Ben Verwaayen verder in de knel met Alcatel Lucent

  Ben Verwaayen verkeert met Alcatel Lucent in steeds grotere problemen. De vooruitzichten van analisten worden steeds somberder.

  De daling van de koers van Alcatel Lucent van 66 procent over het afgelopen jaar is een duidelijk teken van de grote problemen die de producent van telecomapparatuur heeft. Vorige week tikte Alcatel Lucent met een koers van 71,5 eurocent zelfs even de laagste waarde aan sinds 1989. 'They are the biggest loser on France’s benchmark CAC 40 Index, which added 0.5 percent', schreef persbureau Bloomberg.

   


  Het koersverloop van het aandeel Alcatal Lucent (ALU) over de laatste 12 maanden (bron: Bloomberg)


  Volgens Bloomberg bestaan er de nodige zorgen over de effectiviteit van het pakket aan maatregelen waarmee ceo Ben Verwaayen de laatste tijd bij de financiële wereld aanklopte.
  De analisten van Goldman Sachs zien geen heil meer in de maatregelen die Verwaayen in zijn turnaround plan naar buiten heeft gebracht en kwamen met een downgrade naar 'sell'. Zij zijn niet de enigen. In het laatste jaar werd de opinie van de meeste analisten over Alcatel Lucent steeds somberder. De verdiensten van het bedrijf staan ernstig onder druk van de goedkoper producerende Aziatische producenten van telecomapparatuur en de ongunstige economische omstandigheden van dit moment. Het bedrijf maakte in het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van 254 miljoen euro. De vraag is of de kostenbesparingen die Verwaayen op 26 juli heeft aangekondigd - het laten verdwijnen van 5.000 banen - genoeg zijn om het bedrijf concurrerend te maken.

  Het overzicht van beoordelingen van analisten van het laatste jaar (bron: FT)

  Roadshow
  Een maand geleden bezocht Verwaayen met twee roadshow-teams nog de Londense City om bankiers en investeerders bij te praten over de maatregelen die het bedrijf zal nemen om de neergaande lijn eindelijk om te buigen. De maatregelen houden mogelijk ook in dat Alcatel Lucent tafelzilver zal moeten verkopen om zich de schuldeisers van het lijf te houden.

  UBS Investment Reaearch was een van de gastheren van de roadshowteams van Alcatel Lucent. In het feedbackrapport van UBS van 18 september wordt onder andere gesproken en het te gelde maken van patenten. Het verkopen van bezittingen ten gunste van schuldeisers is iets dat aandeelhouders doorgaans een onaangename ontwikkeling vinden.

  Veel vertrouwen in de capaciteiten van Verwaayen om aandeelhouderswaarde weer te laten toenemen, heeft de onderzoeksafdeling van UBS inmiddels niet meer. Twee weken later, op 1 oktober, kwam UBS met een downgrade naar 'sell'.

  Verwaayen heeft mogelijk het geluk dat de wereld op 2 november bij de presentatie van de cijfers van het derde kwartaal vooral naar de andere kant van de Oceaan kijkt waar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in tot een climax komen.

   

  Uit het rapport van UBS Investment Research van 1 oktober 2012

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Eric Smit

  Gevolgd door 2252 leden

  Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.

  Volg Eric Smit
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren