
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Ministerie van VWS maakt van openbaarmaking corona-documenten een jarenlange opgave
© Ministerie van Defensie
Defensie houdt cruciale beademingsapparatuur achter de hand
Defensie beschikt over cruciale beademingsapparatuur die per direct nodig is om extra mobiele intensive care units (MICU’s) mee uit te rusten, en houdt deze achter de hand voor (toekomstig) eigen gebruik. De MICU’s zijn nodig om ernstig zieke patiënten over de nog beschikbare IC-bedden te verdelen. Dit blijkt uit onderzoek van Follow the Money.
Defensie beschikt over minimaal 19 beademingsapparaten die niet aan ziekenhuizen ter beschikking worden gesteld, hoewel de vraag naar beademingsapparatuur voor mobiel IC-gebruik groter is dan ooit. Het gaat om state of the art ventilatoren van de Zwitserse fabrikant Hamilton, die in Nederland op dit gebied marktleider is. Deze apparaten zijn cruciaal voor gebruik in zogeheten mobile intensive care units (MICU’s). Een MICU is een grotere ambulance of een andere mobiele eenheid (een helikopter of een unit in een ziekenhuis) die met hoogwaardige en robuuste high end-apparatuur is uitgerust.
De MICU wordt onder meer gebruikt om een patiënt met intensieve zorgbehoeften van het ene naar het andere ziekenhuis te vervoeren. Zulk patiëntenvervoer is van essentieel belang, omdat de herverdeling van de beschikbare IC-ruimte in Nederland afhangt van deze MICU’s.
Zondagavond meldde het RIVM dat het aantal opnames op de intensive care hoger zal uitvallen dan eerder was geraamd. Ziekenhuizen in het zuiden zijn al enkele dagen bezig om coronapatiënten over te brengen naar ziekenhuizen elders in het land. Een goed ingevoerde bron vertelde FTM dat afgelopen week daartoe al Hamiltons van Defensie zouden worden geleverd. Maar die levering heeft nooit plaatsgevonden.
‘Nee, die Hamiltons gaan wij niet leveren,’ zegt de woordvoerder van Defensie tegenover Follow the Money. ‘Het lijkt op een misverstand te berusten dat die zijn toegezegd aan verschillende ziekenhuizen. Dat heeft Defensie nooit toegezegd. Wij hebben die apparaten nodig, omdat het de enige ventilatoren zijn die geschikt zijn voor bijvoorbeeld vervoer van patiënten door de lucht. Die capaciteit hebben we nodig om personeel dat gestationeerd is in het buitenland te kunnen vervoeren, maar het kan ook ingezet worden om burgers binnen Nederland te vervoeren.’ Hij voegt eraan toe dat Defensie onlangs enkele militairen uit missiegebieden heeft moeten weghalen vanwege coronabesmetting. 'Voor medische evacuaties heb je beademingssets nodig.' (*) Tot slot houdt Defensie er rekening mee dat de apparatuur vanwege de coronacrisis ingezet moet kunnen worden in het Caribisch gebied als onderdeel van de noodhulp.
De door Defensie genoemde mobiele inzetbaarheid van de Zwitserse apparatuur – het gaat hier om de Hamilton T1 – is ook cruciaal voor de mobile intensive care units die in Nederland actief zijn. Nederland heeft nieuwe apparaten bij Hamilton besteld, dat inmiddels zijn productie heeft verdubbeld.
Nederland is sinds 2007 opgedeeld in zeven verschillende regio’s met zeven MICU-centra. Die kunnen de beschikbare capaciteit onderling alleen goed verdelen wanneer patiënten tussen de verschillende ziekenhuizen kunnen worden vervoerd. Dit is ook de reden waarom er in Nederland minder IC-bedden zijn dan bijvoorbeeld in België: capaciteit tussen ziekenhuizen wordt verdeeld, en zo nodig herverdeeld.
Het vervoer wordt per regio vanuit de verschillende centra geregeld. Wanneer bijvoorbeeld een patiënt van het streekziekenhuis in het Brabantse Boxmeer naar Eindhoven moet worden vervoerd, wordt dat vanuit het MICU-centrum in het Nijmeegse RadboudUMC geregeld.
De zeven verschillende regio’s met zeven MICU-centra
Om het aantal IC-bedden in Nederland te kunnen opschalen, zal ook de beschikbare MICU-capaciteit van acht ambulances moeten worden uitgebreid. Daarvoor zijn hoogwaardige beademingsapparaten nodig. De beademingsapparatuur – ook wel ventilator genoemd – die in een MICU zit, is merendeels afkomstig van Hamilton. ‘Dat is de apparatuur die we kennen, die we vertrouwen, die we nu moeten hebben. We moeten levens redden,’ zegt een specialist die bij een van de zeven MICU-centra in Nederland werkzaam is.
Een goed ingevoerde bron meldt FTM dat Defensie in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht nog eens 10 tot 20 Hamiltons heeft staan
Minimaal 19 Hamilton-apparaten staan op dit moment dus ergens in Nederland opgeslagen en worden niet ingezet om de huidige extreme behoefte aan beademingsapparatuur in Nederland te lenigen. Het ministerie van VWS laat weten dat de specifieke vraag om de Hamilton-apparatuur niet bij defensie is gemeld. ‘Als VWS de Hamiltons wil, moeten ze dat verzoek indienen,’ laat de woordvoerder van Defensie weten. ‘Dan gaat het LOCC beslissen en die leggen dan verzoek bij ons neer. Een verzoek om die Hamiltons te leveren hebben wij niet gekregen.’
Het ministerie van VWS zegt tegen FTM dat het Defensie ‘in algemene zin’ om beademingsapparatuur heeft gevraagd. Oud-minister Bruno Bruins meldde de Kamer op 16 maart nog dat er in totaal 70 beademingsapparaten door Defensie geleverd konden worden.
Dat werden er uiteindelijk in totaal niet meer dan 65. Zaterdagavond maakte het ministerie van Defensie bekend dat het 25 beademingsapparaten aan ziekenhuizen beschikbaar stelt. Eerder leverde Defensie er al 40. Daar zitten geen apparaten van Hamilton tussen, die geschikt zijn voor inzet in een MICU. Die houdt Defensie nog achter. ‘We gaan verder niets meer leveren, want wat we nog hebben, hebben we zelf nodig,’ laat de woordvoerder van Defensie weten.
Op vragen van FTM naar het aantal Hamiltons dat Defensie bezit, meldt een woordvoerder dat het gaat om 19 apparaten. Een goed ingevoerde bron meldt FTM dat Defensie in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht nog eens 10 tot 20 Hamiltons heeft staan. Op vragen of dit klopt, geeft Defensie ondanks herhaald vragen geen antwoord.
‘Voor zover mij bekend, voorziet Philips op dit moment in Nederland geen enkele intensive care-afdeling van ventilatoren’
Nieuwe apparaten van Philips
Afgelopen zaterdagmiddag werd de levering van 100 beademingsapparaten van Philips bekendgemaakt. Nederland heeft in totaal 1000 exemplaren besteld. Philips-ceo Frans van Houten meldde gisteravond in het televisieprogramma Op1 dat de Nederlandse overheid die twee weken geleden heeft besteld. In de IC’s van Nederlandse ziekenhuizen is het Philips-product niet bekend. ‘Voor zover mij bekend, voorziet Philips op dit moment in Nederland geen enkele intensive care-afdeling van ventilatoren,’ zegt Diederik Gommers, intensivist bij het Rotterdamse Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).
Hoewel deze levering belangrijk is om de aantallen beschikbare IC-bedden op te schalen, brengen de 100 nieuwe apparaten geen wezenlijke verandering in het aantal mogelijk beschikbare MICU’s. Philips laat FTM desgevraagd weten dat het een specifiek type levert: de Trilogy Evo Ventilator with OBM. Dat in de VS gebouwde apparaat is weliswaar geschikt voor mobiel gebruik, maar is vooral voor de thuiszorg ontworpen. Specialisten laten FTM weten dat deze apparaten niet goed inzetbaar zijn in de mobiele IC’s en dat de Hamilton T1-ventilatoren van Defensie zeer gewenst zijn.
(* Toegevoegd na publicatie van dit artikel.)
