Waar u zich wél zorgen om moet maken

Beleggen is vandaag de dag als dansen langs het ravijn, constateert belegger Jan Dwarshuis. Hoewel aandelen goedkoop zijn, is het verstandiger om de komende jaren voorzichtig te handelen. Waarschijnlijk.

Pfäffikon SZ, Zwitserland – Er is veel veranderd de afgelopen twee decennia op beleggingsgebied. Eind jaren negentig van de vorige eeuw groeiden de bomen tot in de hemel. Niemand maakte zich zorgen om zijn baan of pensioen, iedereen zag de toekomst zonnig in. Huizenprijzen zouden altijd blijven stijgen in prijs, zo orakelde de lokale NVM makelaar. De zogenaamde ‘new economy’ was in aantocht. Geld verbranden was het credo, de ‘burn rate’ deed zijn intrede. Iedereen begreep – althans dacht destijds te weten – hoe de wereld in elkaar stak. De patatbakker op de hoek werd optiehandelaar en de verkoper in autoshampoo werd opeens gevierd internetondernemer.  

Meer onzekerheid

De belangrijkste constatering is dat vandaag de dag niemand meer zo denkt. Na het Lehman Brothers-debacle is het zelfvertrouwen bij de meeste beleggers en ondernemers als sneeuw voor de zon verdwenen. De afgelopen zeven jaar is er steeds meer onzekerheid in de markt geslopen. De VIX is in dat kader geen betrouwbare indicator. Inmiddels bent u er ook achter dat centrale bankiers de problemen niet met één druk op de knop kunnen oplossen. Het recente onbetrouwbare gezwabber van de FED over wel of niet taperen is daar een duidelijk voorbeeld van. Om over het getouwtrek tussen Obama en de republikeinen nog maar te zwijgen. Verder zijn met name Europese politici hopeloos verdeeld over de te volgen koers.  

Afgestudeerd in depressies

Commerciële banken hebben de boodschap van de huidige voorzitter van de FED – Ben Bernanke – heel goed begrepen. Bernanke is immers afgestudeerd in financiële depressies, en onderkende het gebrek aan liquiditeit als eerste. Onder aanvoering van de FED werd stapje voor stapje de rente naar de nul procent gedirigeerd. Voor de commerciële banken is dit een werelddeal. Iets voor nul ontvangen en het verkopen met een marge van circa 500 basispunten is geen slecht business model. Ondertussen lachten de obligatiebeleggers in hun vuistje. Weinig defaults in dat spectrum en geweldige rendementen, wat wilt u nog meer? De obligatiebelegger werd door die ontwikkeling steeds roekelozer en nam telkens genoegen met minder kwaliteit in de portefeuille. Het is onder beleggers een bekend psychologisch proces.  

Psychologische desoriëntatie

Maar inmiddels zijn we door het ruim geld beleid van Ben Bernanke op een punt aangekomen dat er ook voor de obligatiebelegger niet veel meer te lachen valt. Eigenlijk is de onzekerheid voor iedere belegger in de wereld, door dit beleid van ruim geld  van de centrale bankiers, toegenomen. Misschien bent u zich er ook niet bewust van. En hoe moet u daar nu eigenlijk op inspelen? Wanneer u vandaag de dag geen geld wilt verliezen en pure veiligheid wilt dan betaalt u daar een zeer hoge prijs voor.  Intussen trekt de economie in de VS iets aan, maar het algemene beeld blijft toch broos, zeker als we Europa in ogenschouw nemen. Aan de andere kant zijn aandelen over het algemeen genomen nog steeds niet te duur. Dit komt waarschijnlijk door de psychologische desoriëntatie bij veel beleggers.  

Black Swans

Toch is het verstandig voorzichtig te handelen de komende jaren. De onzekerheid in de wereld is en blijft hoog. Daarnaast blijft de economie voorlopig mondiaal doormodderen. Het is vaak een stap vooruit en direct weer een stap achteruit, het zet geen zoden aan de dijk. Dit kan leiden tot zeer onaangename verrassingen, ook wel Black Swans genoemd. U moet dan bijvoorbeeld denken aan problemen met uw munteenheid, de Euro. Maar ook hyperinflatie kan een alles verwoestende boosdoener zijn wanneer we ons notie nemen van de recente Japanse experimenten. Aan de andere kant zien marktvorsers deflatie opdoemen. Het geeft aan in wat voor een verwarrende wereld we momenteel leven. Het is de reden dat ondergetekende disciplinair terughoudend opereert en daardoor soms wat opwaarts potentieel mis zal lopen. Dat neem ik in het huidige tijdsgewricht bewust voor lief.   Rest mij u een goed weekend te wensen.  
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.