
© Frans Schouwenburg via Flickr
De belangrijkste aandeelhoudersvergadering uit Ruttes carrière
Op 26 oktober beslissen de Britse aandeelhouders van Unilever over de voorgenomen verhuizing naar Rotterdam. Dit plan van ceo Paul Polman is voor het Nederlandse kabinet een belangrijk argument voor afschaffing van de dividendbelasting. Overspeelt premier Rutte daarmee zijn hand?
- Eind oktober stemmen de aandeelhouders van Unilever over het plan van ceo Paul Polman om één van de twee hoofdkantoren te sluiten.
- Als Polman zijn zin krijgt, wordt het Londense hoofdkantoor gesloten en de Britse Plc-structuur ontmanteld. Unilever zou vanaf dat moment een Nederlandse NV zijn die vanuit Rotterdam wordt bestuurd.
- Polman noemt het afschaffen van de Nederlandse dividendbelasting als belangrijke reden voor de Britse aandeelhouders om met de verhuizing van de Britse bestuursactiviteiten in te stemmen.
- Polman zit hierin op één lijn met de Nederlandse minister-president Mark Rutte, voor wie de afschaffing van de dividendbelasting een speerpunt in het kabinetsbeleid is.
- Er klopt weinig van hun redening. Sommige Britse aandeelhouders zijn er dan ook niet zo happig op om ceo Polman te volgen.
Premier Mark Rutte is een Unilever-man tot in het diepst van zijn vezels. Direct na zijn afstuderen, in 1992, ging hij bij het levensmiddelenconcern aan de slag. Hij bleef er werken tot aan zijn overstap naar de politieke arena, waar hij in 2002 aantrad als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Inmiddels is het ruim zestien jaar geleden dat onze premier afzwaaide bij Unilever. Toch zal geen enkele aandeelhoudersvergadering van de multinational zo bepalend zijn geweest voor zijn carrière als die van 26 oktober aanstaande. Op die dag stemmen de Britse aandeelhouders van Unilever over het voornemen om het Londense hoofdkantoor op te doeken en het concern voortaan volledig vanuit Rotterdam te besturen.
Normaal gesproken is zo’n verhuizing van bedrijfsactiviteiten geen onderwerp dat maandenlang de aandacht van een premier opslokt. Het is immers een bedrijfsmatige overweging van een private partij. Rutte heeft het hoofdkantoor van Unilever echter tot inzet gemaakt van een van de belangrijkste politieke speerpunten van zijn derde kabinet: de afschaffing van de dividendbelasting. Prijskaartje: 2 miljard euro per jaar.
Mes in de rug
Onze premier vindt in Unilever-ceo Paul Polman zijn grootste (en eigenlijk enige serieuze) medestander voor deze omstreden fiscale maatregel. Polman wil Unilever graag uitsluitend vanuit Rotterdam besturen en de dubbele nationaliteit van het bedrijf opheffen. Hij zegt dat de afschaffing van de dividendbelasting zijn Britse aandeelhouders ertoe zal bewegen om hiermee in te stemmen.
De 2 miljard euro per jaar die dit Nederland jaarlijks kost, stroomt echter grotendeels naar buitenlandse schatkisten. Burgers en oppositie vinden dat een absurd hoge prijs voor één luttel hoofdkantoor, en ook banken en buitenlandse aandeelhouders hebben zich tegen de belastingmaatregel gekeerd. Rutte kreeg zelfs een mes in de rug van de American Chamber of Commerce. Die club lobbyde jarenlang actief voor het schrappen van de dividendbelasting, maar zegt nu dat het kabinet beter andere fiscale maatregelen kan nemen om het vestigingsklimaat voor bedrijven te verbeteren.
Zelfs die ene pilaar waar de argumentatie van Rutte op rust is zeer wankel
Maar zelfs die ene pilaar waar Ruttes argumentatie op rust, de verhuizing van Unilever, is zeer wankel. Alleen als 75 procent van de Britse aandeelhouders op 26 oktober vóór de verhuizing stemt, gaat die door. Wordt die drempel niet gehaald, dan staat niet alleen Polman met lege handen. Ook premier Rutte heeft dan geen enkele trofee meer waarmee hij het succes kan aantonen van een belastingmaatregel die de overheid 2 miljard euro per jaar kost.
Onze premier heeft zichzelf in een benarde situatie gemanoeuvreerd. Hij heeft zijn volledige politieke krediet opgehangen aan een beslissing van de Britse aandeelhouders van zijn oud-werkgever. En in tegenstelling tot de stem van de burger, kan hij de stem van de aandeelhouder niet negeren. Waar de Nederlandse kiezer moest stemmen voordat het plan voor afschaffing van de dividendbelasting bekend werd gemaakt — het voornemen was buiten het verkiezingsprogramma van de VVD gehouden — is het voor de aandeelhouders glashelder wat ze krijgen als ze het stemadvies van Polman volgen: Unilever wordt een Nederlandse NV met een hoofdkantoor in Rotterdam.
