
Met het boek van Thomas Piketty in de hand, wakkert econoom Bas Jacobs het maatschappelijke debat over de lage belasting op vermogen, vermogensinkomsten en erfenissen verder aan.
Met het boek van Thomas Piketty getiteld Capital in the Twenty-First Century is het debat over belastingen op vermogens ook terug. Terecht, ook in Nederland. In de volgende tabel heb ik een overzicht gemaakt van de mij bekende belastingen op vermogen en vermogensinkomsten.
Het totaal aan belastingen op vermogens- en vermogensinkomsten in Nederland bedraagt ongeveer 10 miljard euro, oftewel 1,7 procent van het bbp. Het kapitaalaandeel in het bbp is 19 procent (1 minus de arbeidsinkomensquote), zie CPB (CEP, 2014). Dit impliceert dat de gemiddelde belastingdruk op kapitaalinkomen ruwweg 9 procent bedraagt. In Nederland wordt dus zeer weinig belasting geheven over vermogen, vermogensinkomsten en erfenissen. En dat op een totaal van een slordige 240 miljard euro aan belastingen en premies (39,6% bbp) die per jaar worden opgebracht door voornamelijk arbeid en consumptie te belasten.
De Nederlandse overheid belast in 2013 de aandeelhouders van bedrijven met de vennootschapsbelasting met ongeveer 12,5 miljard euro. Daarnaast incasseert de overheid ruim 3 miljard dividendbelasting die als een voorheffing fungeert op de belasting die aandeelhouders moeten betalen. Overigens wordt ongeveer 37 procent van de dividendbelasting opgebracht door buitenlandse aandeelhouders. De directeur-grootaandeelhouders betalen ongeveer 1,8 miljard belasting over hun vermogensinkomsten in Box-2. De normale spaarders en beleggers betalen 3,7 miljard belasting over hun vermogen in Box-3. De erfenisbelasting levert in 2013 slechts 1,7 miljard euro op over een totaal nagelaten vermogen van zo’n 14 miljard euro in 2012, zie CBS (2014). De gemiddelde belastingdruk op erfenissen is daarmee ongeveer 12 procent.

Subsidie
Het bezit van een huis wordt netto gesubsidieerd. De kosten van aftrek van hypotheekrente zijn veel groter dan de opbrengsten uit het eigenwoningforfait. Netto gaat het om zo’n 10,5 miljard euro. De overdrachtsbelasting levert 1,1 miljard euro op. Tenslotte betalen woningbezitters onroerendezaakbelasting (OZB) ter hoogte van ongeveer 3,4 miljard euro.*'Zowel de invoering van de vermogens-rendementsheffing als de verlaging van de erfenisbelasting zijn geruisloos tot stand gekomen'Ook wordt de pensioenopbouw gesubsidieerd met 6,4 miljard euro per jaar. De kosten van de pensioenpremieaftrek (zo’n 17,8 miljard) zijn fors hoger dan de belastingen over de pensioenuitkeringen (11,4 miljard). Dat komt doordat het gemiddelde tarief waartegen pensioenpremies worden afgetrokken van zo’n 52% (heeft niet te maken met het toptarief) hoger is dan het gemiddelde tarief van 35% waartegen de pensioenuitkeringen worden belast. Dit heeft onder meer te maken met de vrijstelling voor de AOW-premie in de eerste twee belastingschijven voor 65-plussers. Bij zowel het eigen huis als de pensioenopbouw zijn de fiscale voordelen van de vrijstellingen voor Box-3 niet meegeteld. Die vrijstellingen bepalen het voordeel van sparen via het eigen huis en pensioen ten opzichte van sparen in Box-3.
12 Bijdragen
CP_sME
Het is duidelijk dat de werking van het systeem 'Liegen om te Leven' niet alleen het leven van onze Bas beheerst. Ook Fortuyn kon er niet meer tegen!
http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3646914/2014/05/02/Ik-hoop-nooit-meer-iets-te-vernemen-van-Van-der-G.dhtml
De zogenaamde manipulatieve rol van Rusland in de onrust in het oosten van Oekraïne is natuurlijk onderdeel van het spel die netwerk 'WitteGejT' heeft verzonnen om het systeem 'Liegen om te Leven' in stand te houden.
http://www.examiner.com/article/us-oligarchy-study-eye-opening-study-reveals-disturbing-facts-about-the-us#comment-1365890628
H5: "Dat Volkert van der G. tot zijn daad kwam om Pim Fortuyn af te schieten, kwam ook doordat de media Fortuyn toonde als de vijand van de rechtstaat. In een cultuur van waarheiddelen had Volkert van der G. misschien ook wel achttien jaar gevangenisstraf gekregen, maar tevens de kans gekregen om zijn daad (door middel van een boek) proberen te rechtvaardigen."
https://decorrespondent.nl/647/welke-belangen-heeft-rusland-in-oekrane/16582610-a83633b7
Vriendjespolitiek: "Hoe afhankelijker van Russisch gas, hoe hoger de gasprijs".
Henk T.
Dat is geen wetenschappelijke analyse, maar een politieke opvatting.
peter
Henk T.jsmid
Dat vraag wel om een nuance .De belasting op vermogen en vermogensinkomsten is inderdaad laag, maar wel scheef. Mensen met een afgelost eigen huis betalen daarover geen belasting in Box 1 en 3. Mensen met spaargeld die boven de drempel zitten betalen relatief veel, mede omdat de rente de inflatie niet dekt en de rente steeds lager wordt t.o.v. het rendement wat geacht is behaald te zijn, te weten 4%. Dan zit je al gauw met een belastingdruk van meer dan 60%.
Cor Peul
jsmidpeter
Cor Peuljsmid
Cor Peultrapla
Weg met Piketty!
jsmid
traplaGerard
Xaverius
De waarschuwing van Piketty is gelukkig niet tegen dovemansoren en Bas Jacobs verspreidt hem met verve: als we niets doen dan stevent het kapitalisme (ongereguleerde vrije markt) af op Dickensiaanse toestanden.
Arnold Hof
Om me even te beperken tot privé vermogen: De vermogensbelasting (vermogensrendementsbelasting voor wie van langere woorden houdt) is met 1.2% in Nederland één van de hoogste van Europa, zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vermogensbelasting
En als Piketty gelijk heeft en het rendement op de lange termijn is 4% dan komt 1.2% vermogensbelasting overeen met 30% belasting op het inkomen dat dit vermogen opbrengt. Een derde vind ik bepaald niet gering.
Sowieso vind ik een ieder die roept dat een belasting ergens op te laag is een beetje wereldvreemd want de belastingen in Europa zijn gewoon sky high. De problemen zitten dan ook niet aan de inkomenskant van de overheid maar aan de uitgavenkant.