Boektip: (ABN Amro) Ontmaskerd

  Peter van der Slikke werkte 25 jaar bij ABN Amro. In zijn nieuwe boek "Ontmaskerd" klapt hij uit de school over de geldklopperij binnen Private Banking.

  “Ik schaam mij er voor dat ik mij in dit proces heb laten meeslepen en vele malen, met net zoveel enthousiasme als de andere collega’s, de verkoopprogramma’s actief heb gesteund,” luidt het mea culpa van Peter van der Slikke (1953) in de inleiding van zijn boek.

   

  De beleggingsadviseur, die 25 jaar werkte bij ABN Amro met een tweejarige tussenstop bij Van Lanschot Bankiers, geeft in de daaropvolgende 250 pagina’s een opsomming van de keerzijde van producten zoals de Rabo Asset Backed Securities (cdo’s), gaat uitgebreid in op de underperformance van beleggingsfondsen en - het meest interessante; de ervaringsdeskundige ontbloot de door adviseurs gehanteerde technieken om de werkelijkheid te manipuleren en schets en passant een cultuur waarin oude vermogende dames “theemutsen” worden genoemd.

   

  Pijngrens

  Hoe heeft het zover kunnen komen? Van der Slikke wijst tijdens zijn boekpresentatie in het Amsterdamse restaurant Dauphine naar de introductie van het Angelsaksische model.

   

  “Voor 2000 gooide we jaarplanningen nog demonstratief in de vuilnisbak. We waren bezig met klanten adviseren, niet met managementdoelstellingen. Maar na 2000 was alles gericht op het halen van verkoop-targets die door het management ook keer op keer werden verhoogd. Op een gegeven moment kwamen we in de buurt van de pijngrens; in plaats van adviseren werden er producten door de strot van klanten gedrukt.”

   

  Foto: Auteur Peter van der Slikke signeert er op los.

   

  In juridische procedure verwikkeld

  De dubieuze praktijken die daarmee gepaard gingen, begonnen aan zijn geweten te knagen. “Ik heb meerdere malen de directie gemaild dat wij klantgerichter moesten werken, maar daar werd niets mee gedaan.”

   

  In 2007 nam Van der Slikke ontslag, een vergoeding wees hij af, en begon het onafhankelijke vermogensadviesbureau Topcapital. Hij krijgt nu regelmatig klanten over de vloer die de dupe zijn geworden van opportunistische adviseurs.

   

  Als meest schrijnende geval noemt hij een ondernemer die zijn pensioengeld van 400 duizend euro heeft laten beheren door een gekwalificeerde private bank. “Zijn pensioengeld is voor 100 procent belegd in achtergestelde perpetuele obligaties, want dat gaf een mooie hoge rente. Na de kredietcrisis kwam hij ontredderd bij mij langs, want er was nog maar 188 duizend euro van over. Ik heb daarover gesproken met iemand nét onder de Raad van Bestuur van die bank, en hij zei: ‘Dit is zo grootschalig gebeurd, de bank kan het zich niet veroorloven om een deal met jouw klant te sluiten, want dan gaan we morgen failliet,’” aldus Van der Slikke die de naam van de bank niet aan FTM wil prijsgeven. “Er loopt nog een juridische procedure.”

   

  De ‘arme juristen’ van Willem Vermeend

  Tijdens de boekpresentatie is ook oud-staatssecretaris Willem Vermeend aanwezig. ‘De man van duizend baantjes’ schreef een lovende tekst op de omslag en heeft Van der Slikke voorgesteld aan zijn uitgever Oscar van Gelderen (Lebowski).

   

  Tijdens de boekpresentatie gaat hij tijdens een podiumgesprek, onder leiding van BNR-verslaggever Paul van Liempt, in op de misstanden bij banken. “Het is fout gegaan toen banken de verkeerde mensen gingen aannemen. Bankiers waren vroeger mensen met een juridische opleiding. Ik ben zelf hoogleraar (Europees fiscaal recht en fiscale economie, red) en merk dat dat niet de meest intelligente studenten zijn. Ze kunnen absoluut niet rekenen en van credit en debet moeten ze niks hebben. Maar bij banken werden er vervolgens allemaal whizzkids aangenomen die exotische producten bedachten en die arme juristen wisten mijn god niet waar ze voor tekenden.”

   

  De woorden gaan gepaard met gemorrel in de zaal en wordt tijdens de borrel na afloop omschreven als “flauw”.

   

   

  Short gaan op private banks

  Van der Slikke heeft momenteel als onafhankelijk vermogensadviseur “bijna 300 miljoen euro” onder beheer. Bedrijfseconomische motieven hebben volgens hem geen rol gespeeld bij het schrijven van het boek. “Ik heb het boek niet geschreven om klanten van ABN Amro weg te trekken. Misschien zijn er wel klanten die mijn boek te kritisch en te hard vinden.”

   

  De marktperspectieven zijn niet rooskleurig. In zijn boek meldt hij dat zijn voormalige werkgevers ABN Amro en Van Lanschot hun reguliere omzet uit beleggingsproducten met 40 tot 50 procent zagen dalen in 2011. “Steeds meer klanten gooien de deur dicht en banken moeten zich dat zelf aanrekenen. Het zelfreinigende vermogen is beneden alle peil. Banken kloppen zichzelf op de borst met verbeteringen zoals het niet meer lokken van klanten met hoge spaarrentes, maar zulke veranderingen zijn allemaal ingegeven door de AFM,” zegt van der Slikke met verontwaardiging in zijn stem. Hij voorspelt weinig goeds. “Mensen zijn door alle misstanden niet meer ontvankelijk voor advies. Ik durf te voorspellen dat er de komende jaren honderden arbeidsplaatsen zullen verdwijnen op de private banking-afdeling bij banken.”

   

  Lees ook deze artikelen op FTM: 'In iedere bankier en verzekeraar schuilt een Goldman' en 'Het private banking model is failliet'

  Over de auteur

  Dennis Mijnheer

  Gevolgd door 247 leden

  Ontspoorde Bedrijfskundige die alles wil weten van mannen en vrouwen met witteboorden. Tags: fraude, witwassen, omkoping

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid