Beleggers op jacht naar rendement

  Elke belegger heeft wel eens een lucky shot. Maar de vraag hoe je een kwalitatief goed en duurzaam rendement realiseert bezorgt menigeen op dit moment slapeloze nachten. Belegger Jan Dwarshuis legt uit hoe dat komt.

  Beleggers zijn vandaag de dag wanhopig op zoek naar rendement. Een eenvoudig klusje is dat niet. De dertigjarige bull markt in obligaties komt eens tot een einde. Opmerkelijk is dat obligaties over het algemeen nog steeds goed stand houden, al dan niet daarin gefaciliteerd door centrale bankiers.

  Voor de emittenten van obligaties zijn het gouden tijden. Het meest bijzondere voorbeeld is wellicht de uitgifte van obligaties door Apple. Het steenrijke bedrijf uit Cupertino deed dit vanwege fiscale redenen en om haar aandeelhouders te paaien. Beleggers investeerden gretig maar kwamen later toch van een koude kermis thuis. De gang van zaken rondom de Apple obligatie laat duidelijk zien hoe groot de honger naar rendement is.

  Obligaties: twee keuzes

  Obligatiebeleggers hebben grofweg twee keuzes om hun rendement op te krikken. Of er wordt geschoven met de looptijd van de lening, of er wordt geschoven met de kredietwaardigheid. De risico’s nemen meestal toe.

  Uitgerekend uw zogenaamde stabiele obligaties kunnen een tikkende tijdbom zijn

  Een obligatie met een langere looptijd heeft meestal een hogere coupon. Het nadeel is dat zo’n obligatie langer last heeft van een eventueel oplopende rente. En wanneer beleggers investeren in een lagere kwaliteit aan obligaties, neemt de kans op een default toe.

  Vaak wordt er gekozen voor een lagere kwaliteit, omdat dit over het algemeen beter begrepen wordt. Beleggen in obligaties wordt nogal eens als 'veilig' bestempeld, maar dat is vandaag de dag een fabeltje. Uitgerekend uw zogenaamde stabiele obligaties kunnen een tikkende tijdbom zijn voor uw zorgvuldig samengestelde portfolio.

  Felle correctie

  Het zal u niet zijn ontgaan dat de ene na de andere aandelenmarkt continu nieuwe 'all time highs’ aantikken. Ogenschijnlijk nodigt dit niet uit om nu uw obligatieportefeuille te verkopen en daar aandelen voor in te ruilen. Beleggers staan voor een groot dilemma. Toch sluit ik niet uit dat deze zogenaamde ‘great rotation’ al enige tijd aan de gang is en dit jaar een vervolg krijgt. Dit zou ook verklaren waarom sommige aandelenmarkten vreemd aanvoelen en van geen wijken willen weten. Dit merkwaardige feestje kan nog wel tot 2016 voortduren, dan eindigt de huidige Presidential Cycle pas. Een tussentijdse felle korte correctie sluit ik overigens zeker niet uit.

  De jacht naar rendement gaat ondertussen onverminderd verder. Rendement genereren is al een hele toer op zichzelf, maar een kwalitatief goed en duurzaam rendement realiseren is nog veel lastiger. Gokken kan iedereen, verantwoord investeren is een heel ander verhaal. Beleggers staan voor belangrijke keuzes ook al realiseren ze zich dat vaak onvoldoende.

  Rest mij u een goed weekend te wensen.


  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Jan Dwarshuis

  Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...

  Volg Jan Dwarshuis
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren