Ben Verwaayen's Alcatel Lucent zit weer in de lift

  Sinds Goldman Sachs en Credit Suisse de Frans-Amerikaanse producent van telecomapparatuur van krediet voorzagen, gloort er weer hoop voor Verwaayen.

  Ben Verwaayen, topman van Alcatel Lucent, zal de feestdagen met een gevoel van opluchting door hebben gebracht. Na jaren van teleurstellende berichten en daarmee gepaard gaande koersdalingen, Kreeg het bedrijf medio december een broodnodige financiering van 1,6 miljard euro (2,1 miljard dollar) van Goldman Sachs en Credit Suisse. In de weken daarvoor was het nieuws al naar buiten gekomen dat Verwaayen c.s. bij de mannen van Goldman op de koffie waren gekomen. De vraag was welk onderpand Alcatel Lucent in zou brengen om de financiering los te krijgen. Uiteindelijk bleken dat - zoals verwacht - een groot aantal patenten van het bedrijf te zijn. In totaal verzekerden de bankiers van Goldman en CS zich van 29.000 patenten. 

   
  Sinds de herfinanciering mag het bedrijf zich weer verheugen in positieve aandacht van beleggers. Het aandeel steeg met tientallen procenten.
   
   
   
   
  Verwaayen heeft niettemin in 2013 nog een flinke klus te klaren. Het slagersschort dat hij al enige tijd draagt, zal hij het komende jaar niet meer uit hoeven te trekken. Hij moet afzwoerden, hakken en snijden. Voor het eind van het jaar moet er voor 1,25 miljard euro in de kosten zijn gesneden. De Vlamingen hebben inmiddels enige ervaring met die minder zachte kant van Ome Ben.
   
  Top innovatie 
  Verwaayen, die op FTM al het nodige aan kritiek kreeg te verwerken, is sinds 2008 topman van de Frans-Amerikaanse producent van telecomapparatuur. Hoewel hij was aangesteld om de weg naar boven weer te vinden bereikte de koers van het bedrijf in zijn tijd als topman een historisch dieptepunt en luidde het credo van steeds meer analisten: 'sell'. In oktober 'downgrade' ook de analisten van Goldman Sachs het aandeel Alcatel Lucent. Vanzelfsprekend waren het de analisten van Credit Suisse en Goldman Sachs er al snel bij om het aandeel (een beetje) te upgraden.
   
  Ook leuk voor de gedwongen saneerder Verwaayen is dat persbureau Thomson Reuters Alcatel Lucent tot de top 100 technologisch meest innoverende bedrijven op aarde rekende (zie hier de lijst Top 100 Global Innovators).
   
  'We welcome this recognition of our commitment to innovation, and of our continual effort to augment our patent portfolio with important breakthrough', zo liet Verwaayen weten nadat de Top 100 Global Innovator erkenning binnen was. 'Alcatel-Lucent's devotion to innovation is far more than a component of our strategy - it is the foundation of everything that we do.'
   
  In Vlaanderen wordt dat door Verwaayen genoemde fundament overigens voor een zeer aanzienlijk deel gelegd met behulp van subsidiegelden die voor onderzoek en ontwikkelingsprojecten beschikbaar zijn, zo bleek recentelijk na parlementaire vragen. Alcatel Lucent is met een steun van 1 miljard euro van de Vlaamse regering de grootste profiteur van die overheidsgelden.
   
  Wat innovatie betreft heeft Alcatel Lucent trouwens een reputatie hoog te houden. Via het Amerikaanse deel (Lucent, het vroegere AT & T technologies) is het immers in het bezit van het ooit zeer vermaarde Bell Labs, dat eens het meest innoverende instituut ter wereld was. Een patentfabriek. Een groot deel van de daar ontwikkelde patentenportfolio dient nu als onderpand voor de leningen van Goldman en Credit Suisse.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Eric Smit

  Gevolgd door 2252 leden

  Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.

  Volg Eric Smit
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren