
Het onderzoeksbudget van universiteiten is de afgelopen jaren afgeknepen. Wat heeft dat voor effect op de wetenschap?
Leidse universiteit stopt met omstreden, door Zuidas gesponsorde studierichting
Minister Dijkgraaf wil uitleg over invloed Zuidas op studie fiscaal recht
Zuidas beslist mee over docenten en inhoud van universitair onderwijs
Promovendus Erasmus Universiteit gedwongen aan het werk bij sponsor EY
Medewerkers rechtenfaculteit UvA eisen uitleg over door Zuidas gesponsorde leerstoelen
Amsterdamse universiteit niet transparant over sponsors hoogleraren Belastingrecht
Podcast | De warme band tussen wetenschap en bedrijfsleven
Op de snijtafel: de beïnvloeding van wetenschappelijk onderzoek door het bedrijfsleven
Hoe een hoogleraar met lobby-onderzoek voor Shell en Unilever zijn bankrekening spekte en toch zijn integriteit behield
Erasmus diskwalificeert studie naar banengroei door vliegveld Maastricht
© Matthias Leuhof
Belangenverstrengeling zaait twijfels over giftig zaad
In de jaren negentig kregen universiteiten het credo van de marktwerking opgelegd. De overheid bepaalde dat wetenschappelijk onderzoek niet langer alleen uit publieke middelen moest worden gefinancierd, maar voortaan ook deels met extern geld. Dat betekende dat universiteiten de boer op moesten. Voor Wageningse onderzoekers betekende dat het begin van een innige samenwerking met chemiegiganten.
-
Het bijeninstituut van de Wageningen Universiteit (bijen@wur) werkt al jarenlang samen met de Duitse pesticide-fabrikant Bayer. Zo hielp het Bayer met de markttoelating van neonicotinoïden. Het instituut doet momenteel onder meer onderzoek binnen het zogeheten Bee Care-programma van het chemiebedrijf. Over de precieze financiële banden tussen Bayer en het bijeninstituut wil de universiteit geen openheid van zaken geven.
-
Neonicotinoïden zijn gifstoffen om insecten te doden en worden op grote schaal in de landbouw als zaadcoating gebruikt. Al geruime tijd denken wetenschappers dat dit type gif een voorname oorzaak is van de bijensterfte.
-
In 2011 werd het bijeninstituut gevraagd om onafhankelijk advies te geven aan de Tweede Kamer over de bijensterfte en de rol van de neonicotinoïden daarbij. Het instituut concludeerde toen dat de neonicotinoïden niet schadelijk zijn voor bijen.
-
Dat rapport werd destijds achter de schermen fel bekritiseerd door wetenschappers van de Universiteit Utrecht. Zij wezen erop dat het Wageningse bijeninstituut conclusies van fabrikant Bayer ‘klakkeloos’ had overgenomen en dat belangenverstrengeling onvermeld bleef.
-
Het commentaar van de Utrechtse deskundigen werd destijds buiten het advies aan de Tweede Kamer gehouden, ondanks de expliciete toezegging van staatssecretaris Henk Bleker dat zij bij de opstelling van het rapport betrokken zouden worden.
Lang was niet duidelijk waarom zoveel bijen stierven. Hele bijenvolken werden door imkers dood in de korf aangetroffen. Maar volgens de Wageningse bijendeskundige dr. Tjeerd Blacquière is de ware oorzaak nu duidelijk. ‘Het is zonneklaar dat de varroamijt de grote probleemmaker is,’ zegt Blacquière in gesprek met FTM. De varroamijt is een kleine parasiet die zich op de honingbij nestelt. Het beestje, dat op een harig krabbetje lijkt, kwam in de jaren ’80 uit Azië naar Europa. ‘Varroa destructor’ is zijn officiële naam, en duidelijk is ook waarom: de mijt brengt ziekten over en veroorzaakt sterfte van kolonies honingbijen.
Blacquière werkt daarom in het lab van Wageningen Plant Research aan een honingbij die resistent is tegen varroa. ‘Als dat ons lukt, hebben we een groot probleem minder,’ zegt hij. Sommige bijen blijken namelijk een natuurlijke afweer tegen de parasiet te hebben.
Blacquières onderzoek krijgt financiering uit onverwachte hoek: het Duitse chemiebedrijf Bayer betaalt mee, vertelt hij. Zijn varroa-onderzoek is onderdeel van hun ‘Bee Care-programma’, een initiatief van de chemiegigant om samen met universiteiten te werken aan ‘betere bijengezondheid’. In 2012 opende Bayer in het Duitse Monheim zelfs het ‘Bayer Bee Care Center’. Blacquière reist er geregeld naartoe, vertelt hij, en bespreekt dan zijn vorderingen. ‘We zijn momenteel bezig een video te maken van het project van Tjeerd,’ zegt Bayer-woordvoerder Gillian Mansfield tegen FTM. De exacte bedragen zegt Mansfield niet te kennen, maar het bedrijf investeert zeker ‘miljoenen’ in het Bee Care-programma. ‘Wij zijn een landbouwbedrijf,’ zegt Gillian. ‘En bestuivende insecten zijn voor ons van groot belang’.
De oorzaken van bijensterfte onderzoeken is cruciaal. De eerste studie die mondiale trends van bijen en andere insecten in kaart bracht, verscheen in 2019 in het vakblad Biological Conservation. Het huidige tempo van wereldwijde afname kan de ‘komende decennia leiden tot het uitsterven van 40 procent van alle insectensoorten op aarde,’ concludeerden wetenschappers van de universiteit van Queensland. Van de naar schatting 20 duizend wilde bijensoorten zou bijna de helft met grote sterfte kampen. Bijen zijn cruciaal voor de mens en het ecosysteem. Driekwart van alle fruit- en landbouwgewassen zijn voor hun bevruchting afhankelijk van bijen, net als veel wilde planten.
Niet iedereen is echter overtuigd van Bayers goede bedoelingen. Critici noemen het bedrijf zelfs een ‘bijenmoordenaar’. Bayer is ’s werelds grootste fabrikant van ‘neonicotinoïden’. Deze insecticiden, die chemisch verwant zijn aan nicotine, werden in de jaren ’90 geïntroduceerd en worden door boeren ingezet tegen plaaginsecten, zoals bladluis en witte vlieg. Imidacloprid, een van deze gifstoffen, is sinds 1999 de meest gebruikte insecticide ter wereld. In 2018 hadden de ‘neonics’ een marktwaarde van meer dan 16 miljard dollar.
Neonicotinoïden – letterlijk: nieuwe nicotine-achtige insecticiden – zijn een zenuwgif voor insecten, en worden onder meer gebruikt bij zonnebloem-, maïs- en suikerbietzaad. De stoffen werken ‘systemisch’, wat betekent dat ze zich via de neonic-coating van het zaad uiteindelijk door de hele plant verspreiden. Dat leek aanvankelijk een elegante en veilige manier om vraatinsecten te doden. Maar inmiddels is duidelijk dat deze neonics zich breed in het milieu verspreiden. Bijen komen ermee in aanraking via de nectar en het pollen van bloeiende gewassen. Daarnaast lekt meer dan 80 procent van de stoffen vanuit het zaad naar de bodem, waar het via het grondwater wordt opgenomen door onkruid en wilde planten langs akkerranden. Zo wordt de hele omgeving giftig voor insecten.
Op neonicotinoïden rust al langer de verdenking dat ze leiden tot massale bijensterfte. De ‘gekke bijenziekte’ noemden Franse imkers een verschijnsel dat ze halverwege de jaren ’90 rapporteerden: honingbijen vielen na het opzuigen van de nectar bij zonnebloem- en maisvelden gedesoriënteerd neer. Uit laboratoriumproeven is gebleken dat deze stoffen, die inwerken op het centrale zenuwstelsel van insecten, hun vlieg-, oriëntatie- en leervermogen schaden.
Maar ondanks alarmerende berichten over bijensterfte, ontkennen de pesticide-fabrikanten – naast Bayer ook het Zwitserse Syngenta – een causaal verband. ‘Conclusies uit laboratoriumstudies’ zijn niet representatief voor effecten onder ‘realistische condities’ op de akker, benadrukten zij. In 2013, nadat studies aantoonden dat deze gifstoffen ook bij ‘veldrealistische’ dosering schadelijk voor bijen zijn, kondigde de Europese Unie de eerste restricties aan. Gebruik van neonics bij gewassen waar bijen hun voedsel halen, zoals zonnebloem en koolzaad, ging dat jaar in de ban. Toeval of niet: toen deze studies uitkwamen, opende Bayer zijn Bee Care Center, in een poging om de discussie over bijensterfte te richten op andere oorzaken.
Bayers onderzoeksprogramma richt zich op de varroamijt, volgens het bedrijf de ‘belangrijkste factor’ die de gezondheid van bijen aantast. Dat de varroamijt leidt tot bijensterfte, wordt niet betwist. Maar alleen honingbijen hebben last van varroa, en zelfs bij hen is dat niet de enige oorzaak van sterfte. Het is een mix van factoren, zo benadrukten wetenschappers al in 2015 in het gezaghebbende tijdschrift Science. Te weten: de bijenziekten, de teruggang van bloemrijk landschap (waardoor minder voedsel voor bijen resteert), én de pesticiden. Met name de middelen van Bayer en Syngenta zijn verdacht. ‘De neonicotinoïden zijn [..] de klasse [bestrijdingsmiddelen] die het sterkst in verband wordt gebracht met de afname van bijen,’ schreven zij in Science.
Sinds 2018 is een causaal verband niet meer te ontkennen: er zijn dan inmiddels veldstudies uitgevoerd die onder ‘realistische condities’ hebben aangetoond dat neonics leiden tot hogere sterfte, bij zowel honing- als wilde bijen. Liefst 233 wetenschappers riepen vervolgens in Science onomwonden op de middelen aan banden te leggen: ‘Wanneer niet urgent wordt gereageerd,’ waarschuwden zij, ‘riskeren we [..] dat een substantieel deel van het erfgoed aan biodiversiteit voor toekomstige generaties verloren zal gaan.’
Toen in 2013 in de Europese Unie de eerste restricties op het gebruik van neonicotinoïden dreigden, schakelde Bayer de hulp in van Exponent. Dit Amerikaanse bedrijf is gespecialiseerd in wat ‘productverdediging’ heet. Science for hire worden de diensten van Exponent ook wel genoemd. Zo werkte Exponent in het verleden voor de tabaksindustrie en voor fabrikanten van controversiële producten als lood, asbest en chromium 6.
Uit documenten die de Brusselse ngo Corporate Europe Observatory verkreeg, blijkt dat Bayer met een studie van Exponent poogde de wetenschappelijke onderbouwing van de voorgestelde restricties in 2013 onderuit te halen. De Europese voedselwaakhond EFSA constateerde toen al een risico voor het gebruik van neonicotinoïden in gewassen waar bijen hun voedsel vandaan halen, zoals koolzaad en zonnebloem. Volgens het rapport van Exponent, dat door Bayer werd gepresenteerd als het werk van een ‘onafhankelijk panel van bijenexperts’, werd het risico voor honingbijen door de EFSA ‘overdreven’. Het mocht niet baten: in 2013 volgde een moratorium op gebruik van neonics in voor bijen aantrekkelijke gewassen.
In 2018 ging ook de EFSA, de Europese pesticide-waakhond, overstag. Bijna 30 jaar na de marktintroductie van imidacloprid, de eerste neonic, concludeert de EFSA dat vrijwel al het gebruik van deze chemicaliën ‘een risico vormt voor wilde bijen en honingbijen’. Er wordt een Europees verbod uitgevaardigd op de drie meest gebruikte neonicotinoïden: imidacloprid en clothianidine van Bayer, en thiamethoxam van Syngenta. Ze mogen voortaan alleen nog in gesloten tuinbouwkassen worden gebruikt. In 2019 werd een vierde stof verboden: thiacloprid, ook geproduceerd door Bayer, gaat vanaf mei dit jaar in de ban. Hoewel de middelen in Europa aan banden zijn gelegd, gaat de verkoop elders door. De pesticiden zijn in bijna honderd landen nog toegestaan, laat Bayer weten.
‘Enorme verarming’
‘Inmiddels is duidelijk dat deze pesticiden een enorme verarming van de insectenwereld hebben veroorzaakt,’ zegt Frank Berendse, emeritus-hoogleraar natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit. ‘Dat er inmiddels driekwart minder broedvogels in het agrarisch gebied van Nederland zijn is evenmin verwonderlijk, als je bedenkt dat zij hun jongen met insecten grootbrengen.’
Berendse ziet bestrijdingsmiddelen als de belangrijkste factor in de afname van insecten en vogels. In 2015 schreef hij mee aan een gezaghebbend rapport van de Europese Academiën van Wetenschappen (EASAC), waarin al werd gewaarschuwd voor de ‘ernstige negatieve effecten’ van neonics op wilde bijen, vlinders, zweefvliegen, spinnen en motten. Berendse vindt dat inmiddels duidelijk is geworden dat hun bezorgdheid van destijds ‘zeer terecht’ was.
De hoogleraar vindt dat Wageningen, als een van de belangrijkste landbouw-onderzoeksinstituten in Europa, ‘veel actiever’ de ecologische schade die neonics veroorzaakten had moeten onderzoeken. Berendse kaartte dat zes jaar terug ook intern aan.
‘Ze konden geen onderzoek doen naar de schadelijkheid, van neonics omdat daarvoor geen interesse bestond bij het bedrijfsleven’
‘Ik heb toen contact gezocht met ecotoxicologen van Alterra,’ zegt Berendse nu tegen FTM. ‘Dit instituut is afhankelijk van de markt om onderzoek te kunnen doen. Ze konden toen geen onderzoek doen naar de schadelijkheid, vertelden mijn collega’s, omdat daarvoor geen interesse bestond bij het bedrijfsleven of vanuit de overheid.’ Berendse vertelt dat hij destijds ook persoonlijk met Louise Fresco sprak, toen net aangetreden als bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit. Hij vroeg haar prioriteit te geven aan zulk onderzoek en daarvoor financiële middelen beschikbaar te stellen. ‘Zonder resultaat,’ zegt hij. Fresco laat via haar woordvoerder weten zich een dergelijk gesprek met Berendse ‘niet te herinneren’.
Eigen broek ophouden
Uiteindelijk is door de Wageningen Universiteit wel onderzoek gedaan naar stoffen als imidacloprid, zegt Berendse, onder meer naar de effecten op eendagsvliegen. ‘Maar dat er pas zo laat naar is gekeken, heeft te maken met waar de financiering vandaan moest komen.’
Hoe zitten die Wageningse geldstromen in elkaar? De universiteit bestaat feitelijk uit twee verschillende instellingen: Wageningen University en Wageningen Research. Samen vormen ze Wageningen University & Research (WUR). Wageningen University is een publieke instelling en wordt door de overheid gefinancierd, maar Wageningen Research, waar de acht onderzoeksinstituten van de WUR onder vallen, is ‘privaatrechtelijk’. De onderzoeksinstituten zijn juridisch gezien ‘een bedrijf’, zo vertelt een woordvoerder van de universiteit aan FTM. De privaatrechtelijke instituten moeten zichzelf bedruipen en zijn afhankelijk van financiering door het bedrijfsleven en overheidsopdrachten.
