België betaalt 4 miljard voor Dexia

2 Connecties

Relaties

Dexia België
0 Bijdragen

België betaalt vier miljard euro voor de Belgische tak van Dexia en geeft samen met Frankrijk en Luxemburg staatsgaranties af en de huidige Poolse premier wint opnieuw verkiezingen.

Akkoord bereikt over Dexia

De Frans Belgische Bank Dexia heeft vanmorgen het plan van de Franse, Belgische en Luxemburgse regering geaccepteerd. Bij het voorstel wordt de Belgische bankendivisie genationaliseerd en er worden er staatsgaranties afgegeven. België betaalt vier miljard euro voor de afdeling in het eigen land. Na een bestuursvergadering van 14 uur kwam het bestuur van Dexia tot de goedkeuring. De landen hebben gisteren besloten om Dexia te helpen nadat de bank slachtoffer is geworden van de Europese schuldencrisis. Het aandeel Dexia heeft een koersval van 42 procent te verduren gekregen.
Bron: CNBC


Huidige Poolse premier wint verkiezingen

De Poolse premier heeft met zijn centrumpartij de verkiezingen gewonnen. Het Burgerplatform van Donald Tusk won bijna 40 procent van de stemmen, terwijl de belangrijkste rivaal 30 procent van stemmen binnenhaalde. De partijleider heeft beloofd dat hij twee keer zo hard gaat werken omdat de Polen “het recht hebben op een betere levenskwaliteit.”

Bron: Wall Street Journal


Duits handelsoverschot stijgt flink

Het Duitse handelsoverschot is flink gestegen. Het federale bureau voor de statistiek maakte bekend dat de krachtmotor van Europa in augustus een surplus van 13,8 miljard euro heeft geboekt ten op zichte van 10,6 miljard euro in juli. De waarde van de import bleef gelijk maar de export steeg fors.

Bron: IEX


Herzie de machtsverhoudingen

Het Verenigd Koninkrijk moet de eurocrisis gebruiken als een kans om macht terug te winnen van de Europese Unie, stelt Sir John Major. Tegen BBC zei de voormalige conservatieve premier dat zijn land moet heronderhandelen over de voorwaarden die het met Brussel heeft omdat Europa steeds meer verandert in een fiscale unie. “It is conceivable there would be a treaty just among members of the eurozone … but at some stage there will be another treaty because if there is fiscal union in Europe it changes our relationship to Europe.

Bron: Financial Times

Klaar voor herstructurering

Duitsland en Frankrijk staan klaar om hun banken te herkapitaliseren. De twee machtigste eurolanden gaan dit volgens gemeenschappelijke criteria doen, maakte Bondskanselier Angele Merkel bekend. “We are determined to do the necessary to secure the recapitalization of our banks. Germany and France want the same criteria to be applied, and criteria that are accepted by all sides”, zei de Duitse leider in een gezamenlijke persconferentie met Nicolas Sarkozy. Merkel ging niet in op details en zei dat er aan het einde van de maand een compleet plan zal worden gepresenteerd die de eurozone economisch moet stabiliseren.

Bron: CNBC

 

Het NOS-nieuws in 60 seconden: