Belgische overheid aast op spaarcenten

2 Connecties

Relaties

België Volkslening
1 Bijdrage

Belgische politici willen links- en rechtsom de Belgen stimuleren om te ontsparen. Hoe? Met volksleningen via het voormalige Dexia en belastingvoordeel bij aandelenkoop.

De Belgische collega’s van Rutte en co. willen de bestedingen aanwakkeren door de Belgen te stimuleren om te ontsparen. Het ‘slapende’ spaargeld dient volgens Belgische politici - zowel links als rechts - geactiveerd te worden om het Midden-en Kleinbedrijf (MKB) te ondersteunen.
 

Vicepremier Vande Lanotte pleitte vandaag in De Standaard voor een volkslening. Via de banken kunnen Belgische spaarders intekenen op de verkapte staatsobligaties die een gewaarborgd rendement opleveren boven de spaarrente. De opgehaalde gelden worden ingezet voor sociaal-economische projecten. De socialisten van de SP.A en de groene partij staan welwillend tegenover dit ontspaar-plan.

Belastingvoordeel op aandelen afgeschoten
Steven Vanackere, de Belgische minister van Financiën, had een ander plan. Vanackere wilde een belastingvoordeel op aandelen om spaarders te stimuleren om aandelen te kopen. Het MKB zou dan weer meer kunnen investeren. "Vanackere maakt een vreemde kronkel,” zegt SP.A fractieleider Karin Temmerman in de krant De Morgen. “De regering heeft de roerende voorheffing net opgetrokken naar 25 procent, een stapje om de belastingen van arbeid te verschuiven naar vermogen. Het is toch niet de bedoeling om alles terug te draaien? Waar zouden we het geld voor de ingreep ook vandaan halen?”

 

Volkslening via voormalige Dexia bank
Stefaan Van Hecke, kamerlid van de politieke partij Groen noemde Vanackere’s aandelen-plan vandaag in De Standaard “een bizar signaal”. Hij vindt het niet goed dat de overheid door middel van een belastingvoordeel haar burgers oproept om meer risico te nemen met hun spaargeld. Hij ziet meer in een volkslening via Belfius, de nieuwe naam van het genationaliseerde deel van de omgevallen Dexia Bank België, de bank die in Nederland vooral bekendheid genereerde door de aandelenlease-affaire.