in de gaten wordt gehouden. Neem maar van mij aan dat we veel aandacht aan deze regels hebben besteed. Iedereen met een eigen boerenbedrijf is zich ervan bewust.’
N.B. Op vrijdag 14 april hebben we een correctie uitgevoerd: we hadden een bedrijf meegeteld dat inmiddels was uitgeschreven: het ging niet om 62 bedrijven, maar om 61. De cijfers zijn inmiddels aangepast.
Met medewerking van Harm Botje
Follow the Money bekeek de LinkedIn- en Facebookprofielen van alle 137 vorige maand verkozen BBB’ers en zocht hen op in krantenartikelen. Ook zocht FTM bij de Kamer van Koophandel naar bedrijven van deze Statenleden.
De 137 Statenleden of hun directe familie bleken samen 61 agrarische bedrijven te bezitten. In de meeste gevallen gaat het om melkveebedrijven (33). Verder vonden we 17 akkerbouwbedrijven, twee varkenshouderijen, drie paardenhouderijen, vier pluimveehouderijen, een konijnenhouderij en een geitenhouderij.
Nederlandse boerenbedrijven ontvangen subsidies uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie. Follow the Money bouwde eerder een database met alle GLB-subsidies die Nederlandse agrarische bedrijven tussen 2014 en 2022 ontvingen. Die data vergeleken we met de bedrijven van de verkozen BBB’ers.
Omdat de verdeling van inkomsten uit landbouwsubsidies niet gelijkmatig verdeeld is (het gros van de subsidie gaat naar een kleine groep grote bedrijven), namen we als standaard niet het gemiddelde, maar de mediaan van elke sector. Dat houdt in: als je alle bedrijven sorteert van veel naar weinig subsidie, staat het mediane bedrijf precies in het midden. We deden dat per sector, omdat de mediaan bij melkveehouders veel lager is dan die bij varkenshouders.
Van 10 van de 61 bedrijven konden we geen subsidiedata vinden. Van 44 bedrijven vonden we data uit 2021. Liefst 34 daarvan – ruim driekwart – krijgen meer subsidie dan de mediaan in hun sector. 17 van die 34 bedrijven krijgen het dubbele of een veelvoud van de mediaan. 4 van de 7 overige bedrijven hadden vóór 2021 wel bovengemiddelde subsidie-inkomsten.
192 Bijdragen
Michel Hoogendoorn
Dit kan niet iets nieuws zijn, het is logisch dat de leden van BBB een relatie hebben met de landbouw. (belangen) Goed dat er aandacht voor is, Mede dankzij journalisten zoals jullie is het ook duidelijk dat (nagenoeg) iedereen in de Politiek er zit met meerdere petten en belangen.
Dus ik vindt het stuk, qua opzet ietwat populair. Blijf vooral ook de andere partijen goed beoordelen, daar is waarschijnlijk net zo veel aan de hand.
Dus kunnen jullie dit toezeggen?
Groet, Michel
Frank Baan
Michel HoogendoornTom Nijbacker 4
Frank BaanHerbert Kuipers 4
Tom NijbackerJan Daalder 2
Michel HoogendoornWelke delen vond jij (afgezien van de keuze in het algemeen om dit onderzoek te doen) populair? We hebben geprobeerd een zo evenwichtig stuk te maken en BBB ruimhartig aan het woord te laten.
Daarnaast zal ik niet ontkennen dat wij vooraf dachten dat er flink wat boeren tussen zouden zitten; maar niemand had dat vermoeden ooit grondig onderzocht of hard kunnen maken (op het FD, dat onlangs naar BBB in Drenthe en Overijssel keek, na).
Koen Cremers
Michel HoogendoornLos wat ik van de BBB of diens verkiezingswinst ook vind, ze zijn er lekker transparant over. What’s in a name?: Boer Burger Beweging. Juist; Boer voor op. Kan het CDA nog een puntje aan zuigen wat dat betreft.
Henk Bruins
Michel Hoogendoorn“90% van leden 50+ is zelf boven de 50! Belangenverstrengeling ligt op de loer! “
“Grote meerderheid PvdD is vegetariër! Belangenverstrengeling ligt op de loer!”
Nou dat dus…
Ik wist niet van die bepaling over stemmingen en eigen of indirecte belangen, maar dit zal dus overal spelen…. Ondoenlijk!
