
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Lees meer
Uit ons onderzoek blijkt dat de luchtvaart ondersteund wordt met talloze subsidiestromen vanuit gemeenten, provincies, ministeries en de Europese Unie. 'Mainport' Schiphol krijgt talloze fiscale en economische voordeeltjes, waar vooral buitenlandse passagiers van profiteren. De economische meerwaarde hiervan lijkt beperkt.
Ondertussen explodeert de vraag naar vliegreizen, omdat vliegtickets door al die voordeeltjes aan de luchtvaartindustrie spotgoedkoop zijn. Dit heeft gevolgen voor het klimaat: terwijl andere sectoren minder CO2 gaan uitstoten, stijgt de CO2-uitstoot in de luchtvaart. En natuurlijk stijgt ook de uitstoot van fijnstof en zitten omwonenden in de herrie.
Megaclaim gloort in slepend arbeidsgeschil bij de KLM
Cold case: hoe een topman van de KLM de staat een poot uitdraaide
Explosieve toename van CO2-uitstoot door luxevluchten, Greenpeace wil verbod
Veel meer privévluchten dan voor corona, vooral naar Europese vakantiebestemmingen
Drukte op Schiphol levert onveilige situaties op
Wanneer vertelt Schiphol dat Nederland deze zomer niet op vakantie kan?
Geen plan, toch een besluit: Maastricht Aachen Airport blijft open
Kabinet zet dure traditie voort: de KLM redden zonder achterliggend plan
Gore grond en dubieuze belangen, Limburgse politici vellen oordeel over vliegveld Maastricht
De KLM misleidt haar klanten over CO2-compensatie
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Vrijdag 26 juni: KLM krijgt haar langverwachte staatssteun. © ANP/Robin Utrecht
Belastingbetaler redt KLM, ‘de markt’ ziet er geen brood in
KLM krijgt eindelijk zijn langverwachte steunpakket. De ministers Hoekstra en Van Nieuwenhuizen doen alsof vooral 'de markt' de redding op zich neemt, maar dat klopt niet. Bovendien bevat het pakket geen serieuze voorwaarden waarmee klimaat- en milieudoelen dichterbij worden gehaald. De maatschappijen waarvan KLM haar vliegtuigen least, kunnen opgelucht adem halen: van hen wordt geen bijdrage verwacht.
Vanmorgen presenteerde het kabinet zijn langverwachte steunpakket aan KLM. De belangrijkste uitkomst van de maandenlange onderhandelingen is dat de luchtvaartmaatschappij de beschikking krijgt over een noodkrediet van 3,4 miljard euro. Een deel daarvan, 1 miljard om precies te zijn, komt rechtstreeks van de overheid. 2,4 miljard is een lening van in totaal elf banken.
In een Kamerbrief schrijven de Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): 'Het kabinet heeft voor deze vorm gekozen, zodat ook de banken een deel van het risico dragen. De financiering wordt dus zo veel mogelijk door de markt gefaciliteerd en de Nederlandse staat neemt enkel de risico’s op zich daar waar deze niet in de markt kunnen worden ondergebracht.'
Verderop in hun brief blijkt dat de banken helemaal niet bereid waren om risico te dragen. De belastingbetaler staat namelijk garant voor een groot deel van het krediet dat de banken verstrekken. Mocht KLM de lening niet kunnen terugbetalen, dan verhalen de banken de schuld op de overheid. 'De garantieregeling beslaat de totale omvang van de private kredietverlening van € 2,4 miljard en garandeert maximaal 90% over dit bedrag.'
Met andere woorden: het risico dat KLM 1 miljard euro niet kan terugbetalen ligt volledig bij de belastingbetaler, én het risico dat KLM 2,4 miljard euro niet kan terugbetalen ligt voor 90 procent bij de belastingbetaler.
In totaal kon dus maar 7,2 procent van de financiering die nodig is om KLM voor nu op de been te houden, 'ondergebracht worden' in de markt.
Bovendien is de lening van 1 miljard euro, rechtstreeks van de overheid, een ‘achtergestelde’ lening. Dat betekent dat de staat helemaal achteraan staat als KLM alsnog omvalt. Eerst worden de banken terugbetaald, dan de belastingbetaler.
Nóg een geldstroom
Voordat de coronacrisis uitbrak hing KLM al scheef van de schulden: 87 procent van het balanstotaal van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij is gefinancierd met vreemd vermogen. Nu er nog eens miljarden in de vorm van leningen richting het bedrijf stromen, wordt die verhouding nóg schever. Hoekstra en Van Nieuwenhuizen beseffen dit ook, en spreken daarom nu al de verwachting uit dat KLM binnenkort nog meer geld nodig heeft: 'Het is mogelijk dat de kapitaalpositie (...) op termijn verbeterd moet worden. Een kapitaalinjectie van de aandeelhouders lijkt daarbij de meest logische oplossing.' De ministers schrijven dat ze pas later bepalen of de staat daaraan zal deelnemen, maar duidelijk is dat hier een voorschot wordt genomen op nóg een geldstroom van de belastingbetaler naar KLM.
Duidelijk is dat hier een voorschot wordt genomen op nóg een geldstroom van de belastingbetaler naar KLM
De Tweede Kamer heeft bij de discussies over staatssteun aan KLM meermaals betoogd dat ook andere partijen aan de redding moeten meebetalen. Daaraan wordt slechts ten dele gehoor gegeven. Werknemers die meer dan 109.000 euro per jaar verdienen, moeten 20 procent inleveren op 'hun arbeidsvoorwaarden'. Dit kan betekenen dat zij minder loon ontvangen, maar KLM-piloten genieten ook riante pensioenvoorwaarden en werken relatief weinig, dus ook daar kan (een deel) van deze bezuiniging gerealiseerd worden. De bonussen van het bestuur en de topmanagementlaag worden 'opgeschort'.
Er was de afgelopen weken veel te doen over leasebedrijven en oliehandelaren, naar aanleiding van dit onderzoek van Follow the Money waarin geconstateerd wordt dat een groot deel van de steun aan KLM bij belastingparadijzen in Ierland en op de Kaaimaneilanden zal terechtkomen. De Tweede Kamer nam daarop een motie aan, waarin de regering wordt opgeroepen om onder meer leasebedrijven te laten meebetalen aan de redding van KLM, ‘teneinde te voorkomen dat de pijn van financiële risico's alleen op de belastingbetaler wordt afgewenteld’.
Aan die oproep bewijzen de ministers slechts lippendienst. In de Kamerbrief schrijven zij alleen dat er 'ook gekeken [wordt] naar de rol die de ketenpartners van KLM kunnen spelen’. Een concrete uitwerking, bijvoorbeeld over de hoogte van de bijdrage die leasebedrijven moeten leveren en op welke termijn, ontbreekt.
De bezuiniging die geldt als voorwaarde aan de redding moet worden bereikt door te besparen op arbeidskosten
De bezuiniging die geldt als voorwaarde aan de redding van KLM, moet dus worden bereikt door te besparen op de arbeidskosten. De haute finance van de lease-industrie blijft buiten schot.
Op milieu- en klimaatgebied worden er nauwelijks extra voorwaarden aan de staatssteun verbonden. Vrijwel alle genoemde maatregelen – bijvoorbeeld een verlaging van de uitstoot per passagier per kilometer en de bijmenging van biokerosine – staan ook al in de onlangs gepresenteerde Luchtvaartnota en gelden daarmee voor alle luchtvaartmaatschappijen die in Nederland actief zijn, niet alleen voor KLM.
Rust inleveren
Wel wordt het aantal nachtvluchten op Schiphol iets teruggeschroefd, van 32.000 naar 29.000 en wellicht later naar 25.000. Opnieuw zullen alle luchtvaartmaatschappijen daaraan moeten meedoen, want KLM levert slechts 'een evenredige bijdrage'. Bovendien koppelen de ministers de afname van nachtvluchten aan de opening van Lelystad Airport. Oftewel: als de omwonenden van Schiphol wat meer rust willen, dan moeten de omwonenden van Lelystad een deel van hun rust inleveren.
Ten slotte valt op dat KLM zich bij het verstandshuwelijk met Air France verder ingraaft. Er wordt een 'government state agent' aangesteld die ervoor moet zorgen dat er geen enkele Nederlandse euro naar Air France vloeit. Deze state agent heeft 'direct toegang tot informatie en mag aanwezig zijn tijdens relevante vergaderingen.' Dat wordt nog gezellig.
Het risico van de redding van KLM ligt dus vrijwel volledig bij de belastingbetaler; 'de markt' blijkt simpelweg niet geïnteresseerd in financiering van de luchtvaartonderneming. Bovendien is mede vanwege het extra krediet binnenkort een nieuwe kapitaalinjectie nodig – van de belastingbetaler. In de arbeidskosten wordt gesneden, maar de leasesector en andere financiële dienstverleners ontspringen de dans. Extra klimaat- en milieuvoorwaarden zijn er niet, op een kleine reductie van nachtvluchten na, maar daarvoor krijgen de omwonenden van Lelystad de rekening gepresenteerd.
166 Bijdragen
Robert Schipperhein 3
Nico de Smidt 1
Robert SchipperheinRobert Schipperhein 3
Nico de SmidtNeemt niet weg dat er naar mijn inschatting vast wel interesse in de markt is, alleen tegen minder aantrekkelijke condities voor KLM(AF)
Co Stuifbergen 5
Robert SchipperheinDaarvan afgezien heeft niet iederen op de regeringspartijen gestemd, dus u weet niet of "u en ik" het ermee eens zijn.
Met een ton per werknemer kan de overheid zo'n beetje elk bedrijf een jaar overeind houden.
Sterker nog, veel bedrijven zouden na dat jaar betere vooruitzichten hebben dan KLM.
Maar die mogen in de stront zakken.
Marc Fahrner 7
Co StuifbergenArthur Venis 3
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Arthur VenisArthur Venis 3
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Arthur VenisDie bewering is en blijft ongefundeerd.
Jan Ooms 10
Robert SchipperheinBehalve door koopjesjagers is er dús geen interesse, dús springt de overheid bij, precies wat Ties geschreven heeft.
Nico de Smidt 1
Marja Oosterman
Nico de SmidtEveline Bernard 6
Marja OostermanMarc Fahrner 7
Nico de Smidt[Verwijderd]
Marc FahrnerNico de Smidt 1
Ties Joosten 5
Nico de SmidtDaarnaast verzoeken veel luchtvaartmaatschappijen hun lessor om uitstel van betaling. Als die wordt verleend, wordt daar natuurlijk wel een leuk rentetarief over gerekend.
Robert Schipperhein 3
Ties JoostenJan Ooms 10
Robert SchipperheinZo niet, zou ik niet schrijven dat Ties niet voldoende basis heeft om het te vermelden...
Maarten Brons 7
Jan OomsTies Joosten 5
Robert SchipperheinWel krijgen ze mogelijk nog gedoe met het van de hand doen van tweedehands kisten en de aanschaf van nieuwe, want er zijn momenteel weinig partijen in de markt met geld daarvoor. Maar goed, dat gaat dus om nieuwe transacties. Op de lopende contracten verwacht ik niet dat zij al veel hebben hoeven afschrijven.
Robert Schipperhein 3
Ties Joosten*dat carriers niet keihard heronderhandelen op lease fees in deze uitzonderlijke tijden - ik zou verwachten dat er wel wat relaties op het spel gezet worden. Met of zonder concrete aanknopingspunten als Force Majeure.
*dat de markt geen interesse heeft in AFKLM stukken. Dit terwijl er een market cap op aandelen is van bijna 2 miljard en we bij de HEMA weer hebben gezien dat een bedrijf waarvan de aandelenwaarde verdwijnt, obligaties ook nog steeds bedrijfswaarde vertegenwoordigen. Obligatiehouders zijn ook marktpartijen. En dan nog de batterij aan partijen die de oorlogskas vol heeft voor de doldwaze dagen waarvan we denken dat ze snel gaan komen.
[Verwijderd]
Ties JoostenArthur Venis 3
Robert SchipperheinMarc Fahrner 7
Ties JoostenJeannette Lauwerijssen
Ties JoostenEveline Bernard 6
Jeannette Lauwerijssen[Verwijderd]
Eveline BernardEen onduidelijk klimaat verhaal hebben we hier zeker niet bij nodig. Ik woon in de omgeving van schiphol en het ontbreken van de teringherrie, hebben we als een verademing ervaren. Gewoon er zelf voor kiezen niet meer te vliegen zal meer effect sorteren dan een flutpetitie te tekenen.
Wietze van der Meulen 6
Ties JoostenEen paar vragen:
1) is dat inleveren van loon door werknemers van KLM nu juridisch wel af te dwingen? KLM is niet failliet gegaan, dus het zou me niet verbazen dat piloten juridisch vrij sterk staan als ze niet akkoord gaan met 20% inleveren;
2) tegen welke rentepercentages zijn die achtergestelde leningen dan verstrekt? Meestal betaal je bij achtergestelde leningen wat meer rente i.v.m. de hogere risico’s. Maar meer rente geeft ook weer een hogere financiële belasting voor KLM, dus dat helpt ook weinig. Lage rente en achtergesteld helpt voor de staat nog minder (dan had je beter niet achtergestelde leningen kunnen verstrekken).
3)welk probleem wordt er met extra kredieten opgelost? Dit heeft alleen zin als er ook weer een winstgevend verdienmodel wordt gerealiseerd. Maar daar hoor ik verder weinig over (het lijkt er nu op dat deze extra kredieten alleen maar worden opgebrand en als het op is moet er weer nieuw geld bij.....).
