Berlusconi wil bunga-bunga euro

1 Connectie

Onderwerpen

Berlusconi

De voormalige Italiaanse premier zou het liefst persoonlijk Duitsland uit de Europese monetaire unie schoppen.

Na een periode van relatieve rust laat voormalig premier van Italië en verkrachtingsverdachte Sylvio Berlusconi weer van zich horen. Het zou beter zijn, zo stelde hij donderdag tijdens de boekintroductie van een bevriende schrijver, dat Duitsland uit de euro stapt. Het land is volgens hem een 'hegemoniestaat, geen solidair land.' Hij zou er geen traan om laten als Duitsland de euro de terug toe keert. 

 
Berlcusconi zei ook dat hij in zijn regeringstijd vele gevechten heeft geleverd met de 'spaarders', lees Angela Merkel e.a. Hij noemde het 'zelfmoord' dat Italië bij de invoering van de euro zich vast had laten leggen aan een vaste wisselkoers. Na jarenlang wanbeleid presenteert Berlusconi zich nu ineens als de kampioen van het keynesianisme. 
 
Lammen en blinden
Met zijn uitlatingen geeft Berlusconi in feite aan dat hij en zijn partij toe willen naar een Latijnse monetarie unie. De Latijnse muntunie van de tweede helft van de 19e eeuw wordt wel gezien als een van de voorlopers van de euro. Het was een monetaire unie van lammen en blinden: Italië, Griekenland, België, Frankrijk en Zwitserland en later ook onder meer Roemenië, Bulgarije, Servië.
 
De unie kenmerkte zich door voortdurend gerommel en geruzie en viel in 1914 roemloos uit elkaar. Ook toen al kwamen de Grieken de afspraken niet na. Ze overspoelden de markt met munten die een lager zilvergehalte hadden dan was afgesproken.
 
Voor Zwitserland was de Latijnse muntunie een dermate traumatische ervaring dat het land besloot nooit meer mee te doen met een unie. Sindsdien geeft het welvarendste land van Europa de voorkeur aan een snoeiharde munt. 
 
Langebenige dames
Gisteren werd ook bekend dat Berlusconi zijn bunga-bunga vakantievilla op Sardinië te koop heeft gezet. Het landhuis moet €450 miljoen opbrengen. De weelderige tuinen werden wereldberoemd dankzij de onthullende kiekjes van de Italiaanse politicus met een aantal langbenige en luchtig geklede dames. 
 
Redactie
Redactie
Gevolgd door 696 leden