Belastingdienst nekt Scientology

  De Scientology Kerk Amsterdam dacht jarenlang via een belastingvriendelijke route gelden op te halen voor een nieuw clubhuis, maar de Belastingdienst heeft zich bedacht. De navordering kan in de miljoenen lopen.

  Pagina 1 en 3 van Het Parool brachten gisteren slecht nieuws voor alle Nederlandse scientologen. De anbi-status van een gelieerd fondsen-vehikel wordt ingetrokken,

  De Scientology Kerk Amsterdam zetelt momenteel nog in gehuurde panden aan de Nieuwezijds Voorburgwal, maar ze willen in Amsterdam-West een pand kopen. Om de boel te financieren hebben prominente scientologen een paar jaar geleden een belastingvriendelijke constructie bedacht: ze richtten de stichting Naar een Betere Samenleving (Nabesa) op met als zelfverklaard doel om de normen en waarden in Nederland te herstellen in overeenstemming met het gedachtegoed van de Scientology-grondlegger L. Ron Hubbard. Een slimme zet, want door de nadruk op het maatschappelijke belang te leggen, werden ze per 1 januari 2008 door de belastingdienst erkend als algemeen nut beogende instelling (anbi). Donateurs konden voortaan hun giften belastingvrij overboeken naar Nabesa. Dit in tegenstelling tot Scientology Amsterdam. Zij heeft zelf géén anbi-status, want volgens de Belastingdienst draagt Scientology enkel bij aan particulier nut. Giften direct aan de moederstichting kunnen dus niet van het inkomen afgetrokken.

  Oneigenlijk gebruik
  Over deze discrepantie heeft Het Parool regelmatig bericht, en de krant schudde daarmee onder meer staatssecretaris Frans Weekers wakker. In juni luidde zijn antwoord: “Het is ontoelaatbaar dat een instelling die niet als anbi kwalificeert, via oneigenlijk gebruik van wél als zodanig aangewezen instellingen toch kan profiteren van de voordelen die uitsluitend voor anbi’s zijn bedoeld.” Weekers gaf vervolgens de Belastingdienst opdracht om onderzoek te doen. Het resultaat: er is nu besloten dat de beschikking waarbij Nabesa per 1 januari 2008 de anbi-status verkreeg, met terugwerkende kracht wordt ingetrokken.

  Navorderingen
  Het heeft vervelende implicaties voor alle gulle Hubbard-adepten, want de belastingdienst kan nu het fiscale voordeel van zowel Nabesa als van donateurs terugvorderen. Het is niet bekend hoeveel geld er via Nabesa is doorgesluisd naar het miljoenenproject, maar in 2008 werd er in huize Scientology gejuicht dat de ‘ideale org’ voor ongeveer de helft werd meegefinancierd door de Nederlandse schatkist.

  De handen gingen echter te vroeg de lucht in. De navorderingen zullen weldra op de mat vallen bij zowel Scientology als haar donateurs.

  Bron: Het Parool

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 216 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren