Beleggers worden geroosterd

4 Connecties
107 Bijdragen

De wereld van nu biedt beleggers slecht fragiele winstkansen. Obligaties dan maar? Pas op, zegt Jan Dwarshuis. 'De grill van de Fed en de ECB staat al jaren te sudderen, maar het moment dat u als belegger op het smeulende rek belandt, komt met de dag dichterbij.'

Het financiële landschap is er de afgelopen decennia niet eenvoudiger op geworden. Inmiddels leven we in een tijdperk van 0 procent rente waarbij veel beleggers vergeten dat dit de benchmark qua rendement op vermogen is geworden. Jammer dat de Nederlandse fiscus een andere mening is toegedaan. Het is logisch dat investeerders van de leg raken als sommige centrale bankiers onduidelijk zijn over hun vervolgstappen. De jacht naar rendement is een hachelijk klusje geworden voor met name institutionele beleggers.

Parameters

Verschillende parameters geven aan dat de aandelenmarkt nog steeds attractief is in vergelijking met de obligatiemarkt. Een grove vuistregel is dat obligaties pas attractiever worden bij een rentestand van circa 4,5 procent; zo ver is het nog lang niet. Op dit moment zijn de waarderingen van aandelen simpelweg te laag in relatie tot het 0 procent rentetijdperk. In mijn ogen zit er nog genoeg opwaarts potentieel in aandelen. In Nederlandse AEX-termen gesproken zou er pas bij het niveau van circa 530 punten sprake zijn van een historische reële waardering van aandelen in het algemeen. En dan geldt nog steeds dat de obligatiemarkt peperduur is in relatie tot aandelen. Slaat u de negatieve rentes er in de bijgevoegde chart er maar op na.

Fragiel

Het behoeft geen betoog dat de wereld een fragiele plaats is geworden voor investeerders, waarbij nederigheid op zijn plaats is. Rendement is niet langer vanzelfsprekend; er zal hard voor gewerkt moeten worden. Wanneer u naar de recente ontwikkeling van uw pensioenvermogen kijkt, weet u wat ik bedoel. Pensioenfondsen doen uitstekend werk, maar het tijdsgewricht is uitdagend waarbij het huidige en toekomstige beursklimaat vraagt om een andere beleggingsstijl. Het is geen toeval dat de volatiliteit afgelopen zomer fors toenam. Opvallend veel fund managers hebben recent de handdoek in de ring geworpen; beleggen is inderdaad een lastig vak en geen wetenschap. In dit kader is zelfoverschatting een bekend probleem. Het samenstellen van bijvoorbeeld een gedegen obligatieportefeuille is een opdracht omgeven door financiële landmijnen. De perceptie dat een obligatie een veiligere belegging is dan een aandeel dat veel verborgen waarde in zich herbergt verwijs ik naar het rijk der fabelen. Vandaag de dag is een obligatie een illusie van veiligheid, uitzonderingen daargelaten.

Geroosterd

Met name de Fed heeft (obligatie)beleggers de afgelopen zeven jaar langzaam maar zeker in een bepaalde hoek van het beleggingsspectrum gedrukt. Het lijkt er op dat de ECB dezelfde weg gaat bewandelen. De grill van de Fed en de ECB staat al jaren te sudderen, maar het moment dat u als belegger op het smeulende rek belandt, komt met de dag dichterbij. Institutionele beleggers hebben ruim dertig jaar geprofiteerd van de dalende rente in de vorm van koerswinst op hun obligaties, maar aan dit feest komt heel langzaam een einde. De Fed staat klaar om deze beleggers langzaam maar zeker te roosteren. Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.