Geen steun
Een aantal van die grote Britse aandeelhouders heeft zich inmiddels uitgesproken tegen het voorstel van Polman om de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen. Deze beleggers zien onvoldoende voordelen in vergelijking met de huidige structuur: twee juridische entiteiten, noteringen in zowel de Nederlandse AEX- als de Britse FTSE-index en een Rotterdams én een Londens hoofdkantoor. 'Wij steunen de verhuizing niet en zullen tegenstemmen,' zei een woordvoerder van investeerder Aviva, de op acht na grootste aandeelhouder van Unilever, tegen de Financial Times. Tien van de vijftig grootste aandeelhouders hebben tegenover de zakenkrant hun twijfels over de verhuizing uitgesproken.
Hoogleraar Bas Jacobs ontleedde onlangs het pleidooi van Polman voor afschaffing van de dividendbelasting. De ceo, zo liet Jacobs zien, toont zich blind voor de cijfers en bedient zich van dezelfde drogredeneringen die Rutte gebruikt.
Maar wat voor een bestuursvoorzitter misschien nog wel erger is: hij kent zijn eigen aandeelhouders niet. De dividendbelasting is voor hen namelijk helemaal geen belangrijke kwestie. Unilever-aandeelhouders maken zich vooral druk over twee andere thema’s: hun toekomstige zeggenschap over het bedrijf en de beurs waarop het aandeel Unilever wordt verhandeld.
Nummer één stakeholder
Het cruciale verschil tussen het Nederlandse en het Britse vennootschapsrecht is namelijk de positie van de aandeelhouder. Rients Abma, directeur van Eumedion, belangenbehartiger van institutionele beleggers, zei eerder tegen FTM: ‘Onder Brits recht is de aandeelhouder de nummer één stakeholder, terwijl er in het Nederlands recht vanuit wordt gegaan dat alle stakeholders belangrijk zijn.’ De invloed van aandeelhouders is naar Nederlands recht beperkt en dat biedt een betere bescherming tegen vijandige overnames dan het Britse recht. ‘Als in het VK een overnamebod is aangekondigd, vijandig of niet, mag het bestuur geen enkele frustrerende handeling plegen, laat staan dat het een beschermingsconstructie kan opwerpen.’
‘Wij steunen de verhuizing niet en zullen tegenstemmen’
In het licht van de pogingen die Unilever vorig jaar moest ondernemen om aan het overnamebod van Kraft-Heinz te ontsnappen, is het niet verwonderlijk dat Polman kiest voor de beschermingsmogelijkheden die het Nederlands recht biedt. Tegelijkertijd is dit de belangrijkste reden voor Britse aandeelhouders om tegen de verhuizing te stemmen: ze verliezen invloed.
FTSE, AEX of allebei?
De andere motivatie om tegen te stemmen is het aangekondigde vertrek van Unilever van de Britse beurs. Aviva: ‘We verliezen een groot bedrijf uit de [FTSE-]index en we zien geen goede verantwoording voor de verhuizing.’ Sommige Britse aandeelhouders investeren liever niet buiten de landsgrenzen.
De voorgenomen verhuizing van Unilever hoeft er echter niet noodzakelijkerwijs voor te zorgen dat het bedrijf uit de FTSE-index verdwijnt. Zoals Polman zelf aangeeft in de Financial Times: ‘Het is aan de index-samensteller FTSE Russell om te bepalen of Unilever in de FTSE mag blijven.’ Er kan eenvoudig een uitzondering worden gemaakt voor bedrijven die niet in het VK zijn gevestigd, zoals ook bij Tui Travel, Aramco en enkele luchtvaartmaatschappijen is gebeurd. Misschien had Polman beter zijn energie kunnen steken in de onderhandelingen met FTSE Russell dan in de lobby voor de afschaffing van de dividendbelasting.
Het staat multinationals bovendien vrij om hun juridische standplaats in een ander land te plaatsen dan het hoofdkantoor. De juridische vestiging bepaalt welk vermogensrecht er van toepassing is, het hoofdkantoor bepaalt welke belastingregels er gelden. Shell is als Britse Plc bijvoorbeeld onderworpen aan het Britse vermogensrecht, maar is met zijn Haagse hoofdkantoor belastingplichtig in Nederland.