Hans de Groot 1
Henk BruinsEdgar Hut
Hans de GrootNadelen en voordelen in het algemeen belang zijn vaak een mix van feiten en meningen. Waarbij de een de nadruk op de voordelen en de ander op de nadelen legt.
Hans de Groot 1
Edgar HutEdgar Hut
Hans de GrootJan Daalder 2
Henk Bruins"Hij geeft een voorbeeld: ‘Alle politici betalen belastingen. Maar ze mogen natuurlijk gewoon meestemmen over belastingverhoging of -verlaging. Zolang het maar om een indirect persoonlijk belang gaat.’'
Maarten WK 1
Jan DaalderJan Daalder 2
Maarten WKStatenleden met een boerderij mogen gewoon meedoen met debatten en stemmingen over het algemene stikstofbeleid van de provincie. Bijvoorbeeld over de vraag of de provincie tot gedwongen uitkoop moet overgaan. ‘Ook als dat indirect gevolgen voor hun eigen bedrijf heeft,’ zegt Boogaard.
Dus zolang Koffeman niet stemt over moties die specifiek over zijn bedrijf gaan, zit hij goed.
Suzanne Onderdelinden
Henk BruinsDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Robin Schaap 1
Michel HoogendoornHans de Groot 1
Robin SchaapJan Ooms 10
Hans de GrootWilco de Rijck 3
Hans de GrootAtie Scheelings 1
Hans de GrootAge Miedema
Robin SchaapWilco de Rijck 3
Age MiedemaJan Daalder 2
Robin SchaapWilco de Rijck 3
Jan DaalderHans de Groot 1
Robin SchaapDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Roland van Laar 3
Robin SchaapJos Wielink
Robin SchaapWat FTM voor mij doet als platform, is dat het probeert heel goed te beargumenteren waarom ze een onderwerp of thema beetpakken en met welke bril ze dat doen. Verder zijn ze ontzettend zorgvuldig met bronvermeldingen en proberen ze zo dicht mogelijk op een feitelijke weergave te blijven.
Uiteraard zijn het mensen met gekleurde brillen en een mening over zaken. Niets mis mee. De onderbouwing blijkt telkens te kloppen en zorgvuldig.
Bij het 'stikstofdossier' is duidelijk dat wij als samenleving, de boel kapot maken en we weten ook heel goed wat de grootste veroorzakers hiervan zijn. Dat is lang en breed aangetoond en al tientallen jaren bekend. Daar wordt keihard tegen geageerd door mensen die er financieel belang bij hebben. Die mensen zetten alles op alles om de waarheid te verdoezelen en om krachtig beleid te voorkomen. Hoe dat beleid er uit moet zien, dat valt te bespreken. Dat er krachtig beleid met meetbate resultaten op korte termijn moet komen, is buiten discussie, anders worden de gevolgen ernstiger dan we voor mogelijk houden en is er ineens brand. Te laat. En kost het de samenleving vele malen meer om het op te lossen.
Mij lijkt het dan ook dat het heel belangrijk is om goed in kaart te brengen of het maatschappelijk belang wordt tegengewerkt en zo ja, hoe. Volgens mij doet FTM dat super goed, samen met andere partijen.
FTM heeft niet als doel om persoonlijke paradepaardjes van lezer in takt te houden. Het lijkt mij als lezer de uitdaging eens af te vragen waarom we zo boos worden en wat dat over onszelf zegt.
Hebben wij betere informatie, beter onderbouwt? Zo ja, toon het aan, dan is de verontwaardiging terecht. Zo nee, dan is het vooral een pijnlijke confrontatie met starre standpunten die we niet willen bevragen of onderzoeken.
Wilco de Rijck 3
Jos WielinkJos Wielink
Wilco de RijckStikstof is niet heilig. Het is gewoon een ontzettend belangrijk en relevant thema. De impact van 'niet' handelen sloopt ons land. Dat is al tientallen jaren bekend. Ik juich elk onderzoek toe naar een club of organisatie die ons land kapot en minder leefbaar maakt.
Dit verhaal heeft alleen twee kanten in de uitvoering van het beleid. Feiten zijn feiten. Hoe vervelend je dat ook vind. Tot de feiten in het straatje passen, dan is het ineens belangrijk. Dat heet meten met twee maten.
We hebben een kabinet dat krachtige aanpak op gebied van stikstof dossier (of klimaat dossier, of toeslagen schandaal, schulden dossier, noem maar een willekeurig dossier op) grotendeels helemaal niet wilt, maar moet. Dus er wordt niet naar optimale oplossingen voor samenleving, boer en omgeving gekeken. Op dat vlak snap ik dat kritiek belangrijk is, maar volgens mij is oa FTM heel eerlijk over hoe ze daar in staan.
Wilco de Rijck 3
Jos WielinkJos Wielink
Wilco de RijckStaatsbosbeheer moet verantwoording afgeven aan een overheid die relatief weinig om leefbaarheid en klimaat geeft. Een overheid die zich kenmerkt door gebrek aan visie. Een overheid die door internationale wetgeving gedwongen moet worden te doen wat nodig is voor een gezonde leefomgeving. En dat gaat niet beter worden met BBB die wat in de pap te brokkelen hebben. Ze horen bij de grootste vervuilers van het land.
Toevallig zag ik deze week nog een artikel langskomen waar ... FTM kritisch kijkt naar Rijkswaterstaat.
Link hier: https://www.ftm.nl/artikelen/rijkswaterstaat-vermarkting-uiterwaarden?share=K2wCf6OkFlMs3Kk1xdI6ImxN8aCrF8x0MZk5ElSyD%2BreIRsYIFejJwOnuUJ9UG8%3D
Verder is er nog meer bekend over de invloed van boeren op beslissingen ten nadele van de mensheid, ten voordele van de geldbuidel:
https://www.ftm.nl/artikelen/boeren-torpedeerden-waterschapsbelasting-op-watervervuiling?share=Ufj1fxK3TUhhoGjP25dDn%2FrrvHkRZherkObDEJoxl8v7dhi0x8fbbXGUch5GtrA%3D
Ik zou het zo waarderen als je dit eerlijk tot je zou nemen en met gelijke maten meet. Heb nou eens de ballen om gewoon te zeggen: het klopt bij A niet op deze en deze manier, en bij B op deze en deze manier. Maar dat maakt niet dat A of B ineens niet meer belangrijk zijn en geen aandacht verdienen. Zo simpel is het. Misstanden zijn misstanden. Schadelijk beleid is schadelijk beleid, maar het vraagt integriteit om onderscheidt te kunnen maken en te kunnen zien wat nou de oorzaak is.
Wilco de Rijck 3
Jos WielinkJos Wielink
Wilco de RijckJe gaf ook aan dat FTM niet eerlijk is en alleen anti BBB, maar lees eens wat door de artikelen als je de kernwoorden rijkswaterstaat of staatsbosbeheer invult. Ik heb één voorbeeld toegevoegd aan mijn reactie.
Dat een flink deel van de boeren ons land kapot maken en goed beleid hinderen dat ons verder kan helpen, is gewoon een feit.
Dat staatsbosbeheer er ook regelmatig een zooitje van maakt ook. Logisch met zo'n kabinet, decennia lang. Met invloed van BBB gaat dat alleen maar erger worden.
Dus gegeven deze informatie, wat is nou echt je punt? Zodat ik je bijdragen beter begrijp.
Wilco de Rijck 3
Jos WielinkArthur Venis 3
Jos WielinkAhum... Onder de streep is het dan toch de politiek die toelaat dat het beleid beïnvloed kan worden om die groepen ter wille te zijn? We spreken dan van een lobbycratie, of als je nog wat verder wilt gaan, een corpocratie, waarin onder de streep (grote) bedrijven het beleid bepalen.
Wat ik ermee wil zeggen is dat de politieke orde die we al decennialang hebben het domweg toelaat. De laatste twee decennia is dat met een neoliberale insteek nog een tandje erger geworden. En dat zie ik niet zo snel veranderen. Je kunt je zelfs afvragen of de huidige zittende orde niet onderdeel is van het (de) proble(e)m(en) en om die reden eigenlijk weg zou moeten omdat ze een oplossing in de weg staat.
Het is complex. De wereld hangt van belangen aan elkaar. En ook wij, de individuele kiezer, doen daar aan mee. Viz. de PS2023 verkiezingsuitslag of de TK2021 uitslag. Waar ik persoonlijk fundamenteel een probleem mee heb is wanneer willens en wetens de voordelen ten gunste komen van een kleine groep, en de nadelen worden afgewenteld op de maatschappij. Daar zou de politiek echt wat aan kunnen doen, en dat zou een forse invloed hebben op de effectiviteit van de lobby. Maar het zal wel "wishful thinking" blijven.
Jos Wielink
Arthur VenisIk deel je mening en idd leven we in grote mate in, wat jij heel mooi noemt, een corporcratie.
We hebben zelf als bevolking deze politieke orde op deze wijze laten vormen. Het wordt weer steeds meer de strijd tussen de adel en het volk.
Ik denk graag Wishful mee. Ik ben ook bereid daar moeite voor te doen, want dat is de enige manier waarop we een kansje maken.
Takashi Yuy 1
Michel HoogendoornHet is niet zo dat de BBB zich als een Partij voor de Dieren 2.0 heeft opgezet.
Men wist op wie men ging stemmen, dat daar boeren tussen zitten is een logisch gevolg.
Eenzelfde stuk had je ook over de VvD kunnen maken, marktwerking in de zorg waar ondernemers baat bij hebben. Dat ondernemers lid zijn van de VvD mag dan ook geen verassing zijn.
Kortom er is een belangenspel aan de gang, dat is altijd al zo geweest in de democratie.
Dat de BBB opkomt voor de boeren, ala, echter door nu een doemscenario op te stellen die je niet kan onderbouwen, immers er is een risico en niet een issue op het moment.
Dat je de risico's in de gaten moet houden, akkoord, maar aan de andere kant, je MOET nu met boeren om tafel om tot een akkoord te komen, Je kan niet meer met dwang en drang dingen door de strot duwen.
Kortom, ga polderen, zoals we dat altijd hebben gedaan.
Wilco de Rijck 3
Michel HoogendoornMin Hanssen
Michel HoogendoornDit is toch een open deur intrappen?
Als je CDA uitpluist zul je er achter komen dat het merendeel christelijk is.
Als je PVV nakijkt zul je weinig "mensen van buitenlandse komaf" vinden.
En bij VVD zitten vooral rijkere Zelfstandigen en hoger geplaatsten.
Joas Van der Velde
Min HanssenWilco de Rijck 3
Min HanssenHannie Groen 5
Wilco de Rijck 3
Hannie GroenVincent Huijbers 9
Wanneer zijn ze geslaagd?
Als over X aantal jaren de zwarte stipjes bij Natura 2000 gebieden weg zijn? Dus eigenlijk een beetje zoals het oorspronkelijke stikstofkaartje waarmee alle ophef is begonnen?
Of toetsen we HOE de provincies de belangen gaan kneden en wegen om in overeenstemming te brengen met het doel dat de zwarte stipjes over X jaar weg zijn?
Deze hele exercitie ademt door de kaartjes én de grote belangen onvermijdelijkheid en weinig creativiteit.
In feite is de Nederlandse maatschappij op deze manier verworden tot een soort menshouderij.
Richard Veffer
Dat maakt wat hier gezegd wordt niet minder waar, maar legt wat mij betreft wel de vraag op tafel of we niet eerst naar de gekozen structuur van meten moeten kijken. Hoe we nu meten of natuur verslechtert, met KDWs, lijkt niet constructief in een land als Nederland.
Gooien we het kind met het badwater weg?
Jan Daalder 2
Richard VefferTom Nijbacker 4
Jan DaalderVoor stallen met honderden tot duizenden dieren is zeker geen plaats!
John Janssen 4
Tom NijbackerEn als je dan al vergunning verleend voor het houden van duizenden dieren, opgehokt op x M2, dan zou men ook eens een uitgebreide risicoanalyse erop los moeten laten. "Wat bij brand" bijvoorbeeld!?
Zou men zomaar tot de conclusie kunnen komen dat een intern brandblussysteem in de vorm van sprinklers hoognodig is.
Hadden die X duizend varkens wellicht nog een kans gehad. Maar niet nodig in ons beschaafd 'gaaf' landje. Zijn maar dieren!
Jan Daalder 2
John JanssenWilco de Rijck 3
John JanssenTom Nijbacker 4
Wilco de RijckEn dat polariseren doet de kleine minderheid onder de boeren zelf hard aan mee. Als ze daar mee stoppen ben ik zeker bereid voor een fatsoenlijk gesprek. Moeten ze echter wel willen veranderen en niet vasthouden aan zoals ze nu werken. Voor de duidelijkheid versta ik onder veranderen niet een andere stal of de mest op een andere manier verwerken en net zoveel vee blijven houden.
Dorus Verstegen
Tom NijbackerMaar als je van gangbare akkerbouw naar biologisch gaat krijg je in toename in machinale bewerkingen, zoals bijvoorbeeld onkruid wieden.
Door die toename van bewerkingen krijg je meer stikstofuitstoot. Als deze toename meer is dan 0,07 mol per hectare zou dit onder de huidige stikstofregels niet eens mogen.
En zo zie je de tegenstrijdigheid van het huidige theoretische natuurbeleid.
Wilco de Rijck 3
Dorus VerstegenTom Nijbacker 4
Dorus VerstegenJohn Janssen 4
Jan DaalderBeter maar niet doen, dat meten. Dat maakt weer 'weten' en dat kan dan weer aanleiding zijn voor onaangename gevoelens.
Jan Daalder 2
John JanssenOver stikstof uit de industrie schreef ik zelf enkele maanden geleden dit verhaal: https://www.ftm.nl/artikelen/rockwool-ammoniakuitstoot-limburg
En vele maanden daarvoor: https://nos.nl/artikel/2423989-top-100-van-stikstof-en-ammoniakuitstoters-gepresenteerd
John Janssen 4
Jan DaalderËéntje om over na te denken; wat als er grootschalige ammoniakopslag, dus overslag, plaats gaat vinden in de bv Nederland!?
Wilco de Rijck 3
Jan DaalderRichard Veffer
Jan DaalderWellicht is natuur die gevoelig is voor (te) veel stikstof niet voor Nederland weggelegd.
Wilco de Rijck 3
Richard VefferWilco de Rijck 3
Jan DaalderArthur Venis 3
Jan DaalderBegrijp me goed, ik ben geen tegenstander van (niet-lineaire) modellen die we gebruiken om een idee te krijgen van wat er mogelijk te gebeuren staat. Geenszins. Vanuit mijn achtergrond heb ik daar veel mee gedaan, weliswaar op een ander vlak, maar toch, ze zijn niet heilig. Echter, naast de modellen zou ook de praktijk een belangrijke invloed moeten hebben, de meting in het veld. Het zou me verbazen dat je alleen kaartjes, tabellen, en spreadsheets kan gebruiken om een conclusie te trekken.
Wat je er ook van mag vinden, het boek "De stikstoffuik" tracht daar inzicht in te geven. Het begint al met de constatering dat de KDW in Duitsland - ik dacht - 4000 keer hoger ligt en in Denemarken 10.000 keer. Dat is op zijn minst opmerkelijk. Ook de invloed van stikstof op de natuur hangt af van het type natuur en wat die natuur kan hebben qua hoeveelheid stikstof (in welke vorm dan ook), dus is het niet slechts in een model te vatten, en zou het pleiten voor een veldonderzoek.
Tot slot, Nederland verwordt zo langzamerhand tot een groot park fors gelardeerd met zonneweides en windmolenparken, dus wat er van echte natuur nog overblijft als we op de ingeslagen weg doorgaan...
John Janssen 4
Richard VefferHet is net als met Groningen, waar men blijkbaar medio 1986 pas het verband ging leggen tussen gaswinning en aardschokken.
Zit er iets in onze lucht dat het denken met 'gezond verstand' aantast?
Eline Gumbert 4
John JanssenJan Daalder 2
John JanssenJohn Janssen 4
Jan DaalderEen licht excuus voor mijn milde cynisme in de bijdragen. Natuurlijk was het niet nieuws toen die Natura2000 gebieden moesten worden aangewezen dat er allang een probleem bestond, wat alleen maar zou verergeren.
Daarom ook mijn vergelijk met een Groningen. Al decennia lang 'wegkijken', wat een situatie alleen maar verergert.
We hebben het hier over mogelijke belangen die mee gaan spelen in de besluitvorming van bepaalde Statenleden. Hoe dacht je dat bijvoorbeeld een CDA daar voorheen instond?
Persoonlijk ga ik er maar van uit dat een Caroline en haar beweging wel inzetten op een 'nieuwe bestuurscultuur', en zakelijke en persoonlijke belangen goed weten te scheiden.
Wilco de Rijck 3
John JanssenWilbert van de Kolk
Richard VefferEen aardig debat tussen Jan-Willem Erisman en Arnout Jaspers kan je hier vinden: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/dit-is-de-dag/ed6c74aa-b2b1-476e-8b6b-4d05e6becf4d/2023-04-10-hoe-groot-is-het-stikstofprobleem-in-nederland
willem tannemaat 1
Vele boeren zitten immmer vast in het systeem van subsidies, afhankelijkheid van de agro industrie en de Rabobank.
Wilco de Rijck 3
willem tannemaatTom Nijbacker 4
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
Tom NijbackerF Roel
willem tannemaatF Roel
willem tannemaatAndries Munnik 3
Straks ga je me nog zeggen dat een minister van justitie een achtergrond heeft in de advocatuur. Of dat Erika Terpstra wel eens in een sporttenue werd gespot.
Water is nat, je weet.
Roeren is goed hoor, maar als de geur die er dan opstijgt gelijk is aan alle andere geuren, is het gewoon kinderachtig om één partij uit te kiezen. Trek het breed, of trek het niet
John Janssen 4
Andries MunnikHans de Groot 1
Andries MunnikEn de reden waarom is gekozen voor de BBB wordt in het artikel voldoende toegelicht.
Wilco de Rijck 3
Hans de GrootHans de Groot 1
Wilco de RijckAtie Scheelings 1
Hans de GrootPersoonlijk heb ik geen enkel vertrouwen in de zuivere bedoelingen van BBBbestuurders.
Al te vaak zie ik alleen maar bezwaar makende boeren op ook maar enigszins beperkende maatregelen. Ik voorzie een heilloze geldverspilling (van ons aller belastinggeld) in zg innovatieve luchtreinigingsystemen e.d. waarvan wetenschappers al de te kleine en daardoor onvoldoende stikstofvermindering aantoonden.
anneke sasbrink 2
Andries MunnikHeel goed FTM dat jullie dit onder de aandacht brengen. Meeste Nederlanders zijn onwetend als het over de BBB gaat daarom is het goed dat journalisten dit onderzoeken.
John Janssen 4
anneke sasbrinkVraag zuiver uit interesse naar het fenomeen BBB gesteld.
Andries Munnik 3
anneke sasbrinkanneke sasbrink 2
Andries MunnikAndries Munnik 3
anneke sasbrinkdie daar anders instaat. De veesector vindt ongetwijfeld dat zij een maatschappelijk belang dienden. En als je je daar in kan vinden stem je BBB en mag je hopen dat die mening gevolg krijgt in beleid. Zo gaat het volgens mij al sinds het prille begin. En daarom bevreemd het mij zo dat FTM dit op de hier gedane (eens: 'clickbaity' kop) wijze doet. Maar iedereen mag er het zijne of hare van denken hoor, vanzelfsprekend. Ik krijg allleen jeuk van de onderstroom van hypocrisie die nagenoeg iedereen bezigt vandaag de dag (NIMBY-denkwijze), ikzelf ongetwijfeld ook punten, maar hopelijk zo min mogelijk.
Wilco de Rijck 3
anneke sasbrinkanneke sasbrink 2
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
anneke sasbrinkanneke sasbrink 2
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
anneke sasbrinkAtie Scheelings 1
anneke sasbrinkJaap-Jan Poot
Jan Daalder 2
Jaap-Jan PootMaar wij blijven het zeker volgen. Vier jaar nog tot de volgende PS-verkiezingen.
Wilco de Rijck 3
Jan DaalderAndries van der Werff
In de landbouw hebben ze het weleens over de term “warme grond”.
John Janssen 4
Andries van der WerffMenig wethoudertje is daar blijkbaar drukker mee dan met de 'reguliere' woningbouw!
Dirk-Jan van Waaijen 1
John Janssensquarejaw 5
John JanssenJohn Janssen 4
squarejawsquarejaw 5
John JanssenTom Nijbacker 4
squarejawWij hebben op FTM graag stevige, inhoudelijke discussies onder onze artikelen. Een voorwaarde daarvoor is echter wel dat dit met open vizier gebeurt. Daarom verwachten we van onze leden dat ze onder hun eigen naam reageren.
Jinke Hesterman 1
Jan Daalder 2
Jinke HestermanJohn Janssen 4
Jan DaalderTom Nijbacker 4
John JanssenWilco de Rijck 3
Jinke HestermanLouis van Dijk
bouke bunnik 2
Louis van DijkPS. wat mij betreft is het niet overduidelijk dat in de senaat en provincies de eigen verantwoordelijkheid van politici altijd goed gaat; ik hoop dat BBB dat netter doet dan sommige andere partijen, maar ik denk dat het goed is er nu ook naar te kijken. En ook bij andere partijen natuurlijk (VVD en wonen vaak, CDA en landbouw, maar in Limburg ook vriendjespolitiek en cliëntelisme, hoewel dat ook strafbaar is en dus bij het OM/rechter kan landen).
