De loopbaan van van Ben Verwaayen bij Alcatel Lucent zit erop, in mei zal hij het bedrijf verlaten. De koers van het bedrijf daalde in zijn periode als topman met 70 procent.
Ben Verwaayen zal vandaag bij het bekendmaken van de jaarcijfers zijn afscheid van Alcatel Lucent aankondigen, dit melden anonieme bronnen aan de Wall Street Journal. Het bericht wordt door de le Monde bevestigd. C'est fini. Volgens de Franse krant zal hij in mei, wanneer er als het goed is een opvolger is gevonden, het bedrijf definitief verlaten.
Sommige commissarissen zouden volgens de Wall Street Journal ontevreden zijn met de vooruitgang die Verwaayen bij de getroebleerde fabrikant van telecomapparatuur boekte. Volgens een andere bron van de krant was de mening over Verwaayen verdeeld en heeft hij het bedrijf wel degelijk in rustiger vaarwater weten te brengen.
Geen strategie
Verwaayen wist
begin januari nog een nieuwe financiering voor Alcatal Lucent van 2 miljard euro te regelen bij de zakenbanken Goldman Sachs en Credit Suisse met een aanzienlijk deel van de patenten als onderpand.
De koers van het bedrijf maakte sindsdien een sprong naar boven. De ademruimte die de nieuwe financiering creëerde, bevatte echter te weinig lucht voor Verwaayen zelf. Criticasters menen dat het bedrijf - dat al jaren bezig is met herstructureringen - nog steeds geen vaste grond onder de voeten heeft. Het ontbreekt kortom aan een punt op de horizon waar klanten en aandeelhouders zich weer op kunnen richten.
'What we're waiting for above all is for Alcatel to come up with a strategy,' zei Stéphane Richard, de CEO van France Telecom, een grote klant van Alcatel Lucent, tegen de Wall Street Journal.
Het commentaar van zakenbank Morgan Stanley op het bericht dat Verwaayen Alcatel Lucent zal verlaten was weinig vergevingsgezind: 'Today is the confirmed story that the CEO Ben Verwayen will not have his contract renewed and will leave in May. This is the best outcome for equity holders, and the shares should be up strongly on that.'
Verwaayen kwam in september 2008 naar Alcatel Lucent. In zijn periode als ceo daalde de koers van het Frans-Amerikaanse bedrijf met 69,88 procent. Het bedrijf leed in het vierde kwartaal van 2012 een nettoverlies van 1,4 miljard euro. De omzet daalde met 1,3 procent.
De koers van Alcatal Lucent steeg in het eerst uur met ruim 7 procent.
Koersontwikkeling van Alcatel Lucent in de periode Ben Verwaayen (klik om te vegroten)
Lees ook op FTM:
Het einde van de mythe Ben Verwaayen (FTM hield de loopbaan van Verwaayen - volgens NRC Handelsblad 'een van Nederlands meest succesvolle bestuurders in het buitenland', tegen het licht en kwam tot een iets andere conclusie.)
5 Bijdragen
huphup
Criticaster
Misschien dan maar een aanstelling bij Tante Neelie in Brussel? Het is toch de plek van uitgearrangeerde en gefaalde politici en andere gelukszoekers.
Kan hij tevens genieten van zijn onterechte bonus-welvaart van circa €30 miljoen. Gelukkig hoef je daar namelijk niet welvaartsbelasting te betalen en is hij tevens dicht genoeg bij Den Haag om 'belangrijk' te doen.
Jwever
Rob van Hooijdonk
jan
Topman Michel Combes van het Franse telecombedrijf Alcatel-Lucent is van plan minstens 1 miljard euro aan activa te verkopen en nog eens 1 miljard euro aan kosten te besparen. De focus van het bedrijf gaat voortaan naar IP-netwerken en toegang tot supersnel breedbandinternet. Over de gevolgen voor de vestigingen in Antwerpen en Namen is nog niets bekend.
Combes kondigde het strategisch plan voor 2013-2015, 'Shift' genoemd, aan tijdens een teleconferentie. "Dit is een strategisch keerpunt voor het bedrijf", zei hij. "Voor het eerst maakt het sterke industriële keuzes." Combes nam bijna drie maanden geleden de fakkel over van Ben Verwaayen als CEO van Alcatel-Lucent. Die laatste was er niet in geslaagd voor een keerpunt te zorgen, ondanks de verkoop van activa en