Update: Maandagochtend meldt een woordvoerder van Defensie dat het Centraal Militair Hospitaal geen Hamiltons heeft
Update: Maandagmiddag. Philips hecht er aan te benadrukken dat de Trilogy Evo Ventilator with MBO ook geschikt is voor invasief gebruik op de IC (daarmee wordt bedoeld dat artsen een flexibele buis in de luchtpijp kunnen aanbrengen om de luchttoevoer te regelen).
62 Bijdragen
Mark Osterloh 2
Beetje misleidende kop boven dit artikel. De kop had ook kunnen zijn "defensie houd ventilatoren beschikbaar om militairen terug te halen"
Stijn Sap 1
Mark OsterlohEr lijken vanuit defensie heus wel afwegingen achter het (nu) niet beschikbaarstellen van die Micus te zitten. Afwegingen waar je het uiteraard wel mee oneens kunt zijn.
Nicole van Eijkern 1
Mark OsterlohMitch Stuntpiloot 2
Mark OsterlohEric Smit 11
Mitch StuntpilootWe beschrijven de feiten zo goed als we kunnen en dat doen we anders ook. Het is duidelijk dat er een afweging gemaakt moet worden wat urgenter is: een toekomstige luchtbrug tussen Caribische eilanden of hier in Nederland de acute vraag naar apparatuur lenigen?
Stijn Sap 1
Eric SmitWelk beleid defensie hierin ook volgt... ze zullen in de ogen van sommigen niet het juiste doen. Het artikel geeft verder inderdaad wel de feitelijke situatie weer en stelt de lezer hiermee in staat om er iets over te vinden.
Martien van Dongen 4
Stijn SapDiederik Van Omme 1
Eric SmitEric Smit 11
Mark OsterlohGerrit Zeilemaker 6
Eric SmitEric Coomans
Eric SmitEric Smit 11
Eric CoomansDat 'achterhouden' iets 'crimineels' heeft, betwist ik graag. Verdonkeremanen is een criminele variant, maar niets duidt daarop. Van enig crimineel gedrag is dan ook absoluut geen sprake en daar is op geen enkele manier in kop, intro of tekst iets terug te vinden. De inhoud is goed uitgezocht en er staan feiten/details in die nog nergens in Nederlandse media zijn genoemd. De inhoud van ons artikel wordt ook niet betwist.
Voor de duidelijkheid: onze soldaten staan op dit moment niet aan het front. Er is bij mijn weten nergens een gewapend conflict gaande waar Nederland actief bij is betrokken. De mensen in de zorg daarentegen worden op dit moment met de grootste crisis uit hun bestaan geconfronteerd. Het gaat in situaties als deze om het maken van keuzes. Daarvoor is onder andere een feitelijke en relevante informatievoorziening voor nodig. Daar leveren wij een bijdrage aan.
Met vriendelijke groet,
Eric
Piet Snot 1
Eric CoomansArjan Hoogenboom 1
Eric SmitIk vind dat je met je opmerking met betrekking tot de frontlinie toch wel een beetje de plank misslaat. Onze militairen in het buitenland hebben ook recht op hulp als dat nodig is. Dat kan wat lastig zijn als de betreffende apparatuur dan opeens uitgeleend is. Verder zijn er al coronagevallen vastgesteld bij defensie. Vaak leven militairen dicht op elkaar waardoor besmetting makkelijk voor kan komen.
Annemiek van Moorst 11
Mark OsterlohEric Smit 11
Mark OsterlohWe hebben de kop inmiddels gewijzigd nadat een lid per mail met een goede suggestie kwam. 'Achterhouden' heeft teveel de betekenis dat er iets mis gaat, 'achter de hand houden' geeft aan dat Defensie apparaten nodig heeft voor de mogelijke uitvoering van taken.
De inhoud van het artikel is ongewijzigd.
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
Groet,
Eric
test test
Eric Smit 11
test testUpdate dinsdagmorgen: We hebben de kop inmiddels gewijzigd nadat een lid per mail met een goede suggestie kwam. 'Achterhouden' heeft teveel de betekenis dat er iets mis gaat, 'achter de hand houden' geeft aan dat Defensie apparaten nodig heeft voor de mogelijke uitvoering van taken.
De inhoud van het artikel is ongewijzigd.
Roelof Reineman
Maar goed om te weten dat er meer fabrikanten zijn die de productie opschalen.
Niek Jansen 9
Als je goegelt op de firmanaam Dräger in de illustratie boven het artikel verschijnt er een reeks artikelen over de beademingsapparatuur Hamilton T1 waarover het hier gaat. In een van die artikelen is te lezen dat de onderneming dit jaar een bestelling van de Bondsrepubliek van 10.000 apparaten zal afleveren.
Philips CEO Frans van Houten had het in OP1 over een bestelling van Nederland van 1000 apparaten en er zouden al 200 apparaten geleverd zijn, wat wordt betwijfeld door een van de zegslieden in het artikel van FTM.
Is Dräger nooit benaderd door Nederland om die apparaten te leveren?
Maar in feite leverde Defensie al 65 apparaten voor beademing zie ik juist op WNL bij monde van de commandant der strijdkrachten, dus idd is de titel van het stuk niet correct, naast wat Defensie allemaal nog meer doet zoals levering van duizenden kilo's voedsel aan de voedselbanken, helpen bij het vervoer van patiënten edm.
Eric Smit 11
Niek JansenNiek Jansen 9
Eric SmitMaar mijn vraag was over evt. levering van beademingsapparatuur door Dräger die kennelijk wel de capaciteit heeft
Eric Smit 11
Niek JansenPeter Leest
Eric SmitEric Smit 11
Peter LeestMaar ik ben benieuwd: wat had jij opgeschreven als je in onze schoenen had gestaan?
Groet,
Eric
Peter Leest
Eric SmitLeuke vraag, zeker niet van uit de verdediging!
Nu sta ik niet in jullie schoenen en heb ik ook niet de spanning, frustratie en emoties van het onderzoek meegemaakt. Dus dat maakt het makkelijk praten.
Ik den/hoopk dat ik er iets van gemaakt had als:
"Defensie lijkt te terughoudend te zijn met inzet van cruciale beademingsapparatuur."
Waarbij ik nog twijfel over het woordje "te". Wordt de kop niet sterker door die weg te laten.
Ik ben benieuwd wat ik gemist zou hebben als ik die kop gebruikt zou hebben
Gr. Peter
Eric Smit 11
Peter LeestHet is inderdaad anders als je bezig bent met het maken van dit type artikelen en je verneemt de signalen uit het veld van de mensen die bezig zijn om die broodnodige capaciteit uit te bouwen. We hebben daarom van te voren ook goed overlegd of deze kop bij de inhoud paste. Juist vanwege die noodzakelijke snelle opbouw van de IC-capaciteit in Nederland (die, zo gaf het RIVM zondag aan, nu binnen twee weken versneld moet worden uitgebreid!), vonden wij het gepast om die urgentie aan te brengen. Nu naar jouw voorstel. Je gebruikt het woord 'lijkt'. Daarmee oogt het alsof daar nog geen zekerheid over bestaat. Dat is niet zo: Defensie heeft ons meerdere malen verteld dat het om de in het artikel genoemde redenen de Hamiltons niet wenst over te dragen. Ze hebben die zelf nodig. Ik zou dan op zijn minst 'is terughoudend' hebben gebruikt. Maar ook 'terughoudend' is niet het goede woord, want Defensie twijfelt niet en drukt zich duidelijk uit. Kortom: je zou volgens mij hebben gemist dat er zich een urgente, feitelijke situatie voordoet (die gelukkig op eenvoudige wijze kan worden opgelost, maar dat laatste is meer de conclusie die een lezer zou kunnen trekken).
Peter Leest
Eric SmitEric Smit 11
Peter LeestPeter Leest
Eric SmitEric Smit 11
Peter LeestAnnemiek van Moorst 11
Eric SmitRichard Jong 13
Eric SmitIn dat perspectief is het namelijk logisch dat defensie verwijten wordt gemaakt. Hup dit is nu het meest urgent, alle hens aan dek!
Alternatieve titel: "Defensie levert niet al het beschikbare beademingsapparatuur"
of "Alle cruciale beademingsapparatuur nodig, defensie stelt andere prioriteiten"
'Achterhouden' heeft wel degelijk een criminele connotatie: https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/achterhouden
[Verwijderd]
Eric Smit 11
[Verwijderd]Dit lijkt me op zijn zachtst gezegd speculatief.
Feit is dat doet er zich een dringende crisissituatie voordoet en wel in de zorg.
Diny Pubben 9
Eric SmitDiny Pubben 9
Eric SmitC. Tamsyn 4
Eric SmitBij Eva Jinek kwam vrijdag een in dit verband nuttige case voorbij. Peter van der Voort van het UMC in Groningen en ic-vraagbaak Diederik Gommers waren te gast. Van der Voort liet 'adipositas' vallen, wat 'zwaarlijvigheid' bleek te betekenen. Bijna alle coronapatienten op zijn ic hadden er last van; hij vermoedde een verband. Gommers bevestigde dat 80 procent van de coronapatiënten die aan de beademing liggen te zwaar is.
Mocht onderzoek uitwijzen dat de zwaarlijvigen niet hoefden te worden beademd wanneer ze een gezond gewicht zouden hebben, dan leidt dat tot ethische complicaties. Kysia Hekster hoeft in dat geval geen dagelijkse stand-up meer te doen over het ic-beddentekort, de kern van de hele crisis. Er zou nog altijd een probleem met corona zijn, maar met veel minder slachtoffers.
Martien van Dongen 4
Als het tijdens deze crises onverhoopt defensie hun materiaal nodig heeft voor hun calamiteit dan kunnen ze die weer invorderen. Niet leuk maar nood breekt wet.
Nu niet leveren is vele malen erger omdat het zorgsysteem daarop gebaseerd is.
De tekorten van nu is door flaters uit het recente verleden ontstaan.
Puck Bulthuis 2
David Baden
Die MICU's zijn vooral de afgelopen dagen toegepast en worden nu minder belangrijk aangezien de opschaling nu vooral lokaal gaat zijn. Daarbij heeft elke ambulance ook beademingsapparatuur, dus begrijp nu niet waar die extra T1's gebruikt gaan worden? Want die kunnen niet zomaar in een standaard ambulance geplaatst worden. Dus die extra beademingsapparatuur gaat in een ziekenhuis staan. En dan zijn die 18 stuks echt een druppel op een gloeiende plaats terwijl defensie terecht aangeeft dat ze mogelijk ook nog in het Caribisch gebied gebruikt gaan worden, wat ook gewoon Nederland is.
Daarbij doen jullie net alsof die 100 beademingsapparaten van Philips niks waard zijn ten opzichten van de 18 T1's van defensie. Wat een beetje vreemde logica is, gaat namelijk uiteindelijk gewoon om beademingsapparatuur, ongeacht welk merk, want ook die T1's is nog niet overal ervaring mee. Dus ook dat stukje mist logica.
Zou jullie erg sieren om dit artikel terug te trekken.
Eric Smit 11
David BadenWe spreken uitgebreid met bronnen die aan het zorgfront staan en die precies weten welke apparatuur nodig is op welke plek. We hebben goed laten informeren over de verschillende types beademingsapparatuur. We zijn de enige journalisten die Philips hebben gebeld om te vragen om welk typenummer ventilator het gaat. We hebben experts op dit gebied gesproken en afwegingen gemaakt. Conclusie is dat je ook de wereld van de beademingsapparatuur kwaliteitsverschillen hebt. Zoals de heer Gommers het aangeeft: de spullen van Philips staan in Nederland nergens op IC's. En het feit is dat het beste materiaal op dit moment keihard nodig is om de capaciteit van het MICU-systeem uit te breiden.
Met vriendelijke groet,
Eric Smit
Arnout Rutteman 2
Een militair die zijn middelen afgeeft is per definitie een slechte situatie, we hebben het hier over zeer goed getrainde personen: kundig, bekwaam en een omgeving die ingesteld is op een langdurige inzet. Mijns inziens de beste aanvulling op ons, naar nu blijkt fragiele, zorgsysteem.
Eric Smit 11
Arnout RuttemanWe zijn uitgegaan van de dringende vragen van de mensen in het veld en hebben kunnen constateren dat er specifiek materiaal bij Defensie staat dat direct ingezet kan worden om de capaciteit aan MICU's te laten toenemen. ‘Dat is de apparatuur die we kennen, die we vertrouwen, die we nu moeten hebben. We moeten levens redden,’ zei een specialist die we spraken.
Het gaat vervolgens om het inschatten van de graad van urgentie en het afwegen van belangen. Dat is aan de mensen bij Defensie en VWS. Wij hebben hier alleen maar de feitelijke situatie beschreven.
Groet,
Eric
Haijo van der Ploeg 2
Eric Smit 11
Haijo van der PloegIk neem aan dat je op de kop van het artikel doelt. Daar nemen meer mensen aanstoot aan en toch is dat precies wat er aan de hand is. ‘We gaan verder niets meer leveren, want wat we nog hebben, hebben we zelf nodig,' stelt de woordvoerder van Defensie. De vraag is wie bij Defensie die afweging maakt en op welke gronden. Het antwoord laat nog op zich wachten.
Met vriendelijke groet,
Eric Smit
Diederik Van Omme 1
Eric SmitEric Smit 11
Diederik Van OmmeJe moet weten dat we als journalisten altijd keuzes moeten maken en dat we daarmee nooit iedereen tevreden kunnen stellen. Ik heb hierboven bij andere reacties proberen aan te geven waarom we voor het woord hebben gekozen. Daar staan we nog steeds achter.
Met vriendelijke groet,
Eric
Eric Smit 11
Haijo van der PloegC. Tamsyn 4
Het RIVM heeft als eerste boodschap dat zij bij besmettingen door contactonderzoek de verspreiding kunnen indammen. Men hoeft zich geen zorgen te maken, omdat alleen ouderen en mensen met onderliggende ziekten kwetsbaar zijn, en een besmet persoon kan anderen pas aansteken als hij/zij ziekteverschijnselen vertoont.
Het beleid was erop gericht om zo weinig mogelijk disruptie van het normale leven te veroorzaken, met het advies aan mensen met symptomen om zich afzijdig houden. Op tv worden Nederlanders geïnterviewd die verkondigen zich nergens zorgen om te maken en zich ‘niet door het virus te laten kisten’. Geen enkele reden tot paniek.
Van hoofdeconomen van de grote banken tot de man op straat was men apetrots op de nuchterheid van de Nederlanders: de media blazen het verhaal op; dit is gewoon een griepje dat overwaait. Nederland ligt onder de zeespiegel. Wij hebben altijd risico’s getrotseerd. Polderen is een breed gedragen en effectief systeem. Twee derde van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in de Nederlandse overheid en politiek. Op hun beurt vertrouwen de politici blindelings op de experts van het RIVM.
In de afgelopen 50 jaar heeft Nederland geen noemenswaardige uitbraak van virussen gekend. Vanuit dit cultureel-historisch perspectief is het begrijpelijk dat men laconiek is over het nieuwe coronavirus. De nadruk van het beleid en de media lag vooral op het lage sterftecijfer (circa 2 procent). Dat is iets meer dan de ‘gewone griep’, dus waar maak je je druk over. Dat niemand immuniteit tegen dit virus heeft, en de verspreiding daardoor veel sneller gaat, werd niet breeduit gecommuniceerd.
Jan Ooms 10
Zouden ze bij de Telegraaf ook zoveel reacties krijgen op hun 'koppen'?
Maar, vervelen we ons nu al zó erg dat het grootste deel van de bijdragen over het al of niet 'tendentieus zijn' van de kop boven dit artikel gaat?
Anthonie Taselaar 6
Jan OomsC. Tamsyn 4
Denk aan de hiv-epidemie. Er waren allang mensen aan het sterven in Afrika en niemand had het opgemerkt. Men had er de infrastructuur niet voor om het te ontdekken.
Hiv is pas ontdekt toen er een aantal rijke blanke mensen in Amerika aan zijn gestorven. Dan was het alle hens aan dek. Bij ebola gebeurde onlangs net hetzelfde. Dat was al jaren aan het circuleren in Afrika en opeens hadden we een vaccin nodig omdat er een paar blanken zijn gestorven.
