
De Nederlandse economie zit in de lift. Maar net nu de overheidsbegroting na jaren van bittere bezuinigingen op orde is, willen politieke partijen de teugels weer laten vieren. Een gotspe, vindt Bas Jacobs, want de noodzaak voor zulk beleid is nu veel minder groot dan in voorgaande jaren.
Vorige week publiceerde het CPB de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s. In het tijdperk van ‘factless’ en ‘post-truth’ politiek is het prachtig dat dit in Nederland nog altijd gebeurt. Partijen die hier niet aan meedoen, zoals de PVV en de Partij voor de Dieren, verkopen de kiezers knollen voor citroenen.
Iedereen die wil weten welke economische effecten de partijprogramma’s hebben, moet de doorrekening maar eens lezen. Voor iedereen die niet weet wat hij/zij wil stemmen: kijk naar de opsomming van de maatregelen die elke partij voorstelt. Die is een heel stuk concreter dan de wollige teksten die in de verkiezingsprogramma’s staan.
Synchroon met conjunctuur
Voor mij is het meest opvallende nieuws dat partijen eindelijk de Nederlandse budgettaire orthodoxie hebben verlaten — eigenlijk een jaar of zes te laat. Alle politieke partijen, behalve DENK, gaan de begroting verruimen door middel van hogere uitgaven of lagere belastingen: van ongeveer 0,5 procent van het bbp bij de ChristenUnie tot 1,5 procent bij de SP. Daarmee lopen de partijen eindelijk synchroon met de economische conjunctuur.
Partijen hebben eindelijk de Nederlandse budgettaire orthodoxie verlaten
Het gaat onmiskenbaar beter in Nederland, maar we hebben nog altijd wat onderbesteding. De werkloosheid ligt iets boven de schatting voor de natuurlijke werkloosheidsvoet. Bovendien is Nederland tijdens de crisis zo’n 15 procent aan bbp-groei verloren en kan het waarschijnlijk iets aan gemiste groei inlopen. De internationale macro-economische omgeving is nog altijd fragiel. De ECB heeft de rentes op nul staan, terwijl ze aan kwantitatieve verruiming doet. De inflatie is veel te laag en Noord-Europa zou wat oververhitting kunnen gebruiken om de onbalans in Europa te herstellen. Tegelijkertijd zijn de private schulden nog steeds hoog, wat de bestedingen afremt. Het is daarom economisch verstandig om nog een enigszins expansief begrotingsbeleid te voeren, en dat is wat de meeste Nederlandse politieke partijen willen doen.
Teugels vieren
Toch vind ik het politiek bizar dat vrijwel alle politieke partijen, inclusief de budgettaire haviken van VVD, CDA, D66, en PvdA de begroting laten verslechteren, ook op de lange termijn. Sterker, het met zeer pijnlijke ingrepen opgebouwde houdbaarheidsoverschot in de overheidsfinanciën slaat weer om in een houdbaarheidstekort bij CDA (-0,4 procent), PvdA (-0,7 procent) en SP (-2,7 procent).
Waar zijn al die bezuinigingen en lastenverzwaringen van de afgelopen jaren, tijdens de grootste crisis in 80 jaar tijd, dan voor nodig geweest? Om — nu we eindelijk weer de weg naar boven hebben gevonden — de boel weer terug te kunnen draaien?
Mark Rutte heeft jarenlang, overal waar hij maar kon, geroepen dat de staatsfinanciën weer op orde zouden en moesten komen. Hij heeft de onderhandelingen in 2010 over Paars-plus laten stranden op de bezuinigingen: die gingen niet ver genoeg. Hij heeft met Jan Kees de Jager in de Financial Times geschreven dat landen uit de eurozone moeten worden gegooid als ze zich niet aan de begrotingsregels houden. Hij heeft zijn eerste kabinet — na het mislukte Catshuisoverleg — laten vallen op de onbereidwilligheid van Geert Wilders om nog meer te bezuinigen. Wilders was een ‘wegloper’. En nu laat Rutte als aanvoerder van de VVD ineens de budgettaire teugels vieren in de verkiezingen van 2017?
