Berlusconi aan de Amstel

John de Mol slaat toe en neemt samen met het Finse uitgeefconcern Sanoma SBS Nederland over en stichting WoekerPolisClaim wil onderzoek. Dat en meer in Newswatch.

Mediamogul groeit verder

SBS Nederland is deels in handen van de enige echte mediatycoon die Nederland rijk is: John de Mol. Samen met het Finse uitgeefconcern Sanoma heeft De Mol (via Talpa) het televisiebedrijf van het Duitse concern ProSiebenSat 1 over genomen. Sanoma verwerft heeft grootste deel in SBS: 67 procent. De Mol krijgt 33 procent in handen. SBS Nederland is het bedrijf achter de zender SBS6 (dat de laatste tijd klap op klap krijgt te incasseren), Net5 en Veronica. Ook de televisiegidsen, productiebedrijven en teletekstbedrijven worden overgenomen. Sanoma neemt in België samen met Corelio en Wouter Vandenhaute & Erik Watté de Belgische tak van SBS over. In totaal is er een bedrag van 1,225 miljard euro met de transactie gemoeid.

De Mol is ook al aandeelhouder van RTL en samen met onder andere Silvio Berlusconi eigenaar van Endemol. Sanoma is onder meer bekend van het blad Linda, het glossy personality-tijdschrift dat rond de blonde zus van John de Mol is gecreëerd.
Bron: Persbericht Sanoma


Stichting WoekerPolisClaim wil onderzoek

Verassing. Stichting WoekerPolisClaim, de stichting die mede verantwoordelijk was voor de veel bekritiseerde (lees waardeloze) compensatiedeals met de verzekeraars, wil opeens dat een onafhankelijke commissie gaat kijken of de verzekeraars zich aan hun informatie- en zorgplicht hebben gehouden. Volgens voorzitter Jasper van Schaaik van WPC: "Het is schrijnend dat het aan de individuele polishouder wordt overgelaten om zijn schade te verhalen op verzekeraars via dure en langdurige procedures met onzekere afloop. Voor veruit de meeste polishouders is het belang te klein en zijn de kosten te hoog om te procederen. De verzekeraars speculeren hierop. Ook bestaat een serieus risico dat de rechten van polishouders verjaren. Daadkrachtig ingrijpen door de politiek kan verdere schade voorkomen."
WPC merkt er verder bij op dat de schade vanwege schending van de informatie- en zorgplicht is niet gedekt door de akkoorden die WPC met een groot aantal verzekeraars heeft gesloten.
WPC werd mogelijk door de laatste woekerpolisuitzending van Tros Radar geïnspireerd. Vorige week stelde advocaat Hendrik Jan Bos in de uitzending van Radar al voor dat er een regeling wordt getroffen die voor alle woekerpolishouders geldig is. Bos stelde voor om hoogleraar Arnoud Boot in te schakelen.
Bron: Persbericht WoekerPolisClaim

 


Warren is er even bij gaan zitten


Aanklacht tegen Bershire en Buffett wegens frontrunning
De verdachtmakingen over frontrunning blijven Bershire Hathaway, de beleggingsmaatschappij van superbelegger Warren Buffett, treffen. Het pijnlijke frontrunning-schandaal dat enkele weken geleden rond (ex)directeur David Sokol begon te op te laaien is nog niet gesmoord of de volgende rel dient zich aan. Een aandeelhouder van Bershire Hathaway is via een rechtbank in het belastingvriendelijke Delaware een nieuwe procedure gestart die direct verband houdt met de zaak Sokol. Ene Mason Kirby - een volslagen onbekende - meent dat Buffett een haastige deal heeft gedaan waarbij hij de dwarsverbanden met de rommelende Sokol over het hoofd heeft gezien. Bershire en dus ook Kirby zou als gevolg door reputatieverlies schade hebben geleden.
Volgens zakenwebsite Business Insider is de aanklacht vergezocht en is Kirby iemand met grote ballen in zijn broek of een totale idioot.
Bron: Business Insider


10 doomsday trends
Hadden wij in Nederland in de persoon van trendbelegger Rienk H. Kamer al een bruine brombeer die vanuit een adelaarsnest in het zonnige Marbella menige economische orkaan en beleggingsrampspoed aankondigde, in Amerika hebben ze Paul B. Farrell. Brommen is een understatement.
"Doomsday Capitalism? Capitalism is killing America?", schrijft hij op Marketwatch. "Yes, that’s the message in my tenth book. 'Doomsday Capitalism, 10 Self-Destructive Trends.' But you’ll never see it in print. No one, even book publishers want to read this truth: Capitalism is destroying America".
Hij ageert onder andere tegen de grootste voorvechter van het vrijemarktkapitalisme, Milton Friedman en de "suïcidale" verworvenheden die met zijn doctrine Amerika (en de rest van de wereld) hebben veroverd. Farrell haalt ook uit naar filosofe Ayn Rand die hij mede verantwoordelijk houdt dat het kapitalisme de vernietiging van de Amerikaanse ziel tot stand aan het brengen is. De 10 doomsday trends die Farell eigenlijk op papier had willen zetten, heeft hij daarom voor de zekerheid maar even online gezet.
Bron: Marketwatch

Verder: Peter Poot zal vanavond in de DWDD het Chipshol verhaal over foute rechters vertellen.

 

Hier het NOS nieuws in 60 seconden.