Ties Joosten 5
Wietze van der MeulenOver 2+3 schreef ik vanmorgen dit draadje: https://mobile.twitter.com/tiesjoosten/status/1276810601759637505
Wietze van der Meulen 6
Ties JoostenHet lijkt wel een variant op Rabobank-ledencertificaten (ik kan me nog voorstellen dat er zelfs sprake is van soortgelijke voorwaarden waardoor de rente onder bepaalde condities niet wordt uitbetaald?). Mijn vader (uit het Rabo-circuit afkomstig) zei vroeger al: “blijf van achtergestelde leningen af”....(was een goede tip).
En een nieuw verdienmodel? Dat wordt ook erg lastig ben ik bang.
Ik zie dit zowel voor KLM als de belastingbetaler niet goed komen. Al was het alleen maar omdat er ook binnen de luchtvaart al voor Corona sprake was van overcapaciteit.
Annemiek van Moorst 11
Schandalig. Hebben ze last van hersenverweking? Weggegooid geld.
Geen harde eisen stellen zoals: 0 nachtvluchten, 0 korte vluchten, 50% risico leasmij-en, minimaal 50% risico banken.
En cultuur laten ze in de stront zakken? Terwijl dat aantoonbaar vele malen meer opbrengt voor het land?
Schandelijk.
Henk Zoer 7
Annemiek van MoorstSchandelijk.'
Even los van het feit dat ik niet tegen 'cultuur' ben, ofschoon 'cultuur' natuurlijk een zeer rekbaar begrip is. Maar kunt u de geciteerde stelling onderbouwen?
'Geen harde eisen stellen zoals: 0 nachtvluchten, 0 korte vluchten, 50% risico leasmij-en, minimaal 50% risico banken.'
Hiervoor zullen echt andere zaken aangepakt moeten worden. Het belangrijkste is wel dat het eeuwige groeimodel losgelaten moet worden. Om dat te bewerkstelligen moeten we af van het geld=schuld-model. Dit model dwingt eeuwige groei af en stimuleert het ondernemen met vreemd geld, precies waar KLM nu last van heeft. Maar dat speelt ook bij andere bedrijven. Wat vroeger normaal was, eerst sparen en dan uitbreiden, is nu niet meer normaal. Wat vroeger normaal was, het aanhouden van buffers om slechte tijden op te kunnen vangen, is vanwege moordende concurrentie niet meer normaal. Zie ook de opmerking van Ties dat luchtvaartmaatschappijen nu vliegtuigen verkopen om ze vervolgens terug te leasen. Dat is precies waar V&D aan ten onder is gegaan. Op korte termijn wat lucht, maar op de lange termijn duurder uit.
Hetzelfde gebeurt bij het hedgen van brandstof. Op korte termijn dek je je in tegen schommelingen van de brandstofprijs maar op de lange termijn ben je duurder uit. Niet voor niks dat Amerikaanse maatschappijen niet hedgen.
Willen we idealen als die van u realiseren, dan móeten we ons economisch/monetair stelsel veranderen waarbij de democratie veel gerichter een samenleving kan aansturen (inclusief de door u zo gewenste cultuursector als de meerderheid dat wil). Dat kan en dat moet. Maar zolang wij de macht laten aan de grootste lobbypartijen en hun (politici-)marionetten zal het niet gebeuren helaas. We zullen daar zelf voor moeten strijden.
Annemiek van Moorst 11
Henk ZoerKrimp is het antwoord; niet investeren met je rug naar de toekomst.
Basisinkomen voor ieder individu was een veel betere verdeelsleutel geweest. Geld naar MKB ook. De echte vernieuwing komt van onderaf.
Wat leert men eigenlijk? Den Uyl had tenminste de moed om de mijnen te sluiten.
Rechtse politici geven alleen maar uit - aan de verkeerde dingen. Zij behoren tot de groep die denkt dat je geld kunt eten en consumptie daarom ook aan willen wakkeren. Zij zijn de echte verbrassers. Van cultuur, natuur en samen is beter.
RSV?! MMWOPS
Fokker?! --
Groningen?! Zoutwinning blijft.
Brabant?! Q-koorts blijft.
KLM/Air France?! Aandelenaankoop? Grootschalige subsidie met bijna zekere optie op verlenging. Zoals ieder overheidsproject (ICT, innovatie, ...) krijgt op gegeven moment het idee dat al zoveel geld vergeefs is uitgegeven de overhand. We moeten door op de (foute) weg.
Henk Zoer 7
Annemiek van MoorstBlijkbaar gunt u KLM-personeel dat ze de WW in gaan (dat is pas duur voor de belastingbetaler). Beter zou het geweest zijn als u zich sterk maakte voor een krimp-economie die minder ellende met zich meebrengt. Waarbij het zinvol is om een graduele overgang naar zo'n krimp-economie te bepleiten zodat een hoop ellende voorkomen kan worden. Een graduele overgang naar minder.
Tegelijkertijd pleit u voor meer 'cultuur'. Wel, ik zit niet te wachten op nog meer bananen met plakband aan de muur geplakt. Dan liever een reisje naar een interessant oord. Waarmee ik niet wil zeggen dat cultuur niet belangrijk is. Het is juist de goede balans tussen zaken die belangrijk is. Maar ons huidige groei-model heeft de balans danig verstoord en het is belangrijk die balans terug te vinden. Die balans kunnen we terug krijgen als de democratie weer over de geldschepping gaat zodat niet meer het BBP de samenleving dicteert maar welzijn.
PS. Den Uyl sloot de staatsmijnen maar gaf daar wel DSM voor terug, voor behoud van werkgelegenheid en verdiencapaciteit in de regio. Dat is wat anders dan klakkeloos sluiten van de mijnen.
Annemiek van Moorst 11
Henk ZoerIk weet hoe een krimp-economie eruit zou moeten zien. En wat de catalysators voor alle nodige veranderingen kunnen en moeten zijn.
Iedereen - op de radio hoor ik nu een dwarsdoorsnede - vindt de steun aan KLM een slecht idee. Treinverbindingen aanleggen en verbeteren was veel beter geweest. Hyperloop eventueel. Thuiswerken ook.
Henk Zoer 7
Annemiek van MoorstAltijd gepaard gaand met een hoop herrie...
Ik bedoel maar, meningen verschillen. Ik zeg niet dat ik tegen cultuur ben. Ik probeer alleen maar aan te geven dat er een balans gezocht moet worden. En vliegen hoort daar ook bij. Iedereen is tegen vliegen maar op het moment dat het weer mag zitten alle vliegtuigen weer vol zoals de afgelopen jaren steevast het geval is geweest. Dus ergens kloppen die verhalen op de radio niet...
Annemiek van Moorst 11
Henk ZoerHet moet megaduur worden; wie omvalt (zoals KLM) valt om. Ze vallen sowieso over paar jaar om.
Henk Zoer 7
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Henk Zoerhttps://www.theguardian.com/environment/2020/jun/18/world-has-six-months-to-avert-climate-crisis-says-energy-expert
Henk Zoer 7
Annemiek van MoorstElk mens stoot CO2 uit, zo'n 330 kg/jaar. Alleen door te ademen. Dan heb ik het nog niet over de CO2-uitstoot die ontstaat op het moment dat wij kleding gaan maken. Of voedsel maken. Maar we willen ook allemaal een auto: nog meer CO2-uitstoot. Eke twee jaar een nieuw mobieltje: allemaal CO2-uitstoot. Steeds meer mensen hier die allemaal een huis willen: uitstoot. En dan gaan we ook nog vliegen: studiereisjes van het middelbaar onderwijs gaan tegenwoordig naar China. De beste manier om CO2-uitstoot te verminderen is dus geboortebeperking en minder globalisatie. Of mag ik dat niet zeggen.
Dat er opwarming plaatsvindt ontkent niemand. De vraag is in hoeverre de mens daarvoor verantwoordelijk is. Zie hier een presentatie die het nodige in twijfel trekt:
https://www.youtube.com/watch?v=2Tst9-Be4nY
Klimaatveranderingen zijn van alle tijden. Of de huidige opwarming door de mens veroorzaakt wordt kun je alleen beantwoorden als je weet wat de natuurlijke opwarming is. Het verschil tussen natuurlijke opwarming en daadwerkelijke opwarming is de opwarming veroorzaakt door de mens. Maar we doen weinig onderzoek naar de natuurlijke opwarming, hoe kunnen we dan zeggen dat de huidige opwarming door de mens veroorzaakt wordt? Nogmaals: ik ben een voorstander van minder en als dat het klimaat zou redden is dat meegenomen.
De enige reden dat er zo'n klimaathysterie plaatsvindt in mijn optiek is omdat de economie niet genoeg groeit en er een nieuwe industrie voor nodig is om die groei aan te zwengelen: iedereen aan de warmtepomp en zonnepanelen. Dat kost een hoop maar zal niet genoeg energie besparen om van de olie af te komen, dat hebben Shell en kornuiten goed door.
Henk Zoer 7
Annemiek van MoorstDe banken willen het maar wat graag financieren, luister naar de spotjes van ABN-AMRO: 'Wilt u uw huis verduurzamen? Kom bij ons langs voor een duurzaamheidslening!'.
De Maja kalender heeft ook het einde van de wereld een paar keer voorspeld. Blijkt niet uitgekomen te zijn. Hier in Limburg was het vroeger tropisch, wat we zeker weten is dat die warme periode niet door CO2-uitstoot van de mens kwam.
Nogmaals: ik ben voor krimp en als we daarmee het klimaat redden dan is dat meegenomen. Maar ik geloof er niet zo in dat we het klimaat redden zonder een discussie over minder. Als u het klimaat wilt redden, doe dan mee met een echt zinnige discussie.
Nico Janssen 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Nico JanssenEveline Bernard 6
Henk ZoerHenk Zoer 7
Eveline BernardArthur Venis 3
Eveline BernardEline Gumbert 4
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Eline Gumbert"Cultuur en media dragen 25,5 miljard euro (3,7 procent) bij aan de Nederlandse economie (bbp). Hun belang is daarmee iets kleiner dan die van de bouwnijverheid (4,1 procent) en ruim tweemaal zo groot als die van landbouw, bosbouw en visserij (1,6 procent). Dit gaat gepaard met een aandeel van 4,5 procent in de totale werkgelegenheid. Dat blijkt uit onlangs door het CBS gepresenteerde cijfers over 2015."
https://www.napk.nl/economisch-belang-cultuur-en-media-vergelijkbaar-met-de-bouw/
NB Ik zit zelf niet in de culturele sector.
Henk Zoer 7
Annemiek van Moorsthttps://www.youtube.com/watch?v=V-gQVfk8Ong
Ik maak me daar ook sterk voor. Pas wanneer we de macht over het geld naar de democratie halen (zoals in artikel 106 van de grondwet staat) kunnen we ook beter de 'waardes' die we belangrijk vinden nastreven. Als we met zijn allen vinden dat luchtvaart daar niet bij hoort, dan kunnen we die afschaffen. Als we met zijn allen vinden dat we de cultuursector belangrijk vinden dan kunnen we die stimuleren.
Ook ik ben er van overtuigd dat de hoeveelheid vervuiling drastisch beperkt moet worden (ook het plastic afval van een voorstelling...). Dat kunnen we pas doen wanneer we de macht over het geld naar de democratie hebben gehaald. Doet u mee?
Herbert Kuipers 4
Eline GumbertHerbert Kuipers 4
Eline GumbertLeo Coenders 2
Eline GumbertLaat gaan dus dat bedrijf, dat het niet redt in deze wereld.
Nico Janssen 7
Eline GumbertVoor 200.000 mensen in de kunst- en cultuursector is het niet zo erg (maar wel heel vervelend) als hun werkgever failliet gaat en ze vervolgens in de bijstand belanden.
Zeker voor iemand die voor GL (profiel Sociaal + Groen) in de gemeentepolitiek zit een opmerkelijke redeneertrant.
Wellicht dat het fenomeen Haarlemmermeer hierbij voor enige slappe rug of gezichtsbedrog zorgt.
Eline Gumbert 4
Nico JanssenTies Joosten 5
Eline GumbertAnderzijds is ook KLM (en breder: Schiphol) echt geen lieverdje. Mensen aan de onderkant worden ook daar fors uitgeknepen, tegen minimumlonen en voorwaarden waarvan ze zelf zeggen dat hun gezondheid ervan naar de knoppen gaat.
De piloten is dan weer een ander verhaal, maar die groep is niet zo groot en staat bovendien deels ingeschreven op een belastingparadijs, zodat de belasting die u er in de Haarlemmermeer aan overhoud gering is.
En zoals ik ook al eerder schreef, ook bij een failliet KLM of kleiner Schiphol zijn die banen niet ineens weg ofzo. Er blijft heel veel werkgelegenheid behouden.
Kortom, die belangen in termen van werkgelegenheid moeten zeker niet weggehoond worden, maar m.i. worden die vooralsnog vooral overschat.
Henk Zoer 7
Ties JoostenDit dien je te onderbouwen met getallen Ties. Hoeveel van de 3300 piloten betalen geen belasting in NL? Je doet het voorkomen alsof het merendeel dat doet. Ik weet dat dit niet het geval is. Dit valt onder stemmingmakerij en dat verwacht ik niet van FTM. Los daarvan, is het niet zo dat we met de EU een vrij verkeer van goederen, diensten en vestiging nastreven. Nu willen we dat voor piloten opeens niet? Sorry Ties maar ik ben voor een betere wereld maar regel het op een eerlijke, nette manier en niet op deze.
Eveline Bernard 6
Eline GumbertHerbert Kuipers 4
Annemiek van Moorst[Verwijderd]
Herbert KuipersMarc Fahrner 7
Annemiek van MoorstNico Janssen 7
Marc FahrnerJ.A. Talsma 4
Al deze beslissingen worden nu gemaakt met het idee, het word allemaal snel weer zoals het was. Guess what, gaat niet gebeuren.
KLM en andere nationale airlines verdienen het meeste aan zakenreizgers... niet aan dat vluchtje van 100 euro naar Barcelona... Zakenreizen zie ik voorlopig niet terug komen op het niveau van voor COVID 19, de meeste bedrijven kunnen makkelijk minder reizen dmv remote etc.. En met de enorme werkloosheids golf die er aan zit te komen zullen de dure vakantie ook wel wat afnemen. En word er wel gevlogen, dan zullen de Easyjets/Rynairs deze klanten prima kunnen bedienen. Dus ja ook goed dat de piloten iets minder gaan verdienen, maar zelf denk ik dat dit nog maar het begin is. Helaas zal er nog veel meer personeen uitgaan bij KLM, prima dat de overheid even betaald voor de maanden dat ze thuis zitten maar dat houdt ook een keer op natuurlijk.
Annemiek van Moorst 11
J.A. TalsmaSchiphol kan inderdaad prima zonder KLM. Eens verder, daarom is dit ook zo stom.
Eveline Bernard 6
Annemiek van MoorstArthur Venis 3
J.A. TalsmaJolanda van de Beek 2
Marc Fahrner 7
Jolanda van de BeekFrancois peters 2
Wat een vertoning en wat worden wij als belastingbetaler weer bij de neus genomen. Of ergens anders... Ties, hulde voor je analyse.
Henk Zoer 7
Francois petersHij heeft daar de 24e jl. ook blijk van gegeven in het debat over het geldstelsel. Hij wil niet dat wij een risicoloos alternatief voor de commerciële bankrekening krijgen en probeerde de initiatieven daartoe te omzeilen door de discussie in dat debat richting Central Bank Digital Currency (CBDC) te sturen. Dat lost het probleem van een onstabiele financiële sector niet op. Aukje de Vries had hem door en vroeg hem letterlijk welk probleem CBDC oplost. Hoekstra had daar geen antwoord op. Hij stond zogezegd met zijn mond vol tanden.
Met deze actie bij KLM blijkt wederom dat vooral de banken nu geholpen worden, niet KLM. Helaas heeft Ties dat niet door.
Robert Schipperhein 3
Henk ZoerHenk Zoer 7
Robert SchipperheinAnnemiek van Moorst 11
Henk ZoerSowieso is het uiterst zwak dat banken niet in wilde stappen ondanks de hoge rente die u noemt. En ja zij zullen als eerste schuldeisers behandeld worden. Onderhandelen is niet een sterk punt van deze McKinsey-kneus. Netzomin als strategisch denken. En sociaal handelen. Tja dan blijft niet veel over.
Maar ja zijn (ex-)club - waar ook Wiebes lid van was (is) - werkt ook voor megalomane projecten van Mohammed bin Rashid Al Maktoum (UEA). Blijven vrindjes allemaal.
Moreel tuig met de hand op de bijbel of koran.
Henk Zoer 7
Annemiek van MoorstAls Ties het wel doorhad dan was de toonzetting van het artikel wel anders. Nu wordt KLM als grote boosdoener weggezet terwijl het iets genuanceerder ligt.
Annemiek van Moorst 11
Henk ZoerDe regering, Hoekstra, wordt als grote boosdoener weggezet. Hij stopt geld in een dood paard.
Henk Zoer 7
Annemiek van MoorstOverigens ben ik voorstander van krimp, ook van KLM. Ik heb een ongebreidelde groei meegemaakt waar ik niet meer achter kan staan. Ik maak me sterk voor een gebalanceerde samenleving die niet op groei gebaseerd is en moet krimpen qua vervuiling en grondstoffenverbruik. Sinds ik er achter ben gekomen dat het groeimodel door ons geldsysteem gedicteerd wordt maak ik me sterk om dat geldsysteem te veranderen zodat zaken weer terug naar beheersbare proporties gebracht kunnen worden. Ook de vliegerij. Dat betekent echter niet dat we zwarte Pieten (mag dat nog?) naar elkaar moeten gooien. Dat zaait verdeeldheid en zal tot niets leiden. Beter is het om gezamenlijk het probleem bij de wortel aan te pakken en veranderingen tot stand te brengen die tot ieders wens is. Zonder de ander de WW in te wensen. Zonder de ander zijn voorkeuren onderuit te halen. Zonder geruzie.
Hoekstra is grote vriendjes met de banken. De banken beheersen het geldstelsel, tegen artikel 106 van de grondwet. Daar moet iets aan gedaan worden. Zonder overigens bankmedewerkers de WW in te willen jagen. Als we artikel 106 in ere weten te herstellen kunnen we beter richting geven aan de samenleving, inclusief een minder consumptieve economie en (zo u wilt) een gezonde cultuursector.
Hans van Swoll 5
Henk ZoerAnnemiek van Moorst 11
Henk ZoerMartin van den Broek 4
Henk ZoerZonder zijn weerwoord of kennis van zijn motivatie of überhaupt kennis van de 'wereld van haute finance' is dit een suggestief en éénzijdig artikeltje.
C'est le ton qui fait la musique' en die is ronduit vals..
Geen idee welk 'Money' hier gefollowed wordt dan alleen dat vanuit het vage begrip 'belasting betaler..'
Dit hoeft van mij niet Ties, hou je liever bij hiphop 😇
Marc Fahrner 7
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
Marc FahrnerNaar mijn 'mening' is niets erger dan halve waarheden hoe feitelijk ook..
Geen fake maar distorted news.
Marc Fahrner 7
Martin van den BroekWanneer ik de condities zie waaronder de steun verstrekt wordt, vind ik daar wat van. Ik ben geen financieel specialist. Ik denk wel dat het kabinet doorslaat in de ijver om KLM te 'redden'. Met de huidige kapitaalmarkt en lage rente, waartegen banken geld kunnen lenen, mogen deze banken nu 7% rente rekenen aan KLM. Een rentepercentage wordt mede vastgesteld op basis van het te verwachten risico. Hier staat de staat garant. Met belastinggeld. Dat lijkt mij geen risicovolle lening. Je zou dit 'spekken' van banken kunnen noemen. En toch krijgen ze maar een klein deel op die manier gefinancierd. Dat zegt veel over het marktvertrouwen van 'specialisten' en daarmee over de geschatte kans op succes op langere termijn.
Omdat ook mijn geld erin zit en ik een mening heb over het belang van de KLM voor onze economie, vind ik dat dit ten opzichte van andere sectoren erg scheef wordt getrokken. Ik denk dat voor andere sectoren (havens, horeca, cultuur etc.) het belang opgeteld groter is voor de economie dan dat van KLM. Hoewel het hier om veel MKB-ers gaat en de hele bevolking 'klant' is, is Hoekstra hier terughoudend. Is dat omdat de staat aandeelhouder in KLM is geworden en daarmee belanghebbend? Ik heb weinig met verkeerd sentiment. KLM zelf is allang geen 'blauwe trots' meer, behalve als dat voor de bühne lekker klinkt.
