
De wereld van nu biedt beleggers slecht fragiele winstkansen. Obligaties dan maar? Pas op, zegt Jan Dwarshuis. 'De grill van de Fed en de ECB staat al jaren te sudderen, maar het moment dat u als belegger op het smeulende rek belandt, komt met de dag dichterbij.'
Het financiële landschap is er de afgelopen decennia niet eenvoudiger op geworden. Inmiddels leven we in een tijdperk van 0 procent rente waarbij veel beleggers vergeten dat dit de benchmark qua rendement op vermogen is geworden. Jammer dat de Nederlandse fiscus een andere mening is toegedaan. Het is logisch dat investeerders van de leg raken als sommige centrale bankiers onduidelijk zijn over hun vervolgstappen. De jacht naar rendement is een hachelijk klusje geworden voor met name institutionele beleggers.
Parameters
Verschillende parameters geven aan dat de aandelenmarkt nog steeds attractief is in vergelijking met de obligatiemarkt. Een grove vuistregel is dat obligaties pas attractiever worden bij een rentestand van circa 4,5 procent; zo ver is het nog lang niet. Op dit moment zijn de waarderingen van aandelen simpelweg te laag in relatie tot het 0 procent rentetijdperk. In mijn ogen zit er nog genoeg opwaarts potentieel in aandelen. In Nederlandse AEX-termen gesproken zou er pas bij het niveau van circa 530 punten sprake zijn van een historische reële waardering van aandelen in het algemeen. En dan geldt nog steeds dat de obligatiemarkt peperduur is in relatie tot aandelen. Slaat u de negatieve rentes er in de bijgevoegde chart er maar op na.
Fragiel
Het behoeft geen betoog dat de wereld een fragiele plaats is geworden voor investeerders, waarbij nederigheid op zijn plaats is. Rendement is niet langer vanzelfsprekend; er zal hard voor gewerkt moeten worden. Wanneer u naar de recente ontwikkeling van uw pensioenvermogen kijkt, weet u wat ik bedoel. Pensioenfondsen doen uitstekend werk, maar het tijdsgewricht is uitdagend waarbij het huidige en toekomstige beursklimaat vraagt om een andere beleggingsstijl. Het is geen toeval dat de volatiliteit afgelopen zomer fors toenam. Opvallend veel fund managers hebben recent de handdoek in de ring geworpen; beleggen is inderdaad een lastig vak en geen wetenschap. In dit kader is zelfoverschatting een bekend probleem. Het samenstellen van bijvoorbeeld een gedegen obligatieportefeuille is een opdracht omgeven door financiële landmijnen. De perceptie dat een obligatie een veiligere belegging is dan een aandeel dat veel verborgen waarde in zich herbergt verwijs ik naar het rijk der fabelen. Vandaag de dag is een obligatie een illusie van veiligheid, uitzonderingen daargelaten.Geroosterd
Met name de Fed heeft (obligatie)beleggers de afgelopen zeven jaar langzaam maar zeker in een bepaalde hoek van het beleggingsspectrum gedrukt. Het lijkt er op dat de ECB dezelfde weg gaat bewandelen. De grill van de Fed en de ECB staat al jaren te sudderen, maar het moment dat u als belegger op het smeulende rek belandt, komt met de dag dichterbij. Institutionele beleggers hebben ruim dertig jaar geprofiteerd van de dalende rente in de vorm van koerswinst op hun obligaties, maar aan dit feest komt heel langzaam een einde. De Fed staat klaar om deze beleggers langzaam maar zeker te roosteren. Rest mij u een goed weekend te wensen.Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
107 Bijdragen
Carthago
Leprechaun
CarthagoAnton
Er is een verschil tussen willen en kunnen. De FED probeert al jaren om de inflatie op te krikken richting haar beleidsdoel van 2%. En ondanks de inzet van een paardenmiddel als QE is dat haar niet gelukt. Integendeel, de inflatie in de VS daalt sinds 2011 gestaag, beweegt zich nu rond de nullijn, en lijkt op weg naar negatieve waarden.
Over de oorzaak daarvan tasten de mainstream economen in het duister. Op basis van hun geliefde lange-termijn inflatietheorie, de kwantiteitstheorie van het geld, moet de inflatie wel gaan oplopen, als het niet nu is dan toch wel binnenkort. Want de geldhoeveelheid groeit al jaren veel harder dan de economie doet. En anders zal die andere klassieke bron van inflatie, de snel teruglopende werkloosheid in de VS, die klus we klaren. Dat roepen die economen nu, en dat riepen ze een paar jaar geleden ook al (toen nog wat fanatieker). Maar ondertussen daalt de inflatie koppig verder.