Die selectieve wreedheid zit er nog altijd in. Je kan het moreel afstotelijk vinden, maar het zit ingebakken in onze manier van denken. Mensen komen niet op straat om de gezondheidszorg in Afrika te promoten. Dat doen ze pas als het hier toeslaat. Misschien kunnen we dat ook van micro-organismen leren: ''solidariteit loont''.
We zullen er mee moeten leren leven dat het leven in het rijke westen ook niet oneindig is. Er zullen nu ouderen op de intensive care liggen die als ze van corona zijn ''genezen'' hun kwaliteit van leven zo is verslechterd dat zij als zwaar gehandicapt de rest van hun nog korte leven zullen slijten.
Ik heb voor mijzelf al besloten niet behandeld te willen worden mocht corona mij te pakken krijgen, en mijn IC plaats te offeren voor een jonger medemens met veel gunstigere vooruitzichten. Wij zijn geen superieur ras maar een bewoner een gast van de aarde, niemand kiest waar zijn wieg komt te staan. Solidariteit is veel belangrijker, hadden we dat meer gehad dan was de wereld veel minder rot geweest.
Gerrit Zeilemaker 6
Wonderlijk ook dat als defensie zich moet schikken zoveel mensen zo autoriteitsgevoelig blijken en onmiddellijk in de houding schieten. Je kunt nu niet apparatuur in reserve houden voor een verwacht gebruik, ze zijn nu nodig en defensie moet schikken. Goed dat FTM ook deze discussie aan durft!
[Verwijderd]
Theo van Beuningen 4
Fred Klanderman
Als je voor eigen mensen nodig zou hebben kan je er elk moment eentje uit de burgerhulp terughalen lijkt mij !
Dus gewoon inzetten nu het Nodig is !!
Top van FTM om dit te plaatsen
C. Tamsyn 4
Fred KlandermanIk denk niet het zo werkt, je kunt moeilijk als een beademingsapparaat aan een patient zit gekoppeld deze zo maar loskoppelen, het is de bibliotheek niet!
HH Manders 4
Fred KlandermanIk zie de krantenkop al:
"Defensie vermoord Corona patiënt!"
Want dat betekent het gewoon als je bij een patiënt die beademing nodig heeft het apparaat weghaalt (en er geen ander apparaat is).
Fred Klanderman
HH MandersC. Tamsyn 4
Fred KlandermanWant dat is vakwerk. Elke patiënt kent een eigen beademings-optimum. De druk van de ademhaling, de frequentie, de manier van beademen, het is elke keer weer anders, en het vergt continu aanpassing tijdens de opname.
Nood breekt wet: kwaliteitseisen worden al opgerekt. 'In plaats van één verpleegkundige op één bed kan dat één op drie worden', zegt Rik Gerritsen van het MCL. Anesthesiemedewerkers springen bij. Zij krijgen een twee uur durende spoedcursus hoe covid-19-patiënten te verplegen. 'We kunnen ze wel een kunstje leren, maar dat kunnen ze alleen uitvoeren als ze worden aangestuurd door een echte ic-verpleegkundige die er twee jaar voor geleerd heeft.'
HH Manders 4
Defensie geeft toe aan de druk, en geeft de apparaten af.
Vervolgens (kans aanwezig) krijgt defensie het verzoek om te gaan helpen in de Caraïben. Waar gaan DAN die apparaten vandaan komen?
Patiënten moeten naar Nederland worden gehaald vanuit de Caraïben. Waar komen die apparaten DAN vandaan?
Er wordt namelijk al gesproken om Defensie met apparatuur die kant op te sturen voor medische hulp.
Vrijwel gegarandeerde reactie:
- Falen van defensie (want ze hadden moeten zorgen dat er genoeg apparaten zijn; want ze hadden kunnen weten dat ze zouden worden uitgezonden).
- En weer wordt het overzeese deel van Nederland tekort gedaan.
En dat artsen alleen de Hamilton's kennen, dat is dan - helaas - jammer. En dat dat op dit moment de druk op hen verhoogt omdat ze met een ander apparaat moeten leren werken snap ik ook. Maar er valt op dit moment gewoon heel weinig te kiezen.