Berezovski een van de onfortuinlijke rekeninghouders van John Deuss

De overleden tycoon Boris Berezovski was een van de cliënten van de First Curaçao International Bank van John Deuss. Zijn Russische rekeninghouders trokken al vaker aan het kortste eind.

De Russische oligarch Boris Berezovski (67) werd zaterdag in zijn badkamer dood gevonden met  kneuzingen rond zijn nek. Hij was aangekleed, de deur op slot en er lag een shawl naast hem. Vrienden en familie twijfelen aan de voorlopige lezing 'zelfmoord' en verwijzen naar externe (overheids)betrokkenheid zoals ten tijde van de vermeende liquidatie van Berezovki's vriend Alexander Litvinenko, die in 2006 overleed na het eerder drinken van een glas thee met de radioactieve isotoop polonium-210.

Berezovski’s storting van bijna 20 miljoen
Berezovski, gezegend met een klassiek oligarchen-curriculum vitae (olie, televisie, kranten, automotive en een bank) kwam vorig jaar veelvuldig ter sprake tijdens de omvangrijke rechtszaak  tegen John Deuss, de Nederlandse oliehandelaar en voormalige eigenaar van de First Curaçao International Bank (FCIB). Uit een 'first-deposit'- overzicht van de FCIB, dat in bezit is van FTM, blijkt dat Berezovski in februari 2001 een storting deed van 19.999.982 dollar. Een deel van dat bedrag werd vijf jaar later doorgeboekt naar de bedrijfsrekening van North Shore Ventures Ltd., een bedrijf op naam van zijn dochter Ekaterina Berezovskaya. De overboeking betrof volgens de officier van justitie een ongebruikelijke transactie waar Deuss melding van had moeten maken, omdat zowel vader als dochter op de World-Check-lijst voorkwamen.

 

Foto: Boris Berezovski overleed zaterdag in zijn woning in Ascot


Michail Chodorkovski
De Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski behoorde ook tot het onfortuinlijke klantenbestand van de FCIB. De Poetin-criticaster behoorde tot de zogeheten Politically Exposed Person (PEP)-klantencategorie van FCIB. Chodorkovski maakte in de jaren negentig fortuin door het voormalige staatsoliebedrijf Yukos voor een gunstige prijs te kopen en wist daarmee in 2004 de rijkste man van Rusland te worden. In januari 2000 stortte hij bijna 7,8 miljoen dollar op zijn nieuwe FCIB-rekening, maar lang heeft hij er niet van kunnen genieten: hij werd in 2005 in Rusland veroordeeld vanwege fraude en belastingontduiking en slijt momenteel zijn dagen in een gevangenis in Siberië. In december kreeg hij onverwachts een strafkorting en zal in 2014 weer naar buiten mogen. In Nederland kwam de Rus in het vizier nadat er via zijn private bank Menatep nogal ongebruikelijke transacties plaatsvonden met de Amsterdam Trade Bank, die ook weer zaken deed met Deuss’ bank op Curaçao.

 

 Foto: Voormalig Yukos-miljardair Michail Chodorkovski belandde in Siberië


Menatep-topman Stephen Curtis
De Britse advocaat Stephen Curtis voorzag Chodorkovski van fiscaal aantrekkelijke belastingroutes. Na de arrestatie van Chodorkovski werd hij in 2003 CEO van Menatep. Kort daarop overleed Curtis echter onder verdachte omstandigheden, hij verongelukte in zijn gloednieuwe Agusta A109E helikopter. Kort daarvoor had hij nog met de Britse inlichtingendienst gesproken over zijn rol binnen Menatep. De ongelukkige Curtis had eveneens een rekening bij de FCIB, in juni 2003 liet hij een bedrag van 6,9 miljoen dollar overmaken naar de bank van John Deuss.

 

Foto: De Britse fiscalist Stephen Curtis overleed onder verdachte omstandigheden tijdens een helikopter-crash

Sibneft-partner Patarkatsishvili overleden
Arkady ‘Badri’ Patarkatsishvili bankierde eveneens bij de FCIB. Deze Georgische miljardair liet in februari 2001 door zijn trust nog 9,99 miljoen dollar storten op zijn FCIB-rekening. Zeven jaar later overleed hij op 52-jarige leeftijd aan een hartaanval in het Engelse plaatsje Leatherhead. De Georgiër was net zoals Berezovski naar de UK gevlucht om aan strafrechtelijke vervolging in Rusland te ontkomen.

Patarkatsishvili was een voormalig zakenpartner van Berezovski. Zo leidde hij Berezovski's autoconcern LogoVAZ groep (o.a. Lada) en was hij betrokken bij de omstreden privatisering van oliebedrijven die door de nieuwe kapitalisten werden samengevoegd in Sibneft. Er werd in de jaren negentig door Roman Abramovich en Berezovski een schamele 77 miljoen euro voor betaald. In 2005 nam een van de grootste oliemaatschappijen van Rusland, Gazprom, voor 13 miljard dollar een meerderheidsbelang van 73 procent in Sibneft.

Berezovski en Chelsea-eigenaar Roman Abramovich waren de afgelopen jaren verwikkeld in een juridisch conflict over de aandelen van de oliemaatschappij Sibneft. Berezovski claimde voor de High Court in Londen onvrijwillig Sibneft-aandelen te hebben overgedaan aan Abramovich. Zijn ingediende claim van 3 miljard pond werd vorig jaar echter door de rechter afgewezen.

 

Foto: Politiek vluchteling‘Badri’ Patarkatsishvili overleed in 2008 aan een hartaanval