Als er een ding duidelijk is geworden, niet alleen in de crisis van 2008-2009 (die ze niet zagen aankomen), maar ook in de jaren daarna, is dat het theoretische bouwwerk van de mainstream economische wetenschap groot onderhoud behoeft. En in de tussentijd kun je stellingen als "De Fed staat klaar om deze beleggers langzaam maar zeker te roosteren" maar beter met de nodige korrels zout nemen. Want er is een verschil tussen willen en kunnen.
DrNomad
AntonAnton
DrNomadHet idee dat geld kan blijven "hangen" in finance is heel wijd verbreid, iets wat ik zelf vroeger ook dacht, maar ik ben toch tot de conclusie gekomen dat dit een misverstand is. Zie het volgende artikel (tamelijk technisch):
http://www.anecpa.nl/kritieken-2/speculatieve-schuld-versus-productieve-schuld.html
De vraag is vervolgens, wat is dan wel de oorzaak dat QE niet werkt? Ik zie geen andere verklaring dan de volgende:
http://www.ftm.nl/column/onze-crisis-vraagt-dringend-om-een-new-deal-2-0/
Leprechaun
AntonWetenschap is natuurlijk belachelijk in dit verband.
Joost Vsser
AntonAnton
Joost VsserJoost Vsser
AntonAnton
Joost VsserDat klopt, maar zo ver is het nog niet, hoewel het snel de verkeerde kant opgaat, vooral in VS.
Joost Vsser
AntonLeprechaun
DrNomadDe 99% kan, mag, moet alleen toekijken.
DrNomad
LeprechaunLeprechaun
DrNomadmvg
Alwin
DrNomadDrNomad
AlwinAlwin
DrNomadJoost Vsser
AlwinLeprechaun
Joost VsserWaar kan ik nu tegen deze tarieven lang geld lenen (een vaste rente periode voor een termijn van 30 a 40 jaar).
Joost Vsser
Leprechaunboftm
Joost VsserLudovikaa
DrNomadIk heb geen cijfers over de mate waarin dit fenomeen de verklaring is, maar persoonlijk denk ik dat dit het belangrijkste is. Als je wilt dat extra geld in de economie terecht komt, moet je het aan de onderkant geven. Daar wordt het namelijk uitgegeven.
Joost Vsser
LudovikaaAnton
LudovikaaPrecies! Enige besparingen, dat is goed, want dat kan uitgeleend worden aan bv starters op de huizenmarkt. Maar teveel besparingen is slecht, want dat leidt tot teveel schuld en (het spiegelbeeld van die schuld) opgepompte prijzen van woningen, aandelen, etc.
Leprechaun
AntonVoor verdere/nadere en wat begrijpelijke uitleg:
http://onsgeld.nu/gevolgen/schuld/
Voor tegen argumenten vanuit de bankwereld adviseer ik u een RABO commentaar te lezen (voor wat het waard is want de DNB geeft al toe dat banken inderdaad geld uit niet niets kunnen creëren).
http://onsgeld.nu/rabobank.pdf
Leprechaun
LudovikaaLudovikaa
LeprechaunLeprechaun
LudovikaaScroll hiervoor een paar commentaren naar boven.
mvg
Leprechaun
AntonDie 2% is gewoon aangenomen, het net zo goed een ander positief of negatief cijfer, getal, kunnen zijn en die cijferreeks is oneindig.
Anton van Haasteren
Leprechaun
Anton van HaasterenDrNomad
Leprechaun
DrNomadAls u wilt weten wat een NIRP of zelfs een ZIRP is kijk dan hier
http://www.zerohedge.com/news/2014-06-05/nirp-has-arrived-europe-officially-enters-monetary-twilight-zone
Dat de definities niet meer kloppen weten we al sinds september 2008, maar ik heb nog niet gezien dat CB, de Centrale Banken, hun definities hebben aangepast, die gaan gewoon door met ouderwetse theorieën alsof er niets gebeurt is de laatste 7 jaar.
Waarom zou je ook veranderen als je nog steeds alle macht bezit.
Leprechaun
Obligatiehouders moeten oppassen voor een oplopende rente
maar
Aandeelhouders hoeven daar niet voor op te passen
Maakt trouwens niet zoveel uit wat ik lees en concludeer want kijk maar naar Japan hoelang ze daar al 0% rente hebben en QE is daar van een heel andere gehalte-hoogte dan hier bij de ECB. En zelfs Japan blijft maar met 0% deflatie zitten.
Nee, de rente gaat hier in Europa echt niet snel omhoog, de BBQ staat zelfs uit bij de ECB, want het is nu herfst en het wordt winter en er beweegt- groeit niet veel meer dus wees maar niet bang om geroosterd te worden.
We zitten in de 0% interest liquidity trap credit crisis en daar komen we niet snel meer uit.
Lees volgende het volgende artikel uit de Guardian maar eens en zie de toekomst perspectieven voor de jongere generatie daar )voor de Nederlandse jeugd ziet het er niet beter uit
http://www.theguardian.com/society/2015/oct/30/britains-youth-at-risk-of-being-lost-generation-warns-equality-report
Joost Vsser
LeprechaunAls je uitgaat dat een aandelenkoers de contant gemaakte dividendstromen is, dan kunnen aandelen omhoog. Of je nu een contante rekenrente van 12% hanteert of van 4%, maakt nogal een verschil.
De idioterie op dit moment komt naar voren als je van dit sort berekeningetjes uitgaat.
Stel dat de risicovrije rentevoet (staatsobligaties) -2% wordt. Je hebt een project, met een risico-opslag van 2%. Mag je door 0 gaan delen.
Wat reeeler. Stel een negatieve rentevoet van -0,5%. Kunnen alle koersen nog verviervoudigen. Dit gebeurt niet (althans op dit moment). Betekent dat impliciet er een risico-opslag door de markt gevoeld wordt die aanmerkelijk is. Kortom de financiele wereld is veel risicovoller geworden dan jaren geleden. Dan kunnen de klappen net zo groot worden als bij obligaties.
Leprechaun
Joost VsserMet de eurorente gaat voorlopig ook helemaal niets gebeuren, ik bedoel dan een beweging van meer dan 0.25 of 0.5% naar beneden of boven voor zowel kapitaal als geld markt.
Maar eens gaat de rentetrend omslaan en die richting kan dan alleen nog maar omhoog zijn. Maar voorlopige is een rente van plus 4% is nog lang niet is zicht, als dat de komende 10 jaar al mocht gebeuren. De Centrale Banken hebben zich zelf schaakmat gezet en dan is het spelletje toch echt over.
Leprechaun
LeprechaunECB Executive Board member Benoit Coeure said on Feb. 19 2012 that market interest rates of zero or lower “can result in a credit contraction.”
That’s because banks, trying to preserve their deposit bases by
paying customers a reasonable interest rate, may reduce lending to
companies and households because the return is too low and invest in
higher-yielding assets instead.
Leprechaun
LeprechaunNovember 2, 2015 4:54 pm -
ZOEK OP DE VOLGENDE HEADING:
ECB officials met bankers before key decisions
Korte inhoud:
Het FT meldt vandaag dat de agenda van Benoît Cœuré dat hij 2 dagen voor de ECB board meeting van 3 en 4 september 2014 staf van de UBS. Ook ontmoette hij BNP Paribas. Op 4 september verrast de ECB’s governing council de markt op een rente verlaging.
Joost Vsser
LeprechaunLeprechaun
Joost VsserIk kom echt niet uit een ei gekropen of onder een steen vandaan.
Yogibeer
Leprechaunfrits
YogibeerYogibeer
fritsEn ooit kolibrie-eitjes gezien? Daar valt niks aan te eten. Je bent toch niet toevallig 'Michiel'?
Leprechaun
YogibeerYogi, wil je beste groeten overbrengen aan mijn CR vriendje Frans H. en hem vragen om mij op de hoogte te houden wanneer Jefcooper's ooievaar is langs geweest.
He dat is leuk, Ooievaar klinkt als au revoir.
frits
LeprechaunYogibeer
LeprechaunLeprechaun
YogibeerIs dat ook die nestbouwer bij in jouw in de buurt
Yogibeer
LeprechaunJoost Vsser
Leprechaunboftm
Joost VsserMvdB
Leprechaun"Ik kreeg dat lang geleden goed onderwezen, prof Rijken van Olst toonde ons aan dat je statistisch kunt aantonen dat de ooievaars de babies brengen in Scandinavië."
Misschien ben je verkeerd bezorgd? ;-)
Leprechaun
MvdBMvdB
Leprechaunhttps://www.youtube.com/watch?v=d-diB65scQU
Leprechaun
MvdBThanks Bunny.
Leprechaun
LeprechaunNovember 2, 2015 4:54 pm -
ZOEK OP DE VOLGENDE HEADING:
ECB officials met bankers before key decisions
Korte inhoud:
Het
FT meldt vandaag dat de agenda van Benoît Cœuré dat hij 2 dagen voor
de ECB board meeting van 3 en 4 september 2014 staf van de UBS ontmoette. Ook ontmoette hij BNP Paribas.
Op 4 september verrast de ECB’s governing council de markt op een rente verlaging.
Leprechaun
Leprechaun'ECB overlegt met bankiers voor beleidsbeslissingen'
Kan dit bericht nog nergens anders in Nederland vinden (bv RTLZ zegt er niets over).
Dat zegt niets over het FD, want goede journalsiten zijn daar schaars geworden.Het FD die doet tegenwoordig copy/paste FT.
(iets waarvan de huidige eigenaren van het FT langduring werden beschuldigd totdat hun produkten ineens beter bleken te zijn dan de onze (kijk bv nu naar de reputatie VW ivg met Toyota)
Leprechaun
LeprechaunWho was on Draghi’s meetings calendar?
Leprechaun
LeprechaunMvdB
LeprechaunDit vond ik een erg goed artikel.
Leprechaun
MvdBBen benieuwd naar jouw scary outfit voor morgen Halloween. Erger dan jouw fakebook mombakkes kan ik mij niet voorstellen..
mvg
MvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBMvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBhttps://www.youtube.com/watch?v=-PWa3LyrYfoQ
Je gebruikt hoogstens een leugentje om bestwil dat mag altijd om de harmonie te bewaren, dat maakt je zeker geen bankstertje.
Leprechaun
LeprechaunMvdB
LeprechaunLeprechaun
U voegt een `chart` van de World Bond Market als foto bij.
Wilt of kunt u de bron van deze informatie kwijt en is deze vrij en kosteloos toegankelijk.
MVG
jt
LeprechaunMet vr. gr
Leprechaun
jtIk wacht het antwoord van heer Dwarshuis rustig af.
Ik gebruik volgende site (basis is Bloomberg, maar die wil de laatste tijd niet alle kapitaal rente perioden meer kwijt):
http://www.staatslening.info/
Mvg, Alouis
Apekool
Het gevolg is dat het marginale rendement van al het 'geld' bij elkaar alleen maar kan dalen (macro) - blijft over dat je wat pareltjes kan blijven zoeken die wel boven de grijze massa uitsteken.
Anton
ApekoolMvdB
AntonBas
- Groei van de bevolking is eruit (leg de inflatie naast de bevolkingsgroei afgelopen eeuwen en voila)
- Daarnaast veroudert de bevolking drastisch en zoals ook hier al vaak is aangetoond, oudere mensen geven minder uit en hoe groter dit cohort in verhouding tot de rest hoe meer geld 'op de bank blijft staan' dus inflatie
- Daarnaast is er al veel en veels te veel kapitaal in de vorm van onnodige productiecapaciteit opgezet de laatste jaren mondiaal. Ja China absorbeerde het allemaal wel, die zijn met een miljard!... nope daar trekken ze verstandig aan de noodrem en gaan ze in transitional mode (van productie naar service economie) en al dat (of iig veel van dit) kapitaal moet weer uit het systeem, dus defaults endergelijk en daarmee weer meer deflatie druk.
Neemt niet weg dat ik denk dat uiteindelijk de overheden weer gaan ingrijpen. Luister naar recente uitspraken van banken als Macquarie, BoA, GS en ook de central bankers bewegen al richting dit gebied en dat is platweg monetaire financiering. QE was natuurlijk een paardenmiddel maar wel met banken als intermediaire en die op hun beurt weer alle activas aan het opblazen waren (van aandelen tot obligatie tot commodities). Waar ze nu naar bewegen is directe financiering door centrale banken in overheden. Dit is natuurlijk prachtig een echte ongelimiteerde pinpas! De prijs is (hyper)inflatie (Weimar rings a bell?) aangezien de overheid altijd kan blijven spenden (die hebben nooit genoeg dus voldoende kracht om wel inflatie te creëren). Ik houd me hart vast maar vanuit de overheid een slimme mar wel erg gevaarlijke move (heel rationeel bekeken).
In one sweep de schulden wegdrukken en de lasten bij de huidige kapitaalkrachtige groep leggen met veel lange termijn vaste rente (oja dat zijn de pensioengerechtigde). Zoals al eerder gezegd inflatie is de enige belastingvorm die niet onderhevig is aan het democratische systeem en waar je
Joost Vsser
BasAnton
BasHoe zie je die donderslag voor je? Wat zou er concreet kunnen gebeuren?
Bas
AntonNeemt niet weg dat ik het goed vind als de overheid zijn austerity loslaat, alleen de manier is en blijft lastig
Anton
BasBas
AntonLeprechaun
BasDe vraag blijft of het nu normaal is dat de CB inflatie nastreeft (dus probeert om de inflatie omhoog te brengen) en daar zelfs onconventionele middelen voor inzet. Inflatie is waarde afbreken (ik herhaal waarde afbreken) en welke zinnige econoom, consument, bedrijf of overheid wil nu bewust waarde afbreken en daar met volle verstand naar te handelen.
Anton
BasDuidelijk, behalve die inflatie. Waar kan die inflatie vandaan komen? Ik zie persoonlijk zo snel maar twee mogelijkheden om die inflatie op te wekken: een modern debt jubilee (inflatie door extreme stijging aggregate vraag) of een munt die helemaal door het putje gaat (geïmporteerde inflatie zoals in Weimar Duitsland). Maar dat laatste lijkt me nu geen optie, gezien de mondiale schuldproblemen. Andere ideeën?
Pieter Jongejan
BasWat er gebeuren moet is dat de (lange) reële rente omhoog moet naar 2 à 3% en de inflatie omlaag naar 0%. Dit evenwichtsniveau is te bereiken door de korte rente te verhogen van de huidige 0,25% tot 2 à 3%. Dit werkt het snelst. Handhaving van de huidige korte rente op 0,25% zal volgens mij tot aanhoudende economische stagnatie en aanhoudende deflatie leiden. (waardoor de reële rente stijgt tot het historische evenwichtsniveau van 2 à 3%). Het eindresultaat is hetzelfde, maar het duurt dan langer voordat het evenwicht is hersteld. Bij een reële rentestijging van ongeveer 3% kun je een daling van de assetprijzen met tenminste 30% verwachten. Er zal wel overshooting plaatsvinden vanwege distress selling (vergelijk Irving Fisher debt deflation). Een schoktherapie (zoals in 1979) lijkt me te verkiezen boven het Japan scenario.
Leprechaun
Pieter JongejanLeprechaun
BasHet is te hopen dat de acties die leiden tot hyperinflatie niet worden uitgevoerd. (Een, daarmee bedoel ik het getal 1, Weimar was genoeg, hé toch). Wat er nu gebeurt, om te proberen de inflatie naar 2% omhoog te brengen is volgens mij al gek en onzinnig genoeg. En ik zwijg nog maar over de methode die de ECB gebruikt om dat te bereiken.
Wat mij erg bevalt is dat je een mening opschrijft zonder te refereren aan de economische wetenschap. En dat is correct, want economie is geen wetenschap en heeft eerder wat met menselijk gedrag te maken en daar vallen moeilijk "wetenschappelijk economische" voorspellingen met bijgaande consequenties op los te laten, hoe serieus Draghi en mede collega's ook kijken tijdens persconferenties.
Sinter-Klaas Knot van de DNB kan ook heel serieus en geleerd kijken maar daar trap ik ook niet meer in, zijn theorieën en de berichtgevingen van zijn staf worden er echt niet belangrijker en wetenschappelijker van.
Hopelijk gaan we tijdig in zien dat onze ECB zinloos bezig is met het na-apen van BB''s (en daarmee bedoel ik niet jou Beste Bas, maar Ben Bernanke's idee om letterlijk geld per helicopter over het volk uit te strooien. Het idee van helicopter-geld groeide binnen zijn hoofd na een jarenlange economische "studie" over de crisis van de 1920-jaren.
Hij begreep tijdig dat helicopters gebruiken om geld uit te strooien natuurlijk niet zou mogen en hem waarschijnlijk in de gevangenis zou doen belanden.
Bernanke vertaalde daarom een Japans woord en stootte daarbij toevallig op "Quantative-Easing". BB hoort dus niet in de gevangenis thuis, maar in een gesticht voor zwakzinnig geworden banksters.
Leprechaun
Leprechaunhttps://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t34.0-12/11950981_946943768695122_1929880070_n.jpg?oh=9fbc2d996be0e5d4615cba78ac87cc28&oe=563606D1
PieterJongejan
LeprechaunLeprechaun
PieterJongejanPOLITIEKE ECONOMIE, prachtig, dat is het wat ik zocht.
Hiermee is het gelijk voor iedereen duidelijk dat economie niets met een wetenschap van doen heeft, maar met menselijk gedrag en meningen.
En als het goed is gaan we daar op een democratische manier mee om en dus niet als bijvoorbeeld een ondemocratisch ECB, die zegt dat zij onafhankelijk is en maar een (1) officieel mandaat heeft (Een mandaat dat compleet onzinnig is geworden, maar dat is een terzijde)
Nogmaals bedankt.
Pieter Jongejan
LeprechaunVoor Nederland (1980-2014) vind ik:
RealBBP per capita = 0,029 - 0,006Inflatie(t-1) met R2 = 23,5%
Een hogere inflatie om de banken te redden zal dus ten koste gaan van de reële inkomens en pensioenen van de Nederlandse bevolking. Conclusie:Nederland moet zo snel mogelijk uit de euro (onafhankelijk van de ECB en Draak Draghi van Goldman Sachs) en vervang de meelopers bij de centrale bank door economen, die opkomen voor de belangen van de Nederlandse bevolking in plaats van alleen de Nederlandse banken.
Leprechaun
Pieter JongejanMaar uw conclusie onderschrijf ik helemaal want het maakt mij niet meer uit hoe en waarom, maar ECB top-management wijzigingen kunnen mij niet snel genoeg gebeuren, vooral voor die personen die een relatie hebben (gehad) met investment bankers zoals Goldman Sachs.
Leprechaun
LeprechaunProject Syndicate - end 0ct 2015
https://www.project-syndicate.org/commentary/bernanke-memoir-monetary-policy-lessons-by-j--bradford-delong-2015-10
Leprechaun
LeprechaunMvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBHoe heb je het voor elkaar gekregen om hier uit te komen.
Please, please tell me...
frits
LeprechaunLeprechaun
fritsIndien Bunny haar niet kent dan even volgen laatste 1 a 2 uur (met ctl F) wat mij nog niet gelukt is.
MVG
Leprechaun
MvdBMvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBMvdB
LeprechaunLeprechaun
MvdBEn die Draghi ex GS moet je volgens mij nog geen millimeter de ruimte geven. Ik stop, mijn bloedddruk loopt gevaarlijk op en dat is mij dat 6-tal bij de ECB toch ook weer niet waard.
Leprechaun
BasZal ik nog verder gaan met mijmeren of belicht ik de onzinnige uitleg van haar enige mandaat en het gevolg (QE) van de ECB hiermee genoeg?
Ludovikaa
BasDus dat ouderen minder uitgeven is niet juist, ouderen ontsparen.
jt
https://research.stlouisfed.org/fred2/series/M2V/
https://research.stlouisfed.org/fred2/series/M2
Leprechaun
jtZelfs Paul Volcker, ex FED voorzitter, die de reputatie heeft van het bevechten van inflatie, heeft daar in onze huidige tijd een vaste mening over
http://www.thefiscaltimes.com/Columns/2015/04/23/Paul-Volcker-Isn-t-Worried-About-Low-Inflation-You-Shouldn-t-Be-Either
FYG
Het was tijdens Volcker's bewind bij de FED, begin tachtiger jaren, dat hij gemakshalve, gewoon omdat er geen discussie over was, de inflatie doelstelling op 2% prikte, zonder enig onderbouwde argumentatie. Belangrijke centrale banken in de wereld hebben toen geleidelijk die 2% norm maar over genomen.
Pieter Jongejan
jtPeter Berben
Pieter Joingejan
Peter BerbenLeprechaun
Commentaar nummer 100 (of is het 101) beloofd niet veel goeds voor de geloofwaardigheid van de ECB.
mvg