Diamantair beticht ABN Amro van fraude

2 Connecties

Onderwerpen

Diamanten

Organisaties

ABN AMRO

Het in Antwerpen gevestigde diamantbedrijf Arjav Diamonds beticht ABN Amro van fraude bij grootschalige deviezenverstrekking. Ze eist 176 miljoen euro.

De Belgische diamantair Ashit Mehta, de CEO van de Blue Star Group waar onder meer Arjav Diamonds onder valt, daagt ABN Amro voor de rechter vanwege jarenlange fraude. Het in Antwerpen gevestigde Arjav deed al 30 jaar zaken met ABN Amro, maar die relatie is nu ten einde. Oorzaak: naast het financieren van de handelsactiviteiten ging ABN Amro ook complexe financiële producten zoals swaps, opties en derivaten verstrekken om zodoende de wisselkoersrisico’s van Arjav’s internationale handelsactiviteiten af te dekken. Tussen 2004 en 2008 werden er volgens Mehta door ABN Amro forex-verrichtingen gedaan ter waarde van 238 miljard dollar, grofweg honderdmaal de omzet van Arjav. Mehta beschuldigt ABN er nu van dat de verstrekking in strijd was met ABN’s eigen limieten en dat de bank pogingen zou hebben ondernomen om de misstappen verborgen te houden.

Overeenkomsten eenzijdig opgezegd
Eind 2008, in de nasleep van de val van Lehman Brothers, werden alle overeenkomsten door ABN Amro eenzijdig opgezegd. Het was tegen de wil in van Arjav, die claimt daardoor nieuwe verliezen te hebben geleden. In de nasleep verslechterde de relatie tussen huisbankier en klant en belandde Arjav in het bakje probleemdossiers. Er werden nieuwe afspraken gemaakt, maar tot een definitieve oplossing kwam het niet. Begin deze maand werd de nieuwe overeenkomst volgens Arjav wederom eenzijdig opgezegd door ABN Amro.


De diamantair is nu in Antwerpen naar de rechtbank van koophandel gestapt. Arjav eist een provisionele vergoeding (een voorlopige schadeclaim) van 176 miljoen euro en eist, op straffe van een dwangsom, dat de bank inzage geeft in een aantal documenten. De Tijd meldt dat er mogelijk nog meer gedupeerden zijn van dergelijke handelspraktijken, omdat ex-werknemers van ABN getuigen dat Arjav geen alleenstaand geval is. ABN Amro wilde geen commentaar geven.

 

Foto: Ashit Mehta die een diamanten huwelijk met ABN Amro niet gaat halen


Arjav in de touwen
Op diamonds.net staat een artikel afkomstig van Rapaport News waarin wordt gemeld dat ABN Amro inmiddels de kluizen van Arjav Diamonds in Antwerpen heeft laten verzegelen vanwege een schuld van 154 miljoen dollar bij ABN Amro. Voor hoeveel er beslag is gelegd, wil Mehta niet vertellen aan Rapaport News. Mehta geeft wel aan dat het bedrijf een totale schuld heeft van 385 miljoen dollar (292 miljoen euro) bij ABN ‎Amro, Standard Charter Bank, Bank of India, ICICI Bank en de State Bank of India.  De enige problemen zijn er volgens hem met ABN Amro. De vier andere banken willen volgens hem een meeting plannen met ABN Amro. En Ernst & Young zou in opdracht van ABN brieven naar Arjav’s debiteuren sturen met het verzoek om de rekeningen direct naar ABN Amro over te maken.

 

Omzet 937 miljoen euro
Arjav Diamonds, een van de vennootschappen binnen Arjav´s glimmende imperium, had in 2011 een omzet van 937 miljoen euro. De Antwerpse diamantgroep is geworteld in India en is opgericht door Ashit Mehta. Ze behoort tot de top drie van de diamantwereld in Antwerpen. ABN Amro neemt via haar diamantbank International Diamond & Jewelry Group, samen met de Antwerpse Diamantbank van KBC, wereldwijd het overgrote deel van de financiering van de diamantsector voor haar rekening.