De conclusie is duidelijk: Rutte en Polman hebben de afschaffing van de dividendbelasting en de verhuizing van Unilever ten onrechte aan elkaar verbonden. Ze maken er een package deal van die in werkelijkheid niet bestaat, en onze premier hangt daar zelfs de geloofwaardigheid van zijn eigen kabinet aan op. Door zijn politieke kapitaal in handen te leggen van de Unilever-aandeelhouders, speelt hij een riskant gokspel waar zelfs ceo Paul Polman geen grip op heeft.
32 Bijdragen
Fred van Sas 3
Hendrik Faber 4
Fred van Sashttps://www.ftm.nl/artikelen/kabinet-rutte-zwichtte-voor-jarenlange-lobby-van-bedrijfsleven
Jan Ooms 10
Hendrik FaberIk heb ooit een protestants-christelijke opvoeding genoten en zodoende ook geleerd dat je niet én God kunt dienen én Mammon (god van het geld/god van de rijkdom). Het CDA kan dus omgedoopt worden tot MOA (Mammonitisch Ondemocratisch Appel) want deze laatste 'godheid' prevaleert bij het CDA al vanaf haar ontstaan boven de christelijke god. Hetzelfde zie je overigens ook bij de CU en de SGP: als het er op aan komt kiezen beide voor de (eigen) portemonnee. Principes zijn bij deze partijen te koop/af te kopen en daarom regeert de VVD ook zo graag met deze partijen.
Wanneer Buma cs hun christelijke waarden en normen écht serieus zouden nemen, zou aansluiting zoeken bij de SP of de PvdD veel méér voor de hand (moeten) liggen.
Maar nee, met kinderen het Wilhelmus uit hun hoofd laten leren én zingen, kansloze missies in Irak, Mali en Syrië steunen en (veel te duur) wapentuig (JSF) kopen kun je in Nederland blijkbaar genoeg 'christelijk' stemvee aan je binden.
Martin van den Heuvel 1 11
Fred van SasAls het CDA (en CU, SGP) haar bijbelse standpunten laat vallen, kan zij vandaag nog fuseren met de VVD.
Om te voorkomen dat je dezelfde vraag stelt over andere partijen:
D666 zit in de liberale fractie van het Europarlement, gezellig samen met hun vriendjes van de VVD.
Als Geert zijn standpunten over de Islam laat vallen, kan hij vandaag nog fuseren met de VVD.
Thierry Baudet heeft zich op nationale televisie laten ontvallen "Ik ben tegen alles wat links is". Dus als zij haar standpunt over het bindend referendum laat vallen, kan Forum vandaag nog fuseren met de VVD.
De PvdA roept steeds dat het socialer moet, maar Asscher heeft het kabinet beloofd dat hij een handje zal toesteken als de fabulous 4 na de verkiezingen in maart geen meerderheid meer zou hebben in de eerste kamer.
Wat de rest betreft, stel ik alleen de volgende vraag.
Waarom ontkrachten de linkse partijen de rechtse leugens niet?
Zo moeilijk is dat niet.
wim de kort 8
Co Pater 7
wim de kortHet bedrijfsleven kan en mag geen rechtspersoonlijkheid bezitten. Verhoudingen kunnen alleen politiek zijn, tussen mensen. Dus ook aandeelhouders ( is een economische gesteldheid ) mogen zich niet politiek uitspreken.
Roland Horvath 7
MR zal na 26 oktober op zijn bekende manier dezelfde algemene bewoordingen gebruiken die hij in ongeveer al zijn rechtvaardigingen en toespraken gebruikt. Waarbij hij voortdurend driftig ja knikt.
De hele politiek is voor MR een heel leuk spel maar de verschillende onderwerpen zijn hem duidelijk vreemd.
Misschien is dat wel een prima profiel voor een minister president maar visie moet men dan niet verwachten. Hooguit de winkel open houden en regeren met een flexibele meerderheid. Dat laatste is een verdienste.
NB: CDA en Buma zijn klonen van VVD annex Rutte. Typisch fundamentalistisch christendom. Beschamend voor iedere christen.
Jan Ooms 10
Roland HorvathIn feite is Buma (net als Seegers en Van der Staay) een soort van IS-leider. Laten we ze daarom maar CS-leiders noemen. Zonder bomgordels, aanslagen en haatpredikers, maar wel met het gebruiken en vooral misbruiken van onschuldige burgers om hun idealen en doelen te bereiken. Deze idealen en doelen hebben met christen zijn en het christelijk geloof in ieder geval helemaal niets te maken. Dát hebben ze de afgelopen decennia keer op keer bewezen!
Roland Horvath 7
Jan OomsZe zijn nooit christelijk geweest.
Ze zijn neoliberaal = 19e eeuws extreem laisser faire kapitalistisch en
conservatief en reactionair.
Net als de twee andere VVD en D66.
Men overdrijft niet als men stelt dat die vijf partijen vooral de hypocrisie gemeen hebben.
Hendrik Faber 4
De Britten die invloed verliezen zitten hier niet op te wachten. Dus moet er een kadootje toegestopt worden. Maar de drempel van 75% hoog blijft hoog.
Het doet mij echt verdriet om nu pas dit mooie verhaal te lezen. Waarom heb ik in het dividend debat nooit dit verhaal gehoord. Een beetje een kenner moet dit toch zo kunnen bedenken. Groenlinks zo wordt je geen oppositie koning.
't Haasje 5
Edmond Muller 7
't HaasjeJan Ooms 10
Edmond MullerRoland Horvath 7
't HaasjeDe Rutte3 coalitie van de 4 partijen VVD -CDA -D66 -CU kan niet bijleren.
Ze zijn geïndoctrineerd door het neoliberalisme, door het extreme kapitalisme "Alles voor de aandeelhouders en niets voor anderen".
Dat is voor Rutte3 de absolute waarheid. Ze twijfelen niet.
Alle andere argumenten, beweringen, doctrines en ideologieën glijden van hen af
zoals water van een eend.
De neoliberale Rutte3 is een erfgenaam van het Katholieke annex Calvinistische Christendom die ook de absolute waarheid bezaten. Geen wonder dat CDA en CU ook van de partij zijn: Christelijke absolutisten. Ook geen wonder dat ze niet alleen de dividend belasting hebben afgeschaft maar in dezelfde moeite ook het raadgevend referendum.
Bij het absolutisme passen geen democratie en zeker geen referenda.
Edward 2 4
Roland HorvathAnnemiek van Moorst 11
.
Zie ook FD https://fd.nl/beurs/1271308/zelfs-het-einde-van-de-dividendbelasting-kan-britse-aandeelhouders-unilever-niet-plezieren
Jan Ooms 10
Annemiek van MoorstFTM heeft hierover de afgelopen weken al veel over geschreven.
HeRo 7
Jan OomsJan Ooms 10
HeRoCo Pater 7
[Verwijderd]
Dus wat is het verschil in belasting die Unilever betaalt in Nederland met een hoofdkantoor in Nederland of in het VK, afgezien van de dividendbelasting.
Jan Smid 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan SmidJan Ooms 10
[Verwijderd]Door de mogelijkheden van dit soort constructies maakt het dus ook niet zoveel uit waar een bedrijf gevestigd is. Belasting betalen doen/hoeven ze toch niet.
Veel belangrijker is nog het voordeel voor aandeelhouders in het VK dat ze daar (kennelijk) meer rechten hebben dan in NL.
[Verwijderd]
Jan OomsWat wel zeker is dat Unilever in Nederland een betere bescherming heeft tegen overname dan in het VK.
Jan Smid 8
[Verwijderd]Peter van Onna 2
Peter Faasse 4
1. Afschaffing of verlaging van welke bedrijfsbelasting maakt de door Piketty waargenomen vermogenskloof alleen maar groter.
2. Rutte gedraagt zich steeds meer als monarch dan als democratisch bestuurder.
3. Het zou interessant zijn om na te gaan tot welke "ingewijde kringen" Rutte behoort. Een eerste aanwijzing schijnt in het Torentje te hangen.
Schreef ik op 27 juni jl.
Iets pregnanter nu: door wie laat "onze premier" zich sturen?
Marinus van Boven 1
Op Dijkhoff werd niet slim gereageerd door de oppositie. Want die afleidingsmanoeuvre is verder door te voeren op andere (deel)gebieden van de samenleving. Een voorbeeld:
- Boetes uitgedeeld voor verkeersovertredingen?
- Dokken naar draagkracht!
- Bedrijven die zich niet houden aan M.V.O.?
- Flinke boetes opleggen!
Want er zijn nogal wat bedrijven die in werkelijkheid niet
nakomen wat met de mond beleden wordt.
Een deel van die inkomsten kan dienen als compensatie voor het verlies van de dividendbelasting, als die nog doorgang vindt.
Het bovenstaande een dom idee?
Als het regerend deel van de bevolking van Nederland zijn intellect op de verkeerde manier gebruikt, of stomweg een bepaald (buitenlands)volksdeel om niet goed gemotiveerde redenen bevoordeeld, wat kun je dan van de rest van Nederland verwachten!
squarejaw 5
ZE KWAMEN NIET.
marcel 7
Zojuist in het nieuws: "Verhuizing van hoofdkantoor Unilever voorlopig van de baan". Benieuwd of onze Minister President nu zijn keutel durft in te trekken.
Zie: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/05/unilever-verhuist-voorlopig-toch-niet-naar-rotterdam-a2233905
Caspar Minning 1
marcelhttps://nos.nl/l/2253461