Booming Berlijn

2 Connecties
0 Bijdragen

Niet Amsterdam, maar Berlijn is de hemel voor Europese ICT-en internet startups.

Amsterdam claimt het, maar in Berlijn gebeurt het. In het centrum van Berlijn klopt het hart van de Europese web-industrie, constateert weekblad Wirtschafts Woche  in een uitgebreide reportage. 
 
Berlijn heeft zich ontpopt tot het epicentrum van een paneuropees netwerk van creatieven, oude IT-rotten en investeerders met zakken vol durfkapitaal. Berlijnse startups zijn in staat gebleken om snel en veel geld aan te trekken. 
 
Maar het geheim van het succes zit hem in iets anders. Het netwerk dat zich ontwikkelt concentreert zich in het oude centrum, contacten worden letterlijk op straat gelegd. Berlijn is hip, swingt en groeit. Dat trekt vanuit de hele wereld zowel creatief talent als nieuwe investeerders aan. Een van hen: de Amerikaanse acteur Ashton Kutcher, die net als Madonna's manager Guy Oseary investeert in Duitse startups. 
 
Ook IT-veteraan Hasso Plattner, mede-oprichter van de Baan-vermnietiger SAP, heeft zijn venture capital maatschappij verplaatst naar Berlijn. 'Berlijn is niet duur, verandert steeds, trekt creatieve mensen aan en heeft geen establishment', zegt de Nederlander Edial Dekker van Gidsy. Die Szene groeit razendsnel: Berlijn is één grote incubator die begint te lijken op Silicon Valley, concludeert Wirtschafts Woche.
 
 
Enkele voorbeelden: 
 
  • Soundcloud, de geluid en muziek-app, van oorsprong Zweeds
  • Gidsy, een door de Nederlander Edial Dekker opgerichte online reisgids (een investering van Kutcher)
  • Rocket Internet, een startup fabriek die 15.000 nieuwe banen heeft gecreëerd
  • Zalando, online schoenenwinkel