Tot begin jaren ’90 werd het bijenonderzoek in Wageningen nog volledig uit publieke middelen gefinancierd. Halverwege dat decennium kreeg het credo van de marktwerking echter de overhand. ‘De overheid trekt zich meer en meer terug,’ zei directeur Aad de Ruijter in 1995 in het maandblad voor imkers. De nieuwe financieringsstructuur moest ‘fifty/fifty’ zijn: 50 procent overheid, 50 procent bedrijfsleven. Het bijeninstituut – en alle andere Wageningse onderzoeksinstellingen – moest voortaan zijn eigen broek ophouden. Het instituut wilde dat onder meer doen, zo vermeldt het tijdschriftartikel uit 1995, met ‘contractonderzoek’ voor de producenten van bestrijdingsmiddelen.
De woordvoerder van de WUR wil niets zeggen over financiële banden met pesticide-fabrikanten. ‘We hoeven die niet toe te lichten, dus doen we dat ook niet,’ meldt hij. Niettemin is duidelijk dat de Wageningse instituten intensief samenwerken met de pesticide-fabrikanten. Naast het varroa-onderzoek dat Blacquière met Bayer uitvoert, blijkt uit gegevens op de website van de WUR dat de afgelopen jaren zeker 16 projecten door de WUR werden uitgevoerd waarbij Bayer of Syngenta betrokken waren. Daarnaast wordt een aanzienlijk deel van het industrie-onderzoek nooit gepubliceerd. ‘Het ecotoxicologisch onderzoek van bijen@wur [het Wageningse bijeninstituut waar Blacquière werkt en dat onderdeel is van Wageningen Plant Research, red.] wordt meestal in opdracht van de industrie uitgevoerd,’ stond een paar jaar terug nog op de website van de WUR, maar is inmiddels offline gehaald. ‘Hierover wordt dan ook niet gepubliceerd tenzij de opdrachtgever hiervoor toestemming geeft.’
Auteur
Blijf op de hoogte
Vincent Harmsen volgt de industrieën achter vervuilende, ongezonde en mogelijk gevaarlijke producten. Voor Follow the Money schrijft hij over de lobby van landbouwgif.
Wil je niets missen? Volg Vincent, dan sturen we je een seintje als er een nieuw stuk van zijn hand verschijnt.
Zulk vertrouwelijk onderzoek voor de chemische industrie omvat ook door Bayer betaalde studies die in 2009 werden gebruikt bij de herbeoordeling van de Europese markttoelating van imidacloprid, ’s werelds meest gebruikte insecticide, en inmiddels dus verboden in de EU. Dat blijkt uit documenten die in 2019 openbaar zijn gemaakt door de Nederlandse pesticide-autoriteit CTGB. Dat de stukken nu publiek zijn, is te danken aan een juridische procedure die de Nederlandse Bijenstichting heeft gevoerd. Deze Wageningse labstudies zijn door Bayer ook gebruikt om in Nederland goedkeuring te krijgen voor producten die imidacloprid bevatten, zoals Gaucho en Admire. Studies die voor de markttoelating van pesticiden worden gebruikt, worden door de industrie normaliter alleen vertrouwelijk gedeeld met de toezichthouders, zoals het CTGB.
Sjef van der Steen was tot voor kort een collega van Blacquière. Hij deed in 1999 het vertrouwelijke onderzoek voor de markttoelating van Bayers producten: laboratoriumtesten met bijen waarbij de zogeheten ‘LD50’ werd vastgesteld. De LD50 is de dosis gif waarbij de helft van een populatie sterft. Die informatie moeten fabrikanten bij de toezichthouders inleveren, zodat die kunnen bepalen bij welke dosis bijen acuut doodgaan. Van der Steen deed ‘tientallen’ van zulke proeven voor de grote pesticide-fabrikanten, vertelde hij FTM.
Op basis van openbare bronnen zijn ook andere banden tussen de pesticide-industrie en Wageningen op te maken. Zo financierden Bayer en Syngenta tussen 2008 en 2012 de leerstoel Chemical Stress Ecology and Ecotoxicology aan de WUR. Dat betrof een bijdrage van zo’n 40 duizend euro per jaar, melddeVrij Nederland in december 2012. Louise Fresco, de bestuursvoorzitter van de WUR, nam vorig jaar tevens zitting in de raad van toezicht van Syngenta. Aalt Dijkhuizen, tot 2014 bestuursvoorzitter van de WUR, was daarnaast commissaris bij Incotec, een firma uit Enkhuizen die met neonicotinoïde gecoat zaad verkoopt.
Commotie in de Kamer
De banden zijn extra relevant omdat staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) de WUR in 2011 verzocht een onafhankelijk advies op te stellen over neonicotinoïden en hun mogelijke rol bij de massale bijensterfte. Dat advies was bedoeld voor de Tweede Kamer. Kort daarvoor, op 12 maart 2011, had een uitzending van Zembla veel opschudding veroorzaakt. ‘Bijen sterven, wereldwijd’, klonk het in uitzending. ‘Veel wetenschappers zien de nieuwe generatie bestrijdingsmiddelen als belangrijkste oorzaak.’ In de uitzending wijst Blacquière van het Wageningse bijeninstituut echter de varroamijt als hoofdoorzaak aan. Milieuwetenschapper Jeroen van der Sluijs (Universiteit van Utrecht) betwist dat: ‘Volgens de heer Blacquière zou alles aan één factor liggen: de varroamijt’, zegt hij in de uitzending. ‘Wereldwijd denken de meeste deskundigen [echter] dat het een combinatie van factoren is, waarbij de pesticiden toch een heel grote rol blijken te spelen, telkens weer.’
Onder druk van de Tweede Kamer kondigde staatssecretaris Bleker (CDA) op 25 mei 2011 een breed gedragen onderzoek aan om de ondersterste steen boven te krijgen: ‘Momenteel bereidt Wageningen-UR een voorstel voor om in overleg met andere wetenschappelijke deskundigen, onder andere van de Universiteiten van Utrecht [..] een onderzoek te doen naar de effecten van neonicotinoïden op bijen,’ meldt hij de Kamer, nadat er een spoeddebat over de kwestie heeft plaatsgevonden.
Wat de Kamer niet te horen krijgt, is dat achter de schermen grote onenigheid over die conclusie bestond
Dat rapport is op 27 maart 2012 klaar. ‘Ik ben verheugd dat uit deze literatuurstudie blijkt dat er [..] geen aanwijzing is dat de [..] toelatingsbeoordeling belangrijke wetenschappelijke gegevens gemist heeft,’ schrijft Bleker opgetogen in zijn Kamerbrief. Volgens de literatuurstudie, uitgevoerd onder leiding van Blacquière, is met de komst van neonics geen ‘ontoelaatbare risico’ voor bijen ontstaan.
Wat de Kamer niet te horen krijgt, is dat achter de schermen grote onenigheid over die conclusie bestond. Uit documenten en e-mails die Follow the Money kon inzien, blijkt dat er een hoogoplopend conflict plaatsvond tussen Blacquière en deskundigen van de Universiteit van Utrecht.
Dat blijkt onder meer uit een brief die Van der Sluijs en de Utrechtse bioloog Marie José Duchateau op 26 september 2011 aan staatssecretaris Henk Bleker en enkele Kamerleden sturen. In de brief stellen de Utrechtse wetenschappers een reeks ‘omissies’ vast in Blacquières literatuuronderzoek. Zo zouden zeker 14 studies ontbreken ‘die niet gemist hadden mogen worden’, waaronder studies ‘die onafhankelijk van elkaar aantoonden dat er een wederzijds versterkend effect is (synergie)’ tussen de ziekten waar bijen last van hebben en die Blacquière aanwijst als oorzaak van hun sterfte, ‘en [de] blootstelling aan [..] neonicotinoïden’.
Wat Van der Sluijs vooral opviel: ‘Ik constateer een opmerkelijke asymmetrie in de analyse waarbij conclusies uit studies die de rol van neonicotinoïden [..] bagatelliseren klakkeloos overgenomen zijn, met name methodisch onjuist opgezette veldproeven van [..] Bayer Cropscience.’ Dit terwijl studies die concluderen dat er wél redenen tot zorg zijn in het rapport juist ‘opmerkelijk kritisch worden besproken’. Van der Sluijs noemt het ‘vooringenomenheid’.
Een van de studies waar Blacquière op leunt, is de veldproef van Cutler & Scott-Dupree uit 2007. ‘De verborgen sponsor van de studie is de firma Bayer Cropscience,’ meldt Van der Sluijs. Blacquière presenteert die veldstudie als cruciaal. Maar, zo vervolgt Van der Sluijs, ‘de US Environmental Protection Agency [heeft] in november 2010 de Cutler & Scott-Dupree 2007 studie geherclassificeerd’ en als ‘ongeldig’ aangemerkt vanwege ‘vastgestelde ernstige tekortkoming’. In zijn brief aan de staatssecretaris stuurt Van der Sluijs de originele evaluatie van de Environmental Protection Agency (EPA), de nationale pesticide-autoriteit in Amerika, mee als bijlage.
In het definitieve rapport, dat op 27 maart 2012 naar de Tweede Kamer gaat, is niets van deze kritiek terug te vinden. Dat komt omdat de Utrechtse onderzoekers, in weerwil van wat de Tweede Kamer werd toegezegd, er niet inhoudelijk aan hebben kunnen bijdragen.
‘Ik ben in het geheel niet betrokken geweest bij de betreffende studie,’ laat Van der Sluijs de staatssecretaris weten
‘Ik ben in het geheel niet betrokken geweest bij de betreffende studie,’ laat Van der Sluijs de staatssecretaris weten, ‘en had er nog nooit van gehoord totdat ik op 22 augustus 2011 een mail ontving van de kennelijke wetenschappelijke projectleider, de heer Blacquière van Plant Research International’. Hij vervolgt: ‘In die mail legde hij mij een eindconcept van deze studie voor, deelde mij eenzijdig mede dat ik in een kritische leesgroep zou zitten [..] en dat [..] de volgende dag (23 augustus) het commentaar der kritische lezers binnen moest zijn. [..] Ik heb geantwoord dat ik geen kans zag binnen de gestelde termijn te reageren.’
Een ‘doelbewuste poging’ om hem buiten het literatuuronderzoek te houden, zo ervoer Van der Sluijs de handelswijze van Blacquière in 2011. ‘De Tweede Kamer had herhaaldelijk aangedrongen op het betrekken van de deskundigheid van Utrecht,’ zegt hij nu tegen FTM. ‘Dat is dus feitelijk niet gebeurd.’
Blacquière erkent tegenover FTM dat de deadline ‘inderdaad kort’ was. Maar dat was ‘mede veroorzaakt’ door ‘druk vanuit Den Haag’ om het rapport snel op te leveren. Dat Van der Sluijs maar één dag tijd zou hebben gekregen, zoals hij aan staatssecretaris Bleker schreef, ontkent Blacquière.
Honingbij versus wilde bij
Blacquière is tot vandaag de dag overtuigd dat neonics relatief ongevaarlijk zijn voor bijen. ‘De rol van neonicotinoïden is altijd overdreven,‘ zegt hij op 7 november 2019 in Resource, het magazine van de WUR. Het universiteitsblad laat onvermeld dat hij onderzoeksgeld ontvangt van Bayer.
Met de honingbij, waarbij Blacquières deskundigheid ligt, gaat het in Nederland steeds beter. Stierf in de winter van 2009/10 nog 29 procent van alle volken, afgelopen winter was dat ‘slechts’ 9 procent. Volgens Blacquière komt dat door een betere bestrijding van de varroamijt. ‘Het is zonneklaar dat de sterfte volledig voorbij is als er netjes met de varroamijt wordt omgegaan,’ zegt hij tegen FTM. Maar volgens emeritus hoogleraar Frank Berendse is het de vraag wat nu precies oorzaak en wat gevolg is. ‘We weten ook dat deze pesticiden de vatbaarheid voor parasieten vergroten,’ zegt hij, ‘omdat ze het immuunsysteem aantasten’. Daarnaast moeten we ons vooral niet blindstaren op de honingbij, betoogt Berendse. ‘Die leeft in grote kolonies en wordt bovendien door imkers verzorgd, en en is daarom relatief bestendig tegen dit gif. Wilde bijen laten echter dramatische sterfte zien bij de aanwezigheid van deze middelen.’
Blacquière is ook van dat laatste niet overtuigd, hoewel neonics inmiddels vanwege hun schadelijkheid voor bijen zijn verboden. ‘Dat wordt steeds gesuggereerd,’ zegt hij, ‘maar of het nu de bestrijdingsmiddelen zijn, of juist de achteruitgang van het leefgebied [van wilde bijen] is; we weten het gewoon niet’.
Op 31 december 2016 publiceerde de Amerikaanse krant The New York Times een opmerkelijk exposé. De krant had de hand weten te leggen op de correspondentie tussen Syngenta en de Britse hoogleraar James Cresswell (Universiteit van Exeter), een gezaghebbend bijenexpert in het Verenigd Koninkrijk. De e-mails laten zien hoe Syngenta de uitkomsten van het onderzoek van Cresswell bijstuurt. ‘We komen tot de conclusie dat het behoorlijk onwaarschijnlijk is dat varroamijt verantwoordelijk is voor de afname van honingbijen,’ schrijft de hoogleraar in 2012 in een e-mail aan Syngenta. Het bedrijf vraagt hem vervolgens de focus van het onderzoek aan te passen. ‘Dit geeft mogelijk een ander antwoord!,’ schrijft een Syngenta-bestuurder. Zo kwam de varroamijt opnieuw in beeld als oorzaak. In het artikel in The New York Times vat Cresswell de tactiek van Syngenta kort en bondig samen: ‘It’s the varroa, stupid’.
Cresswell vertelt in de NYT dat hij aarzelde om onderzoeksgeld van Syngenta aan te nemen, maar uiteindelijk akkoord ging – vooral omdat zijn eigen universiteit forse druk op hem uitoefende. Net als in Nederland zijn de universiteiten in de VK deels afhankelijk van externe financiering.
Volgens de Amerikaanse krant is de werkwijze van Syngenta exemplarisch voor de agrochemische industrie als geheel: ‘Wetenschappers leveren uitkomsten die bedrijven in een gunstig daglicht stellen,’ schrijft de krant, ‘terwijl onderzoeksinstituten bedelen om [financiële] bijdragen van de industrie’.
Bayer gaat nog een stap verder dan Blacquière: ‘Neonicotinoïden zijn de best onderzochte producten die ooit op de markt zijn gebracht,’ zegt Gillian Mansfield van het Bayer Bee Care Center tegen FTM. Volgens de woordvoerster staat zelfs ter discussie of er wel sprake is van bijensterfte. ‘We zien inderdaad afname van sommige soorten in sommige gebieden,’ zegt ze, ‘maar in andere gebieden zien we juist weer een toename. Het is een gecompliceerd plaatje.’
Bayer schuift Blacquière prominent naar voren. In BEENOW, een jaarlijks magazine over het Bee Care-programma, wordt de Wageningse onderzoeker geïnterviewd en benadrukt hij de ‘serieuze bedreiging’ die uitgaat van de varroamijt. Het literatuuronderzoek dat Blacquière in 2011 voor staatssecretaris Henk Bleker uitvoerde, haalt Bayer aan als sluitend bewijs voor de veiligheid van hun bestrijdingsmiddelen. Verwijzend naar de bezorgdheid over ‘een mogelijk verband tussen neonicotinoïden en het verdwijnen van bijen’ meldt de internationale website van het bedrijf: ‘Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen, Gent en Amsterdam zijn tot een andere conclusie gekomen. Een paar jaar terug hebben zij voor het eerst de gevaren van neonicotinoïden in kaart gebracht. De conclusie: nadelige effecten op bijenkolonies zijn nooit waargenomen onder realistische blootstellingen.’
