Voedselimporteurs duiken voor Nederlandse havencontroles

4 Connecties

Relaties

Voedingsindustrie Haven

Organisaties

NVWA

Locaties

Rotterdam
0 Bijdragen

Met de nieuwe keuringstarieven op voedingswaren prijst de Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit de Nederlandse havens uit de markt. Bedrijven en rederijen dreigen uit te wijken naar goedkopere importhavens zoals Antwerpen.

De kosten voor de controles op import van vlees zijn per 1 maart met 14,4 procent gestegen, blijkt uit de nieuwe tarieven van de NVWA. Dat betekent dat importeurs bij vrachten vanaf 6 ton in Nederland fors meer kwijt zijn. Een vracht van 100 ton kost in Antwerpen 560 euro, terwijl dezelfde 100 ton in Rotterdam minstens op 987 euro neerkomt.

‘Het feit dat bedrijven nu dreigen uit te wijken naar andere havens illustreert hoe het bedrijfsleven de overheid in haar macht heeft’, zegt Mieke van Vliet, bestuurder van vakbond Abvakabo FNV met de NVWA in haar portefeuille. Brusselse wetgeving dicteert dat de keuringen in alle havens precies hetzelfde zijn. Wanneer Nederland diezelfde keuringen duurder maakt, is het begrijpelijk dat bedrijven eieren voor hun geld kiezen. Van Vliet: ‘Willen we investeren in de veiligheid van ons vlees, of willen we dat zonder ervoor te betalen?'

Hogere prijzen 

De hogere prijzen komen voort uit een verplichte 10 miljoen euro eigen bijdrage die staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma de voedingssector afgelopen februari oplegde. In een poging de vleesschandalen aan te pakken besloot de Tweede Kamer haar toezichthouder NVWA 33 miljoen euro staatssteun te geven en bovendien de 10 miljoen euro eigen bijdrage van de sector door te berekenen in de controleprijzen, onder andere in de havens.

Nederland lijkt hierdoor voor zijn goede bedoelingen gestraft te gaan worden. En dat terwijl de controles in de havens ook verre van sluitend zijn. In principe zijn bedrijven zelf verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van de import. Van ladingen met producten uit risicolanden bemonstert de NVWA bij aankomst één doos. Wanneer daarmee iets mis blijkt te zijn tien, dan twintig en vervolgens alles. Er wordt gekeken naar de concentraties van onder meer zware metalen, dioxines, antibiotica en micro-organismen.
Van ladingen met producten uit risicolanden bemonstert de NVWA bij aankomst één doos.
Dat systeem lijkt redelijk waterdicht, maar de NVWA test niet of nauwelijks op fraude. ‘Dat zouden de afnemers zelf moeten doen. Of dat ook gebeurt, kun je je op basis van de ellende van het afgelopen jaar ten zeerste afvragen,' zegt Robert van Gorcom, directeur van het RIKILT, (Institute of Food Safety) dat onderdeel is van de Wageningen UR. Hij verwijst naar onder meer de ontdekking dat een aantal rundvleesproducten (deels) uit paardenvlees bleken te bestaan. Dat is niet alleen bedrog, het ondermijnt ook de voedselveiligheid. ‘Voer je een rundertest uit op paardenvlees, dan is die test waardeloos geworden, omdat je bij paardenvlees onder meer op de aanwezigheid van andere medicijnen moet testen.’ In het algemeen worden sowieso veel minder tests uitgevoerd dan mogelijk is, zowel door labs die het bedrijfsleven inhuurt als door de NVWA zelf. Zo kan een controleur bijvoorbeeld op basis van dna-onderzoek eenvoudig testen wat voor vlees hij in de kuip heeft, maar dat gebeurt vrijwel nooit. De reden: geld. ‘De kwestie van de prijs begint een klassieker te worden,’ zegt Van Gorcom. ‘Willen we weten of het veilig is wat we eten en of we wel of niet bedonderd worden? Of mag het niets kosten en doen we oogkleppen op?' Dit artikel is geschreven in samenwerking met wetenschapsjournalist Jop de Vrieze www.jopinie.nl