Ook CDA, PvdA, D66, ChristenUnie en GroenLinks hebben gedurende de jaren 2010-2017 meegetekend voor een megapakket aan bezuinigingen en lastenverzwaringen in diverse regeerakkoorden en aanvullende beleidspakketten. Al deze partijen zijn plotseling veel minder streng in de leer.
Economisch onzinnig
Daar is, zoals gezegd, best een economisch pleidooi voor te houden. Maar dat pleidooi — onderbesteding, nulondergrens op de rente, hysterese, schuldafbouw — heb ik in al die jaren maar bij bar weinig politici mogen vernemen. En de noodzaak van een ruimer begrotingsbeleid is onmiskenbaar minder groot dan in 2010, 2012 of 2014. Sterker, die noodzaak werd toen door een grote politieke meerderheid in Nederland totaal afgewezen, tegen een meerderheid van academische economen, het CPB (onder Teulings), het IMF en de OESO in.
Waar zijn al die bezuinigingen en lastenverzwaringen dan voor nodig geweest?
Er moest bezuinigd worden om de staatsfinanciën op orde te krijgen? Ook toen ze dat allang waren? De begroting moest op orde om stijgende rentelasten te voorkomen? Ook toen die rentelasten historische laagterecords bereikten? De kredietwaardigheid van de overheid stond op het spel? Terwijl zowel de overheid als Nederland al die jaren een groot positief netto vermogen had? Deze argumenten waren toen en zijn nog steeds economisch onzinnig. En ik hoor ze nergens meer.
Het merendeel van de Nederlandse politieke partijen — VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie — heeft de budgettaire orthodoxie van de Nederlandse overheid gedurende de afgelopen jaren met hand en tand verdedigd. En die partijen vallen tijdens de verkiezingen in 2017 ineens allemaal van hun geloof? Daar is maar één woord voor: het is een gotspe.
51 Bijdragen
[Verwijderd]
En er MOET verlichting komen voor de mensen met de laagste inkomens, wat er ook gemopperd wordt. Zonder verlichting gaan er tienduizenden mensen aan onderdoor. Wil meneer Jacobs dat dan?
W. Van Den Broeck 5
bps 12
W. Van Den BroeckAan welk inzicht is hierbij gebrek, volgens ú ? Legt u dat eens uit.
piterkamp 4
bpsWij betalen niet voor de steenrijke 85 families op deze wereld, om die nog rijker te maken
bps 12
piterkampW. Van Den Broeck 5
bpshttps://www.groene.nl/artikel/fiscaal-populisme
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sectoral_balances
bps 12
W. Van Den BroeckEr bestaat een antagonisme -een wipwap- tussen private schulden en publieke schulden, ofwel begrotingstekorten, als de opgaande tijd + begrotingstekort maar niet wordt aangewend als argument om nog meer teveel private schulden te maken zoals vóór 2007 wel gebeurde.
Maar dat is nog niet het hele verhaal. Er ontbreken nog enkele, reeds te bevroeden fenomenen daarachter, waar ik uit de economische wetenschap weinig van verneem, althans niet zo helder, krachtig en concreet. Dat is jammer, want het zou nu wel aantoonbaar en inzichtelijk gemaakt kunnen worden met de empirische data van nu, en nog te verzamelen, niet-verzamelde data.
Ik ben geen economisch wetenschapper, dus ik wacht het nog maar even af, als ik 200 jaar oud kon worden of misschien daarvoor nog ouder zou moeten worden ...
W. Van Den Broeck 5
bpsDe economen die er nu nog niet achter zijn dat de visie, het paradigma, of het "model" zo je wil, van Goldey niet uitermate superieur is ten opzichte van al de onzin van rationele verwachtingen van Lucas, of geldvoorraad-onzin van Friedman, of zelfs de IS-LM verkrachting van Keynes door Hicks, die is best wel achterop geraakt intussen.
bps 12
W. Van Den BroeckEconomie is een sociaal-complex systeem van sociaal-complexe systemen en niet alleen geld betreffend. Die integrale benadering laat ik aan de nog prille ontwikkeling van de sociaal-complexe systeemwetenschap over.
'... die is best wel achterop geraakt intussen.'
Ja. Maar we zijn er nog niet ...
Matthijs 11
bpsW. Van Den Broeck 5
bpsZoals Matthijs hierboven terecht opmerkt, is ook net het ontbreken van de sectorale balansen in economische hypotheses een groot probleem. Indien je complexere prognoses wil maken, is er Steve Keen met zijn Minsky software, maar die doet nergens af aan de Zwitserse precisie dat je als overheid je bevolking verarmt bij het creëren van een begrotingssurplus dat groter is dan de net export.
bps 12
W. Van Den BroeckDat wilde ik er maar mee zeggen. In de techniek en natuurkunde is het anders.
De beperking zit 'm m.i. in de verhouding van geld : goed of product.
Ook dat is een balans in het stelsel van systeembalansen met prijs als gewrichtspositie.
Geld is telbaar en meetbaar. Z'n tegenhanger is veranderlijk en minder grijpbaar.
Dat volgt ook uit productieverloop en -uitval bij hyperinflaties, wat je eerder noemde.
Maar dat is een beeld van mijzelf van het balansenstelsel -het systeem- waar de sectorale balansen deel van uitmaken.
Die benadering is niet conventioneel, meer omvattend en vooralsnog verkennend.
Het ontbreken van sectorale balansen in een benadering, vind ik net zo'n groot manco en probleem als het in modellen weglaten van schulden bij n.b. een schuldencrisis.
Steve Keen klaagt steen en been. Dirk Bezemer fronst ook z'n wenkbrauwen.
W. Van Den Broeck 5
bpsMaar ik heb nu vaak de indruk dat alle complexe modellen rondtollen als gek omdat niemand nakijkt of de onderliggende logica wel klopt aan het einde van de rit.
bps 12
W. Van Den BroeckComplexiteit is en heeft geen model trouwens, wel een veranderlijke richting en ratio.
piterkamp 4
Waarom het budget tekort geloof van nul procent is verlaten, heel simpel, het kan politiek niet meer verkocht worden, en, VEEL belangrijker nog, in het land van onze bovenbazin rijst er verzet tegen.
Het belemmert uiteraard de export uit het bovenbazin land, en die bovenbazin wil haar baantje weer voortzetten.
Ik weet dat niet zeker, maar de snelle opmars in populariteit van haar rivaliserende partij SPD, geleid door voormalig EU leider Schulz, kan er mee te maken hebben dat Schulz beloftes doet die niet haalbaar zijn bij de bestaande EU en Duitse beleiden.
Dat is politiek, zo de wind waait, waait ons jasje, als we maar aan de macht blijven, of komen.
Inmiddels begint het er steeds meer op te lijken dat de EU revolutie in hèt land van de revoluties zal gaan plaatsvinden
http://www.bfmtv.com/politique/2017-une-presidentielle-placee-sous-le-signe-de-l-incertitude-1106640.html
Henk Eleveld 4
Brood en Spelen!
Anders wordt je niet gekozen
Roland Horvath 7
1/ Lagere personen belastingen verminderen de koopkracht want het zo door rijken bespaarde wordt in kas gehouden.
2/ Lagere bedrijfslasten als lonen en sociale lasten resulteren in een even grote vermindering van de koopkracht. Als het bij de staat inkomende geld ook onmiddellijk uitgegeven wordt.
Overigens een verhoging van de bedrijfslasten wordt betaald en ontvangen door de ondernemingen en ook door de consumenten. Dus voor beide is dat een nul operatie. Wat verbetert is dat de economische activiteit toeneemt. Maar de ondernemingen willen voor niets betalen behalve dividenden. Ze zien liever een maatschappij, of beter de 99%, totaal in verval raken dan dat ze hogere bedrijfslasten betalen. Daarvoor is er geen sterke overheid nodig geen zoals nu in de EU/NL/BE.
bps 12
Wie kan, zorgt nu zelf tijdig voor een regenjas op de kapstok.
[Verwijderd]
bpsbps 12
[Verwijderd]De beschaving van de politiek is af te leiden hoe het omgaat met de mensen, dieren en de natuur die het moeilijk hebben. Dat is het juiste begrotingsbeleid in slechte tijden, en in goede tijden.
Neem me niet kwalijk als ik daar niet vergeefs op wil wachten.
[Verwijderd]
bpsbps 12
[Verwijderd]Vadertje staat leert en laat het kindje dan zelf fietsen. Klinkt bekend, hè?
Met die private bloei kan de staatsschuld proportioneel laag gehouden worden voor als paraplu bij slecht weer als het echt nodig is.
[Verwijderd]
bpsbps 12
[Verwijderd]Een minimaal en aflopend garantie-inkomen als onlangs voorgesteld door FTM-gastauteur S. de Beter zou daar geschikt voor kunnen zijn.
Maar trappen doen en kunnen de meesten wel zelf.
Bij die het écht niet kunnen, is de wil, de eer en het verlangen stil het sterkst.
Bij die het écht niet willen, is de onkunde, weerwoord en weerzin het sterkst.
Voor een oordeel daarover is af te gaan op het lawaai dat er vanaf het fietsje komt.
Komt dat ook bekend voor?
bps 12
Welnee. Geheel consequent.
Procyclisch verruimen vóór de crisis, procyclisch bezuinigen tijdens de crisis, en procyclisch weer gaan verruimen na de crisis, is hartstikke consequent. Nothing learned.
Nederland heeft toch wel een heel sterke economie dat het die martelingen -verkeerde bezuinigingen en vooral de lastenverzwaringen- kan doorstaan en te boven komt.
(Wie belemmert nou vraag in een vraagzijde crisis met btw-verhoging ? Hóe kom je erop ?)
Met anticyclisch beleid waren we verder geweest. En gezonder.
[Verwijderd]
bpsOftewel: je repareert je dak als de zon schijnt en niet wanneer het regent.
Tegenwoordig doet men dat in crisistijden.
Ferdi Scholten 5
Als we eens gaan kijken hoe het zit met de algemene welvaartsverdeling die de partijen nastreven, komt er dan ander plaatje naar voren?
Welvaart gaat over de positieve beleving van het leven van mensen. Dit bereik je door er vooral voor te zorgen dat iedereen krijgt wat nodig is om prettig te leven, zonder gebrek aan primaire levensbehoeften zoals onderdak, voedsel, schoon water, schone lucht, veiligheid en zo nog wat meer zaken.
Het verspreiden van welvaart wordt in onze grondwet als kerntaak van de overheid genoemd.
Laten we het daar eerst eens over hebben in plaats van zoiets onzinnigs als het bbp en of het budget van de overheid hoger of lager is na doorrekening dit zegt helemaal niets over de spreiding van welvaart in Nederland.
[Verwijderd]
Ferdi ScholtenMaartenH 10
Ja, dat huishoudboekje.... Maar maken we keuzes en zorgen we daarbij dat het huishoudboekje ook een beetje op orde is? Of rommelen we in de marge, omdat het huishoudboekje niets toelaat. Hoe benepen wil je zijn?
Michel Fleur 6
Lees de prognoses van het CPB door. Maar kijk ook eens naar de modellen die gebruikt worden. Typische modellen met veel aannames en die micro economische analyse in macro economische modellen gebruiken. Hiervoor worden compensaties nodig in de vorm van consumenten met en zonder kapitaal, waarmee het fundamentele probleem echter niet wordt opgelost. Afgezien van het feit dat er geen duidelijk onderscheid tussen productief kapitaal en beleggingen gemaakt wordt. Met de stelling "je moet rijke mensen niet meer belasting laten betalen" ben ik het eens als het gaat om entrepreneurs en oneens als het gaat om speculanten of renteniers.
Het kan natuurlijk zijn dat ik het als niet-econoom verkeerd zie. Maar ik zie ook steeds meer economen die er moeite mee hebben. Maar die zien we hier niet op TV. En dus kunnen onze politici zelfs de geïnformeerde burger overtuigen met "Hun Waarheid".
piterkamp 4
Michel FleurWelk drijfzand die zijn, ik had de eer een eerlijke professor economie te hebben, voormalig CPB medewerker, die uitlegde hoe hij naar Marokko werd gestuurd om daar in- en exportquotes te schatten.
Hoe hij dat deed wist hij zelf niet, wel hoe hij geen onderhandelaar was, en moeite had met ruzie maken met taxi chauffeurs over de ritprijs.
Of zijn schattingen door het bezoek aan Marokko beter waren dan als hij dat vanaf achter z'n Haagse bureau had gedaan, we zullen het nooit weten.
Ik beweer dus niet dat de CPB modellen niet goed zijn, weet ook niet of andere beter zijn, maar dat die modellen allerlei arbitraire elementen bevatten, dat staat voor mij vast.
Eigenlijk ook dat die arbitraire elementen politiek worden beïnvloed, Teulings werd niet voor niets verbannen.
Michel Fleur 6
piterkampVoorbeeldje. Micro economische analyses over vraag, aanbod en prijs toepassen in macro economische evenwichtsmodellen, kan alleen onder zeer strikte randvoorwaarden. De reden is dat de wetten van vraag en aanbod normaal een aantal eigenschappen verliezen die nodig zijn voor het bepalen van een evenwicht. De randvoorwaarden om ze tóch toe te mogen passen is dat alle consumenten een identiek consumptiepatroon hebben, geschaald naar inkomen. Oftewel: als je tweemaal zoveel verdient, besteedt je tweemaal zoveel aan product X. Dat soort producten bestaan helaas niet.
Het tóch toepassen van dit soort modellen betekent dat ze een inherente ideologische voorkeur hebben om mensen met een hoog inkomen niet teveel te belasten omdat ze IMMERS (als gevolg van de inherente aanname) relatief evenveel bijdragen aan de consumptie als mensen met een laag inkomen. In de praktijk is dat niet waar, omdat er eerder belegd zal worden (en niet geconsumeerd of besteed aan productief kapitaal).
In de techniek werkt deze truc niet, want als je hardnekkig blijft uitgaan van een aanname die niet de werkelijkheid beschrijft, is de kans groot dat je vliegtuig gewoon neerstort.
Veel modellen mogen dan wiskundig consistent zijn, de wiskunde levert dan een uitkomst die consistent is met de aannames. En die kloppen niet.
Matthijs 11
Michel FleurJohn Law 10
MatthijsEn vergeet ook niet, dat modellen (met alle haken en ogen) enkel redelijk kunnen functioneren in een min of meer trendmatig ontwikkelende wereld. Schok-effecten zijn ten principale niet ingebouwd in de modellen (en het zal ook verdomd moeilijk zijn, me dunkt!) .
Bijgevolg zullen we dus ALTIJD verrast worden. Al was het (ook) maar door het vermijdingsgedrag bij politieke partijen wanneer zij hun plannen laten doorrekenen door het CPB. Ergo: mijn stem ga ik niet laten afhangen van een CPB-doorrekening, althans niet doorslaggevend, het geeft hooguit een richtinggevoel.
Me dunkt, er liggen wel wat fundamentelere keuzes voor op het moment.
Michel Fleur 6
John LawDat zijn mijns inziens de fundamentele keuzes: vertel de economische waarheid of in ieder geval een meer pluriforme waarheid door bijvoorbeeld een heterodox economisch curriculum te verplichten en de politiek te verplichten heterodoxe economen en methoden te betrekken bij de besluitvorming. Maatschappelijke gewaarwording.
[Verwijderd]
Michel FleurMichel Fleur 6
[Verwijderd]Wat ik dan minder sterk vindt is dat de PvdD dan niet aankaart dat de modellen niet kloppen. Of dat deze kritiek in ieder geval niet in de media belandt.
[Verwijderd]
Michel FleurMichel Fleur 6
[Verwijderd](a) Ingewikkelde modellen zijn
(b) Er aannames worden gedaan die "normaal" zijn in de economische wetenschap of waarvan economen soms niet weten dat het aannames zijn die je moet doen om de theorie in het model toe te passen. Soms zijn het aannames die je als jezelf respecterende wetenschapper niet zou moeten doen, die je boven tafel moet willen hebben en waar je alles aan moet doen om die te rechtvaardigen op basis van argumenten in plaats van autoritaire criteria.
(1) Laat het duidelijk zijn dat niet alle modellen slecht zijn.
[Verwijderd]
Michel FleurMichel Fleur 6
[Verwijderd]De heterodoxe economen lijken vooralsnog niet door te dringen op plekken waar het ertoe doet. Zolang universiteiten vooral economen afleveren die de aannames voor zoete koek slikken of de randvoorwaarden niet eens kennen, is het lastig om de massa tegen te spreken. Ik hoop dat het tij keert, zoals de studenten zelf ook willen:
https://www.ineteconomics.org/uploads/papers/Lavoie.pdf
https://www.ineteconomics.org/
http://hetecon.net/
http://www.truth-out.org/news/item/21605-rethinking-economics-from-the-uk-a-global-student-movement-takes-shape
[Verwijderd]
Michel FleurMichel Fleur 6
[Verwijderd]En je moet zorgen dat het uit te leggen is aan je achterban. Die blijft via de media immers verstoken van dat goede advies. Sterker nog, die zien alleen economen die vasthouden aan de stokpaardjes van het neoliberalisme/neoclassicisme.
Er moet meer gediscussieerd en minder gedebatteerd worden. Maar discussie kost tijd en meer aandacht dan 140 karakters... Dan winnen de one liners. Geen wonder dat een partij als Groen Links inmiddels niet meer rept over veranderingen in het geldsysteem: te moeilijk.
REINIER VAN DRIEL 7
[Verwijderd]Het CPB laat zich gebruiken om het gelijk van de partijen betrouwbaar te laten lijken, m.n. de gevestigde.
De Partij voor de Dieren doet hier, terecht, niet in mee.
Elke econoom spreekt van uit een politieke voorkeur of achtergrond, als dat niet zo zou zijn, zou erkent worden dat het financiële ( pyramide) systeem opgebrand is, het plafond bereikt is, en doormodderen de enige optie is. Dat is het gevolg van het probleem dat wanneer je de veroorzakers van de crisis, deze ook laat repareren.
Gelukkig zijn er nog ideeën hoe het anders zou kunnen, maar brood en spelen zijn belangrijker voor de meesten, na ons de zondvloed.
http://politiek.tpo.nl/column/het-cpb-verliest-haar-geloofwaardigheid/
[Verwijderd]
REINIER VAN DRIELMarla Singer 7
Opgelegde begrotingsdiscipline kwam uit Brussel maar dat burgers niet zitten op meer dan 10 jaar loonbevriezingen en afbouwen van het sociale model hadden ze niet echt op gerekend.
Als u of ik een forse schuld niet af kunnen betalen dan zijn de rapen gaar en als het om naties gaat dan hoort dat bij uitvoeren van een solide economisch verantwoord bewind en kunnen blijkbaar oneindig veel lenen want de rente is zo lekker kunstmatig laag.
piterkamp 4
Marla SingerIk geloof niet in Sinterklaas, maar ik beweer wel dat de hoge werkloosheid ons iets in de orde van 30 miljard per jaar aan gemist nationaal inkomen kost.
W. Van Den Broeck 5
piterkampLudovica Van Oirschot 15
peterengel 2
Pieter Jongejan 7