Voor belastingkorting stamrecht bv oprichten? Doe maar niet

  Wie volgende jaar zijn stamrecht bv opheft, krijgt een belastingvoordeel. Maar dat is geen reden om bij ontslag nu nog snel zo'n bv op te richten.

  Het kabinet heeft een slimme truc verzonnen om belastingopbrengsten naar voren te halen: stamrecht-constructies voor het stallen van (bruto) ontslagvergoedingen worden verboden. Bovendien komt een korting van 20 procent in 2014 op de belastingheffing bij het beëindigen van stamrecht bv's. Dat laatste levert de schatkist (geschat) meer dan een miljard euro op en zo komen we dichter bij de benodigde zes miljard. En het zou ook nog eens de economie stimuleren, omdat al dat geld opeens beschikbaar is voor consumptie. Voor de fiscalisten en notarissen die zich met ontslagvergoedingen bezig houden, is het natuurlijk slecht nieuws: hun stamrechtbusiness gaat op grotendeels op de helling. Om toch nog klanten binnen te hengelen voor het einde van het jaar, zijn er nog adviseurs die juist met het oog op de belastingkorting stamrecht bv's aanprijzen. Jongbloed Fiscaal Juristen bijvoorbeeld schrijft op de website: “Als u in 2013 een kleinere ontslagvergoeding ontvangt, kan het interessant zijn om van beide regelingen optimaal gebruik te maken. Laat het bedrag storten in een stamrecht B.V. of op een (geblokkeerde) bankspaarrekening en koop het bedrag in 2014 af.” Nu een stamrecht bv oprichten om volgend jaar het bedrag af te kopen, is echter een slecht idee. Reden is dat de oprichtingskosten tussen 1000 en 2000 euro vaak hoger zijn dan de opbrengst van de korting, terwijl er een veel goedkoper alternatief is met hetzelfde effect: de bankspaarrekening. Die heb je al voor rond de 200 euro en kent geen kosten bij opheffing.

  Goed rekenen

  Overigens is deze route alleen zinvol als je inkomen volgend jaar ook inclusief de netto vrijkomende ontslagvergoeding in de 42 procent-schijf valt. Als je afrekent met de fiscus en je inkomen komt daardoor in de hoogste schijf, dan krijg je weliswaar 20 procent korting op 52 procent heffing, maar betaal je alsnog rond de 42 procent – alle moeite voor niets. Wie al een stamrecht bv heeft, moet zich afvragen of het gunstig is af te rekenen met de fiscus. Wie het geld wil investeren in een onderneming, moet zich realiseren dat er na de afrekening veel minder overblijft om in het bedrijf te stoppen. Wie het geld via de stamrecht bv belegt voor de lange termijn, kan soms ook beter niet liquideren – je mist dan jarenlang rendement over het bedrag dat naar de fiscus gaat. En als het geld vrij besteedbaar is, ben je onderworpen aan 1,2 procent vermogensrendementsheffing bij een vermogen van boven de 21 duizend euro. Bovendien is vanwege inflatie een euro belasting in het heden, meer dan een euro in de toekomst. Mensen die nu of in de toekomst stamrechtuitkeringen gaan doen tegen 52 procent inkomstenbelasting en een laag bedrag in hun stamrecht BV hebben, kunnen meestal beter wel afrekenen volgend jaar. Hetzelfde geldt voor mensen met een dermate laag bedrag in de stamrecht bv dat de kosten van de bv – denk aan het opstellen van de jaarrekening  – niet meer opwegen tegen de voordelen. Hiernaast zijn er allerlei twijfelgevallen. Daar kunnen die fiscalisten dan wel weer mooi over adviseren.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Jan-Hein Strop

  Freelance financieel-economisch journalist met grote belangstelling voor de werking, macht en gedrag van bank & verzekeraar.

  Lees meer

  Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

  Volg Jan-Hein Strop
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren