Belgische brille

De Belgen zijn in het internationale betalingsverkeer een veilige haven. Achter de gemoedelijke natie schuilt een financieel powerhouse. Jan Dwarshuis legt uit hoe dat zit.

Wanneer ik aan België denk, dan dwaalt mijn gedachte af naar heerlijke chocola, speciaal gebrouwen bier of wielrennen. Onlangs bracht ik nog een bliksembezoek aan de prachtige stad Antwerpen. De gemoedelijke Belgen zorgen altijd voor een bijzonder sfeertje. Niemand zou verwachten dat er achter deze kleine gemoedelijke natie een financieel powerhouse schuil gaat.

Het bruto nationaal product (BNP) van België besloeg in 2012 circa USD 483,7 miljard. Om u een beeld te geven, het BNP van Nederland lag destijds op circa USD 772,2 miljard en dat van Zwitserland op USD 632,2 miljard. Uit deze cijfers blijkt dat België op basis van BNP een bescheiden natie is. Dat is ook logisch, want met chocola en bier verkopen kom je niet heel ver; dat is ook niet erg.

GDP Belgium

Uit de meest recente cijfers van de US Treasury Department blijkt echter dat België de op drie na grootste belegger in US Treasuries is. Na exportgigant China en het geld drukkende Japan – respectievelijk de twee en drie na grootste economieën ter wereld – prijkt het nietige België met slechts 11 miljoen inwoners. Uit de meest recente gegevens van de US Treasury Department blijkt dat België maar liefst USD 341,2 miljard aan US Treasuries bezit. Een jaar geleden lag dat getal nog op USD 187,3 miljard. Een simpele rekensom vertelt ons dat maar liefst 70,54 procent van het BNP van België belegd is in US Treasuries en dat is fors te noemen. Over systeemrisico’s gesproken.

Geen belastingparadijs

Het is een merkwaardig gegeven, omdat de economie van België niet van de één op de andere dag veranderd is. Bij landen als Ierland of zelfs Nederland zou ik mij er nog iets bij kunnen voorstellen, omdat deze landen internationaal gebruikt worden door multinationals om de belasting binnen de perken te houden. Nederland is vooral aantrekkelijk vanwege zijn deelnemingsvrijstelling. België hanteert dit soort structuren niet of nauwelijks.

De oplossing van dit mysterie moet waarschijnlijk gezocht worden bij Euroclear. Toen ik mijn carrière in 1989 begon had ik veel te maken met dit clearinghuis dat gevestigd is in Brussel, met destijds als tegenhanger Cedel. Simpel gesteld wikkelt een clearinghuis effectentransacties af voor banken en brokers, en is daarnaast ook nog bewaarder. De bedragen die door dit soort organisaties verwerkt worden zijn duizelingwekkend te noemen. Euroclear wikkelt naar eigen zeggen op jaarbasis voor 570 triljoen euro aan effectentransacties af. Het bewaarbedrijf van Euroclear is gevuld met 24,2 triljoen euro aan bezittingen. 'Every 6 days we settle transactions equivalent to the GDP of the EU,' aldus Euroclear.

Op deze manier houden de Russen hun bezit uit het zicht van de VS

De kans is groot dat bij sommige landen – maar ook instituten – de paniek toesloeg toen de VS dreigde bezittingen te bevriezen bij het uitbreken van de onrust in Oekraïne. Rusland bezit volgens de laatste gegevens bijvoorbeeld USD 126,2 miljard aan US Treasuries. Opvallend is dat de Russen steeds minder beleggen in US Treasuries. Het zou me niet verbazen als de Russen hun beleggingen in een andere entiteit gestopt hebben en dit – tijdelijk – hebben ondergebracht bij het veiliger geachte Euroclear. Op deze manier houden de Russen hun bezit uit het zicht van de VS. Toekomstige cijfers zullen dit binnenkort wel verklaren.

Dollar verder onder vuur

Een andere interessante vraag is wat de Chinezen gaan doen met hun US Treasuries. Algemeen bekend is dat de export georiënteerde Chinezen hun buik vol hebben van de dollar, maar dat de VS nog steeds een belangrijk afzetgebied is. Rusland zoekt door alle onrust rondom de Krim steeds meer toenadering tot Azië. Door de recente ontwikkelingen rondom Oekraïne is de wens om de macht van de dollar te breken actueler dan ooit geworden.

Of het zo ver komt is maar de vraag. De Belgen worden vooralsnog gebruikt als veilige haven binnen een snel veranderend internationaal krachtenveld. Het zal Obama zeker aan het denken zetten.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.