Beleggers met ballen profiteren in 2013

3 Connecties

Relaties

Dwarshuis 2013

Werkvelden

Beleggen
0 Bijdragen

Volgens columnist Jan Dwarshuis liggen er in 2013 volop kansen op de aandelenmarkten. Zijn boodschap: profiteer ervan. En luister vooral niet naar types als Frits Barend.

De vliegende start op de mondiale beurzen zal u niet ontgaan zijn. Wanneer u heeft besloten om niet te beleggen in 2013 omdat de economische omstandigheden waardeloos zijn, dan zit u waarschijnlijk nu knarsetandend op de bank omdat u vol met ‘greed’ zit.
En u weet wat Gordon Gekko daarover te zeggen had: “Greed is good”. Wanneer u er zo over denkt dan heb ik nog wel een aantal ideetjes voor u ter overweging. Ik heb u al eerder aangegeven dat het dit jaar draait om de economie in de VS. Europa kunt u - met uitzondering van Duitsland - vergeten en over onze driftig kopiërende Aziatische vrienden heb ik geen mening. Ik vind het al jaren een hok vol met idioten. De CIS-regio is bij ondergetekende al jaren favoriet, daarin is niets veranderd.

Dak er af
Zoals u wellicht weet maakt de economie van de VS veruit het grootste deel uit op onze aardkloot. Leuk dat China eraan komt, maar voor nu zwaait de VS de scepter. Dat is de realiteit. Er ligt dan ook een verantwoordelijkheid bij de Amerikanen om de doodgedrukte dollar te gebruiken om de economische groei in de wereld verder aan te zwengelen. En dat is zeker niet kansloos. Als de Amerikaanse stenen daadwerkelijk verder aantrekken kan het dak er echt af in 2013. Sommige aandelen zijn in die hoek het afgelopen jaar al meer dan verdubbeld.
Wanneer u van mening bent dat aandelen eng zijn dan raad ik u aan acuut te stoppen met het lezen van deze column. De hele goegemeente denkt dat aandelen barsten van de risico’s. Onlangs zag ik ene Frits Barend - met in zijn kielzog Paul Witteman - er nog hele domme dingen over zeggen bij Pauw en Witteman. Barend is een begenadigd presentator maar een meer dan waardeloos investeerder. Daarover kan hij beter zijn mond houden. Dat is in het verleden ook wel gebleken. Dat u naar Barend luistert moet u zelf weten.

Rijken Rijker
De feiten liggen immers iets anders. De rijksten der aarde bezitten aandelen. Ik praat eigenlijk liever over bedrijven. En vandaag de dag kunt u beter een goed bedrijf bezitten dan een staatsobligatie of een stapeltje waardeloze Nederlandse stenen. Uw tegensputterende NVM-makelaar had het toch mis en nu zit u met een restschuld met als sponsor uw hijgende bank. Overigens kan de draai vanuit obligaties naar aandelen in 2013 zo maar een belangrijke pijler onder hogere beurskoersen worden, dit geheel terzijde.
Aan het bezitten van een goed bedrijf is niets engs aan. Ik zou niet weten wat. Dat de thermometer - zijnde Beursplein 5 - iedere dag knalrood en gifgroen uitslaat doet daar niets aan af. Het is een ‘votingmachine’, niets meer dan dat. Het verandert de onderliggende reële waarde van het bedrijf niet. Het geeft u nota bene de kans om voor een appel en een ei een goed bedrijf op te pakken, mits u een beetje goed bent in timing. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van.


Huiswerk
U moet dan wel uw huiswerk goed doen. De meeste beleggers hebben nog nooit een jaarverslag uitgeplozen van het bedrijf dat ze net - via de spotgoedkope online broker - gekocht hebben omdat er in de kroeg - door een bezopen nep-Fransman - gezegd werd dat het de belegging van de eeuw was. Ondergetekende leest niet alleen het laatste jaarverslag, maar ik pluis ze allemaal uit. Zo ver het terug gaat. In sommige gevallen gaat het dan om meer dan vijftig jaar. Kijk, dan krijgen we pas een beetje een fatsoenlijk beeld over het desbetreffende bedrijf.
Maar voor de belegger met ballen heb ik - zoals eerder aangegeven - nog wel een paar leuke ideetjes. Ondergetekende belegt op een andere wijze, maar er ontgaat mij weinig en ik houd altijd zeer scherp in de gaten hoe bepaalde trends zich ontwikkelen. Een aardige is natuurlijk de Spaanse aandelenmarkt. En dan meer specifiek de Spaanse banken met hun debt. Wanneer u zich daarin vastbijt, liggen er megakansen.


Oliekoekendom
Een ander aardig aandachtsgebied zijn schepen. Dat is ook helemaal de puinpoeier ingedraaid. Het is een gezonken armada. De gemiddelde Nederlandse konijnenkop heeft zich in het verleden laten verleiden om in Scheeps-CV’s te stappen. Oliekoekendom natuurlijk. Bijna alle dertien criteria die ondergetekende hanteert met het Thirteen Diversified Fund voldoen niet aan deze belegging. Een knap staaltje werk om dan toch in te stappen. Maar nu de boel in elkaar geklapt is, biedt dat voor de belegger met ballen wel megakansen.
De laatste is Natural Gas. Ook dat is in elkaar getrapt. We hebben wel een opleving gezien maar de spread met andere grondstoffen is nog steeds te groot. Wanneer u een goede exploitant van het spul kunt vinden - ze zijn er echt - bent u spekkoper. Het is allemaal voor de belegger met ballen.
Rest mij u een goed weekend, een gezond en succesvol 2013 te wensen.
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.