
Gemeenten zouden de jeugdzorg goedkoper en beter regelen. Het tegenovergestelde is gebeurd. Wat ging er mis? Lees meer
De gemeenten zouden jeugdzorg dichterbij, efficiënter en uiteindelijk ook goedkoper gaan regelen. Het tegenovergestelde gebeurde: het aantal zorgaanbieders is gestegen van 120 in 2014, naar zo’n 6.000 nu. En inmiddels ontvangt één op de tien Nederlandse kinderen een vorm van jeugdzorg.
Maar is geld het enige probleem? Onder de werktitel "Jeugdzorg in het Rood” doet Follow the Money onderzoek naar de geldstromen in de jeugdzorg. In deze gids loodsen we je langs de belangrijkste bevindingen.
Jeugdbescherming verdoezelt mishandeling door pleeggezin
Arnhemse zorg-uitzendbureaus strafrechtelijk onderzocht wegens valse diploma’s
Jeugdzorgexpert Peer van der Helm: ‘Kwetsbare kinderen moet je niet opsluiten’
Verwoestend rapport van Rekenkamer over jeugdbescherming, dikke onvoldoende voor bewindslieden
Kinderrechter Peter Björn Martens: ‘Kinderen kunnen niet wachten’
Jeugdzorgmanagers verdienen bij met handeltje in zzp’ers bij hun eigen werkgever
Anderhalf jaar strijd om één Excelsheet: hoe gemeenten onderzoek naar jeugdzorg frustreren
Hoe kindvriendelijke jeugdzorg moest wijken voor hekken en sloten op de deur
Bij de jeugdbescherming is het wachten op de volgende meltdown
Lelystad versus Pluryn: in het gevecht om de rekening delft de gemeente het onderspit
Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, klaagt bij de Tweede Kamer over gemeentelijke budgetproblemen en de oplopende kosten aan jeugdzorg. © ANP/Bart Maat
Budgettair drama jeugdzorg beloond met 1,9 miljard euro
De arbitragecommissie die het jeugdzorgconflict tussen Rijk en gemeenten moet beslechten, concludeert dat de gemeenten de komende drie jaar ruim vijf miljard extra moeten krijgen. Daarmee is een van de hoofddoelen van de decentralisatie – minder geld voor betere zorg – gevoeglijk afgeserveerd. Waar de jeugdzorg in 2015 met 3,75 miljard werd overgeheveld naar de gemeenten, is dat budget inmiddels opgezwollen tot 6,1 miljard in 2022. En dat allemaal op basis van onderzoek dat op geen enkele manier blootlegt wat het aandeel is van de gemeenten in deze budgettaire explosie.
‘Het water staat ze aan de lippen,’ trapte presentator Twan Huys het tv-programma Buitenhof op zondag 23 mei af. ‘Gemeenten zitten met een enorm financieel probleem, want er is een groot zwart gat van 1,7 miljard euro bij jeugdzorg, een financiële molensteen. En ik ga erover praten met Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag maar ook voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.’
Van Zanen zit erbij te knikken, eigenlijk kan hij al naar huis. Dit is in een notendop de boodschap die hij te brengen heeft.
In de tien minuten die volgen, mag Van Zanen de aankondiging nog aankleden met ronkende zinnen als: ‘Dit gaat zo niet langer’, ‘Ik spreek Rutte hierop aan: let op, nu moet je leveren’, en met een paar clichés over beperktere openingstijden van zwembaden en bibliotheken.
Huys legt hem geen strobreed in de weg: het frame van de arme gemeenten, met kwetsbare kinderen en al in de kou gezet door het Rijk, heeft zijn vruchten afgeworpen.
Gemeenten in Calimero-rol
Daar is dan ook lang en krachtig voor gelobbyd. De Nederlandse gemeenten, hun belangenorganisatie de VNG voorop, kozen voor een campagne met een Calimero-rol richting het kabinet, dat tot nu toe weigerde hun tekorten volledig te dekken. De gemeenten hadden de rekeningen maar te betalen, zonder dat zij invloed konden uitoefenen op het type zorg of de prijs, klonk het gemeentelijk frame.
Het frame van gemeenten, met kwetsbare kinderen in de kou gezet, heeft zijn vruchten afgeworpen
Toen dat niet hielp, dreigde Jan van Zanen: als het Rijk bleef weigeren, konden de ministeries hulp van gemeenten op andere probleemdossiers als de energietransitie en de woonproblematiek wel vergeten.
Donderdagavond was daar de uitbetaling.
Volgens een arbitragecommissie moet het Rijk structureel miljarden extra in de jeugdzorg pompen, volgend jaar te beginnen met een eerste 1,9 miljard euro. Als het nieuwe kabinet dit ‘zwaarwegende advies’ overneemt, zijn de uitgaven aan jeugdzorg gegroeid van 3,7 miljard in 2015 naar 6,1 miljard in 2022.
Selectief shoppen in onderzoeksresultaten
De afgelopen maanden was die 1,7 miljard euro het mantra van burgemeesters, wethouders en bovenal van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (de 1,9 miljard van de arbitragecommissie is met indexatie). Van Zanen schermde er ook mee bij Buitenhof, dit tekort was immers naar voren gekomen uit onafhankelijk onderzoek van adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF).
Wat er zelden bij wordt vermeld , is dat die 1,7 miljard is gebaseerd op een prognose bij gelijkblijvend beleid – dus wanneer gemeenten doorgaan op oude voet.
Het is dan ook niet in het voordeel van wethouders en burgemeesters om dat te hard van de daken te schreeuwen. Want kijk je kritisch naar het uitgavenpatroon voor jeugdzorg, dan staat de schijnwerper ineens oncomfortabel fel op de gemeenten.
Wat gebeurde met de 1,7 miljard uit het AEF-rapport overkwam ook strategisch adviesbureau It’s Public, dat in maart een benchmark publiceerde waaruit bleek hoe het tekort van de ene gemeente zich verhield tot dat van een andere. Ook uit die vergelijking werd selectief geshopt: 97 procent van de Nederlandse gemeenten geeft meer geld uit aan jeugd dan zij hiervoor binnenkrijgt van het Rijk. Zie je wel!
Even doorbladeren leert dat It’s Public ook bekeek hoe die extra miljarden zullen landen bij diezelfde gemeenten. Dan is het gebrek aan geld niet zomaar opgelost, was de conclusie.
‘Zélfs als het Rijk met het volledige tekort (1,6 - 1,8 miljard) over de brug zou komen, zou circa 60 procent van de gemeenten nog stééds een tekort hebben. Dit komt doordat de extra middelen en maatregelen evenredig over alle gemeenten verdeeld zullen worden, terwijl de tekorten verre van evenredig verdeeld zijn,’ aldus de benchmark van It’s Public.
Geen pleidooi voor een miljardencheque
Follow the Money volgt nu ruim anderhalf jaar de geldstromen in de jeugdzorg. Het begon met een verzoek om gegevens aan de gemeenten. Waar gaat hun jeugdzorggeld naartoe? Welke aanbieders kregen de poet? En voor wat voor soort zorg?
Jeugdzorg is namelijk nogal een breed begrip. De behandeling van een tiener met anorexia wordt betaald uit dezelfde pot als de hulp aan een dyslectische basisschoolleerling die moet leren lezen. Een gespecialiseerde kinderpsychiater eet uit dezelfde ruif als een selfmade paardencoach die dagbesteding biedt aan getroubleerde kinderen.
Van de 352 gemeenten vulden tot nu toe 33 gemeenten onze Excelsheets volledig in. De overige konden of wilden niet zeggen hoe zij hun jeugdzorgbudgetten verdelen. Een belangrijke oorzaak is dat veel gemeenten geen idee hebben hoeveel geld er naar welke aanbieder gaat en voor welke zorg.
Het peloton adviesbureaus dat in opdracht van de overheid dezelfde vraag onderzocht, stuitte keer op keer op hetzelfde probleem. Elk rapport over de tekorten in de jeugdzorg vermeldt moeizame dataverzameling, gemeenten die niet mee willen doen en data van slechte kwaliteit. De conclusies gaan steevast gepaard met slagen om de arm, maar die halen zelden de media of de publieke debatten.
Dossier
Jeugdzorg in het rood
De gemeenten zouden jeugdzorg goedkoper en beter regelen. Het tegenovergestelde is gebeurd. Wat ging er mis?
Ook het rapport van adviesbureau AEF kent deze tekortkomingen. Dat weerhield de gemeenten er niet van het te gebruiken als stok om het Rijk mee te slaan.
AEF baseert zijn conclusie dat gemeenten structureel 1,7 miljard euro meer aan jeugdzorg uitgeven dan er binnenkomt op een diepte-analyse van data uit tien gemeenten en van negen aanbieders. 144 gemeenten – minder dan de helft van het totaal – vulden alleen een vragenlijst in.
In het frame van de gemeentelijke lobby veranderde dat bedrag alras in 1,7 miljard tekort, daarbij het eigen aandeel in het ontstaan van dat gat negerend.
Terwijl Irene Niessen, partner bij Andersson Elffers Felix en eindverantwoordelijke voor het rapport, toch duidelijk was tegenover Follow the Money: ‘Op basis van ons rapport kan niet worden beweerd dat gemeenten te weinig geld krijgen van het Rijk.’
Het rapport spreekt niet van een hoofdschuldige en al helemaal niet van een miljardencheque. Niessen riep slechts op tot een debat. ‘Het is een maatschappelijk vraagstuk. Waar het op neerkomt: Voor welke problemen willen we als maatschappij betalen, en welke worden mensen zelf geacht op te lossen?’
Maar dat is een kwestie waarover je wethouders niet snel zult horen.
Gemeenten laten kosten zelf uit de hand lopen
Gemeenten zijn ook niet zo vocaal over de rapporten van hun eigen Rekenkamers. De Rekenkamer Metropool Amsterdam concludeerde bijvoorbeeld dat Amsterdam en Zaanstad de kosten voor een groot deel zelf uit de hand lieten lopen.
Een nieuw inkoopstelsel moest de jeugdzorg in Amsterdam 25 miljoen euro goedkoper maken; in plaats daarvan stegen de kosten met 42,8 miljoen. Bij 17 van de 18 grote zorgaanbieders in de hoofdstad steeg de omzet.
Toch beweerde de Amsterdamse wethouder van Financiën Victor Everhardt afgelopen zaterdag in Het Parool dat de uitkomst van de arbitragecommissie ‘het gelijk van gemeenten over het grote tekort in jeugdzorg bewijst’.
Onderzoek van Follow the Money liet zien dat ook in de regio Tilburg de omzetten van vooral kleine aanbieders rap stegen, mede dankzij de veel te hoge tarieven die ze mochten declareren.
Hoeveel winst er gemaakt wordt, weet niemand – jaarrekeningen van eenmanszaken zijn niet openbaar en dus oncontroleerbaar
Sommige jeugdzorgaanbieders boeren zelfs zo goed dat ze sinds de decentralisatie in 2015 meer dan een miljoen euro dividend aan hun aandeelhouders konden uitkeren.
Nog zo’n winnaar van de decentralisatie: de paardencoaches die door het inkoopmodel van 90 procent van de gemeenten (‘open house’) vrije toegang hadden tot de zorggelden. Niet alleen stijgt het aantal bedrijven dat deze vorm van (jeugd)zorg biedt, ook hun omzetten vliegen omhoog, waarbij de winsten tot in de tonnen kunnen oplopen.
Hoeveel winst er precies gemaakt wordt, weet niemand. Zo zijn de jaarrekeningen van de vele eenmanszaken die jeugdhulp bieden niet openbaar en dus oncontroleerbaar.
Tegelijk hebben de instellingen voor de zwaarste vormen van jeugdzorg het juist moeilijk. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich ernstig zorgen om de lange wachtlijsten in de jeugd-GGZ en om de staat van de zwaardere jeugdhulp.
Terecht, zo ontdekten wij. Zorgaanbieder Pluryn liet met de sluiting van De Hoenderloo Groep het organisatiebelang prevaleren boven dat van kwetsbare jongeren. En ook de Horizon Groep heeft in haar drift aanbestedingen te winnen, misstanden binnen in haar instellingen in de hand gewerkt.
Vol op het ‘dan maar niet’-orgel
Ondanks de slechte administratie weten wethouders vaak wel precies te vertellen hoeveel geld hun gemeente tekortkomt door jeugdzorg.
Vaak gehoord: dat de zwembaden, de bibliotheken en de groenvoorziening door die tekorten het onderspit zouden delven – zoals Van Zanen ook weer zei bij Buitenhof. De burger kon zijn borst nat maken, de gemeentelijke belastingen zouden omhooggaan.
Bij de meeste gemeenten met tekorten heeft Follow the Money nog weinig hervormingen kunnen ontwaren. Weinig gemeenten scherpen de ingezette koers aan, terwijl zij grotendeels zelf aan zet zijn om te bepalen welke jeugdhulp ze uit de gezamenlijke pot betalen en voor welk tarief. Sterker: veel jaarrekeningen van bonafide zorgaanbieders – niet te verwarren met zorgcowboys – zien er jaar op jaar zonniger uit.
Gemeenten die wel serieus aan de slag zijn gegaan met controles, bijvoorbeeld in Friesland, kunnen miljoenen aan te veel betaalde zorggelden terugvorderen.
Maar nu de gemeenten met deze arbitrage-uitkomst de hand wederom niet in eigen boezem hoeven te steken, komt de rekening uiteindelijk gewoon bij de belastingbetaler terecht.
Het arbitragerapport is vooralsnog niet gepubliceerd, maar zeker is wel dat het maatschappelijk debat over wat precies onder jeugdzorg valt – en hoe het budget wordt verdeeld – nog niet heeft plaatsgevonden.
Aan tafel bij Buitenhof was in ieder geval geen greintje introspectie te bekennen. Afkoersend op het einde van het gesprek ging Van Zanen nogmaals vol op het ‘dan maar niet’-orgel.
Jeugdzorg weer ‘teruggeven’ aan het Rijk is immers hét drukmiddel van gemeenten. Zonder extra geld, besluit Huys, ‘zeggen de gemeenten in Nederland: dan gaan we het [jeugdzorg, red.] terugschuiven naar het Rijk’.
‘Dat sowieso,’ antwoordde Van Zanen. ‘Want dat betekent dat wij niet als krachtige gemeenten kunnen bijdragen aan het herstel van Nederland. Dan doen we het maar niet, want we kunnen het niet financieren.’
Huys: ‘Klip en klaar, zoals altijd. Bedankt, meneer Van Zanen.’
Dit is een analyse van team jeugdzorg, dat naast de auteurs bestaat uit Lucien Hordijk, Judith Spanjers, Daan Appels en Tom Claessens.
54 Bijdragen
Astrid Bakker
Harro Labrujere 1
Astrid BakkerRonald van Engelen
Harro LabrujereSimone Te 1
Die decentralisatie heb ik nooit goed begrepen omdat het voorspelbaar tot versnippering en willekeur leidt, en de controle overduidelijk verslechtert.
Ik hoop dat er op basis van jullie artikelen wordt ingegrepen, bij gemeentes én bij Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd die types als Föllings gewoon z'n gang laten gaan.
Ronald van Engelen
Simone TeHetty Litjens 6
Leon van Leersum
Hetty LitjensRonald van Engelen
Leon van LeersumGJ van Broekhoven 9
Ronald van EngelenAdinda Volkers 1
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Adinda VolkersIn het verleden is homofiel zijn niet gewenst, dat is dus de periode t/m 1960 / 1965. In die tijd zijn veel homofiele jongens naar het seminarie gezonden om priester te worden. Dit met alle gevolgen van dien. Reeds geruime tijd gebeurt dit niet meer. Het voorgaande is noodzakelijk om het waarom te begrijpen.
Niet alle priester zijn dat geweest, sommigen wel.
De achterliggende waarheid kennende, heeft men dan eigenlijk twee slachtoffers; 1. degenen die niet homofiel mogen zijn, en 2. de slachtoffers.
GJ van Broekhoven 9
Uit eigen ervaring weet ik dat er genoeg gemeenten zijn die alles laten gebeuren. Hiermee bedoel ik nul controle op de aanbieders van (jeugd)zorg aan de poort en ook niet nadien. Worden klachten gemeld, dan wordt van de zijde van de gemeenten ook niets tot bijna niets gedaan. Teveel gemeenten zijn volkomen incompetent.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Jan OomsDit is zeker het geval voor de WMO zorg, De meer gespecialiseerde zorg is daarvoor minder geschikt, zo blijkt.
Het grootste probleem; de gemeentelijke politiek, met name op grond van vriendenpolitiek, is stukken meer toxisch dan de landelijke politiek. Tel daarbij op dat veel gemeenteambtenaren echt nul komma nul notie hebben van zorgvraagstukken, dan is het drama compleet.
Een bijkomend probleem is ook dat veel ambtenaren desondanks menen dat zij wel goed onderlegd zijn. Indien men hen duidelijk maakt dat dit behoorlijk tegenvalt, dan worden die ambtenaren erg boos.
Er dient dan ook regionaal of nationaal toezicht om de zorgtaken die gemeenten uitvoeren te komen. De kunst is alleen om hierbij niet te verzanden in burocratie.
Alex Hoekstra
GJ van BroekhovenTj. Strubbe
Veel ouders hebben het niet door omdat er 'zorg' in het woord jeugdzorg staat. Zo laten onbelezen ouders zich vanaf de huisarts gedwee leiden naar jeugdzorg, omdat de gemeenten verwijzing naar specialisten verbood (na de inkoop jeugdzorg). Hoogleraren en wetenschappers werden in die tijd, en ook nu nauwelijks, gehoord, en ze waarschuwden: bijv.: kinderbescherming.jimdofree.com/kritiek-van-deskundigen/diverse-deskundige-meningen/ (reeks). - Zelfs worden kinderen van rechters en orthopedagogen 'gevangen' genomen door de jeugdzorg die tot dwangzorg van de jeugdbescherming leidt. In de interne propagandastukken van de jeugdzorg worden ouders als verdachten neergezet, en als laag-opgeleide jeugdzorgwerker zie je dan overal 'kindermishandeling', want zo wordt een hulpvraag vaak uitgelegd, en komt er een OTS, waaraan de jeugdbescherming verdient en bezettingsgraden vol maakt.
Tom van Doormaal
Tj. StrubbeHet is deze onzin van de neoliberale aanbestedingscultus, die de problemen oproept.
Het stuk vermeldt zelf hoe het de adviseurs en aanbieders vergaat: prima.
Wat nuttig en nodig is? Eenvoudige normering van aanneemsommen, betere controle op leveranciers van openbaar gefinancierde diensten.
Leon van Leersum
Tom van DoormaalGJ van Broekhoven 9
Leon van LeersumKarin Deijlen 2
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Tom van DoormaalTeveel gemeenten controleren de aanbieders nadat deze zijn goedgekeurd niet of bijna niet. Daarom ben ik het eens met het artikel dat de achterstanden aan veel gemeenten zelf te wijten zijn.
Ronald van Engelen
Tom van DoormaalGJ van Broekhoven 9
Ronald van EngelenVermoedelijk speelt vriendenpolitiek ook daarbij een grote rol.
Ronald van Engelen
Tj. StrubbeGJ van Broekhoven 9
Ronald van EngelenBert Kerkhof 1
Tj. StrubbeMinVenJ = ministerie voor veiligheid en justitie
leverage = hefboom
GI = gecertificeerde instelling
RvdK = raad voor de kinderbescherming
De organisatie Veilig Thuis voor het doorgeven van wat kinderen en buren vertellen over hun huiselijke situatie, steunt teveel op mensen die niet gecertificeerd zijn om gezondheidszorg-diagnoses uit te voeren zoals basisschool medewerkers en onderhoudsmensen van woningcorporaties. Er zijn te weinig eind-tot-eind waarborgen.
Bij iedere stap in het proces dient beoordeeld of bulkinterceptie van kinderpraat en oppervlakkige waarneming wel noodzakelijk en proportioneel is. Bovendien moet die bulkinterceptie achteraf onafhankelijk beoordeeld worden, aldus het Europese Hof.
Op lokaal niveau worden zoektermen over de thuis situatie gekoppeld aan een specifiek individu zoals een competitieve ondernemer of politicus waarvan bepaalde buren van mening zijn dat die een lesje moet leren. Waarschijnlijk is dat niet van te voren geautoriseerd door het gemeentebestuur en zeker is er onvoldoende openheid over.
Over het algemeen blijven brave gezinnen in een rijtjeswoning waar weinig van uitgaat gespaard. Innovatieve en open mensen die een sleutelpositie innemen wat betreft economische / maatschappelijke activiteit en ontwikkeling hebben vanwege Veilig Thuis meer kans slachtoffer te worden van religieuze en repressieve buren / schoolbesturen.
Een klein mankeren in het familieleven kan middels Veilig Thuis opgeblazen raken tot een onoverkomelijke lastercampagne die uiteindelijk leidt tot scheiding en verkoop van de woning via een veiling georganiseerd door de voorzitter van de lokale bridgeclub of tot een faillissement en overname voor een zacht prijsje van een eerder goedlopend bedrijf.
Onveilige privacy schendingen stimuleren lokale corruptie en daarin is bemoeienis met andermans kind wel is waar een spil maar niet voor bedoeld. Het lijdt er slechts toe dat Nederland langzamerhand onder aan lijstj
Olaf Milders
GJ van Broekhoven 9
Olaf MildersMargot Smolenaars 3
Olaf MildersEva de Raadt
René van der Burg 1
Eva de RaadtLeg deze vraag neer bij de verantwoordelijke wethouder en vraag snel om antwoorden.
GJ van Broekhoven 9
Eva de RaadtAan het onderzoek hebben slechts tien gemeenten meegedaan, en, negen zorgondernemingen.
GJ van Broekhoven 9
Eva de RaadtIn de gemeente Haarlem is het getal 7,4%.
Hoeveel geld Haarlem heeft besteed daaraan is niet te vinden.
Judith Spanjers 2
Eva de RaadtArthur Venis 3
Eva de RaadtIk weet niet wat het is met de politiek in ons land, maar het is een schimmig spel waar eigenbelang de boventoon lijkt te voeren. Op landelijk, maar ook lokaal niveau lijkt het wel dat de burger telkens de spreekwoordelijke middelvinger krijgt. Samen met de rekening om de puinhopen weer op te lossen. Want meer geld lijkt altijd de oplossing voor alle problemen.
Oh, en als we het over vertrouwen in instanties hebben, kunnen we dus ook Buitenhof aan het lijstje onbetrouwbare en framende tv-programma's toevoegen. Ik zal vermoedelijk als naïef worden bestempeld wanneer ik dacht dat Buitenhof nog enig statuur had... Bestaan er nog bronnen waarvan je met zekerheid kunt zeggen dat er geen andere kennelijke belangen zijn dan nieuwsgaring, analyse en/of onderzoek?
En tot slot, over administratie: wanneer mijn bedrijf door de fiscus wordt doorgelicht met een boekenonderzoek, gaat de stofkam door de administratie. Voor de plugjes die werden gebruikt om TV-schermen op te hangen, en waarvan geen tenaamgesteld bonnetje was, werd dan maar aangenomen dat het privégebruik is. Voor mij wel, maar gemeenten kunnen miljarden zoek maken, ministeries ook, en het argument is dat het allemaal zo lastig is om bij te houden.
Het hele idee dat een land als een bedrijf gerund moet worden is een idioot idee. Want een bedrijf gerund op deze manier is 1-2-3 failliet. Maar de overheid heeft een trouwe klantenkring die ze voor alles een steeds dikker wordende envelop met rekeningen stuurt.
René van der Burg 1
GJ van Broekhoven 9
René van der BurgWat ook van belang is dat sommige gemeenten zorggeld hebben gebruikt voor andere doeleinden. Ondermeer in de gemeente Apeldoorn is daar sprake van geweest.
GJ van Broekhoven 9
Weet uit eigen ervaring dat gemeenten de oude duurdere krachten; bezuiniging, buiten hebben gewerkt. Hiervoor in de plaats zijn tamelijk niet ervaren krachten voor in de plaats gekomen.
De zwaardere zorg is simpelweg het stiefkind geworden. De reden is eenvoudig; 1. hoge kosten per cliënt en 2. duur personeel. Daarom zijn veel instellingen uit de gemeenten verkast en zijn samengeklonterd in buiten gebieden. Dus, bereikbaarheid voor familieleden is ruk geworden.
De Hoenderloo Groep is opgedoekt, waar de zorg top is. Reden van sluiting is niet te weinig geld; de reden is dat hier teveel geld naar toe gaat en het management te weinig winstvergoeding kunnen pakken.
Tal van gemeenten zijn ook "goed" bezig. De gemeente Apeldoorn heeft bijvoorbeeld jeugdzorg bedragen voor andere doeleinden gebruikt. Ondermeer voor het aanleggen van wegen.
Mijn vermoeden is dat het tekort niet zo dramatisch is zoals dat gesteld is. De gemeenten ruiken hun kans om financieel feest te gaan vieren.
Omdat gemeenten ook gemeentelijke rekenkamers hebben, lijkt het mij een onderzoeksingang te zijn om aan de hand van de rapporten van de gemeentelijke rekenkamers te bezien of die enorme tekorten juist zijn.
Anke Schuitema
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Anke SchuitemaEen ander probleem is dat gemeenten tal van zorgondernemers hebben binnengehaald zonder due dilligence onderzoek bij de poort en tussentijds te hebben verricht.
En indien problemen worden gemeld, geven schrikbarend veel gemeenten niet thuis. Hiermee kapitale bedragen aan zorggeld verbrandend.
Bert Kerkhof 1
Ondanks:
(1) de grondwet die gelijkheid van de seksen voorschrijft,
(2) de Europese gewoonten en regels over opvoeden door twéé ouders,
(3) de goede voornemens die de Tweede kamer heeft met co-ouderschap,
schrijft het burgerlijk wetboek van 1906 nog steeds voor dat de zorg voor kroost is voorbehouden aan de gescheiden vrouw. In grote lijnen vindt de vraag naar jeugdzorg zijn oorsprong in alleenstaand moederschap. Het is diep verankerd in gewoonten van gerechtelijk Nederland en in gewoonten van niet-democratisch gekozen burgemeesters.
Bij de behandeling van de wet Gezag voor beide ouders (een initiatief van Vera Bergkamp) bleek dat slechts de SGP en een minderheid van het CDA wilden vasthouden aan verstoten en financieel kaalplukken van ongehuwde vaders. Zoals bekend wordt bijna de helft van kinderen geboren in samenlevingsverbanden van ongehuwde ouders. Binnen enkele maanden werd Bergkamp gekozen tot Tweede kamer voorzitter.
Instellingen voor ernstige gehandicaptenzorg hebben te lijden:
(A) onder de vele hulpvragen die alleenstaand moederschap met zich meebrengt en
(B) onder het aanbod van zorgcowboys en pretzorg.
Het wachten is op de goedkeuring van de Eerste kamer voor het Bergkamp wetsontwerp en op het veilig maken van het aanvragen van kinderopvang toeslag. Samen met het verhogen van het minimumloon en verbeterde volkshuisvesting zullen dan de financiën van tweeverdieners weer staan als een huis waardoor ouderparen kúnnen zorgen voor hun kroost. Dan kunnen de gemeenten hun kind-zorgen teruggeven aan het rijk en zich focussen op de energietransitie en het onderhoud van paden en groenvoorziening.
GJ van Broekhoven 9
Bert Kerkhof“schrijft het burgerlijk wetboek van 1906 nog steeds voor dat de zorg voor kroost is voorbehouden aan de gescheiden vrouw. In grote lijnen vindt de vraag naar jeugdzorg zijn oorsprong in alleenstaand moederschap. Het is diep verankerd in gewoonten van gerechtelijk Nederland en in gewoonten van niet-democratisch gekozen burgemeesters”.
Uit onderstaand artikel;
Art 251a B.W.;
1. De rechter kan na ontbinding van het huwelijk anders dan door de dood of na scheiding van tafel en bed op verzoek van de ouders of van één van hen bepalen dat het gezag over een kind aan één ouder toekomt indien:
a. er een onaanvaardbaar risico is dat het kind klem of verloren zou raken tussen de ouders en niet te verwachten is dat hierin binnen afzienbare tijd voldoende verbetering zou komen, of,
b. wijziging van het gezag anderszins in het belang van het kind noodzakelijk is.
vloeit iets anders voort. De rechter kijkt bij wie de kinderen het beste dienen te zijn. Dit kan de man of de vrouw zijn. Wat hier burgemeester mee van doen hebben ontgaat mij geheel.
Co-ouderschap is helaas niet altijd een oplossing. Indien bijvoorbeeld de andere ex-partner absoluut niet coöperatief is, kan co-ouderschap in het geheel niet werkbaar noch wenselijk zijn.
Het is aantoonbaar onjuist dat jeugdzorg te lijden hebben omdat lijden hebben onder aanvragen van alleenstande moeders.
Acht uw bericht naast onjuist niet zeer sterk.
Bert Kerkhof 1
GJ van BroekhovenEx-geliefden kunnen na scheiding vaak nog door één deur, niet voor niets is het lied van Whitney Houston "I will always love you" zo populair op Youtube (1,1 miljard kliks). Hardnekkig vasthouden op basis van gangbare jurisprudentie aan de dooddoener 'klem of verloren raken van kind tussen ruzie makende ouders' mist de kwaliteiten die er reëel wél zijn.
Meerjarig volgen van de situatie zou aantonen dat het kind ten gevolge van de eenzijdige gezags-toekenning later nog méér klem raakt tussen kwezel en missers van commerciële jeugdzorg.
Mankement is verder in artikel 252: De ouders die niet met elkaar zijn gehuwd, oefenen het gezag over hun minderjarige kinderen slechts gezamenlijk uit indien dit op hun beider verzoek in een register - bedoeld in artikel 244 - is aangetekend. Een groot deel van ouderparen heeft onbedoeld niét de gezags-aantekening.
Te weinig bekend was dat dit in rechtszalen een zwaarwichtiger belang heeft dan de eed van ouderschap tussen man en vrouw. Gevolg is eenzijdige gezags-toekenning en denigreren van de opvoed-inspanningen in natura van de vader. De problemen die dit oplevert zie je in overgrote mate terug in de cliëntenpopulatie van jeugdzorg.
Het denigreren van vader gaat nog verder doordat hij alimentatiebetalingen moet doen, die vervolgens door de gemeente in mindering worden gebracht op de bijstandsuitkering van de vrouw, waardoor de vader-bijdrage het opvoed-milieu in het geheel niet bereikt.
Slechts herstel van ouderrechten en nieuwe verhoudingen tussen ouders en gemeentebestuur kunnen de belangen van de bij de SER aangesloten jeugdzorgbranche in de formatie terugdringen ten gunste van NL opvoed-milieu.
GJ van Broekhoven 9
Bert KerkhofBert Kerkhof 1
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Bert Kerkhof2. lokale politiek is nog erger dan de landelijke politiek is mijn ervaring; sterke ons kent ons mentaliteit.
3. Omdat de Rabobank filialen vroeger erg zelfstandig zijn, is wat u genoemd heeft inderdaad mogelijk.
GJ van Broekhoven 9
Bert Kerkhof"Het denigreren van vader gaat nog verder doordat hij alimentatiebetalingen moet doen, die vervolgens door de gemeente in mindering worden gebracht op de bijstandsuitkering van de vrouw, waardoor de vader-bijdrage het opvoed-milieu in het geheel niet bereikt".
Alimentatieverplichtingen denigreren niet de vader van een kind. Bot gesteld; fokken is dokken.
Indien de alimentatiebedragen voor kinderen naar de gemeente gaan in het geval dat de vrouw een WBB uitkering krijgt, leidt niet automatisch tot hetgeen u beweert. De vrouw krijgt namelijk ook van de belasting een bedrag voor de verzorging van een kind.
Co-ouderschap is inderdaad wenselijk, maar zeker niet altijd mogelijk. Het is overigens het streven om in een ouderschapsplan co-ouderschap mogelijk te maken. Uit mijn praktijkervaring ken ik een geval, waarbij de vader zo gek is als een boje uien. Zo erg, dat hij daarom uit de ouderlijke macht is gezet.
GJ van Broekhoven 9
Bert KerkhofUit de praktijk; een man, het beest, is behept met NPS (Narcistische Persoonlijkheidsstoornis) is woest omdat een vrouw hem verlaten heeft. Het beest heeft de vrouw massief mishandeld. Een NPS'er moet degene die hem verlaat bestraffen; hoe maakt niet uit. Wordt dus net zo gemakkelijk over de rug van kinderen gedaan. Uiteindelijk gevolg daarvan is dat het kind ernstige psychologische problematiek heeft gekregen.
Het probleem van de Wet op de Jeugdzorg, in elk geval destijds, dat het AMK, thans Veilig Thuis, alleen maar rechtsmiddelen heeft jegens de ouder waar het kind verblijft, niet jegens de ouder waar het kind niet verblijft.
Dus, de ontstane problematiek is weer eens het probleem van de wetgever; regering en de Kamers.
Bert Kerkhof 1
GJ van BroekhovenFamilierecht is de uitlaatklep slechts voor smadelijke daden naar aanleiding van veronderstellingen die niet bewezen zijn. Het komt in Nederland alsmaar vaker voor, maar is niet de aangewezen weg in een rechtsstaat.
GJ van Broekhoven 9
Bert KerkhofHet probleem is ook, nog erger, dat zo iemand, zeker het beest, een kind als een middel voor diens wederrechtelijk doel misbruikt. En ja, dat heeft gewoonweg psychologische gevolgen.
Het familierecht, resp de rechters die deze zaken behandelen, zijn zeker er niet op uit om deze zaken te laten ontsporen. Zij die dat doen zijn te vaak ouders die niet begrijpen dat zij verantwoordelijk zijn voor hun kinderen.
Bert Kerkhof 1
Daarop heeft de VNG op eigen houtje besloten om op 12 maart een arbitrage commissie in het leven te roepen. Zij vergaten dat twee partijen nodig zijn die zich aan arbitrage committeren.
Het geheim houden van hun eindrapport doet niet denken aan nieuwe bestuurlijke verhoudingen waarom de Tweede kamer vraagt. De claim van de commissie reikt ver over de regeerperiode van het demissionaire kabinet heen en grijpt diep in de portemonnee van de belastingbetaler.
De Tweede kamer is het afgelopen jaar meer bewust geworden van de eigen rol en verantwoordelijkheid die zij als wetgever heeft. Vorderingen zijn gemaakt met de kinderopvangtoeslag affaire. Bovendien heeft een ruime meerderheid voor ánder familierecht gestemd: gezag voor vaders die erkennen. Daardoor zullen aanzienlijk meer ouderparen in staat zijn volledig voor kinderen te kunnen zorgen. Op die lijnen heeft de Tweede kamer gezorgd voor verbeteringen van het jeugdstelsel.
Het zou niet logisch zijn als de politiek akkoord zou gaan met de regressie die het VNG nu wenst. Wel is waar is op het moment Mariëtte Hamer formateur en niet toevallig kwam de SER vorige week met een voorstel om de belangen van de jeugdzorgbranche voorop te stellen. Maar ook binnen de burgemeesterskringen van haar partij – Hamer was als landelijk pvda bestuurslid verantwoordelijk voor de opkomst van het proletarisch feminisme - is méér steun gebleken voor het reserveren van honderden miljoenen voor arme stadswijken.
De uit de hand gelopen jeugdzorgclaim is niet de eerste misser bij de formatiepogingen voor een nieuw kabinet. Het kán langer gaan duren, maar op een kabinet voor oude bevoogding uit diepe zakken zitten weinigen te wachten.
Marianne van Kempen
De overheid had de jeugdzorg nooit naar de gemeenten mogen overdoen. Er is sprake van zorg die net zoals de zorg voor volwassenen gewoon bij de verzekeraars thuis hoort.
Zolang elke gemeente meent het ei te moeten uitvinden, eigen beleid te moeten maken, eigen controle regels , product codes, spelregels etc. zal de zorg niet goedkoper maar duurder worden.
Laat gemeenten hiermee snel stoppen. Het werkt zowel kostenverhogend voor de gemeente, de burger als de zorgaanbieder en leidt tevens tot rechtsongelijkheid in de zorgtoekenning bij jeugdigen die de zorg wel nodig hebben.
als je tocht vindt dat de jeugdzorg door de gemeenten geregeld moet worden zorg dan dat er een landelijk inkoopbeleid met bijbehorende declaratiebepalingen, spelregels etc komt. Maak het voor iedereen duidelijk en beheersbaar.
GJ van Broekhoven 9
Marianne van KempenDe overheid besluit of iemand recht heeft op jeugdzorg. Dit kan alleen een bestuursorgaan doen. Nadat de zorg naar de gemeenten is overgeheveld is dat het college van B&W. Ziektekostenverzekeringen zijn private ondernemingen en kunnen geen besluiten of beschikkingen nemen in bestuursrechtelijke zin.
Gemeenten moeten alleen meer controleren aan de poort en tijdens de periode dat kinderen (volwassenen) ook gebruikmaken van wetgeving op het gebied van zorg.
Alex Hoekstra
Marianne van Kempen