Louis van Dijk
bouke bunnikP.S. Ik bedoelde met 'heisa' overigens niet specifiek het artikel van FTM maar de 'heisa' over de BBB in het algemeen.
Ja Ja
Louis van DijkAtie Scheelings 1
Louis van DijkWe gaan het zien!
Cor Broeders 4
Nu wel. Dus doorpakken daarmee.
De combinatie van vvd en bbb in de provincies gaat als behoorlijk rechts, en de laatste gesteund door de voerindustrie, niet echt meehelpen aan het oplossen van de problemen die we hebben.
Eigenlijk zij je in heel de politiek, en in de waterschappen, belangenverstrengeling. Daar kan alleen journalistiek nog enige controle op uitoefenen.
Wilco de Rijck 3
Cor BroedersCor Broeders 4
Wilco de RijckTom Nijbacker 4
Wilco de RijckEn wat rechtvaardigt die, als de overgrote meerderheid niet op BBB heeft gestemd?
Atie Scheelings 1
Cor Broedersanneke sasbrink 2
Er dient volgens mij veel strengere wet- en regelgeving te komen t.a.v. belangenverstrengeling. Er moeten duidelijke sancties komen die kunnen worden opgelegd als iemand zich niet aan de regels houdt. Zoals in bovenstaande artikel door BBB'ers wordt beweerd dat iemand op zijn blauwe ogen geloofd kan worden dat hij/zij niet voor zijn eigen belangen opkomt is wel zeer naïef en gelooft natuurlijk ook niemand.
De Gelderse BBB'er R. Loeters heeft een handelsbedrijf in grondstoffen voor de zuivelindustrie. Dit is pure belangenverstrengeling. Wat mij betreft zou dit verboden moeten worden. Deze belangenverstrengeling zorgt ervoor dat er niet objectief gekeken kan worden naar belangrijke beslissingen die moeten worden genomen in de veesector. Mevr. Evers kan heel positief zijn over een stuk grond wat ze nat heeft gelegd en laat ik vooropstellen dat dit goed is. Echter het feit blijft dat ze eigenaar is van een kippenstal voor 20.000 kippen. Deze kippen dragen bij aan het mestoverschot (stikstof) en daardoor moet nu juist de veestapel drastisch verminderen. Drastische beslissingen nemen zoals inkrimping van de veestapel kun je niet objectief nemen als jezelf geld verdient (eigen bedrijf is) in deze veesector.
Daarbij kun je ook vaststellen dat BBB'ers met geen woord reppen over het enorme dierenleed in deze veesector. Ze hebben het niet over het sluiten van megastallen het overstappen op kleinschalige veeteelt of een plantaardig voedselsysteem.
Tip om onderstaand artikel eens te lezen:
https://decorrespondent.nl/14396/het-eerlijke-verhaal-bbb-wil-dat-nederland-het-slachthuis-van-europa-blijft/f8c2cf99-3329-0d80-0ec4-d819109399dd
Johannes Neef
anneke sasbrinkik voelde de behoefte om te reaegren en zie dat er velen zijn. Ver boven het gemiddelde schat ik, van reacties op andere stukken van FTM.
Vooropgesteld dat FTM nuttig spit en graafwerk doet dat geen ander medium zich kan veroorloven, en daar betaal ik graag voor.
Echter dit verhaal steun ik niet. Er is al veel over geschreven hierboven, dus dat zal ik proberen niet te herhalen.
Echter wat ik mis is het feit dat de meeste boeren 10x meer van de natuur weten dan het gemiddelde stadsmens, en waar ook meestal de linksere stromingen te vinden zijn., naar die nog geen spruitje van ene bloemkool kunnen onderscheiden. Ga er nou eens vanuit dat boeren ook een goede en schone en krachtige natuur willen. Het is in hun eigen belang. Ze boeren vaak al eeuwen op dezelfde plek en zijn zich zeer bewust van de impact en het belang van bedrijfscontinuiteit. Laat ze medenken in oplossing ipv tegenstanders te creeren. Dan komen we er best wel uit. Nu wordt het een voor-tegen en dat gaat verliezers opleveren en heel veel tijd kosten.
Verder is de concentratie er omdat niemand meer wil betalen voor goede voeding, gedreven door inkooporganisaties. De boeren moeten dus mee in deze schaalvergroting. Die kracht is enorm en vormt een belangrijk onderdeel van dit probleem.
Los daarvan: ga uit van de integriteit van mensen. Zoals al geschreven kan dan echt niemand meer in de politiek, alleen sociologen en (ex) onderwijzers. Dat terwijl we zakelijke & inhoudelijke kennis zo hard nodig hebben in de politiek, want die is er nauwelijks meer. Kijk maar naar de samensteling van de 2e Kamer zou ik zeggen....
Als laatste: er zijn zoveel manieren om wat aan deze problematiek te doen, anders dan uitkopen. De hele discussie versmalt zich hiernaar en dat beperkt de oplossingsrichtingen. En als je dan uitkoopt: niet zeuren, betaal 150% van de waarde en klaar, en niet het eindeloze gedram met tig organisaties a la Groningen.
Hans Neef
anneke sasbrink 2
Johannes NeefWaarom zouden consumenten niet meer willen betalen voor goede en gezonde voeding? Dat is een fabel waardoor juist schaalvergroting door de sector in stand gehouden kan worden.
squarejaw 5
anneke sasbrinkJohannes Neef
squarejawanneke sasbrink 2
squarejawJohn Janssen 4
Johannes NeefDie 150% komt vast goed met die "woest aantrekkelijke regeling" van Minister van der Wal. Jammer dat we nog geen uitgewerkt plan van haar hebben gezien hierover. Wellicht nog 'tekort' dag!
Ikzelf, en denk ik toch wel een heleboel medelanders met mij, heb totaal geen moeite met een boerenbedrijf dat met 'normale' proporties zijn/haar nering weet te doen. Moeten we zuinig op wezen en steunen waar nodig.
Het zijn de meer, meer en nog meer megastallen waar ik, en andere met mij denk ik, moeite mee hebben. Een verdienmodel wat volledig is doorgeschoten en totaal geen mededogen voor de dieren heeft, laat staan voor een natuur.
We gaan de komende jaren zien wat een BBB gaat bijdragen aan de goede nivellering van het boerenbedrijf!
Johannes Neef
John JanssenWim Flierman 1
Johannes NeefWat maakt dat jij denkt dat boeren meer weten van natuur en biodiversiteit dan heel veel burgers uit de stad of het platteland, links of rechts, die natuur hebben bestudeerd als natuurliefhebber of wetenschapper, of van gemiddelde biologen, ecologen en wetenschappelijke onderzoekers wereldwijd. Dit was misschien vroeger zo, toen boeren waarschuwden, geen machines en trekkers en vooral geen kunstmest te gebruiken en zeker geen insecticiden, herbiciden, fungiciden, (met een mooi woord gewasbeschermingsmiddelen), omdat dit hun productiemiddel, de bodem, en natuur zou bederven. Deze boeren, waarvan ik een boerenzoon ben, altijd "rechts" stemde, landbouw heb gestudeerd, en groot voorstander was van de "vooruitgang" door mechanisatie en schaalvergroting, deze generatie boeren met alleen een paard als trekker, waren 100 % afhankelijk van de natuur en hadden dus veel kennis over die natuur. Zij waren overtuigd dat door alle vernieuwingen hun productiemiddel, de bodem, hieronder zou lijden en alle bijbehorende leven daarin. Echter door het wonder kunstmest, werd het mogelijk de bodem volledig uit te leven, waardoor alle natuurlijke weerstand is verdwenen en overal nu chemie voor nodig is. Achteraf kregen ze deels gelijk moet ik tot mijn spijt bekennen. Gelukkig zijn er ook veel boeren, die dit ook beseften en zijn een andere weg ingeslagen. In plaats van meer, groter en industriële productie, zijn ze weer samen met de natuur gaan werken. Echter deze boeren krijgen geen aandacht omdat je ze niet hoort, gaan niet de snelweg op met gesubsidieerde trekkers, maar volgen hun eigen weg. Zij zijn niet interessant voor media, want maken geen spektakel. Veel grote industriële boeren, hebben vooral kennis van bedrijfseconomie, maar veel minder van natuur. Dus ja, laat ze uit hun bubbel komen, bredere kennis verzamelen en angst voor de toekomst opzij zetten. Ben benieuwd hoe de BBB dit gaat oplossen.
Johannes Neef
Wim FliermanEchter uw 2e deel ben in het volledig mee eens. "Dansen met gehoornde dames" geeft de kern van dit probleem + de (uw en mijn) oplossing weer.
HN
Wim Flierman 1
Johannes Neef