Beleggers maken vuist tegen belastingontwijking

2 Connecties
2 Bijdragen

Multinationals die belasting ontwijken komen niet meer op het ethische aandelenlijstje.

Terwijl overheden worstelen met immense begrotingstekorten, betalen grootcorporaties als Apple, Google en Vodafone minimale belastingsommen. Niet echt lucratief voor de krappe staatsbudgetten. De afgelopen tijd is er in Europa en de Verenigde Staten een fikse woede onder het volk ontstaan over de belastingschuwe multinationals die door middel van fiscale trucs weinig afdragen.

De bedrijven zelf zeggen dat ze simpelweg niet de wet overtreden. Sommige verweerders menen zelfs dat ze het aan hun aandeelhouders verplicht zijn om op legale wijze de fiscale bijdrage zo veel mogelijk te beperken. Maar politici van uit alle hoeken hebben dit soort praktijken inmiddels fel bekritiseerd en noemen het immoreel.

Belastingautoriteiten in Frankrijk, Duitsland en Italië hebben zelfs invallen gedaan bij de kantoren van bekende bedrijven. Ook aan de kant van de aandeelhouders komt er nu verandering. Belastingschuwe bedrijven worden binnenkort namelijk gescreend op hun fiscale moraal, zodat ethische beleggers kunnen overwegen om er niet in te stappen.

De FTSE Group, het grootste beursplatform van Groot-Brittannië en bekend van de belangrijkste Londense indice, zegt dat bedrijven die fanatiek belasting ontwijken, niet meer zullen worden opgenomen in de ethische indexgroep, de FTSE4Good. "Tax is one of the areas which the independent FTSE4Good Policy Committee are considering", aldus een woordvoerster.

De indexen van de FTSE4Good zijn belangrijke indices waar ethische fondsen hun portfolio’s uit op bouwen. De ethische beleggingsbusiness moet zeker niet onderschat worden. Europese fondsen hadden tegen het eind van 2011 voor ongeveer 7 biljoen euro belegd in maatschappelijk verantwoorde investeringen, volgens het European Sustainable Investment Forum.

In de Verenigde Staten hebben professionele beleggers ongeveer elf procent van de 33,3 biljoen dollar belegd in fondsen die voldoen aan milieurichtlijnen en ethische voorwaarden.

Lees ook:
Belastingontwijking is niet meer van deze tijd
Kaaiman Eilanden poetst sleazy imago op
Hoe Bain Capital via Nederland belasting ontwijkt