‘Wij zijn geen universiteit’, zegt Blacquière. ‘Bij opdrachten werken wij als bedrijf’
Is het niet vreemd dat een wetenschapper van een universiteit zo’n sleutelrol speelt in de pr van een pesticide-gigant? Allerminst, vindt Blacquière. Volgens hem zit er zelfs een denkfout in die redenering. ‘Wij zijn geen universiteit’, zegt hij. ‘Bij opdrachten werken wij als bedrijf.’
Daarmee legt Blacquière – bedoeld of onbedoeld – de vinger op de zere plek. Zijn werk is nauw verweven geraakt met de belangen van Bayer. Dat er inmiddels vraagtekens zijn over zijn positie als onafhankelijk wetenschapper, is geen persoonlijk falen, maar het directe resultaat van het marktdenken dat de overheid de wetenschap heeft opgedrongen. Onderzoeksinstituten die voor hun financiering afhankelijk zijn gemaakt van de industrie, zijn inherent kwetsbaar. De verantwoordelijkheid daarvoor afwentelen op individuele wetenschappers, is niet terecht: immers, bedrijfsfinanciering raakt het immuunsysteem van de wetenschap.
73 Bijdragen
René Ariëns
Eveline Bernard 6
Kernzin
"Dat er inmiddels vraagtekens zijn over zijn positie als onafhankelijk wetenschapper, is (..) het directe resultaat van het marktdenken dat de overheid de wetenschap heeft opgedrongen. Onderzoeksinstituten die voor hun financiering afhankelijk zijn gemaakt van de industrie, zijn inherent kwetsbaar. "
Typefout: de Universiteit van universiteit
Karin Spaink 5
Eveline BernardNico Janssen 7
marcel 7
Nico JanssenZoals steeds weer blijkt bepalen omstandigheden voor een groot deel hoe mensen zich bedragen. Dat geldt helaas voor onderzoekers aan de WUR die gefinancierd worden door de chemische industrie, maar ook voor ambtenaren en politici.
Binnen de wereld van accountants staat het algemeen belang sinds enkele jaren weer centraal als uitgangspunt in de regelgeving. Uiteraard betekent dat niet dat de praktijk direct veranderd is, maar het maakt discussies een stuk helderder. Mijn voorstel zou daarom zijn om voor alle ambtenaren en ambtsdragers als basisregel in hun aanstellingsbesluit op te nemen dat primair het publieke belang moeten dienen en dus secundair andere belangen zoals het organisatiebelang of hun eigen belang.
Niek Jansen 9
marcelIk vind het een naïef boek waar literatuur ter ondersteuning van Bregman’s obsessie eenzijdig geselecteerd werd.
Het moet niet al te moeilijk zijn voor iemand met een gelijkaardig schrijverstalent literatuur te selecteren op het thema: ‘De meeste mensen deugen niet’.
marcel 7
Niek JansenZelf denk ik dat omstandigheden (lees: organisatiecultuur) wel degelijk bijdragen aan hoe mensen reageren. Zowel ten goede (literatuurlijst Bregman) als ten slechte (lees: Cialdini).
Desalniettemin denk ik dat het nuttig is als ambtenaren zich ten allen tijden zich kunnen beroepen op het algemeen belang, ook als de bovenbaas andere signalen geeft.
Niek Jansen 9
marcelmarcel 7
Niek JansenJouw voorbeeld van het derde rijk vind ik vergaand. Uiteraard kan de tijdgeest onder rechters veranderen, maar ik kan mij niet voorstellen dat een Nederlandse rechter een dienstopdracht tot brandstichting of jodenvervolging in het algemeen belang zou achten.
Niek Jansen 9
marcelAlgemeen belang bestaat niet. Wat uiteindelijk overblijft als richtsnoer van handelen is je eigen geweten of het gebrek eraan, ingeperkt door wetten en rechterlijke uitspraken, die overigens evenmin het algemeen belang dienen maar alleen bepaalde sectoren in de maatschappij, zoals maar al te vaak de overheid of industrie.
Maar ik begrijp wel wat je wilt zeggen, dus vergeef me die wat prikkelende opmerkingen.
Nico Janssen 7
marcelDat zou je de schuld kunnen noemen van de organisatiecultuur, maar ik denk dat dit een diep ingebakken, ingebouwd mechanisme van de mens is om zich hier te conformeren aan de directe sociale omgeving (in een systeem of organisaties), waar hij / zij financieel, qua status, et cetera van afhankelijk is. Ik kan niet anders constateren dat dit een ingebouwde ontwerpfout van mensen is. Die ertoe leidt, dat objectief gezien, de mens niet deugt. Nog zo'n ontwerpfout is vooral oog hebben voor de korte termijn i.p.v. de lange termijn, wat over de hele mensheid bezien ook tot heel veel ellende leidt.
marcel 7
Nico JanssenIn zijn podcast benoemt Bregman een aardig voorbeeld over de WO I. Tijdens Kerst 1914 nodigden Duitse soldaten (en officieren) spontaan hun Engelse vijanden uit voor een potje voetbal en een drankje. In het jaar daarop gebeurde dat ook. Bij de Kerst van 1916 en verder werd dit uitdrukkelijk verboden van hogerhand. Het Engelse opperbevel dwong zelfs bombardementen af op de Duitse linies in die jaren om dit te voorkomen.
Niek Jansen 9
marcelIndertijd, toen ik nog getolereerd werd op de Correspondent, had ik daar met enkele anderen een ferme discussie over met Rutger Bregman waarmee wij ook met literatuur aantoonden dat gewone Duitsers ook zonder bevel van hoger hand en ook zonder geïndoctrineerd te zijn met de nazi ideologie, wat Rutger ‘omstandigheden’ noemt, tot gruwelijke misdaden in staat waren.
En dat voorbeeld kan makkelijk toepasbaar gemaakt worden op al die niet-Duitsers in de wereld, zoals ook op Nederlanders tijdens de z.g. ‘politionele acties’ in voormalig Nederlands-Indië.
Trouwens, ook al spelen omstandigheden een rol wil dat nog niet zeggen dat mensen daardoor hun gruweldaden tegen hun zin en tegen hun eigen wil uitvoerden, wat Rutger in zijn al te positieve mensbeschouwing aanneemt.
Wietze van der Meulen 6
Niek JansenKun je bij De Correspondent dan niet meer reageren op artikelen? (nu je niet meer “getolereerd” wordt).
Ik ben wel benieuwd of je nu echt geweigerd wordt. Zelf heb ik ook wel eens wat inhoudelijk kritiek op de artikelen aldaar. Maar op de een of andere manier worden mijn reacties nooit “uitgelicht”....
Wel zie ik soms redacteuren die zelf (of een collega?) hun eigen reacties op een (eigen) artikel “uitlichten”. Een beetje hilarisch is dat wel.....
Niek Jansen 9
Wietze van der MeulenDe Correspondent is een vriendelijk-sympathiek babbelende praatgroep waar kritiek en dissonante stemmen minder gewaardeerd worden, zeker als het controversiële onderwerpen betreft.
Qua vrijheid van meningsuiting is FTM een revelatie in het alternatieve media landschap en hiervoor wil ik hen bij deze complimenteren!
Jan Ooms 10
Niek JansenWat is 't dán?
Niek Jansen 9
Jan OomsBerend Pijlman 13
marcelHet overeenkomstige belang van de soldaten was om te overleven. Alleen wanneer er officieren toezicht hielden werd er (uitzonderingen daargelaten) daadwerkelijk geschoten op de vijand. Officieren lieten zich echter sporadisch aan de frontlinie zien. Sterker in het geval iemand toch schoot op de vijand, en dat inging tegen de ongeschreven regel, dan krijg zo iemand dat te horen van de eigen soldaten wanneer de vijand hierop reageerde met een eigen vuursaldo.
Dus wilden de soldaten het 'goede' doen? Misschien maar ze wilden vooral overleven.
[Verwijderd]
marcelGerrit Zeilemaker 6
marcelJan Ooms 10
Nico JanssenAlle persvoorlichters en communicatiemedewerkers, bijvoorbeeld.
Nico Janssen 7
Jan OomsJan Ooms 10
Nico JanssenNico Janssen 7
Jan OomsBerend Pijlman 13
Niek JansenVoorbeelden van dit fenomeen komen naar voren in deze aflevering van de podcast van Tim Harford (the undercover economist): http://timharford.com/2019/11/cautionary-tales-ep-2-the-rogue-dressed-as-a-captain/
We laten ons allemaal heel makkelijk verleiden tot een klein kwaad om er later geen vraagtekens meer bij te zetten als in principe overduidelijk is dat het niet goed is: consumeren van dierlijke producten is op zich niet slecht wanneer boeren zoals voor de Tweede Wereldoorlog een stuk of 10 koeien hebben. Echter op de huidige schaal gaat het alle ecologische, dierenwelzijns- en klimatologische grenzen voorbij. Maar wanneer ging het over van iets goeds naar iets slechts? En wanneer ga je als mens dan je eigen gedrag hierin evalueren? Dan kom je dus tot de ontdekking dat je lange tijd 'slecht' bent geweest. En juist dat onder ogen zien, daarin is de mens heel slecht.
Annemiek van Moorst 11
Berend PijlmanIk moet het nog lezen; de e-versie ligt klaar maar ik heb er weinig zin in. Zwak vind ik: 'de meeste'. Wat nu als degenen die niet deugen het voor het zeggen hebben? Geen antwoord op deze vraag gekregen van RB.
Ik denk dat alles afhangt van 'je morele kompas' die voor een groot deel aangeleerd wordt. Een goede opvoeding is cruciaal. Aan dat laatste ontbreekt het nog al eens. Plus aan het goede voorbeeld van je ouders. Als integriteit ontzettend belangrijk gevonden wordt, belangrijker dan meer geld of prestige, heeft dat invloed.
Verder zijn mensen wel degelijk in staat om 'slecht' gedrag te onderkennen, zowel vooraf als achteraf. Maar als je geen moreel kompas hebt, kun je ook niet bijsturen. Voor de wetenschappers van de WUR die in dit artikel genoemd worden en die zich voor het karretje van de chemische industrie laten spannen, geldt dat ze geen moreel kompas hebben. Ze zijn mensen die niet deugen. Daar zijn er helaas veel van.
In een tijd dat narcistische persoonlijkheden als dictators met vergaande bevoegdheden landen en bedrijven besturen (zie ook het artikel van Erik over Polman) - en we kunnen nu ook helaas de gesponsorde wetenschap en'kennisinstituten' hieraan toevoegen -, is de moraliteit ver te zoeken en wordt greenwashing normaal gevonden. Voeg daar marketing bij die iedere burger in een consument tracht te veranderen - rupsje nooit genoeg - en de hele beschaving glijdt af. Alles is te goedkoop geworden. Alles wordt weggegooid. En komt als een boemernag terug.
Sterkste argument van Rutger Bregman vind ik dat vrijwel iedereen een bulshitbaan heeft. Dat is inderdaad zo en maakt dat mensen die deugen ondeugend worden.
Berend Pijlman 13
Annemiek van MoorstHetgeen gewaardeerd wordt door je omgeving speelt enorm mee in het 'morele kompas'. Dat hangt niet alleen van je opvoeding af maar verschilt dus per situatie. Een puber die uit eten is met de familie zal zich anders gedragen dan dezelfde puber uit eten met vrienden. Wat als 'goed' wordt verondersteld verandert als de omgeving verandert. Dat is niet zozeer ingebakken of erfelijk. Zoals ik het nu zie, maakt iedereen afwegingen waarbij ze zichzelf als 'goed' kunnen beschouwen. In die afweging maakt ons brein echter geen rationele berekeningen. Het eigen voordeel wordt bijvoorbeeld meer meegerekend dan die van een ander. Datzelfde effect is er voor een naaste of landgenoot ten opzichte van een respectievelijk onbekende of buitenlander. Zijn we meer anoniem dan wordt dat nog versterkt omdat we meer naar onszelf kunnen toerekenen want ons irrationele of enigszins asociale gedrag kan ons niet verweten worden door de omgeving (dat is ook het argument tegen een strenge opvoeding; als er geen ouderlijk overzicht meer is dan kan zo'n kind niet terugvallen op een 'eigen moraal'. Het is ook een argument voor een alziende god en de reden dat dit soort goden het goed doen wanneer er weinig vertrouwen is maatschappelijke instituties).
Als je eenmaal begint met keuzes te maken die moreel 'juist' zijn maar voor jou persoonlijk minder goede resultaten opleveren dan wordt het steeds makkelijker. Je hebt dan namelijk geïnvesteerd in je 'goede' imago (onderdeel van de sunk cost fallacy, en inderdaad niet alle denkfouten zijn altijd 'slecht'). Dan is het dus nodig dat jezelf (met wat hulp van je omgeving) investeert in 'goed' gedrag.
Het genetische deel van 'goed' vs 'kwaad' is de mate waarin iemand in staat is om bewust te zijn van alle rationele tekortkomingen en de capaciteit om hiermee om te gaan. Het vergt veel denkvermogen om in te zien dat iets slecht is wanneer je omgeving je ervoor beloont.
Berend Pijlman 13
Annemiek van MoorstDan kan je nog steeds twee kanten op redenen in de vraag of mensen deugen: Of de mens deugt wel omdat ze altijd voor zichzelf redeneren dat ze deugen of de mens deugt niet want ze komen met een mentale tekorten waardoor ze niet in staat zijn om het 'goede' te doen (in die zin deugt de machinekamer niet). Ik denk dat beide waar zijn. De eerste zorgt er echter ook voor dat mensen nog slechter gedrag vertonen.
Zie bijvoorbeeld slecht gedrag waar het slachtoffer voor verantwoordelijk wordt gehouden https://tinyurl.com/ybrtjhrl . Zowel individueel (vrouw wordt lastig gevallen omdat ze kort rokje draagt) als hele bevolkingen (indianen verdienen hun positie in VS omdat ze na eeuwen nog steeds niet op niveau zijn van de gemiddelde Amerikaan). Als het eigen gedrag dan 'goed' wordt gerationaliseerd is er geen rem meer. Het slachtoffer is de schuldige geworden waardoor het gedrag steeds slechter kan worden. Het hangt van mentale capaciteiten af of er nog sprake kan zijn van eerlijke en rationele reflectie. Er worden nog steeds in VS wetten ingevoerd die indianen of Afro-Amerikanen schaden. En het argument is in NL ook niet afwezig.
Jan Ooms 10
Berend PijlmanNatuurlijk kun je bij onderdelen en beweringen je vraagtekens zetten, maar om nu het hele boek als lariekoek af te doen...?
Berend Pijlman 13
Jan OomsOverigens zijn dogma's gebaseerd op halve waarheden vaak schadelijker dan dogma's op lariekoek omdat ze overtuigender zijn.
Niek Jansen 9
Berend PijlmanDeze recensie trof ik aan op joop.nl, waar ik het volledig mee eens ben.
In feite is RB een reactionaire intellectueel, een aanwinst voor de gevestigde orde, zoals de Correspondent dat ook is en dus ook zeer welkom in praatshows als DWDD en Pauw.
Maar misschien draait hij wat bij, zoals hij dat ook deed met zijn pro Zwarte Piet
standpunt.
Reactionaire intellectuelen treden steeds meer op de voorgrond in de politieke discussie zoals ook in Vlaanderen waarbij ik denk aan types als de filosoof Maarten Boudry en politicoloog Jonathan Holslag.
Jan Ooms 10
marcelMet ingang van 1-1-2020 zijn ambtenaren ook 'gewone' werknemers met een arbeidsovereenkomst i.p.v. een aanstellingsbesluit.
Dit geldt niet voor politie, defensie en (uiteraard) voor de bedenkers zelf, de kamerleden, ministers, etc.
Ad Van Heeswijk 6
marcelDat deze normering in de loop van 1000den jaren zijn eigen dynamiek heeft ontwikkeld middels instituties en ideologien doet hier niets aan af.
Je persoonlijke geweten is ook niet meer dan dat je besluit je te conformeren aan bepaalde groepsnormen.
Nurture/nature vind ik in die zin een non-diskussie en in de wereld probeert iedere persoon / groep haar normen te laten prevaleren. Dat levert veel diskussiestof op. Leuk toch?
[Verwijderd]
marcelMarla Singer 7
Nico JanssenNeem nou bijv het feit dat Urgenda jaarlijks ong. 4 miljoen van de overheid krijgt (en van diverse 'typische NGO's) en dan de staat aanklaagt omdat die haar eigen wetten niet na zou komen.
Een ideale manier om politiek gevoelige kwesties erdoor te kunnen drukken terwijl je er zelf je handen vanaf kan houden omdat het nou eenmaal door een rechter beslist zou zijn. Dat het dan zogenaamd niet opvalt dat de wetten dan wel moeten worden nagekomen. Ondertussen kunnen andere overheden allerlei wetten niet nakomen (toeslagen affaire bijv.), rapporten onderin lades blijven, bonnetjes/filmrolletjes kwijt raken, overtreders met de mantel der liefde worden afgedekt en geen haan die er naar kraait. Voor dat nepotisme moet gewoon meer aandacht komen.
In het bedrijfsleven en academische instellingen is het overigens niet gek veel anders.
Nico Janssen 7
Marla Singer[Verwijderd]
Marla SingerIchtus 1
Nico JanssenNico Janssen 7
IchtusElsa Blok 1
Foute boel ,die inmenging van winstbeluste bedrijven in wetenschappelijk onderzoek!
Ga zo door!
Niek Jansen 9
https://corporateeurope.org/en/pressreleases/2013/private-letters-reveal-syngenta-and-bayers-furious-lobbying-against-bee-pesticide
Genoeg reden om prof. Louise Fresco als hoogleraar aan de universiteit van Wageningen te wantrouwen als bestuurslid van deze agressief lobbyende pesticide onderneming Syngenta.
Voor de hoofdredakteur van de NRC, waar Fresco een kolom schrijft, zou dat genoeg reden voor ontslag moeten zijn vanwege belangenverstrengeling ten koste van de geloofwaardigheid van de krant voor haar lezers.
marcel 7
Niek JansenOverigens vraag ik me af of zij haar werk bij de WUR wel serieus neemt gezien de veelheid van nevenfuncties die zij momenteel vervult, zie de opsomming van de website van de WUR hieronder:
"Louise Fresco is lid van de adviescommissie Regio Deal Brainport Eindhoven. Bij FOLU - the Food and Land Use Coalition - is zij International Ambassador en Member of the Reference Committee. Zij is sinds 12 april 2019 Independent Non-Executive Director van de 'Board of Directors' van Syngenta, met speciale aandacht voor wetenschappelijke innovaties ten behoeve van gezonde, duurzame voedselproductie. Zij is lid van de Trilaterale Commissie, lid van de redactieraad van De Gids, lid van de Adviesraad Amerikaanse Wereldvoedselprijs (World Food Prize) en lid van de adviesraad van het Amsterdam Symposium on the History of Food. Zij is columnist bij NRC Handelsblad en juryvoorzitter van de Johannes van Damprijs. Zij is lid van het bestuur van de stichting Het Nationale Opera & Ballet Fonds en lid van de Raad van Ambassadeurs van het Nationaal Holocaust Museum in oprichting"
Niek Jansen 9
marcelHoe agressief, leugenachtig en intimiderend de lobby van pesticide fabrikant Syngenta is toont de inhoud van de volgende brieven van het concern en andere pesticide producenten aan:
https://corporateeurope.org/en/agribusiness/2013/04/pesticides-against-pollinators
Als hoofdredacteur van de NRC zou ik Louise Fresco , die bestuursverantwoordelijkheid draagt in een dergelijk concern, niet als columnist in mijn redactie willen hebben, maar daarom ben ik ook geen hoofdredacteur.
f. van Dam 6
Niek JansenWietze van der Meulen 6
f. van DamSaid Ajouaau 5
f. van DamEn toch zou ik jou wel een artikel laten schrijven (helaas ben ik geen redacteur). Kunnen we allemaal een beetje proeven van die vooringenomenheid. Dus klim in die pen en schrijven maar. Wie weet komt er een redacteur voorbij die jou oppikt.
f. van Dam 6
Said AjouaauSaid Ajouaau 5
f. van DamGerrit Zeilemaker 6
marcelGerrit Zeilemaker 6
Niek JansenNiek Jansen 9
Gerrit Zeilemakerwww.rt.com/usa/441664-henry-kissinger-student-protest/?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=Email
Zie hier de lijst van deelnemers in 2019 met o.a.; Kissinger en Halberstadt uiteraard, maar ook weer Sigrid Kaag (werkt mee aan ontbossing Amazone), Mark Rutte (afschaffing dividendbelasting), koning W.A. (van alles wat), Barroso (ex-EC en Goldman Sachs), Kushner (schoonzoon van Trump), ex-generaal Petraeus (oorlogsmisdaden Afghanistan,Irak), Ursula von der Leyen (ex-min. Defensie van Duitsland en nu pres.EC), Jens Stoltenberg (Navo) enz. /nl.wikipedia.org/wiki/Bilderbergconferentie_2019
Kortom: allemaal mensen die big business en Amerikaans imperialisme een warm hart toedragen of er zelf onderdeel van uitmaken.
Met die club wil ik niet gezien worden!
Roland Horvath 7
Wageningen was al altijd meer dienstig aan de industrie dan aan de boeren.
De politici laten zich al tientallen jaren kennen als de corrupte knechten van de GMO.
Een remedie daartegen is dat alle burgers meer relevante zeggenschap krijgen in het bedrijfsleven en in de politiek.
Hoe dat moet gebeuren zal de praktijk leren. Onder andere moeten er ieder jaar bindende referenda gehouden worden over om het even welk onderwerp. Eén van de referenda moet een vertrouwenstemming zijn. Als er geen vertrouwen is in het gevoerde beleid, dan volgen verkiezingen voor de 1e en de 2e Kamer.
2- We zijn goed in het vernietigen van mens en dier, van planten en microben. Dat vernietigen gebeurt onder andere chemisch, in de landbouw en in de geneeskunde.
Maar dat succesvolle vernietigen gaat op lange termijn alle leven kapot maken. Daarom moeten we een andere doelstelling hebben. We moeten een bio landbouw en een bio geneeskunde realiseren. De levende organismen; mensen, dieren, planten moeten weerbaarder gemaakt worden tegen van alles. Zij moeten zichzelf verdedigen zonder de 'wondermiddelen' uit de scheikunde.
In Wageningen bijvoorbeeld wordt getracht een bij te creëren die bestand is tegen de varroamijt.
Maar met de gekke koeien ziekte en de mond en klauwzeer heeft de overheid het verkeerde gedaan door de getroffen veestapel te vernietigen. Ze had met die zieke dieren moeten verder kweken tot de soort bestand is tegen de genoemde ziekte. Er zijn altijd dieren, die tegen die ziekte bestand zijn.
3- Het is een noodzaak dat de overheid beschikt over wetenschappelijk onderzoek dat onafhankelijk is van de private ondernemingen. Anders kan de overheid haar rol als wetgever niet naar behoren uitoefenen. In NL/BE/EU zijn nochtans al sedert lang de GMO de baas.
Robelia 8
Het is evident dat belangenverstrengeling de achterliggende oorzaak van het probleem is.
De oplossing is even elegant als eenvoudig.
1.Veredelingsbedrijven en pesticide-fabrikanten betalen naar behoren belasting.
2.De universiteit van Wageningen dient gefinancierd te worden door de overheid en niemand anders.
3.Bestuurders dienen geen nevenactiviteiten te hebben in het onderzoeksveld.
Pas dan zullen kritische studies waarheidsgetrouw worden.
Paul Sporken 10
RobeliaPaul Sporken 10
Aan het eind wordt een 10-puntenplan aangeboden aan landbouwminister Carola Schouten. Iedereen is welkom om mee te lopen. Als bezorgde burger ga ik dat doen.
Meer info en aanmelden kan via www.dewegvooruit.nl.
Berend Pijlman 13
Paul SporkenPaul Sporken 10
Berend PijlmanAnnemiek van Moorst 11
Bleeker is zo blijkt maar weer eens een van de meest destructieve politici van de laatste decennia. Hij haalde ook PVV in de regering en heeft de ecologische verbindingen van natuurgebieden verkloot. Nu dit weer.
Wageningen 'Universiteit': Fresno en Blacquière zijn abjecte pseudowetenschappers zonder moraal die alleen voor het geld gaan. Vooral Fresno is een aanfluiting die denkt dat je onafhankelijk kunt zijn en voor Syngenta werken. En maar noemen dat je voor duurzaam en gezond bent: dat kan niet als je voor gif bent dat ecosystemen vernietigt. Greenwashing van deze dame. Ik schaam me dood voor deze vrouw.
Dit toont maar weer eens aan dat onafhankelijk onderzoek absoluut een noodzakelijk goed is. Financiering door bedrijven leidt tot afschuwelijke, amorele zaken die o.a. in dit artikel helder worden verwoord.
Er is sprake van algehele betonrot in de samenleving door die zogenaamde marktwerking.
Niek Jansen 9
Annemiek van MoorstLees hier een aantal stemmen uit de wetenschappelijke wereld waarmee bezwaar wordt gemaakt tegen de deelname van prof. Louise Fresco president van de research unit van de universiteit van Wageningen (WUR) aan het bestuur van de pesticide fabrikant Syngenta. De kritiek richt zich op de belangenverstrengeling daardoor van de wetenschap met organisaties met commerciële doelstellingen wat wordt gezien als een aanslag op de geloofwaardigheid van de universiteit en zijn onafhankelijk onderzoek. Maar dat is een algemene klacht tegen het onderzoek in Wageningen, dat te nauwe banden heeft met de opdrachtgevers die hun eigen onderzoek financieren.
Zelfs haar werk als columnist bij de NRC wordt problematisch gevonden.
Zij was voorheen ook directielid van Unilever en de Rabobank, evenmin 'kosjere' bedrijven; de eerste vanwege massale vernietiging van het Sumatraans regenwoud incl. de habitat van gorilla's, tbv de productie van palmolie en de tweede vanwege grootschalige witwaspraktijken.
Nico Janssen 7
Niek JansenAnnemiek van Moorst 11
Niek Jansen:-) je bedoelt oerang oetan. Gorilla's zitten in Afrika.
Niek Jansen 9
Annemiek van MoorstSicco Kamminga 4
Annemiek van Moorstben wellerdieck 4
Hendrik 53
Dat de insecten minder worden ligt aan imidacloprid maar ook een milieumaatregel te weten het injecteren van mest....deze combinatie van injecteren van mest en het gebruik van het schadelijke imidacloprid op veel gebieden binnen bestrijdingen zorgt voor de teloorgang van insecten in het algemeen en daarmee vogelstand enz.....
EF Karman 1
Hendrik 53Het enige dat helpt lijkt rechtszaken te zijn. Uitspraak van de eerste zaak die we in dat verband, tot in hoger beroep, voerden moet nog komen, en de tweede zaak in datzelfde verband staat binnenkort al weer op de rol.
Als we nou de geldpest hadden en een paar vrijwilligers die bereidt waren te ondersteunen dan zou het ons allemaal niet zo enorm veel hoeven kosten. Maar ja, alle geld gaat naar vogelbescherming die geen poot meer uitsteekt voor het juridisch beschermen van leefgebied van vogels. Kennelijk verdient VBN meer aan het sluiten van deals met bouwbedrijven en agrarische belangenverenigingen. Daarmee begint de rol van VBN steeds meer te lijken op de rol van de WUR in dit artikel.
En al onze vrijwilligers zijn verdwenen naar VBN die vergoedingen kan betalen.
[ Wie dit leest en ons wil helpen; HEEL GRAAG !!! ]
NilsR Kraijnbrink 1
Verder een prima stuk waar ik al lezend steeds “bleeker” en “bleeker” van werd.
EF Karman 1
NilsR KraijnbrinkDie Bleeker heeft behoorlijk ravage aangericht in zijn korte carierre als minister. Maar wie weet was dat wel de opdracht. Dat partijgenoten iemand zochten die bereidt zou zijn maar heel kort te functioneren, maar wel in die korte tijd heel rap veel milieuzaken onherstelbaar om zeep brengen. Ik sta nergens meer van te kijken nu ik FTM regelmatig kan lezen.
Gerrit Zeilemaker 6
De productverdediger Exponent werkte dus voor de tabaksindustrie en voor fabrikanten van lood, asbest en chromium 6.
‘ernstige negatieve effecten’ van neonics op wilde bijen, vlinders, zweefvliegen, spinnen en motten en via deze insecten dus ook op broedvogels.
Louise Fresco bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit bezocht ook de bijeenkomsten van de Bilderberggroep met Ben van Beurden van Shell, DNB-president Klaas Knot, en onze oude bekende, professor Victor Halberstadt. https://www.trouw.nl/nieuws/bilderberg-achterkamertjespolitiek-extravaganza~b9b5abca/
Louise Fresco nam dus vorig jaar tevens zitting in de raad van toezicht van Syngenta voor een extra zakcentje. Complete belangenverstrengeling. Vroeger noemden ze dat corruptie, nu vrije markt!
Maar denk even na. Bayer was voor en tijdens de tweede wereldoorlog onderdeel van IGFarben leverancier van het gifgas Zyclon B (ook een PESTICIDE) gebruikt in Auschwitz. En werkte dat toen ook niet op het centrale zenuwstelsel? https://nl.wikipedia.org/wiki/Zyklon_B Bovendien is Bayer gefuseerd met Monsanto de leverancier van Agent Orange een ontbladeringsmiddel dat oorspronkelijk als herbicide in de landbouw werd gebruikt en waar half Vietnam mee vergiftigd is. Nog steeds worden duizenden kinderen in Vietnam met een open ruggetje geboren. https://nl.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange
Gaan we dit soort bedrijven onze natuur toevertrouwen????
Niek Jansen 9
Gerrit ZeilemakerMonsanto, berucht om zijn kankerverwekkende pesticide Roundup, produceert naast Agent Orange indertijd ook fosfor voor bommen en granaten, waar ook het Israëlisch leger veelvuldig gebruik van maakte tijdens hun bombardementen op de Gaza bevolking.
En hoeveel mensen zijn niet besmet door het gebruik van verarmd uranium op de kop van munitie tbv een hardere inslag! In al die plaatsen waar de Amerikanen oorlog voerden en nog voeren in het MO is daardoor het aantal kankergevallen en genetische afwijkingen dramatisch toegenomen wat na de verovering van Falluja, bombardementen op Syrië en Irak en na de Golfoorlog in Koeweit werd vastgesteld.
Ada Ouwehand
simon vink
Ada OuwehandEF Karman 1
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CBB:2020:555