Belastingparadijsvogels in Delaware

2 Connecties

Relaties

Belastingparadijs

Locaties

Delaware
3 Bijdragen

De achtertuin van Obama, Delaware, is een 'onshore' belastingparadijs waar vreemde vogels landen. The New York Times somde afgelopen weekend nogmaals op waarom Delaware weinig onderdoet voor de Kaaimaneilanden.

Bij het artikel in The New York Times prijkt een foto (zie onder) van een bakstenen kantoorpand gevestigd op North Orange Street 1209 in het plaatsje Wilmington in de staat Delaware. De foto verraadt niet dat er maar liefst 285 duizend brievenbusmaatschappijen op nummer 1209 staan ingeschreven. Er huizen talloze Fortune 500 bedrijven zoals American Airlines, Bank of America, Apple, General Electric, Google, JP Morgan Chase en Wal-Mart. Beheerder is Corporate Trust Company, het trustkantoor dat in 1995 werd overgenomen door uitgeefconcern Wolters Kluwer, gevestigd in Alphen aan de Rijn. Nederland-Delaware is een veelvoorkomende combinatie. Veel bedrijven zoals Apple en Wal-Mart hebben naast een tussenholding in Delaware - waar de vennootschapsbelasting slechts 8,7 procent is - ook een papieren vestiging in Nederland. Het belastingverdrag met de VS zorgt ervoor dat rente en royalty's onbelast van Nederland naar de één na kleinste staat van de VS kan worden gestuurd.  Brievenbus-BV in het kwadraat in Wilmington, Delaware (VS)  

Beursgenoteerd bedrijven-walhalla

De Nederlandse brievenbusfirma’s worden behoorlijk onder vuur genomen door de Europese Unie en ook Barack Obama haalde uit. Maar het onshore belastingparadijs in Barack’s achtertuin – Delaware is slechts 175 kilometer verwijderd van zijn witte stulpje aan de Pennsylvania Avenue Northwest – ligt eveneens onder vuur. De kritiek werd onlangs geuit in een rapport van de World Bank, en ook andere (noodlijdende) staten klagen omdat ze miljarden aan vennootschapsbelasting mislopen. De helft van alle Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven heeft een brievenbusfirma in Delaware, en er zijn meer bedrijven (ruim 945 duizend) dan er mensen (898 duizend) in Delaware wonen.

Vreemde paradijsvogels

Naast de bonafide one-million-dollar-companies en anonieme Mitt Romney donateurs, verzorgde Delaware ook een papieren onderdak voor de LLC’s van illustere types zoals:   Timothy S. Durham aka “The Midwest Madoff”. Op 20 juni 2012 werd hij schuldig bevonden aan het verduisteren van 207 miljoen dollar beleggingsgelden.   Stanko Subotic – Een Servische multimiljonair die vorig jaar tot 6 jaar cel werd veroordeeld wegens grootschalige sigarettensmokkel.   Victor Bout aka “The Merchant of Death”. De Russische wapenhandelaar werd in april van dit jaar veroordeeld tot 25 jaar cel voor wapenleveranties aan de Taliban en kindsoldaten in Sierra Leone.

Anonimiteit

In Delaware is het oprichten van een Limited Liability Company (LLC) relatief goedkoop (298 bucks),  snel (24 uur) en anoniem zodra er een lokale advocaat wordt ingeschakeld voor de oprichting. Het overnemen van een kant-en-klare LLC is ook een mogelijkheid. Enkel de gegevens van de oprichter (de lokale advocaat) dient vermeld te worden. Delaware doet daardoor qua anonimiteit niet onder voor de Kaaimaneilanden. Zelfs oliehandelaar/bankier John Deuss moest op Curaçao aan strengere eisen voldoen. Tijdens één van de rechtszittingen in aanwezigheid van Follow The Moneywaar, werd er door zijn advocaat een keurig lijstje overhandigd met de ubo’s (ultimate benificial owners) van privé-rekeningen bij de First Curaçao International Bank. Een interessant lijstje overigens, want naast de ubo's werd ook het bedrag van de eerste storting vermeld.

Fiscale goudmijn

Zo maakte de trust (Professionele MarktPartij) van de omstreden Boris Berezovsky op 6 februari 2001 een first deposit van 19.999.982 dollar. De Nederlandse wapenhandelaar John Bredenkamp liet in eerste instantie 239.990,44 USD storten. Het openbaren van de uiteindelijke begunstigden hoeft vreemd genoeg nog niet te gebeuren in Delaware. Maar het einde van Delaware als  fiscale goudmijn is in zicht. Zodra de Incorporation Transparency Act and Law Enforcement Assistance Act wordt goedgekeurd dan moeten begunstigden zoals Victor Bout en consorten geregistreerd en vermeld worden. De kans is klein dat als Bout over 25 jaar vrijkomt, hij weer anoniem een bedrijfje kan oprichten.