
Hoe een kleine schuld een enorm probleem wordt. Lees meer
Rond het innen van schulden is een volledige industrie ontstaan van schuldopkopers, dreigende incassobureau's en op hol geslagen deurwaarders. En vergeet niet de rol van de overheid: de grootste aanjager van schulden en armoede.
Schuld-app Buddy, gefinancierd met 1,5 miljoen belastinggeld, is failliet
Hardleerse incasso-cowboys incasseren vooral bij eigen klanten
De Belastingdienst jaagt mensen met schulden willens en wetens de armoede in
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
Minister Dekker trekt zich niets aan van de pandemie: meer schulden is meer betalen
Van Arkel Gerechtsdeurwaarders vraagt faillissement aan
Van minister Dekker moeten schuldenaren nog meer deurwaarderskosten betalen
Toezichthouder maakt gehakt van advies over marktwerking deurwaarders
Invorderen zonder verdoving: het grote verdienmodel achter kleine tandartsfacturen
Waarom de schuldenindustrie blijft bestaan, ondanks de misère die ze veroorzaakt
Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire lopen mee in de Mars met de Moeders in Rotterdam in 2021. © ANP, Ramon van Flymen
De Belastingdienst jaagt mensen met schulden willens en wetens de armoede in
Bij het innen van schulden duwt de Belastingdienst burgers welbewust onder het bestaansminimum. Bij persoonlijke betalingsregelingen negeert de dienst andere schulden, waardoor te weinig geld overblijft voor levensonderhoud. Dit is in strijd met het rijksbrede incassobeleid en de eigen ‘invorderingsstrategie’. Beloftes om snel te breken met deze praktijk, doet het ministerie van Financiën niet.
- Bij de aanvraag van een betalingsregeling houdt de Belastingdienst beleidsmatig geen rekening met andere schulden, ook al weet de dienst dat die schulden bestaan. De Belastingdienst neemt zo welbewust het risico dat mensen onder de armoedegrens raken. Dit blijkt uit een recent rapport van de Algemene Rekenkamer.
- De hardvochtige wijze van innen is vastgelegd in regelgeving die in strijd is met het rijksbrede incassobeleid, de eigen ‘invorderingsstrategie’ en beloftes gedaan na de toeslagenaffaire. Toch wil de Belastingdienst er niet van afwijken.
- Bij afwijzing van een standaard betalingsregeling van twaalf maanden biedt de Belastingdienst geen betalingsregeling op maat aan. Waarom is niet duidelijk.
- In reactie op het rapport van de Rekenkamer heeft staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij (CDA) geen toezegging gedaan snel te breken met het beleid.
Sonja is sinds vorig jaar volledig arbeidsongeschikt. Daarom ontvangt ze een Wia-uitkering van ruim duizend euro netto. Haar man werkt bij een hotel en verdient ongeveer 1800 euro netto, samen een krappe drieduizend euro.
Ze wonen in Amsterdam in een huurwoning, met hun 11-jarige zoon. Naast de gebruikelijke vaste kosten moeten de ouders schulden aflossen – aan de bank en aan de gemeente vanwege onterecht ontvangen bijstandsuitkering. Na aftrek van alle kosten houdt het gezin circa 500 euro over voor levensonderhoud, vertelt Meredith Deekman, sociaal raadsvrouw van het Buurtteam Amsterdam-West. Zij begeleidt het gezin om een oplossing te vinden voor een nijpend probleem.
Vorig jaar viel er een blauwe envelop op de mat met een ontwrichtende boodschap: de Belastingdienst eist ruim vierduizend euro inkomstenbelasting van Sonja. Deekman vroeg de dienst om een betalingsregeling voor gespreid aflossen. Ze stuurde informatie over de inkomenssituatie mee, inclusief de aflossingsverplichtingen.
Het antwoord begin dit jaar luidde: betaal maar terug in twaalf termijnen van 350 euro. Dat zou betekenen dat Sonja en haar echtgenoot 150 euro per maand overhouden voor de boodschappen. Daarmee komt het gezin ruim onder het bestaansminimum.
Deekman legde dit uit aan een medewerker van de Belastingdienst en stelde voor om 50 euro per maand af te lossen. De medewerker wees dat af, want: ‘We zijn afhankelijk van het systeem. Dit bedrag komt eruit.’
‘Niet transparant, niet toegankelijk’
Sonja is geen uitzondering, maar – zoals de medewerker van de fiscus al zei – een uitkomst van ‘het systeem’. Dat hield ook na de toeslagenaffaire stand. Vanwege het hardvochtig terugvorderen van kinderopvangtoeslag lag de dienst jarenlang onder een vergrootglas. Bewindspersonen beloofden de menselijke maat te hanteren bij het innen van schulden.
Juist daarmee is veel mis, constateerde de Algemene Rekenkamer vorige week in een buitengewoon kritisch rapport.
Organisaties brengen niet goed in kaart wat de burger maandelijks kan afdragen, schrijft de Rekenkamer
Afbetalingsregelingen op maat – bedoeld voor wie de standaardregeling van maximaal twaalf betaaltermijnen te kort is – zijn niet transparant en niet goed toegankelijk. Bovendien wordt het bestaansminimum van aanvragers onvoldoende beschermd. Dat geldt volgens de Rekenkamer niet alleen voor de Belastingdienst, maar ook voor het CAK en het Centraal Justitieel Incassobureau.
De Rekenkamer schrijft: ‘De onderzochte organisaties brengen [...] niet goed in kaart wat de burger in de praktijk maandelijks kan afdragen. Hierdoor lopen burgers gevaar maandelijks een te hoog bedrag te moeten aflossen voor de betalingsregeling. De organisaties hebben namelijk geen heldere afspraken en procedures over het bestaansminimum.’