Dit alles terwijl onder de afgelopen 3 kabinetten zo hard gestuurd is op 'marktwerking'. Terwijl is aangetoond dat dit principe voor diverse sectoren niet de heilige graal is (zorg, OV). Maar bij de commerciële KLM laat diezelfde regering dit uitgangspunt helemaal los. Een liberaal zou op de achterste benen gaan staan. Nu niet. Dus spelen er andere belangen. Is dan eindeloze steun opeens helemaal ok of zelfs 'onvermijdelijk'?
Martin van den Broek 4
Marc FahrnerTenzij als een artikel in FtM dat in aanhef al weerzin oproept.
Gericht spelen op de angsten van de 'belastingbetaler'
(<20% directe bijdrage Nld belastinginkomsten) en refereren aan een 'markt' die niet bestaat ligt mij niet.
Aandeelhouders zijn geen 'markt' voor operationeel kapitaal en private investeerders zijn niet geïnteresseerd in deze lijnvlucht sector die wereldwijd door de politiek gedomineerd en gemanipuleerd wordt.
De 'markt' zijn feitelijk alleen maar banken die een soort van staatsschuldpapier krijgen aangeboden. Doorstaat beter de stresstests..
Het belang van een nationale luchtvaartmaatschappij voor Schiphol en groter Nld is een visionair issue omrand met hoog oplopende politieke emoties. Begrijpelijk..
Of toekomstige economische activiteiten en bijhorende belasting opbrengsten deze investeringen zullen rechtvaardigen is de vraag..
Onze minister van Financiën oordeelt van wel.. en ik wil graag lezen wáárom en niet waarom Ties dat niet vindt.
PS
Misschien ben ik wel té veel rechts liberaal en te weinig links activistisch..😇
Marc Fahrner 7
Martin van den BroekIk kijk naar de wereld en wat er gebeurt. En da’s voor het overgrote deel van de wereldbevolking weinig goeds. Bij sommige onderwerpen steun ik de (blijkbaar) rechtsere kijk, soms de linksere. Omdat ik toch wil stemmen heb ik besloten om eens een integere politicus als vertrekpunt te nemen. De partij ‘krijg’ ik er dan maar bij. Het Wordt Pieter Omtzigt. Laat hij nou ook onverwacht voor lijsttrekker en premier gaan..
Martin van den Broek 4
Marc FahrnerDemocratische politiek en vooral bestuur is de kunst van compromissen sluiten en die behendig aan een (kleine) meerderheid uitventen..
Politieke minderheden mogen hun bozig zegje doen aan allerlei tafels en websites maar daar houdt het op.
Hét verschil tussen de CDA'er Hoekstra en VVD'er Rutte. b.v.
Wat wij nu meemaken is het einde van de sociale democratie. Meer autocratisch bestuur is nodig in deze Chinese tijden.
Te beginnen met forse kiesdrempel om carrière opportunisme te beëindigen..
Marc Fahrner 7
Martin van den BroekNico Janssen 7
Marc FahrnerDavid Bartenstein 9
Henk ZoerHenk Zoer 7
David BartensteinIk ben geen journalist en opgegroeid in een tijd en op een plek waar je gewoon kon zeggen wat je mening was zonder alles op een weegschaal te hoeven leggen. Het staat Ties vrij op mij te reageren en als hij vindt dat ik onterechte dingen zeg dan laat ik me graag met argumenten overtuigen.
Dit artikel vind ik niet één van zijn beste artikelen en de reacties op dit artikel vind ik ook niet getuigen van respect voor anderen.
Dat anderen moeiteloos doorhebben dat de banken weer gespekt worden lees ik niet in de reacties. Slechts reacties op het niveau van nu.nl dat KLM niet geholpen mag worden en het bedrijf maar failliet moet gaan. En dat zonder onderbouwing. Maar ondertussen een andere bedrijfstak die het ook moeilijk heeft wél een redding toewensen.
Ik heb op meerdere plekken aangegeven dat ik voorstander ben van krimp (ook in de vliegerij) om de samenleving beter te maken. Dat dat mogelijk is zonder welvaart/welzijnverlies. En dat het toewensen van de WW niet mijn ding is, ook niet voor bankpersoneel of de amusementsindustrie.
Wat ik graag anders had gezien aan het artikel? Dat het wat meer in was gegaan op de omstandigheden waarom het zover is gekomen. Waarom het mogelijk is dat bedrijven geen buffers hebben (want het is niet alleen KLM). Wat meer Thomas Bollen gehalte erbij. Dat zou het artikel minder tendentieus hebben gemaakt.
David Bartenstein 9
Henk ZoerHenk Zoer 7
David BartensteinJe schrijft:
'er gaat veel meer in dan er uit komt bij zowel KLM als Schiphol in het algemeen'
Dat is dus niet waar. Als je bedoeld dat KLM en Schiphol bepaalde belastingvoordelen genieten betekent dat niet dat er belastinggeld van de overheid richting KLM vloeit. Er vloeit nog steeds veel belastinggeld van KLM naar de overheid. Als men wil dat die belastingvoordelen verdwijnen dan is dat een keuze. Maar dan moet je dat ook zien te realiseren voor buitenlandse maatschappijen die dezelfde voordelen hebben en soms nog meer (Golfstaten). Schaf je eenzijdig die voordelen hier af dan kunnen KLM en Schiphol gelijk sluiten en ben je de wél betaalde belastingen ook kwijt. Als dat is wat je wilt dan is dat een keuze. Maar zeg dat dan gewoon.
Het is een beetje vreemd dat er hier zoveel tegen KLM geageerd wordt maar dat de vliegtuigen bomvol zaten met allemaal vakantiegangers. Nogal hypocriet.
'in het geval van KLM denk ik persoonlijk niet dat het er voor haar ex-werknemers op vooruit zou gaan wanneer ze in dienst zouden moeten treden van de eerstvolgende prijsvechter die het stokje waarschijnlijk over zou proberen te nemen'
Is het doel de arbeidsvoorwaarden uit te kleden? Moeten we daar allemaal in meegaan totdat we allemaal slaaf zonder inkomen zijn? Als dat is wat men wil, zeg het dan gewoon.
Ik heb het niet over de spin-off van KLM of Schiphol. Die lijkt mij ook nogal overdreven.
Het gaat hier niet over de discussie of we het klimaat moeten gaan redden door minder te vliegen. Dat is een andere discussie.
David Bartenstein 9
Henk Zoer'Tot en met 2028 investeert de overheid voor bijna 12 miljard euro in de verbindings mogelijkheden met Schiphol'...niet heel rechtstreeks - oke, dan laten we dat soort dingen weg. Zo'n '120 miljoen euro geeft de staat jaarlijks uit aan de bewaking van Schiphol middels de marechaussee' ...zie je dat liever als werkgelegenheid? - goed, we kunnen het weglaten ook al brengen ambtenaren natuurlijk geen extra geld binnen voor de schatkist. Als we op die manier doorgaan blijven de 8 miljoen per jaar aan subsidies richting o.a. boeren en omwonenden, de geschatte anderhalf miljoen subsidie die richting het onderhoud van de kerosine pijpleidingen gaat, de structurele miljoenen die verloren gaan doordat provincies en gemeenten verlies leiden als aandeelhouders van luchthavens en die ze zelf aanvullen, de miljoenen die in NEDAB fondsen gestopt worden, de 750 miljoen aan aandelen die aangekocht zijn, en de 2,4 miljard in het huidige steunfonds over... Het valt toch niet te ontkennen dat dat niet in verhouding staat tot het beetje belasting dat er over de salarissen van het KLM en Schiphol personeel terugvloeit in de schatkist? Bovendien worden/zijn er dus een paar duizend banen geschrapt door KLM (waarvan ook nog een groot deel al een laag salaris ontving)
Henk Zoer 7
David BartensteinGetallen zijn manipuleerbaar en dat gebeurt volop, helaas ook hier.
David Bartenstein 9
Henk ZoerVerder begrijp ik niet waarom je deze vraag stelt:
_"Is het doel de arbeidsvoorwaarden uit te kleden? Moeten we daar allemaal in meegaan totdat we allemaal slaaf zonder inkomen zijn? Als dat is wat men wil, zeg het dan gewoon."_
Er is toch niemand die dat stelt?
En ik wil nog even op jouw laatste zin antwoorden dat de klimaatwinsten/verliezen wel degelijk onderdeel van dit dossier zijn omdat de bedoeling juist is om alle zwaarwegende voors en tegens objectief tegen elkaar af te zetten.
Ties Joosten 5
Henk ZoerJe gaat er dan aan voorbij dat Nederland die internationale race naar de bodem juist jarenlang geleid heeft. Al 10+ jaar doet NL er alles om Schiphol de goedkoopste van Europa te maken, speciaal ingericht op de overstapwensen van KLM.
Dat zie ik overigens vaker, dat NL doet alsof 'naja we moeten wel want internationaal speelveld blabla' maar ondertussen wordt de fiscale race naar de bodem juist hier op zijn scherpst gespeeld.
Eveline Bernard 6
Ties JoostenHenk Zoer 7
Ties JoostenAls ik die indruk heb gewekt dan heb ik me niet juist uitgedrukt. Ik maak me er juist hard voor om de race naar de bodem te stoppen. Als je mijn reacties elders gevolgd had zou je dat weten.
Mijn punt in deze discussie is dat er blijkbaar zo'n weerstand is tegen het vervuilende vliegen dat KLM maar beter gelijk de nek omgedraaid moet worden. Je kunt tegen vliegen zijn, maar vliegen is toch echt een gevolg van de internationalisering van de wereld. Blijkbaar vinden genoeg mensen dat vliegen daarbij hoort en KLM pikt daar een graantje van mee. Als je nu van het ene op het andere moment KLM laat verdwijnen dan dupeer je direct 30.000+ gezinnen. Die banen zullen niet naar andere Nederlandse luchtvaartmaatschappijen gaan, buitenlandse maatschappijen zullen in het gat springen. Er zal dan gevlogen blijven worden maar we zijn wel 30.000 banen kwijt. Is dat verstandig.
Naar mijn mening kun je het probleem van vliegen alleen internationaal oplossen of je legt een grens om Nederland heen waarbij geen luchtvaartmaatschappij meer die grens mag passeren. Met dat laatste los je het teveel aan vliegen nog steeds niet op want dan gaat alles om Nederland heen. Heerlijk rustig dan in Nederland overigens.
Als je de wereld echt wilt verbeteren, en dat wil je, dan dien je de oorzaak van het 'internationaal speelveld blabla' aan te pakken. Hoe komt het dat dat internationale speelveld blijkbaar zo belangrijk is geworden? Vanwege de macht van het geld en de zoektocht naar de laagst betaalde arbeid. Dat faciliteren we met vrijhandelsverdragen, met EU, met euro. Richt je niet sec op onderdelen van onze maatschappij maar op de onderliggende oorzaak. Met alle respect, met dit soort artikelen zet je alleen maar groepen mensen tegen elkaar op ipv dat je meewerkt aan een oplossing voor het teveel aan van alles. Een teveel aan vervuiling (ook door de cultuursector overigens, loop eens over een festivalterrein na afloop van een concert), een teveel aan consumptie, enz.
Henk Zoer 7
Ties JoostenHet teveel aan van alles is te wijten aan het economische groeimodel. Dit groeimodel wordt opgelegd door het geldsysteem. Wil je af van het groeimodel (en ja, dan kan er ook minder gevlogen worden) dan zul je dus het geldsysteem moeten veranderen. Dat is niet eens zo moeilijk maar vraagt wel actie van het volk. Er is deze week een motie behandeld van Alkaya om een stap in de goede richting te zetten maar Hoekstra besloot een omtrekkende beweging te maken om vooral niet die stap te zetten. Hoekstra is CDA. Rutte wil die stap ook niet zetten. Rutte is VVD. D66 wil vooral meer Europa (en dus meer vrijhandel en meer zoektocht naar laagst betaalde arbeid). Roep dan op om geen CDA, VVD of D66 meer te stemmen. Zet je in om iedereen ervan te overtuigen dat een veilige bewaarplaats voor je geld dringend noodzakelijk is om een eerste stap te zetten naar een betere wereld. Een eerste stap op weg naar een geldstelsel wat de samenleving dient ipv het grootkapitaal. Pas dan kan de democratie sturing geven aan de samenleving, dat kan de 'democratie' nu niet. Pas dan is de discussie relevant of steun aan de luchtvaart gewenst is of niet. Met een geleidelijke overgang naar een beter geldstelsel is ook een geleidelijke overgang naar een betere wereld mogelijk. Zonder hetzes tegen mensen die ook maar proberen het hoofd boven water te houden in een wereld die steeds competitiever, productiever, hectischer en vervuilender wordt.
Martin van den Broek 4
Henk Zoergoed verhaal.. , aanvullend;
KLM is een lijnvluchtmij. met vanaf A'dam een uitgebreid netwerk aan intercontinentale landingsrechten, dit in tegenstelling tot prijsvechters.
Schiphol is geografisch en qua huidige capaciteit bezien een der beste airhubs in Europa.
Het zakelijk centrum aan de zuidas b.v. was er zonder dit Schiphol/KLM nooit gekomen.
KLM reorganiseren is geen optie meer als ze uit de lucht gevallen zijn, faillissement lokt de échte aasgieren of geopolitiek geïnteresseerden als Chinezen of Angelsaksische hedgefonds die met het corpus wel raad weten.
De huidige situatie is (wereldwijd) exceptioneel, elke nationaal georiënteerde lijnvluchtmij heeft dezelfde problemen, die vragen om exceptionele maatregelen.
Leasemij aanspreken is juridische dagdromerij, logischer is dat erop de 'samenleving' een beroep wordt gedaan via de overheid.
En natúúrlijk zijn bankleningen een wassen neus gelet op hun eigen positie en eisen die aan hen gesteld worden.
Ofwel in uw woorden;
klimaat, vermaledijde banken, efficiënter en goedkoper KLM, en uit de hand gelopen reislust zijn andere dicussies..
En daar vind ik in dit links activistisch artikel niets van terug..
Martin van den Broek 4
David Bartensteinobjectief en controleerbare feiten kunnen selectief, niet on topic en multi-interpretabel zijn..
Activisme journalistiek beroept zich (te) vaak op het primaat van de feiten.., hún integere kijk daarop.
Ties weet donders goed dat de 'belastingbetaler' een kromme clickbait is en een 'markt' voor financiering van (tijdelijk en dringende) operationele tekorten voor KLM niet bestaat, wel financieel belanghebbende partijen met verschillende interessen.
Toch is dat de ronkende kop boven het artikel..
Arthur Venis 3
Henk ZoerHans van Swoll 5
Arthur VenisHans van Swoll 5
Henk ZoerZou wel eens zeer leerzaam kunnen zijn.
Arjan Dam 1
Henk Zoer 7
Arjan DamKLM vervoert voor 70-80% buitenlanders. Alle Nederlandse werknemers worden voor datzelfde percentage door die buitenlanders betaalt. En betalen daar in Nederland belasting over. Ook al zou KLM geen winst maken (de laatste jaren werden mooie winsten gemaakt en werd de bedrijfsschuld van 5 naar 2 miljard teruggebracht!) dan nog is KLM voor de Nederlandse samenleving een mega inkomstengenerator.
Als u wilt dat nachtvluchten verdwijnen, het aantal vluchten minder wordt, de drukte in het luchtruim minder wordt enz. (daar kan ik een heel eind in meegaan, heb ik zelf ook voordeel bij) dan dient het eeuwige economische groeimodel aangepakt te worden. Als u daar wat moeite in steekt, dan kunnen we veel meer mooie dingen doen die ten goede komen aan de samenleving. Maar zo'n inhoudsloze reactie daar kan ik niet zo veel mee.
Robert Schipperhein 3
Henk ZoerHenk Zoer 7
Robert SchipperheinKLM draaide de laatste jaren best goed en had de schuldenpositie danig verbeterd. Door een door externe partijen opgelegde lock-down wordt de luchtvaart extreem getroffen. Net als de horeca overigens. Kon de luchtvaart daar iets aan doen? Hogere buffers aanhouden en meer eigen vermogen betekent hogere kosten. Daarmee redt je het niet t.o.v. de concurrentie in onze schuldgedreven economie.
Heeft KLM toekomst? Wel, KLM had al 100 jaar toekomst. Ook de toekomst vóór Corona zag er goed uit. KLM groeide als kool.
Wil je niet dat de luchtvaart groeit? Zet je dan in voor een waarde-gedreven economie. Oftewel: eis dat de geldschepping naar de democratie gehaald wordt zodat de democratie sturing kan geven aan de samenleving en een krimp-economie mogelijk wordt.
Annemiek van Moorst 11
Henk ZoerBeter de pijn nu nemen, zelfs als een domme aandelenaankoop gedaan is die dan dus ook echt verloren is. En daarmee Hoekstra als schlemiel weg zet. Maar die kan dat niet aan.
Krimp en investeren in kansrijke sectoren. Sjarel Ex kan overtuigend vertellen dat cultuur veel meer bijdraagt aan banen en geluk (als betere indicator voor 'economie' - een sociale wetenschap, zonder wetten). Alles is een morele keuze - dus wij (burgers) moeten bepalen waarin we willen investeren, waar ons geld naartoe gaat.
Henk Zoer 7
Annemiek van MoorstIk heb het niet over de spin-off waar Ties het over had. Ik heb het alleen over de 30.000 werknemers van KLM.
Annemiek van Moorst 11
Henk ZoerBelasting gaat niet daarnaartoe - basisinkomen is ook hier het beste.
Henk Zoer 7
Annemiek van MoorstIk hoop dat u begrijpt dat we er zo niet uitkomen.
David Bartenstein 9
Henk ZoerHenk Zoer 7
David BartensteinDaarmee moet u mij even helpen. Onderbouw aub deze stelling. Vwb de NOW-regeling heeft u gelijk maar de periode daarvoor?
David Bartenstein 9
Henk ZoerHenk Zoer 7
David BartensteinMarc Fahrner 7
Henk Zoeralexander Harmse
Henk ZoerHenk Zoer 7
alexander HarmseIk denk niet dat u beseft hoeveel belastinginkomsten veilig gesteld worden met deze lening.
Annemiek van Moorst 11
Arjan DamMarco Roepers 6
Maar ik zou ook wel willen aanvechten dat Schiphol en KLM van nationaal belang. Ik denk dat ze van minder belang zijn voor Groningen, Eindhoven en helemaal voor Zuid-Limburg. Waarom moeten die regio's meebetalen aan de vooral voor de Randstad belangrijke infrastructuur. Laat Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en de rond schiphol liggende grote steden maar betalen voor de "redding" (wat ik dus betwijfel) van Schiphol.
Robert Schipperhein 3
Marco RoepersLaat Zuid Holland dan even de deal maken. Dat zijn volgens mij meestal niet van die groenige socialisten die met een lening of subsidiegarantie komen. Doen we een underwriting op een agressieve claim-emissie van (AF-)KLM. Kan de markt het toch lekker zelf doen als ze niet volledig wil verwateren. En als ze het laat afweten en er toch publiek geld in gaat, ook gelijk controle.
Volgende dag ff bellen met de lease-maatschappijen: “hoi this is Piet van de Provincie. We are the new controlling shareholder of AFKLM. You talk to me now. We herebij notify you of Force Majeure in accordance with clause 13. We pay you 25% of de lease fee this year. After the call I will send you the creditnota. Feel free to sue us, we have already de mouwtjes opgestroopt.” Tweede dag eens aan mooie splitsingsakte AF | KLM beginnen te schrijven.
Moet alleen nog iemand wat slims bedenken om die Franse vetorechten en golden shares uit te schakelen, maar misschien vinden ze het wel mooi en doen ze mee.
Martin van den Broek 4
Robert SchipperheinRobert Schipperhein 3
Martin van den BroekDan na Piet van de Provincie: ‘we are from Holland, you must perhaps know us from the world famous V.O.C. mentality’
Martin van den Broek 4
Robert SchipperheinArthur Venis 3
Martin van den BroekJan Ooms