Beleggers beducht voor Turkse tijger

3 Connecties

Relaties

Turkije

Werkvelden

Economie Beleggen
0 Bijdragen

Nederland viert 400 jaar vriendschap met Turkije. Maar hebben beleggers in het bruggenhoofd naar Azië ook iets te vieren? Ja, mits ze over stalen ballen beschikken.

Drie dagen trekt president Abdullah Gül van Turkije uit voor een staatsbezoek aan Nederland ter ere van 400 jaar diplomatieke banden tussen Turkije en ons land. Met als ceremoniële climax vandaag een bezoek aan Koningin Beatrix op Paleis op de Dam in Amsterdam. Hartje Amsterdam-centrum leek even een afgegrendelde mini-politiestaat, zo veel straten waren er afgesloten en zo veel agenten waren er op op de been om eventuele ordeverstorende elementen --zoals betogende Koerden -- ver weg te houden van Beatrix en Gül.

 

Veel valt er in ieder geval te verdienen aan Turkije, zo blijkt uit een vandaag gepresenteerd economisch rapport van bankconcern ING. Nederlandse exporteurs dreigen de komende vier jaar voor 4,1 miljard euro aan export naar Turkije mis te lopen. 'Het lijkt alsof veel Nederlandse bedrijven de ontwikkelingen in het land niet in de gaten hebben en een achterhaald beeld hebben dat Turkije een risicovol land is om zaken te doen", laat ING-econoom Rob Rühl weten.De afgelopen tien jaar is Turkije hard op weg om een financieel-economische staat van formaat te worden. Zo heeft de Turkse overheid de begrotingstekorten beter onder controle, is de financiële sector gesaneerd en is de handel met het buitenland is gemoderniseerd.

De export van Nederland naar Turkije zal groeien van 0,9 procent in dit jaar naar 1 procent in 2016, zo voorspelt ING. Tegelijkertijd groeit de totale Turkse import veel harder. De Nederlandse export moet dan ook de komende jaren eigenlijk verdubbelen om alle kansen te benutten volgens ING-econoom Rühl.


Snelst groeiende economie van Europa

Vooral op het gebied van landbouw en infrastructuur kan het Nederlandse bedrijfsleven haar slag slaan, verwacht Rühl. Als snelst groeiende economie van Europa is Turkije een grote afzetmarkt in opmars. Al is het alleen maar vanwege de strategische ligging tussen Europa en Azië waardoor Turkijke het voor ondernemers een toegangspoort kan vormen naar nieuwe groeimarkten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Volgens het ING-rapport haalt Turkije binnen drie jaar de Nederlandse economie in. Om dan in naar verwachting in 2030 de vier na sterkste economische grootmacht van Europa te worden.

Vorig jaar steeg het Turkse bruto binnenlands product met 8,5 procent en een jaar eerder met 8,9 procent. Daarmee was het bruto binnenlands product per inwoner in 2011 goed voor 7800 euro. De Turkse regering voorziet in 2012 een groei van niet meer dan 4 procent als gevolg van de economische dip in de eurozone, maar de regering in Ankara verwacht dat de terugval van korte duur zal zijn.

Bovendien blijft het ruim 80 miljoen zielen tellende land veel harder groeien dan de EU-lidstaten. Tot groot genoegen van Nederlandse multinationals als Unilever, Akzo Nobel, Aegon en ING die hun zakenportefeuille fors hebben zien uitbreiden. De Nederlandse export naar Turkije steeg van 3,3 miljard euro in 2006 naar 4,8 miljard in 2011 ofwel een groei van maar liefst 43 procent.

 

Direct beleggen in Turkse bedrijven

Al met al genoeg gouden kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Maar hoe zit het met het beleggingsklimaat in het door de Bosporus doorkruiste land? Beleggers kunnen tegenwoordig met het instappen op bijvoorbeeld de IShares MSCI Turkey Investable markt (TUR) direct toegang krijgen tot een gevuld mandje van aan de beurs van New York genoteerde ondernemingen, die opereren in de Turkse markt. Met de klinkende economische cijfers van de Turkse economie in het achterhoofd lijkt beleggen in TUR zo gek nog niet. Temeer omdat Turkije nog altijd te boek staat als toekomstig lid van de EU, ook al gruwt de PVV van deze optie.

 

Twijfel over inzicht meeste beleggers in Turkije
En misschien wel is de door Atatürk in 1921 gestichte republiek het grote succesverhaal van de opkomende markten, net dat het geval was met Brazilië de voorbije tien jaar is geweest. Maar wie een recente analyse bestudeert van onafhankelijk beleggingsonderzoeker Morningstar, komt tot de conclusie dat investeren in Turkse beleggingsfondsen niet geschikt is voor speculanten zonder stalen zenuwen.

 

'Sinds 1960 zijn er vier militaire coups geweest en in februari 2010 was er een poging tot militaire coup die uiteindelijk mislukte, maar die de Turkse markt toch enkele dagen in beroering bracht', zo constateert Morning Star. 'Betwijfeld moet worden of de meeste beleggers voldoende inzicht hebben in de politieke en economische realiteit van Turkije om een geconcentreerde positie in TUR te nemen.'

 

Beleggers die nog niet overtuigd zijn van de grilligheid van de Turkse tijger, doen er goed aan om de afgelopen resultaten van het fonds Magna Turkey B te bestuderen. Het aandelenfonds prijkt in de door Morning Star samengestelde top-tien van de best presterende beleggingsfondsen ter wereld over de laatste twaalf maanden. In deze periode boekte Magna Turkey B een rendement van 26,36 procent. 

 

 

Cold turkey
Maar de rendementscurve van het fonds over de afgelopen vier jaar blijkt sprekende gelijkenissen te vertonen met in kaart gebrachte stemmingswisselingen van een manisch-depressief persoon. Zo boekte Magna Turkey B een negatief rendement van 64, 20 procent, in 2009  en 2010 een positief rendement van 98,91 procent respectievelijk 34,07 procent om in 2011 weer in het rood te duiken met een negatief rendement van 32,67 procent.

 

Beleggen in dit best presterende Turkse beleggingsfonds van dit moment vergt dus geen stalen zenuwen maar eerder stalen ballen. Het ene jaar verkeer je met Magna Turkey B in een roes met riante resultaten, het jaar daarop loop je tegen een cold turkey aan. Zo bezien, doen beleggers er verstandiger aan door gewoon aandelen te kopen van aan de beurs van Ankara genoteerde ondernemingen. De benchmark van deze bedrijven vanaf november 2005 blijkt namelijk beter (zie grafiek) te presteren dan Magna Plaza B.