‘De attitude is: wij zijn preferente schuldeiser’
Bij de Belastingdienst speelt nog iets ernstigers, schrijft de Rekenkamer: ‘Of de afspraken staan de bescherming van het bestaansminimum zelfs in de weg: zo gebruikt de Belastingdienst zijn preferente schuldeiserspositie als rechtvaardiging om andere schulden van een burger te negeren. Waardoor het risico bestaat dat de bescherming van het bestaansminimum bij iemand met meerdere schulden een papieren werkelijkheid is.’
Een snoeiharde conclusie.
Als ‘preferente schuldeiser’ kan de Belastingdienst een openstaand bedrag met voorrang verhalen ten opzichte van andere schuldeisers, zoals een verhuurder. Bij dwanginvordering, bijvoorbeeld met een beslag op inkomen, krijgt de Belastingdienst eerst haar deel. Pas daarna komen andere schuldeisers met een gewone, niet-preferente vordering aan de beurt, met de kans dat er niets meer te halen valt.
Deze voorrangspositie geldt voor belastingschulden en gebruikt de Belastingdienst dus als ‘rechtvaardiging’ om andere schulden te negeren. Als mensen aankloppen voor een betalingsregeling op maat hebben ze in de regel andere schulden, en dus aflossingsverplichtingen. Daarvan is de dienst vaak op de hoogte, omdat schuldenaren bij aanvraag van de regeling op verzoek van de Belastingdienst informatie aanleveren.

Screenshot van het formulier van de Belastingdienst voor aanvragen van een betalingsregeling.
‘We zien in dossiers dat de Belastingdienst weet dat er andere schulden zijn,’ zegt een woordvoerder van de Rekenkamer over het onderzoek. ‘Maar daar doen ze niets mee. De attitude is: wij zijn preferente schuldeiser. Dit wordt bevestigd in gesprekken die wij voerden met zowel uitvoerende als leidinggevende medewerkers.’
Kortom, ook al voer je gedocumenteerd aan dat je betalingscapaciteit beperkt is, toch zegt de Belastingdienst tegen mensen als Sonja: jammer voor u, daarmee houden we geen rekening. Zo neemt de dienst bewust het risico dat schuldenaren honger moeten lijden of – na de sterk gestegen energieprijzen – de kachel moeten uitzetten.
Incassobeleid met oog voor de menselijke maat
De noodzaak om zorgvuldig en maatschappelijk verantwoord te innen, is in 2016 vastgelegd in de Rijksincassovisie en het Actieplan Brede Schuldenaanpak. Een van de uitgangspunten daarbij is het respecteren van het bestaansminimum.
Vorig jaar juli schreef minister voor armoedebeleid Carola Schouten (Christenunie) nog aan de Kamer: ‘De overheid zal terugvorderingen en betalingsachterstanden incasseren met oog voor de menselijke maat. Dat is een belangrijke les uit het verslag van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag.’
De boodschap van Schouten staat haaks op de bevindingen van de Rekenkamer die concludeerde: ‘Het Rijk slaagt er voor deze relatief kleine doelgroep [die een persoonlijke betalingsregeling nodig heeft, red.] niet in de doelen uit haar eigen Rijksincassovisie te realiseren.’
Opvallend genoeg is het beleid ook strijdig met de Invorderingsstrategie 2022 van de Belastingdienst zelf. Een van de uitgangspunten daarvan is immers het ‘waarborgen van het bestaansminimum’. Er staat: ‘Bij het leveren van maatwerk wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de totale schuldpositie, de individuele financiële omstandigheden en relevante elementen bij de totstandkoming van de schuld.’ Zoveel mogelijk. Vooralsnog is dat volstrekt onvoldoende, zegt de Rekenkamer.
Wat zegt de wet?
Het uitkleden van schuldenaren onder het minimum is gestold in regelgeving die botst met uitgangspunten van de Rijksincassovisie en de ambities van de Invorderingsstrategie.
Zo is in Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 geregeld hoe de betalingscapaciteit bij uitstel van betaling wordt becijferd. Daaruit blijkt vereenvoudigd gezegd dat de Belastingdienst voor wat betreft de uitgaven alleen rekening houdt met woonlasten, zorgverzekering, alimentatie en belastingschulden. Het afbetalen van andere private schulden en schulden bij andere overheden tellen niet als uitgaven.
‘Het borgen van het bestaansminimum is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van schuldeisers’
Dat is precies de bedoeling, staat eveneens in art. 25.5.8 van de Leidraad Invordering: ‘In het algemeen blijven bij de berekening van de betalingscapaciteit de aflossingsverplichtingen aan derden buiten beschouwing als de schuld aan de Belastingdienst een hogere preferentie heeft.’
In reactie op de bevindingen van de Rekenkamer zei de staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij (CDA) dat het ‘ontbreken van een integraal zicht op de totale schuldpositie van een persoon’ een belangrijke rol speelt bij het probleem. ‘Meer nog dan de preferente positie van de Belastingdienst.’
Reactie van Financiën
In reactie op vragen van Follow the Money zegt het ministerie van Financiën: ‘De verbeterpunten die de Algemene Rekenkamer benoemt, zullen (verder) worden opgepakt. De Belastingdienst deelt de mening van de Algemene Rekenkamer dat het bestaansminimum van burgers met schulden gewaarborgd dient te worden. Wel willen we u erop wijzen dat het borgen van het bestaansminimum een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van schuldeisers, waaronder verschillende overheidsinstanties.’
Vervolgens herhaalt het departement dat het zicht op de schulden ontbreekt. ‘Het is daardoor niet altijd mogelijk om met andere schulden rekening te houden in het bestaansminimum. Samen met alle uitvoeringsorganisaties en SZW wordt volop ingezet op een verbetering van het zicht op de totale schuldpositie van de burger.’
