Belastingontwijker HSBC Genève deed zich voor als Johan Cruijff

De Tijd wist een deel van de Lagarde-lijst in handen te krijgen. Afgelopen weekend publiceerden ze over HSBC Genève, de bank die duizenden Belgen hielp met belastingontwijking. Eén klant deed zich zelfs voor als Johan Cruijff.

Onderzoeksjournalist Lars Bové onthulde afgelopen weekend in de Belgische krant De Tijd hoe de HSBC Private Bank in Genève zo’n 2450 Belgische klanten adviseerde om belasting te ontwijken. Hij wist de hand te leggen op het Belgische deel van de rekeninggegevens die ex-HSBC medewerker Hervé Falciani in 2006 en 2007 kopieerde, vervolgens aan verschillende overheden probeerde te verkopen, waarna uiteindelijk de Franse politie een inval deed in zijn huis en de compromitterende disc (gratis) in handen kreeg. De verdere verspreiding van deze zogeheten ‘Lagarde-lijst’ - vernoemd naar Christine Lagarde, destijds minister van Financiën - deed veel stof opwaaien in onder meer Griekenland.

'Johan Cruijff' aan de lijn

In totaal kreeg Bové  informatie in handen van 2450 Belgische HSBC-rekeninghouders inclusief de bijbehorende interne nota’s (zie hier een paar voorbeelden) over de manier waarop de clandestiene rekeninghouders werden geholpen bij het optuigen van (anonieme) offshore-vennootschappen in Panama, de Britse Maagdeneilanden en andere belastingparadijzen. Daarmee kon Bové putten uit een bron van inside-information met fascinerende details hóe bankmedewerkers actief de vermogens verhulden van 170 vooraanstaande Belgische diamantairs, ceo’s van grote Belgische ondernemingen, de minister Roger Lallemand, bankdirecteuren en Bekende Belgen. Uit de interne nota’s bleek dat de HSBC-bankiers meetings hielden in hotels in Brussel en Antwerpen of gewoon op huisbezoek. Soms werden klanten ook uitgenodigd om naar Genève af te reizen. De krant schrijft over A.R. uit Brasschaat: ‘Cliënt is naar Genève gekomen in het gezelschap van zijn zoon om bepaalde documenten te vervolledigen in verband met de opening van een bvi.’ Of nog B.D. uit Ukkel: ‘Client vermeldt nieuwe fiscale amnestie in België (..) we moeten snel vennootschapsstructuur oprichten, want geen denken aan om zijn fondsen te repatriëren naar België.’ Uit de interne documenten bleek bovendien dat er via de telefoon zelfs in codetaal werd gesproken. De krant schrijft: ‘Zo mocht de bank nooit bellen naar een beurshandelaar uit Brasschaat. Hij belde de bank zelf en deed zich dan voor als een profvoetballer, zoals Johan Cruijff, en dan vroeg hij de prijs van de kaviaar, codetaal voor de stand van zijn geheime Zwitserse rekening.’   Het volledige artikel kan hier – achter de betaalmuur van De Tijd - gelezen worden. Het artikel is ook te lezen via iTunes.