Beleggen in verwarrende tijden

3 Connecties

Relaties

Inflatie Goud

Werkvelden

Beleggen
0 Bijdragen

Voor beleggers zijn het verwarrende tijden waarin Draghi en Bernanke het hoofd proberen koel te houden, constateert Jan Dwarshuis. Ondertussen voorspelt hij een wereldwijde handelsoorlog.

Zürich - Ferrari verkoopt als een ‘jekko’ in het Midden-Oosten, u kunt - ook deze week - nog steeds met de euro betalen en goud loopt op na het financieel gif mengen van het illustere duo - de krijgsheren van de 21ste eeuw - Mario Draghi en Ben Bernanke.

 

De kapper op de hoek legt u haarfijn uit hoe de wereld in elkaar zit. Als volleerd econoom wordt u bijgepraat en bijgeschoold hoe te beleggen en waar u op moet letten. Dat is altijd prettig.

 

Narcisten
Ik denk eerder dat beleggers in totale verwarring zijn. In goud zie ik niks. Dat is al jaren zo. Het is een enge sekte die elkaar in stand houdt door salaris financiering. En u bent de financier. Zonder het te weten heeft de commune ook nog eens een narcistische inborst. U koopt iets dat volgens de gelovigen op raakt en waar niemand meer aan kan komen. Als ik het maar heb, dan is het goed, zo luidt het bedrijfsmodel. Ik noem dat narcistisch. Verder voegt goud nul komma nul toe aan de economie, op een enkele in elkaar geslagen juwelier na dan.

 

En last nut not least : ik heb altijd het gevoel niet weten wie de ‘next buyer’ is in die rommel. Op grond waarvan zou hij of zij kopen op het hoogste punt? Heeft u daar wel eens over nagedacht. Hoe ziet uw exit er eigenlijk uit? Wanneer iedereen naar de nooduitgang rent klapt goud harder in elkaar dan Badr Hari zijn opponenten te gronde richt.

 

Centjes beter steken in goed bedrijf

Opvallend is dat de lieden die u alles hebben aangeprezen, dan al - onschuldig lachend - op de Bahama’s zitten. Het werkt net zoals bij scheeps-cv’s maar dan een tikkeltje anders. Uiteindelijk staat u tot aan uw lippen in het water al denkende aan uw fantastische onderwaterhypotheek.

 

Nee, u kunt uw centjes beter steken in een goed bedrijf. Bedrijven zorgen er voor dat u werk heeft en een fatsoenlijk salaris verdient. Daarvan kunt u weer leuke dingen doen en op die manier de economie draaiende houden.

 

Goud doet dat niet. Maar ja, goud is lekker makkelijk uit te leggen aan iedereen terwijl een goed bedrijf met een zaklamp te vinden is en om heel veel specifieke kennis vraagt. Gewoon uw huiswerk doen of iemand inhuren die er verdomd goed in is. Ze zijn er, ook in Holland. Ik kom daar nog wel eens op terug.

 

 

 


Krakende Banken
De dieper liggende gedachte met al dat grondstoffen-gedoe is dat inflatie op de loer ligt - omdat Ben de geldprinter laat roken - en u om die reden in dit soort piramide-spelletjes moet beleggen. Ik zwijg maar even over de idiote biodiesel hype. Hoe dom kun je zijn...

 

Hoe dan ook; wanneer u in goud gelooft, ga vooral uw gang. Ik vind momenteel veel argumenten totale onzin. Er is geen inflatie. De reden is simpel. Alles wat Mario en Ben doen komt niet bij u op de mat terecht, maar bij de krakende banken. Het probleem is ingekapseld.

 

Wankelende muitende boot van Columbus

En dat zal voorlopig - tot medio 2015 - nog wel heel eventjes zo blijven. Dat gaat op zeker een keer veranderen, maar dan staan er veel betere - hedendaagse - technieken tot uw beschikking om dit te pareren. Ik ga liever comfortabel met het vliegtuig naar de VS, maar als u de wankele muitende boot van Columbus prefereert, staat u dat uiteraard geheel vrij.

 

Daar komt bij dat grondstof slurpende naties als China en de VS te maken hebben met structurele economische tegenwind. Om over Europa nog maar te zwijgen. Daar passen op dit moment geen idioot hoge grondstofprijzen bij. Het zal de inflatie vooralsnog niet verder aanwakkeren. Beleggers zijn in verwarring.


Knieval Spanje
Tot slot is het wachten op de formele knieval van Spanje. Alleen al in juli is er 26 miljard euro onttrokken bij de Spaanse banken. Daar kan Dirk S. te W. nog een puntje aan zuigen. Opvallend zijn ook de rente-ontwikkelingen van zowel Spanje als Italië. Ze lopen gewoon weer op.

 

Draghi is nog lang niet klaar met zijn Europese klusje. En Bernanke ook niet ook al beslaat de balans van de FED inmiddels 1.600 miljard aan US-Treasuries in vergelijking tot een begrotingstekort van 1.100 miljard dollar. Het buitenland financiert nu meer dan de helft van de Amerikaanse staatsschuld. En dat maakt de VS uiterst kwetsbaar nu de sluizen wagenwijd open staan middels QE3.

 

De vraag is hoe lang bijvoorbeeld China dit zal tolereren. Een handelsoorlog ligt op de loer met alle gevolgen voor de wereldeconomie van dien. Het zou mij niet verbazen dat de grondstofprijzen in zo’n scenario als een plumpudding in elkaar zakken. Het zal beleggers in totale verwarring achter laten...

 

 

***********************************************************************

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.