‘Als de burger niet aangeeft welke andere schulden hij heeft, kan de Belastingdienst hier ook geen rekening mee houden’
Daarnaast gelden volgens Financiën beperkingen door wet- en regelgeving, bijvoorbeeld ten aanzien van privacy. ‘Schuldeisers zijn ten aanzien van schulden bij derden afhankelijk van wat de schuldenaar daarover bekendmaakt. Als de burger niet aangeeft welke andere schulden hij heeft, kan de Belastingdienst hier ook geen rekening mee houden in zijn preferente positie.’
De reactie suggereert dat de wil bestaat om rekening te houden met andere uitgaven, maar dat het zicht daarop ontbreekt en de dienst op dit punt afhankelijk is van de burger. Maar dat miskent dat het negeren van andere schulden in regels gegoten beleid is en dat de Belastingdienst zich op haar preferente positie beroept, ook al heeft ze kennis van andere schulden die de betalingscapaciteit beperken.
Regels moeten ‘dringend’ op de schop
Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso bij de Hogeschool Utrecht en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek aan de Universiteit van Amsterdam, is verbaasd over de reactie op het rapport. ‘Ik vind de reactie heel lauw. De staatssecretaris zegt niet: “We zorgen ervoor dat dit over maximaal een jaar niet meer gebeurt.” Het maakt inzichtelijk dat niet met man en macht wordt gewerkt om die uitvoering passend te maken voor mensen met schulden. Wat is dan de waarde van mooie ambities zoals verwoord in de Invorderingsstrategie?’
Volgens Jungmann moeten de regels voor de vaststelling en verdeling van de betalingscapaciteit onder schuldeisers dringend op de schop. ‘Anders blijven mensen in de problemen komen.’ Vertrouwen in de op het oog mildere Invorderingsstrategie heeft ze niet. ‘Het rapport van de Rekenkamer maakt pijnlijk duidelijk hoe ver die afstaat van de huidige praktijk.’
Financiën ontkent niet dat de regelgeving in strijd is met de invorderingsstrategie en zegt desgevraagd met een ‘open blik’ naar de bestaande wet- en regelgeving te kijken. ‘Aanpassing hiervan is niet uitgesloten.’
De poot stijf bij de rechter
De huidige praktijk is terug te zien in gerechtelijke procedures. Zo speelde in 2021 een zaak bij de rechtbank Rotterdam, waarin een schuldenaar en maandelijkse aflossing van ruim 600 euro op de toeslagschuld te hoog vond. De rechter noemde het een ‘niet op te brengen bedrag’, dat getuigde van een ‘systeemwerkelijkheid die niet (meer) aansluit bij een redelijke uitvoering en de door eenieder gewenste menselijke maat’.
Voor Belastingdienst/Toeslagen was het reden om in hoger beroep te gaan bij de Raad van State, de hoogste rechter in het bestuursrecht. Daar voerde de dienst opnieuw aan dat het alleen rekening hoeft te houden met de uitgaven die zijn opgesomd in de wet: ‘een bewuste keuze van de wetgever’. Daarin gaf de rechter de fiscus eind vorig jaar geen gelijk: er is ruimte om rekening te houden met andere schulden.
Niet alleen de betalingscapaciteit is een issue bij betalingsregelingen, de weg erheen is volgens de Rekenkamer niet-transparant en weinig toegankelijk.
Bij de aanvraag van een betalingsregeling maakt de Belastingdienst gebruik van een algoritme, schrijft de Rekenkamer. ‘Wanneer het algoritme inschat dat er te weinig geld is om de schuld in maximaal twaalf maanden af te betalen, wijst de Belastingdienst de aanvraag voor een standaardregeling af. De Belastingdienst kijkt daarna alleen of kwijtschelding mogelijk is. Als dit niet mogelijk is, wordt hen ook geen maatwerk aangeboden.’ Resultaat in een van de onderzochte dossiers was dat de Belastingdienst de gehele schuld in één keer opeiste.
De Rekenkamer ziet dat burgers die geen standaardregeling kunnen afsluiten en niet in aanmerking komen voor kwijtschelding, het risico lopen tussen wal en schip te vallen als ze niet gewezen worden op de mogelijkheid van maatwerk. Er is geen duidelijk loket. ‘Zij krijgen daarmee niet de kans om hun belastingschuld op een voor hen haalbare manier af te betalen.’
‘Ons is niet duidelijk waarom de Belastingdienst geen maatwerk aanbiedt bij de afwijzing van een standaardregeling’
Burgers moeten zelfs naar de rechter stappen om een persoonlijke betalingsregeling te krijgen: ‘Opmerkelijk is dat de Belastingdienst [...] als reactie daarop wel een maatwerkregeling met meer dan twaalf termijnen kan aanbieden. [...] Ons is niet duidelijk geworden waarom de Belastingdienst de optie voor maatwerk niet aanbiedt bij de afwijzing van een standaardregeling.’
Financiën reageert: ‘Betalingsregelingen maken deel uit van het onderzoek dat wordt gedaan in het kader van de invorderingsstrategie Belastingdienst. Ook dit aspect zal daarbij aan de orde komen. De Tweede Kamer wordt periodiek hierover geïnformeerd. Het is niet mogelijk om vooruit te lopen op de uitkomsten hiervan.’
Sociaal raadsvrouw Deekman gaat in bezwaar tegen de afwijzing van een haalbare betalingsregeling voor Sonja. Het is nu wachten op een besluit. ‘Als het niet lukt een betalingsregeling naar wens te krijgen, zal ik het gezin door moeten verwijzen naar schuldhulpverlening.’
96 Bijdragen
Roland Horvath 7
Er er wordt door overheidsinstanties gelogen.
Waarom bestaat de NL rijksoverheid dan. Is het om een neoliberale traditie in ere te houden dat de superrijken uitsluitend superrijk kunnen blijven door hoe dan ook een voortdurende oorlog te creëren met de 99,99% in het bijzonder met de armsten onder hen.
De talrijke oorlogen wereldwijd hebben veelal die reden van bestaan.
Uiteraard zijn er ook oorlog die het wereldwijde beleidsmonopolie van staten op het oog hebben.
Dat zulke nare praktijken bij de NL overheid nog steeds doorgaan, en dat na de ramp van de toeslagenaffaire, is een aanwijzing dat er wat dat betreft in NL en omliggende niet veel ten goede zal veranderen. Zolang Europa geregeerd wordt door een neoliberaal, imperialistisch, monopolie kapitalisme van buitenaf. Integendeel de politici en de MSM doen er alles aan om de maatschappij steeds minder egalitair te maken.
Koloniale toestanden.
Vincent Huijbers 9
Voor prevalentie van belastingschulden kan ik ergens wel begrip hebben (schept orde/collectief geld). Dat men een rigide systeem optuigt om zaken voor de helpdesk snel en eenvoudig te maken ook wel (tja... de burger is klant).
Maar daaronder lijkt vooral een vijandige houding jegens die schuldenaar te liggen vanuit de overheid (en samenleving?) Moet daar een opvoedkundige werking vanuit gaan? Is het straf? Waarom zou de belastingdienst zo ver WILLEN gaan in het juridisch gevecht? Is dat RECHTvaardig? Waarom gaan overheidsdiensten zo ver?
Het is een curieuze eigenaardigheid die denk ik diepere oorzaken heeft in onze welvarende (!) samenleving. Beleid is bedacht en systemen worden door mensen opgetuigd.
John Janssen 4
"Ruim , ongeveer, krap"!? 200 netto/maand + of - scheelt nogal Jan Hein!
Kort door de bocht gaande klopt het natuurlijk een volle 100%. Als je kan spreiden over een 12 maanden kan dat ook over een 36. Lijkt mij niet dat een 10 programmeurs hier 6 maanden mee bezig moeten zijn. Zo ja, andere software/ICT ondersteuning zoeken.
Grote rode draad is natuurlijk weer de heerlijke wind van 0,0 empathie die er door een politiek heeft gewaaid. "Beetje meer Den Uyl"is er al geopperd, wat natuurlijk altijd al een factor moet zijn als je mensen 'bestuurd'.
En ja, op een werkvloer bij de Belastingdienst e.d. is die empathie er heus wel. Het zijn vaak 'de Blokpoeltjes' van dit soort diensten die een semi-Goebbels insteek hebben!
Meike Luinen van
Je kan beter asiel aanvragen, dan krijg je meer.
Voor een rijk land als de onze is het schandalig belastingbetalende burgers zo te behandelen, alsof het criminelen zijn. Ik schaam me dood als Nederlander….
Christine 3
Meike Luinen vanGoud is een dekking tegen inflatie en een manier om sancties te omzeilen.
https://trends.knack.be/nieuws/macro-economie-beleid/waarom-centrale-banken-goud-inslaan/
Herbert Kuipers 4
ChristineMarten M.G.Meijer Holding BV 3
John Janssen 4
Marten M.G.Meijer Holding BVMarten M.G.Meijer Holding BV 3
John JanssenJohn Janssen 4
Marten M.G.Meijer Holding BVHilda Hoek
Marten M.G.Meijer Holding BVJohn Janssen 4
Hilda Hoekben wellerdieck 4
Hilda HoekRoland Horvath 7
Hilda HoekIn tegenstelling daarmee: Die houding en de mentaliteit gaan samen met een slaafse houding van de overheid tegenover de rijken en de machtigen: Personen, ondernemingen, organisaties of staten.
Met betrekking tot hiërarchische verhoudingen spreekt men soms over 'Likken naar boven en trappen naar beneden.'
John Janssen 4
Roland HorvathArthur Venis 3
Hilda HoekAlle complexe regelgeving leidt alleen maar tot ellende. Alles moet tot achter de komma worden gecontroleerd. En zelfs de meest basale checks falen; je moet in je aangifte inkomstenbelasting aangeven of je kinderen onder de 18 hebt. De belastingdienst wéét dat dus. Met andere woorden, het “if ( ! kinderen ) then { geen toeslag }” statement ontbreekt in de software.
Het enige dat politici dan te berde weten te brengen is dat het complex en dat er goed naar gekeken zal worden. Wat wij constateren is dat het daarbij blijft. Ze zijn onderdeel van het probleem (geworden) en om die reden moeten ze zo snel mogelijk weg.
Cor Broeders 4
Marten M.G.Meijer Holding BVDat weet je niet. soms krijfg je eerst uitkering en kijken ze daarna of het klopt. En zelfs dan weet je niet of de interne regels zijn verandert.
Jan-Hein Strop 5
Marten M.G.Meijer Holding BVArthur Venis 3
Jan-Hein StropPeter Waalkens 7
Marten M.G.Meijer Holding BVEn maar klagen over hun bijdrage aan de samenleving (belasting) die verkwist wordt aan fraudeurs.
Onlangs las ik dat Über vrijwel geen belasting betaald (dankzij de lobby van Neelie?), dat we miljarden betalen aan fossiele subsidies aan bedrijven die zelf weer miljarden uitbetalen aan hun welvarende aandeelhouders en dan de zwakste bevolkingsgroep veroordelen tot de bedelstaf vanwege mogelijke fraudeurs?
Helaas wordt onze samenleving steeds anti-socialer ten gunste van de welvarenden waar ook heel veel fraudeurs onder zitten.
Eén vinger naar de zwaksten, de andere vingers naar de eigen klasse.
John Janssen 4
Peter WaalkensMet die subsidie aan bepaalde industrie subsidiëren we in feite onze eigen 'vervuiling'. Zou Mark daar wel eens over hebben nagedacht?
Arthur Venis 3
John JanssenOngetwijfeld. Hij wekt echter niet de indruk dat het hem interesseert. Maar dat gevoel heb ik met Rutte op veel onderwerpen. Alles moet passend gemaakt voor het Excel spreadsheet van de absolute waarheid.
Cynisch? Absoluut. Maar ik vermoed dat de uitslag van de PS2023 een uiting is van een ongenoegen dat veel breder is dan stikstof en boeren.
John Janssen 4
Arthur Venis100% zeker dat de uitslag veul verder gaat dan stikstof en boeren. Het meest tragische is het nog met de laatste restjes nagel vast blijven klampen aan die omgeslagen reddingsboot "De Coalitie". Begrijp niet dat de twee partijtoppen tot de conclusie zijn gekomen dat dit nog meer schade toebrengt dan wenselijk.
CDA/CU zijn absoluut gedegradeerd tot 'meelopers' (een Segers zag dat al aankomen).
Dirk-Jan van Waaijen 1
Peter WaalkensMarten M.G.Meijer Holding BV 3
Peter WaalkensMaar het is ook duidelijk dat ook veel mensen berekenend zijn en liefst met zo weinig mogelijk arbeidsinspanningen zoveel mogelijk geld willen binnenharken aan salaris en toeslagen .
Overigens had ik ook aangegeven dat de belastingen waaruit van alles betaald moet worden ook opgebracht moet worden door hardwerkende mensen met een relatief laag salaris , die ook zelf nauwelijks rond kunnen komen.
Overigens als je een bijstandsuitkering moet terugbetalen , heb je bewust onjuiste informatie verstrekt.
Dat is gewoon fraude.
Peter Waalkens 7
Marten M.G.Meijer Holding BVBij de uitkering van de toeslagen kinderopvang zijn vele ouders de dupe van frauderende ondernemers waarvoor toeslag is gevraagd (lang leve de marktwerking) en waarvan deze ouders niet op de hoogte waren. Deze ouders zijn daar ten onrechte voor 'veroordeeld' en bij voorbaat zwaar gestraft. Door de belastingdienst.
Veel mensen zijn in de problemen gekomen door toekenning van een toeslag op basis van inkomensgegevens, maar doordat omstandigheden veranderden (bijvoorbeeld iets meer verdienen) was het recht er ineens niet meer, maar het geld ook niet. Niet iedereen is zich bewust van de noodzaak om een toegekende toeslag te bewaren tot de definitieve toekenning. Niet iedereen met een laag opleidingsniveau is in staat om alles goed te overzien. En ook zij hebben geen financiële buffers.
We leven in een klassenmaatschappij, geleid door hoogopgeleiden met voldoende middelen om probleemloos te kunnen leven.
Wat we nodig hebben is Leiderschap met oog voor de zwakkeren zonder de goeden te laten leiden onder de slechten. De Groningers, toeslagenouders, etc kunnen dan tenminste geholpen worden. Want ook de Groningers worden niet geholpen omdat er fraudeurs zouden zijn.
O ja, waarom zijn de veroorzakers van de kredietcrisis van 2008 nooit veroordeeld? Waarom betaald Über maar 2,5% belasting?
Vincent Huijbers 9
Marten M.G.Meijer Holding BVIedereen zal het er over eens zijn dat mensen die misbruik maken van collectieve middelen als uitkeringen of toeslagen de consequenties moeten aanvaarden als ze gesnapt worden.
Daar tegenover kun je je afvragen hoe ver we moeten gaan om misbruik te op te sporen. Steekproeven?Algoritmes? Posten in de bosjes in de straat. Tandenborstels tellen? Zeg het maar.
En daarna hoe we ze keihard aan kunnen aanpakken. Hoe lang moeten ze het voelen? Pakken we ook hun gezin? Wat moeten we doen zodat ze het een volgende keer wel uit hun hoofd laten? De uitvreters.
Maar ook: staat het in verhouding tot het delict? Hoe ingewikkeld was de procedure? Waarom hebben we eigelijk toeslagen nodig in een van de welvarendste landen ter wereld? Hoe staat het in verhouding van andere vormen van fraude? Hoe hard wordt dat aangepakt?
Er lijkt een eigenaardige preoccupatie met misbruik van publieke middelen. Het wantrouwen jegens de medeburger is dan groot. En dat in een van de rijkste landen van de wereld. Ondertussen dient er weer een bankencrisis aan... Curieus.
Marten M.G.Meijer Holding BV 3
Vincent HuijbersHet kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn , dat bijvoorbeeld een gezin uit het huis geplaatst kan worden, omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. Maar ook advocaten overdrijven vaak, omdat ze eenzijdig de belangen van hun clienten behartigen. Ook denk ik dat er natuurlijk gekeken moet worden naar het bedrag van de maandtermijnen, maar zonder over alle gegevens te beschikken van de onderhavige casus kan je niet zomaar stellen wat redelijk is of niet.
Waarom maakt het gezin geen gebruik van de wettelijke schuldsaneringsregeling?
Dat heb ik opgezocht. Dat is omdat het gezin bijstandsfraude heeft gepleegd.
j.a. karman 5
Marten M.G.Meijer Holding BVVincent Huijbers 9
j.a. karmanHerbert Kuipers 4
Marten M.G.Meijer Holding BVVincent Huijbers 9
Marten M.G.Meijer Holding BVAls schuldsanering niet aan de orde is heb je volgens mij een onoplosbaar probleem. Het gaat er dan ook om hoe ver je kunt gaan voor genoegdoening en of het nog recht doet aan het delict.
Dat advocaten de belangen eenzijdig behartigen is hun werk.
Maar daar tegenover staat ook een systeem dat kennelijk onvermurwbaar is. Dat is beide goed als er een gewogen besluit uit rolt. Je kunt je daarbij afvragen of het geen verspilling van middelen is en een werkbare betalingsregeling meer recht doet
Hendrik Poll 2
Vincent HuijbersHet vreemde hierbij is wel dat er een groot verschil is tussen de preoccupatie van parlement & media en het wantrouwen van burgers jegens elkaar. .
