Bedrijf van transport- en horecamiljonair Peter Karsten onderuit

Karsten Beheer ging begin augustus failliet. Maar de bekende ondernemer Peter Karsten krabbelt al weer op: ‘Hier altijd de vlam in de pijp’.

Karsten Beheer uit het Noord-Hollandse Oosterblokker is niet meer. Sinds begin augustus is het failliet. Voor oprichter Peter Karsten een nogal pijnlijke klap. ‘Ik heb het er liever niet over’, zegt hij.
Volgens curator Martijn Bonefaas uit Hoorn is er waarschijnlijk iets met het faillissement aan de hand. ‘Het is duidelijk dat de ondergang van het bedrijf aan de onrendabele bedrijfsvoering te wijten is, maar het is mij ook al duidelijk dat er meer oorzaken zijn’, zegt Bonefaas. Welke oorzaken het precies zijn, wil hij niet zeggen. ‘Ik ben op dit moment bezig om de activa te verkopen, pas later zal ik me op het onderzoek storten’. De curator verwacht minimaal enkele weken met het onderzoek bezig te zijn.

Gedonder

Volgens Karsten is de ellende voor een groot deel te wijten aan de teleurstellende voordelen van een fusie en het ‘gedonder’ rond de brandveiligheid in het distributiecentrum in Oosterblokker. Er is dus inderdaad iets aan de hand. Karsten was verplicht om aan de brandbeveiligingseisen te voldoen en diende een sprinklerinstallatie aanleggen van 3 miljoen. Daar had de ondernemer weinig trek in. Het pand via een sale & lease back constructie van de hand doen waardoor middelen zou vrijkomen, mislukte omdat het gebouw door de crisis 5 miljoen minder op zou brengen. Toen besloot de Noord-Hollander dat er voor zijn Karsten Beheer geen hoop meer was.

De vijf musketiers

Peter Karsten is een goede vriend van Frits Kroymans, de bekende auto-importeur (o.a. Ferrari) wiens faillissement vorig jaar een groots en meeslepend mediaspektakel opleverde. Karsten en Kroymans maken deel uit van het vriendengroepje ‘De vijf musketiers’ dat in vastgoedcoryfee Cor van Zadelhoff nog een hulpje heeft. Ook grootgrutter Jan van den Broek (Dirk etc.), confectiemiljonair Frans Zantman en de Drentse superbakker Albert Hendriks maken deel uit van het herengenootschap. Bij de val van musketier Kroymans schoten zijn vrienden hem vorig jaar te hulp. Bij de zakelijke verwonding die Karsten afgelopen maand opliep hoefden de andere musketiers niet in actie te komen. Volgens eigen zeggen is Karsten nog geen ridder te voet en kan hoeft hij nog niet smekend bij de banken op bezoek. Feit is ook dat Karsten alweer een nieuwe activiteit heeft waar hij zich vol op stort: Verscentrum Almere.

Vlam in de pijp

Sinds het begin van dit jaar is hij voor 51 procent aandeelhouder van deze slagersgroothandel (‘rundvlees is het stokpaardje van ons bedrijf’). De aankondiging van zijn nieuwe investering kwam op een gevoelig moment. Slechts enkele dagen voor het faillissement van Karsten Beheer, informeerde de zakenman in een opgewekte email – met de ‘allerhartelijkste ondernemersgroet’ - zijn relaties over zijn nieuwe activiteit. De email vermeldt echter niets over de aanstaande teloorgang van Karsten Beheer.
‘De mensen die ik geld schuldig ben, krijgen dat terug’
Ook curator Bonefaas is van de nieuwe activiteit van Karsten op de hoogte. ‘Ik kijk er uiteraard met belangstelling naar’. Of er voor het faillissement middelen uit Karsten Beheer naar Verscentrum Almere zijn gevloeid, kan hij niet zeggen. ‘Ik heb nog niets kunnen vinden, maar het onderzoek is ook nog niet afgerond’. Karsten, die door zijn dorpsslager op Verscentrum Almere werd gewezen – ‘zelf had ik er nog nooit van gehoord’ – wijst alle speculaties hieromtrent af. ‘De mensen die ik geld schuldig ben, krijgen dat terug,’ bezweert Karsten. ‘Al zal het nog wel even duren. Intussen ga ik door met mijn activiteiten. Een ondernemer blijft altijd een opportunist. Hier gaat dus alle dagen de vlam in de pijp’