Belgische diamantsector aan banden

2 Connecties
0 Bijdragen

De Belgische diamantsector wordt al jaren in verband gebracht met zwart geld, witwassen en smokkel. Strengere wetgeving is eindelijk in aantocht.

Terwijl in Nederland de kroonjuwelen om de nek van Beatrix schitterden, werd er gisteren in België een reeks maatregelen goedgekeurd die witwassen en fiscale fraude met edelmetalen effectiever moet bestrijden. De Kamercommissie Financiën keurde gisteren bijna unaniem meerdere maatregelen goed. Drijvende kracht achter de plannen: John Crombez, de staatssecretaris voor Fraudebestrijding.

Cashtransacties aan banden
In het goedgekeurde voorstel mogen handelaren in edelmetalen geen cashaankopen meer doen boven de vijfduizend euro. Vanaf 1 januari 2014 wordt dat zelfs maximaal drieduizend euro. Het zal een behoorlijke opgave worden voor diamantinkopers, zeker degenen die in donker Afrika op zoek gaan naar spookdiamanten (zie eerder FTM-post).

Identificatieverplichting
De nieuwe wetgeving zal ook ingrijpen op consumenten-niveau invloed. Zo komt er een identificatieverplichting voor aankopen van edelmetalen boven de 500 euro. (Winkel)medewerkers, die melding doen van een ongebruikelijke transactie, blijven anoniem. Kortom, zwart geld ‘investeren’ in een collier belegd met diamanten - bovendien op luchthavens handiger dan een koffer (zwart) geld - wordt een stuk riskanter.

De nieuwe wetgeving, die nog wel moet worden goedgekeurd door het parlement, voegt ook een nieuwe misdrijfcategorie toe onder de noemer “ernstige fiscale fraude”. Daar wordt een celstraf aan gekoppeld van maximaal vijf jaar. Dat was onder de noemer ‘fiscale fraude’ nog twee jaar. Het zijn maatregelen die van pas komen bij de vele witwas- en smokkelaffaires in de Belgische diamantsector. Omega Diamonds wordt verdacht van miljardenfraude en  afgelopen weekend meldde De Tijd nog dat Philippe Barsamian, de ondervoorzitter van Antwerp World Diamond Center (AWDC) wordt vervolgd in een fraude- en witwaszaak. Hij was een klant van Monstrey Worldwide Services, een Antwerpse diamantvervoerder, die jarenlang een zwart geld- en smokkelroute georganiseerd zou hebben waardoor de Belgische staat honderden miljoenen euro’s misliep. Naast Barsamian worden er nog 35 diamanthandelaars vervolgd.

In het wetsontwerp is ook een maatregel opgenomen die het gebruik van (lege) vennootschappen moet tegengaan. Vennootschappen die drie opeenvolgende jaren geen jaarrekeningen hebben ingediend, worden automatisch geschrapt uit de Belgische Kamer van Koophandel.