Vincent Huijbers 9
Hendrik PollWat mij interesseert is de balans. Fraude ontstaat door kansen. De overheid had vóór de Bulgarenfraude de informatievoorziening niet op orde. De 'schade' was tegenover de totaal aan uitgekeerde bedragen in Nederland minimaal.
https://www.vpro.nl/argos/lees/onderwerpen/artikelen/2021/bulgarenfraude.html
Dat de spinoff tot een 'ongekend onrecht' heeft kunnen leiden is interessant. Er lijkt een eigen dynamiek te ontstaan vanuit de ophef en beleid die zich tegen de burger keert. Datzelfde zie je nu met het bstikstofbeleid. Ik moet daarbij steeds denken aan de banaliteit van het kwaad van Hannah Arendt.
Ontrekken aan verantwoordelijkheid lijkt uit hoe onze moderne maatschappij vorm heeft gekregen voort te komen.
Herbert Kuipers 4
Marten M.G.Meijer Holding BVHH Manders 4
Marten M.G.Meijer Holding BVfraude met uitkeringen verbleekt bij de Belastingfraude en belasting ontwijking door de bovenlaag en het bedrijfsleven.
Al een jaar of tien geleden was er een interview met een redelijk hoge ambtenaar van de belastingdienst die aangaf dat de belastingdienst niet over de middelen beschikte (en middelen kreeg) om de meer eenvoudige vormen van fraude door bedrijfsleven en hogere- en hogere-middeninkomens aan te pakken. En dat het geschatte fraudebedrag al in de honderden miljoenen liep, zo niet miljarden.
John McCabe 1
Amerikaanser kan het niet.
John Janssen 4
John McCabeChristine 3
John JanssenJohn Janssen 4
ChristineChristine 3
John JanssenRoland Horvath 7
ChristineHilda Hoek
John Janssen 4
Hilda Hoekb) Klopt van 'bezuinigingen en ombuigingen' om een x miljard te besparen. Niet alleen een IT moest eraan geloven. En ja, dan duur extern inhuren. Waarom dacht u dat een ZZP een 15 jaar geleden zo populair is geworden? Niet alleen bij een Belasting als zodanig uitgevoerd. Liberale lariekoek!
c) Het is ondertussen 2023, dus zou je mogen verwachten dat er zoiets is als een Min. van IT. Waar een wil is, is een gevleugelde uitspraak. Maar als die wil er gewoon en simpel niet is.....
Roland Horvath 7
John JanssenMaar de markt moet bij een neoliberale regering voorrang krijgen ten koste van heel NL.
Zoals door de twee commentaren voorgesteld, een IT afdeling is even belangrijk als 3 andere diensten namelijk de portiers annex de veiligheid, het restaurant en de schoonmaak dienst.
Als de laatst genoemde drie dagen staakt dan wil niemand van de ambtenaren nog gaan werken.
Nog iets, hoe is het mogelijk dat de NL belasting dienst vertrouwen heeft in software die door vreemden gemaakt is. Dus zelf de software schrijven, zo moeilijk dat ook niet.
John Janssen 4
Roland HorvathEven reflecteren iedere 6 maanden had ook geen kwaad gedaan de laatste 10 jaar.
Het 'likken naar boven' was naar de Shell's en Unilever's van deze wereld, 'het trappen naar beneden' was voor Groningen, de toeslagen ouders, de zorg in al zijn vormen en in mindere maten de boeren.
Wat natuurlijk dubbel tragisch is, is dat er dus een verkiezingsuitslag voor nodig is om die vastgeroeste schellen van de ogen te krijgen. Met 'veroorzakers' los je een probleem niet op is dan nog mild uitgedrukt!
Arthur Venis 3
John JanssenBegrijp me goed, het raakt mij persoonlijk financieel allemaal niet. Maar dat is precies de makke: met mij gaat het goed, maar met ons gaat het slecht.
Wat me wél raakt is hoe we met elkaar omgaan, hoe onrechtvaardig vaak ook. En hypocriet. Daar word ik soms wel verdrietig van. Het is een belangrijke reden om naar Bonaire te verkassen. Gaan we ons daar nuttig maken in een kleinere gemeenschap. Hopelijk leidt dat tot meer impact dan hier.
En wat die vastgeroeste schellen aangaat, ik ben er nog niet van overtuigd dat alles wat ik zie oprecht is. Ik heb grote twijfels.
Arthur Venis 3
Roland HorvathDat is een beetje kort door de bocht. Niet zozeer omdat het niet zou kunnen maar door de manier waarop het proces in de regel gemanaged wordt: het systeem moet alles kunnen en de baas roept dan dat het niet zo moeilijk is. Ik ben in mijn lange software loopbaan teveel lieden tegengekomen die ik dan toevoegde: als je het zoveel beter weet, misschien moest je het dan maar zelf doen?
Goede softwaresystemen bouwen is een serieus vak. Grofweg 80% van de tijd is denkwerk voordat je een regel code schrijft. Dat denkwerk gaat dan over de vertaalslag naar code, uitvoerbaarheid, minimaliseren van complexiteit, verifieerbaarheid en robuustheid naar de toekomst (onderhoud!). Uiteraard zijn er nog veel meer details, maar globaal is het dat wel.
Roland Horvath 7
Arthur VenisBeide zijn een creatief en innoverend proces. Het is vakwerk.
Maar het blijft een feit dat een grote organisatie als de NL Rijksoverheid niet afhankelijk moet zijn van de vrije markt omdat de dan geleverde software voor de gebruikers zaken kan bevatte, die niet aanvaardbaar zijn.
Uiteraard moet de NL overheid dan het begrip hebben dat het anders ook kan.
Men moet zoals de vrije markt nu, zich jaren onophoudelijk blijven in zetten voor de kwaliteit van de software.
En dan heeft AI, Artificiële Intelligentie, niet eens één gram intelligentie in zich.
AI is niets anders dan een verplicht nummer, bevolen door degenen die de software gecreëerd en geprogrammeerd heeft/ hebben.
?
Arthur Venis 3
Roland Horvathj.a. karman 5
John JanssenDaar wordt de software op gemaakt met betreffende uitkomsten. Je kunt dat leuk of niet leuk vinden.
Probleem is de wetgeving waarbij politici wwegduiken.
Kijk eens naar de verlaging van btw voor voedsel. De voorstellen zijn nu veranderd naar verhoging.
Koert Vrijhof
Hilda HoekHendrik Poll 2
Koert VrijhofJasper Siepkes 1
Hilda HoekDat is wel heel kort door de bocht. Er word totaal voorbij gegaan aan het feit dat belastingwetgeving complex geworden is en soms opeens totaal verandert (PGB's, Ziektenkosten, rekeningrijden, etc.) waarbij niemand buiten de boot mag vallen. Dat zie je aan de ophef van een artikel als dit.
Idealiter (voor zowel software als begrijpbaarheid voor mensen) zou belastingwetgeving kort en duidelijk zijn. Maar dan krijg je het "rond kleed in een vierkante kamer"-effect. 90% werkt goed / is eerlijk en 10% levert probleem gevallen op (zoals dit artikel). En dat accepteren we als maatschappij niet. Daarom proberen we met extra regels, uiterzonderingen, etc. op 100% "eerlijk" uit te komen. Dat leid tot een oerwoud aan regels en probeer dat maar is in software te gieten. Daar komt nog bij dat de belastingdienst niet alleen vandaag de belasting moet berekenen maar ook die van 7 jaar geleden alsof het 7 jaar geleden is.
De software van de belastingdienst kun je waarschijnlijk het beste vergelijken met een pyramide die op zijn kop (punt) staat; Er is teveel op het fundament gebouwd. Dit is overigens niet uniek voor de belastingdienst. Alle software ontwiikeling komt uiteindelijk op een punt waarbij er rigoreuze stappen genomen moeten worden om te voorkomen dat de boel onder zijn eigen gewicht bezwijkt.
De oplossing is niet meer IT (met betere mensen of whatever), de oplossing is zorgen dat het probleem simpeler word en het "probleem" minder verandert.
Arthur Venis 3
Jasper SiepkesHendrik Poll 2
Hilda HoekJasper dank voor de vriendelijke reactie.
Cor Broeders 4
Maar na het gedoe met de toeslagen en gasbevingen kun je vooraf al inschatten dat ze je in de steek laten.
Heeeeel misschien dat er na de laatste verkiezingen toch enige beweging komt. Maar dat zal niet voldoende zijn voor deze dame.
Ricardo Tetteroo 3
Volgens mij wordt de betalingscapaciteit voor een preferente schuldeiser niet beperkt door andere niet preferente schulden.
Je kan wel lekker makkelijk de overheid van alles de schuld geven maar volgens mij is het een kwestie van stoppen met betalen aan de andere schuldeisers.
In het verhaal lees ik hier niets over terug. Hoe reageren de andere schuldeisers en hoe mogen ze reageren? Wat is de taak van de schuldhulpverlening of andere instanties?
Arthur Venis 3
Ricardo TetterooTegelijkertijd blijf ik het toeslagensysteem een gedrocht vinden. Het staat mijns inziens haaks op de liberale gedachte dat iedereen voor zichzelf zou moeten kunnen zorgen. Inmiddels zijn 6 van de 8 gezinnen afhankelijk van steun van de overheid. Daar gaat het al mis.
Koert Vrijhof
VANUIT HET BURGERPERSPECTIEF van 9 februari 2019 (nr. 2019/005) https://www.nationaleombudsman.nl/system/files/bijlage/Rapport%20Invorderen%20vanuit%20het%20burgerspectief%20%28003%29_0.pdf. De ombudsman geeft in dat rapport een behoorlijkheidskader. Blijkbaar houdt de Belastingdienst zich niet aan dat kader. Merkwaardig genoeg wordt het ombudsmanrapport niet vermeld in de publicatie van de Rekenkamer. Misschien kunnen Rekenkamer en Nationale ombudsman voortaan gezamenlijk optrekken?
Vincent Huijbers 9
Koert VrijhofVan Zutphen heeft zich daarover ook uitgelaten:
"Ja, dan word je wel eens moedeloos en vraag je je af waarom het parlement je eigenlijk heeft aangesteld en je om advies vraagt. Daar is van die nieuwe bestuurscultuur in ieder geval nog weinig te merken."
Johan Theunissen (Theunissen.nl) 2
Prima om de belastingdienst ter verantwoording te roepen, maar daarmee lossen we de problemen nog niet op. Bij al dit soort negatieve berichtgevingen zijn er volgens mij steeds meer mensen die wel uitkijken om bij de belastingdienst te gaan werken. En dan zijn we nog verder van huis.
Dus ik ben benieuwd naar een oplossing waarbij de belastingdienst een beter imago krijgt, zodat de maatschappij profiteert van een goede democratische penningmeester.
Voorstellen zijn welkom.
Christine 3
Arthur Venis 3
ChristineWat banken betreft: helemaal eens. Lees het boek “Worst bank scenario” van Hester Bais en Wink Sabée (bankenfraude.nl)
Christine 3
Arthur VenisIn hun zaken tegen de Belastingdienst werd gedupeerde ouders rechtsbijstand ontzegd.
De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag riep rechters in 2020 op bij zichzelf te rade te gaan. Zij hadden jarenlang steevast de kant van de Belastingdienst gekozen in de toeslagenaffaire.
John Janssen 4
ChristineChristine 3
John JanssenHendrik Poll 2
ChristineHet helpt ook wel als je je een beetje verdiept in de rol- en taakverdeling tussen 2de kamer (wetgever), ministers (bestuurder departement/beleidsbepaler) en ambtenaren (uitvoerders). Dat bespaart mij (en de ambtenaren) in ieder geval een hoop wrevel bij de zoveelste populistische uiting c.q. gezwatel over ambtenaren.
Christine 3
Hendrik PollIk bekijk het alleen van de zijkant ik heb namelijk geen stemrecht in Holland, vandaar. Versta je?
John Janssen 4
ChristineChristine 3
John JanssenWij vallen onder de VVT (verpleeg- en verzorgingshuizen).
https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/zorg-welzijn/2023/03/overleg-aanvullende-loonsverhoging-cao-vvt
Arthur Venis 3
Hendrik PollPascal van der bijl 1
overigens alle begrip voor het feit dat iemand die maandelijks €300 meer denkt over te hebben ervan leven moet (zelfs voor leukere dingen) bij een laag inkomen.
De staat houdt haar eigen bevolking financieel dom.
Er wordt niet op middelbare scholen geleerd om met geld om te gaan en voor toekomst te plannen, onder de 18 mag je niet eens een eigen spaarrekening laat staan beleggingsrekening openen.
Jasper van Weerd 1
Zolang de belastingdienst aangetekende post kwijtraakt, kan het dit moeilijk waar maken.
Sjoerd Nelissen 6
Nathan Minderhoud
Je zou verwachten dat een deel van die schulden kwijtgescholden zou worden, bijvoorbeeld %20, zodat er een stimulans is voor de belastingdienst om niet onterecht uit te keren.
Nu kan de belastingdienst zoveel fouten maken dat ze wilt, ze kan immers altijd binnen 12 maanden terug incasseren. Of dat families en gezinnen ruineert of niet.
Anders dan liefdadigheidsinstellingen is de Belastingdienst de enige organisatie in het land die valse hoop zaait: nadat ze met geld strooien eisen ze het terug van arme mensen. Arme Nederlanders die eerst wat meer speelruimte hadden gekregen worden daardoor opeens verdrukt in hun financiële situatie.
D Horsch
Mensen bij de uitvoering mogen toch ook gewoon afwijken?
Jan-Hein Strop 5
D Horschj.a. karman 5
Jan-Hein StropHendrik Poll 2
D HorschGert van de Kraats 6
Als het systeem het bepaalt, dan is het onmogelijk om af te wijken. Of vrijwel onmogelijk.
Hendrik Poll 2
Hetgeen overigens ook uit dit artikel blijkt: als je iets aan dit (terecht gesignaleerde) probleem dan moet je bij de minister en staatssecretaris zijn om de bestaande regels te veranderen..
ambtenaren ervan beschuldigen dat zij 'willens en wetens mensen met schulden de armoede in jagen ' is onterecht, populistisch en neigt in mijn ogen naar smaad
j.a. karman 5
Hendrik Pollbb iwy
Hendrik Pollj.a. karman 5
Valt me tegen dat de uitvoering de schuld krijgt terwijl het allemaal via wetgeving geregeld is. Dan moet je de wetgever op foute / verkeerde wetgeving aanspreken.
Heel populistisch en gemakzuchtig om de "computer says no" van politici over te nemen en die niet aan te spreken op wat ze neergezet hebben.
Hendrik Poll 2
Bob Mohr
Hendrik PollBob Mohr
Om te laten zien hoe het ook kan, wil ik graag een persoonlijk verhaal delen (dat gelukkig net voor deze omslag bij de Belastingdienst zijn weerslag kreeg). Mijn broer was door persoonlijke omstandigheden met een forse belastingschuld achtergebleven na de verkoop van zijn zaak. Aangezien hij verder geen vermogen en geen inkomen meer had, had hij een serieus probleem. Dat hielp niet bij de oplossing van zijn depressieve klachten en ik heb toen tijdelijk zijn financiële zaken overgenomen. Ik heb toen een brief naar Belastingdienst geschreven waarin ik de hele situatie uitlegde en verzocht om een betalingsregeling / oplossing. Ik werd gebeld door de invorderingsmedewerker en zijn letterlijke woorden wil ik hier graag citeren (omdat het zo'n indruk op mij maakte, weet ik nog bijna letterlijk wat hij zei):
"Wij zijn er bij de Belastingdienst niet om mensen in de ellende te drukken. Uw broer komt niet in aanmerking voor kwijtschelding of een betalingsregeling, maar ik ben bereid om invorderingsmaatregelen op te schorten tot het moment dat de aanslagen vervallen."
Dat betekende feitelijk dat mijn broer dus niets hoefde terug te betalen en na drie jaar weer schuldenvrij zou zijn. Uiteraard waren daar een aantal voorwaarden aan verbonden, waarbij meevallers konden zorgen voor aanpassing. De beslissing van deze medewerker zorgde er letterlijk voor dat mijn broer weer een toekomst had.
Oplossingen met de menselijke maat vragen vooral de bereidheid van medewerkers om naar de persoonlijke situatie te willen kijken, mandaat(!) bij de medewerkers, vertrouwen vanuit de organisatie en een IT systeem om dat te registreren. Ik ben onvoldoende thuis in de details, maar volgens mij is dat best snel te realiseren.
John Janssen 4
Bob MohrPetrus Harts 3
Bob Mohr@FTM, Het is belangrijk om dit vast te houden: ergens tussen 2000 en 2020 is het Gruwelijk Misgegaan. Ik weet niet of het de Bulgarenfraude is geweest, maar het klopt:
Het was niet altijd al zo.
John Janssen 4
Petrus HartsZou men daarvoor de sociale advocatuur tot the bone hebben uitgekleed!?
Jan Sinke 10
Petrus Harts 3
Jan Sinke 10
Petrus HartsPetrus Harts 3
Jan SinkeRuud de Vries 1